Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tmscsaba

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy mi a válasz a levél végén feltett kérdésre, hogy érdemes e foglalkozni az üggyel, ha otthagy a buszod a nulla fokban egy pulcsiban? Hát egy óriási kövér igen. Persze ha bizonyítható, hogy a sofőr 15 perces megállót ígért, majd a 12. percben elindult, ugyanis a FlixBus ÁSZF-ben a a következőt…..
Márciustól indul újonnan debütáló, havonta megjelenő 10 dolog sorozatunk, melyben mindig más és más diabétesszel kapcsolatos témákat dolgozunk fel tizes listák formájában. Az első nem lehet más, mint az a tíz kérdés, amit minden cukorbeteg régóta és jól ismer, és amelyet nem szeretne többet hallani,…..
Azt hittem, kőkemény fába vágom a fejszémet, mikor arra adtam a fejemet, hogy James Bond óráinak szánjak egy posztot. Aztán persze kiderült, hogy elég sokan készítettek már gyűjtést a témában, azonban ezek legtöbbje vagy a Q-féle beépített csinnadrattára koncentrált, és magát a kiinduló szerkezetet…..
tmscsaba 2016.01.22 16:34:10
Nekem az első LCD kijelzésű órám a Seiko 0674-5009 volt (itt fent a képen), amit hibásan vettem az egyik bizományiban.
.
Alaposan átnézegettem és azt találtam, hogy a kvarc megnyomásakor működött. Kiforrasztottam a kristály tokjának a kivezetésit a panelból és nem is csodálkoztam. A tokból kiálló kivezetés csonk nem volt talán fél mm-es sem. Erre ráforrasztottam egy több szálú rézhuzalból egyetlen vékony elemi szálat, a végén kis körré formázva, egy speciálisan átalakított pillanatpákával. (A páka csúcsára tekertem egy vékonyabb rézhuzalt csúcsnak.) Azután kiválóan működött az óra hosszú éveken át, amíg egy volt Gelkás kollegám meg nem vette "bármi áron", ahogy akkor mondta. Már sejtem miért. :)
Ezt a történetet ismerve egyik gelka szervizes műszerész szólt, hogy meg kellene forrasztani a kvarc órájában egy chip kondenzátort ami levált, de ő nem mert hozzá nyúlni "mert nincs hozzá való páka".
Oda mentem az asztalához, felvettem a pillanat pákáját és csipesszel lefogtam a chipet megforrasztottam a kivezetéseit, már gyakorlott kézzel. Még óvatosan megjegyezte, "na de ezzel", mire mondom, mi mással, ez van kéznél. :)
A végén mondta, hogy szóhoz se jutott, hogy ezzel hogy lehetett megforrasztani, mondtam, nézze meg nagyító alatt, és meg volt vele elégedve. :)
.
Később több hagyományos órás mesternek segítettem az új technikában az indulásnál. Király Robinak is ha jól emlékszem a nevére és Jobaházi Andrisnak is még akkoriban, hiszen ők a mechanikus órákkal kezdték és akkor (a '70-es évek közepén) még csak azoknak a mesterei voltak.
.
Éppen nemrég jártam Andrásnál a Baross utcában és csodáltam, hogy mennyire jól bele tanult a fiú az új technikába! Profi szinten műveli az elektronikus órák javítását is.
..na de ezek régi emlékek..