Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jdesi

189 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok-sok év és számtalan kaland után új helyre költözik a b1 blogcsalád. Az új címünk: b1.hvgblog.hu..
A #lifeshot élesszemű megfigyelői szúrták ki, hogy Alekszej Navalnij jogilag meglehetősen kétes meghallgatásán Moszkvában egy rendőrirodában a faliújságon Jagoda, a hirhedt sztálini titkosrendőrség egyik vezetőjének a fotója látható...
Néhány napja közöltük Pásztor eszter elvelét arról, milyen áldatlanok az állapotok Bódvalenkén, az ország egyik legszegényebb, főként romák lakta falujában. Pásztor eszter új lvelet küldött, ami árnalja a képet, ami eprsze messze nem szép, még így sem. Aki segített, büszke lehet rá, jó helyre ment…..
Kedves Barátaim, Már egy ideje nem írtam nektek – már nem vezetem a bódvalenkei projektet; ottani munkám nagy részét mások folytatják. A Juszt-is-teszünk Alapítvány kiváló munkát végez a gyerekekkel, és a falu első roma polgármestere földet szerzett a falunak, és nagyon szép termést takarítottak…..
Karsai Márton, a Central European University Hálózat- és Adattudományi Tanszékének egyetemi docense arról beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén, hogy a vírusterjedés nyomonkövetéséhez és előrejelzéséhez milyen nagy segítséget tudunk mi, polgárok is nyújtani egy egyszerű kérdőív kitöltésével. Mindig…..
Szegeden, katolikus egyházi áldással szobrot kapott Teleki Pál volt miniszterelnök.  „Telekinek az antiszemitizmusa, amit mi mindig tudtunk, és mindig egyik nagy hibájának tartottunk, az nem vitás, csakhogy amellett tízszer annyi az érdeme, amiről egyáltalában kevés szó esik.” (Csicsery-Rónai…..
A szabad Színház- és Filmművészeti Egyetemért tüntettek pénteken Budapesten, Iványi Gáborék szervezésében. Szót emelve az Igazgyöngy Alapítvány, az Ámbedkar Iskola és Iványiék oktatási intézményei támogatásának megvonása ellen is.. Így kezdte beszédét Bíró Kriszta színművész..
Az akkori reményekből kinek több (Mészáros Lőrinc és vidéke) kinek kevesebb (összes többiek) maradt. de attól még szép és fontos nap volt 1989. október 23. Aki akkor még nem élt annak azért érdekes ez az akkori Magyar Nemzet, aki már tudatosan figyelt a világ dolgaira, annak meg biztosan azért...
A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal nyújtotta át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Görög László, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja érdemelte ki az elismerést A velencei kalmárban…..
Konrád György íróra emlékezünk most ezekkel a képekkel. Persze az igazi emlékezés, ha levesszük a polcról a könyveit. A látogatót, A városalapítót és a többit is szépen sorban.    ..
Az ártatlan külső mögött néha meglepő dolgok rejtőznek. ..
Tóth Barnabás filmrendező  legújabb filmjét, az Akik maradtak című egész estés alkotást az Egyesült Államokban az „Oscar előszobájaként” is emlegetett Telluride Filmfesztiválon is levetítették. Korábban egy rövidfilmjét, a Susutázst  beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős…..
A budapesti József nádor tér letarolása szép példája annak, ami az Orbán rezsimben történik. Megérne egy alaposabb elemzést, hogy vajon miért a fák jelentik az egyik fő ellenséget. De ettől még regisztráljuk, mi történik. (Az emberek sem menekülhetnek meg, lásd egészségügy , oktatás.) Így nézett…..
A kormány az Akadémia mellett az egyik utolsó független szellemi műhelyt is beradálni készül. most az 56-os Intézet nyakára tette a kést. Írtunk már arról, hogy korábban Szakály Sándor a Veritas Intézet igazgatója, akinek szakmailag meglehetősen elfogult és kormány alá rendelt…..
A CEU és az MTA kivégzése után most egy jóval kisebb, ám igen jelentős tudományos intézmény felszámolása következik. Az Orbán rezsim az 56-os Intézetet pusztítja el. Méghozzá durván, megalázóan és kegyetlenül. Kérdés, mi lesz az itt gyűjtött történeti életút interjúk sorsa. Odaadják e készítői a…..
"Valahogy megvagyunk" - talán erről is szól ez a különleges könyv, amelyben Vásárhelyi Mária írja meg azt a bő két évet, amíg deportálva voltak 1956 után Romániába, eleinte Snagovba. Drámai történet, s nemcsak Vásárhelyi kisgyermekkori emlékei elevenednek meg - amikor egyszer az öccse nem találja a…..
Hosszú a listája azon politikusoknak, akik miután találkoztak Orbánnal, megbuktak. Most újabb veszteség. Lemondott Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobbos Szabadság Párt (FPÖ) vezetője, akivel Orbán május 6-án találkozott Budapesten...
Heller Ágnes professzor az egyik legismertebb magyar tudós határokon túl is.  Mint mindenkinek, aki e tájon született, e korban, kalandos életet kellett élnie. Talán ez is hozzásegítette ahhoz, hogy bölcs legyen. Életéről Kőbányai János írt egy remek könyvet - A bicikliző majom a címe -, érdemes…..
A negyedik X-ébe lépő új Múlt és Jövő szerkesztőségében végrehajtók jelentek meg, Alapítványát végrehajtói eljárás blokkolja. Ezzel vállalkozásunkat a kultúrának nem kedvező időkben a tönk szélére sodorja...
Hétfőn az MTA közgyűlése jelentős többséggel nemet mondott az orbáni rendszer akaratára, amellyel einstandolták volna az akadémiai kutatóhálózatot. Orbán Palkovics persze nem nyugszik, akkor majd törvénnyel államosítják a tudományt. Az akadémikusok és az akadémiai kutatóintézetek dolgozói próbálnak…..
A kormány most a Magyar Tudományos Akadémia kivégzésére készül. Palkovics László állami ítéletvégrehajtó a Magyar Hírlap című - alig-alig létező szélsőjobber- lapnak adott interjújában az akadémiai közgyűlés előtt megüzente, hogy elveszik a kutatóintézeti hálózatot:  "a lényegi szempontot a kormány…..
Izraelt súlyos támadás érte a gázai övezetből. Négyen meghaltak. Mai összefoglaló..
Vasárnap elnököt választ a szomszédos Ukrajna. A több, mint 40 milliós ország helyzete nehéz. A gazdaság romokban, keletről Oroszország támadja folyamatosan. A Krím elszakítása után, Kelet-Ukrajnában folyik a harc. S bár jelentősgében ehhez nem mérhető, nyugat felől az Orbán-rezsim az, amelyik…..
Az utcai plakáthelyek egy jelentős helyét uraló MAHIR Cityposter nevő cég, amely Orbán, Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozik, felmondta a szerződését a HVG-vel. Eddig minden héten plakátokon is megjelentek a Heti Világgazdaság címlapjai...