Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Élet La Gomerán

95 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző posztban a Kanári-szigetek hét nagy szigetét utaztuk körbe, hogy általános képet kapjunk a szigetcsoportról, ezúttal pedig hajóra szállunk, hogy eljussunk a legkisebb "kanári-szigetre", El Hierro-ra, azonban aki velünk tart, nemcsak térben utazhat velünk, hanem egy kicsit az időben is, mert…..
Élet La Gomerán 2020.09.11 21:41:56
Van egy spanyol sorozat, a "Hierro", ami a szigeten játszódik. Egész nézhető, felirat is bekapcsolható hozzá, ha még nem megy a spanyol jól: hierro.movistarplus.es/
Misztikus krimi, egy nyomozós filmsorozat, de mutatja a tájakat, nekem tetszett.
Érdekes, La Gomerán játszódó krimi is készült már -kis sziget, összezár a közösség, ami sötét titkokkal terhes, de aztán pletykálnak mindenfélét- hangulatú történet mindkettő. Címe "La niebla y la doncella" - ehhez van angol felirat is (és készítettem magyart), ha érdekel valakit. És biztosan fellelhető német is, mert ott valamelyik TV le szokta adni.
Kanári-szigetek Magyarországon mindig is népszerű célpontnak számított. Kezdetben legtöbben Gran Canaria-ra utaztak, későbbiekben aztán Tenerife szigetének turisztikai felfutása is megfigyelhető volt, azonban a magyar tömegturizmus térképére a Kanári-szigetek igazából akkor került fel, amikor a Wizz…..
Élet La Gomerán 2020.09.03 23:24:54
@Utazz Okosan Blog: Én is kettős életet élek. Haza, Magyarországra dolgozom itthonról, Gomeráról és mennék én is többet is, akár fele-fele arány is tetszene -jó neked!-, de nem tehetem, kicsi a gyerekem, iskolába jár Valle Gran Reyben és mellettem, az anyja mellett a helye. Így sok mindenről le is mondunk, amit Magyarország tartogat és a nyár kevés, hogy mindent pótoljunk, ez örök fájdalmam és kétségem, de egyelőre még próbálunk profitálni ebből az elszigeteltségből.
A nyári szünet előtti úti célokkal foglalkozó posztjainkban először megismerkedtünk általánosságban a Kanári-szigetekkel, majd egy posztsorozatban ellátogattunk a legkisebbre, a Meridián szigetre, El Hierro-ra (aki nem olvasta, itt megteheti: első rész, második rész, harmadik rész). Most pedig…..
Élet La Gomerán 2020.09.03 23:07:14
Annyit szeretnék mindenképpen kihangsúlyozni, hogy ide nemcsak 1-1 napra jönnek turisták. Természetesen vannak egy napra, magán szervezésben érkező vagy buszos turisták - a tenerifei hotelek mind kínálják a lehetőséget-, de Nyugat-Európából, főleg Németországból hosszabb időre is jönnek üdülni. Neckermann, Tui szervezte az utakat itteni szállodákba, főleg Valle Gran Reybe és a Fred Olsen tulajdonolta Hotel Tecinába, ami egy igen magas minőségű hotel golfpályával. Azért írom múlt időben, mert pillanatnyilag a covid miatt nagyon bizonytalan minden. Akik szeretik a túrázást vagy kevésbé érzik jól magukat a tömegturizmusban, azok nagyon szívesen jönnek La Gomerára akár hetekre is és nagyon sok olyannal lehet találkozni, aki visszatér évről-évre ide pihenni. Itt főleg novembertől húsvétig tart a főszezon, majd augusztusban érkeznek a belföldi nyaralók. Szeptember és május a legcsendesebb. A koronavírus előtt azonban egyre több foglalása volt a hoteleknek a maradék hónapokra is, mondhatni felívelőben volt. Nagyon jellemző a magán szálláskiadás is, sokan kedvelik az apartmanokat: ~ 35-50 € / éjszaka 2 főre.

A strandokról: La Calera strandja a kisgyerekesek számára elég hullámos, helyette nekik jobb választás Vueltas vagy a Charco del Conde, amely egy természetes medence, neve magyarul azt jelenti, "a gróf pocsolyája". Dagálykor persze azért élvezetesebb, mint apálykor.

Az említett fagyizóban pedig még magyarul is beszélnek!
(Nem vagyok érintett az idegenforgalom gomerai fejlesztésében, semmilyen anyagi hasznom nem származik belőle, nem itt dolgozom, csak itt élek.)
Legutóbbi posztomban, amellyel elindítottuk a Módszertan rovatunkat, azt ígértem, hogy a következő két cikkben az utazási irodák által szervezett utazásokat hasonlítjuk össze a saját magunknak szervezettekkel, azonban úgy döntöttünk, hogy egy kicsit változtatunk a sorrenden. Mindennek az oka pedig,…..
Mióta február 1-én reggel arra ébredtem a híreket olvasva, hogy a Covid-19, más néven a koronavírus új változata, pont La Gomerán jelent meg először Spanyolországban, megváltoztak a hírolvasási szokásaim. Sokkal több spanyol sajtóterméket kezdtem követni, beépült a mindennapjaimba, hogy nemcsak a…..
Reggeltől minden nap kivihetjük a gyereket egy órára a levegőre! Egyetlen rövid mondat, de ebben annyi érzelem van, hogy nem is tudom hirtelen, hogy hol kezdjem el mesélni, hogy min mentünk át, Európa legszigorúbb kijárási korlátozása alatt. Mit éltünk át 6 hétig a kényelmes, világos, napsütötte,…..
Spanyolországban 10. napja élünk bezárkózva otthonainkban. Aggódva figyeljük minden nap a számokat, nemcsak Spanyolországét, hanem Magyarországét is. Mindenhol nőnek az esetszámok, még itt, a Kanári-szigeteken is. Nálunk, La Gomerán nem terjedt a betegség eddig és Isten segítsen meg bennünket, hogy…..
Spanyolország március 14-én kihirdette az „estado de alarma” - veszélyhelyzetet a koronavírus miatt, ami nemcsak az iskolák bezárását jelentette országos szinten - a Kanári-szigetek kormányzata és sok más provincia is saját hatáskörben elrendelte az oktatási intézmények bezárását már péntektől-,…..
Tegnap megint Tenerife került a hírek központjába meglehetősen sajnálatos hírekkel. 1000 ember karanténban egy adejei hotelben, lássuk be, rémálomba illő vakáció!  Gondoljunk csak bele, befizetünk egy útra egy jó szállodába, százezreket (millió forintot?) adunk ki és először egy homokvihar, majd egy…..
Katt ide Saúl Santos gyönyörű tájképeihez Lenyűgöző  a sziget, amely 5 év után is ugyanúgy megfog bennünket. Azt szoktam mondani, hogy a Teide is innen szép igazából, és ugye, hogy igazam van? A 15-ös képen látható kikötő szomszédságában élünk. ..
Napok óta tudjuk, vártuk, de mégsem készültünk fel erre igazán. Erős, viharos széllel érkező szaharai homok lepte el a Kanári-szigeteket. Tegnap még csak a keleti szigeteket, mint Fuerteventura, Gran Canaria, majd estére Tenerifét is elérte, ma hajnalban pedig ide, Valle Gran Reybe is megérkezett az…..
A napokban közleményt adtak ki a polgármesteri hivatalból, hogy takarékoskodjunk a vízzel, használjuk megfontoltan, mert extrém száraz az időjárás évek óta.  Ez a régóta tartó aszály nemcsak La Gomerát, hanem a többi kanári szigeteket is érinti. A lakossági vízfogyasztás korlátozása egyelőre még…..
Ez még nem a beígért folytatás, de nem hagyhatom ki, annyira passzol a témához. Zoliék néhány hónapot Tenerifén töltenek és szuper videókat készítenek kirándulásaikról. Érdemes követni! Ez a Los Gigantes környéki túra egyszerűen lenyűgöző! ..
Néha megkérdezik tőlünk, hogy mit lehet egy ekkora szigeten csinálni. Elsősorban élni nyugiban. Minőségi életünk középpontja nem a fogyasztás. Ha nem megyünk túl gyakran Tenerifére, akkor még talán a ökolábnyomunk is kisebb lesz, mint korábban volt a kontinensen. Elközlekedgetünk egy tank…..
Szeptemberben komoly riadalmat okozott a Thomas Cook és leányvállalatának, a Neckermannak csődje a Kanári-szigeteken. A kormányzat azonnal megajánlott 200 millió euró összegnyi hitelt a baleári- és a kanári-szigeteki idegenforgalom javára, illetve 8 millió és 15 millió euró összegű azonnali…..
Ha egy pillanatig is azt képzeltük, hogy La Gomera általánosságban nézve biztonságosabb, mint egy nagyváros, ha egy vírus terjedéséről van szó, akkor ma kaptunk egy jó nagy, kijózanító pofont. Spanyolországban is megjelent, és hol másutt, mint pont La Gomerán, ezen a 22000 fő lakost számláló mini…..
Mi köti össze a következő helységeket? Burgenland - Csernobil - La Gomera? Nem mi, hanem ki: Otto Mühl, aki a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban, Grodnón született 1925-ben, majd a csernobili atomrobbanás után, a rádioaktív sugárzástól való félelemre hivatkozva átköltöztette szektáját La…..
Négy év alatt a negyedik általános választások lesznek vasárnap Spanyolországban. 2015. decemberben, 2016. júniusban, idén áprilisban és november 10-én újra. 2015-ben és 2016-ban még a PP - Partido Popular (=néppárt) szerezte a legtöbb szavazatot, de kisebbségben kormányzott a Ciudadanos (Polgárok)…..
Pár napja a Naviera Armas bejelentette, hogy meghatározatlan időre felfüggesztette a közvetlen kompjáratot Los Cristianos és Valle Gran Rey között. A bejelentést felháborodás, politikai nyilatkozatok, ígéretek, aláírásgyűjtés követte, de aligha lesz eredménye sajnos. Mindenesetre jogosan érezhette…..
Franco exhumálása és újratemetése Spanyolországban politikailag elég izgalmas időszakot élünk meg: újra választások lesznek november 10-én, Katalónia pedig forrong, mert az elszakadásért küzdő politikai vezetőket súlyos börtönbüntetésre ítélték államrendszer elleni lázadás büntette miatt.…..
A válasz kapásból hét, esetleg nyolc, ha igazán képben vagy. Egész pontosan nyolc lakott szigetből áll a Kanári-szigetek.  Tenerife a legnagyobb, Gran Canaria a legnépesebb, Furteventura a legszelesebb, Lanzarote a legszárazabb, La Palma a legzöldebb, El Hierro a legkisebb és persze La Gomera…..
Jelöltek a 2019-es cannes-i filmfesztiválra egy román filmet, amely részben La Gomerán játszódik. Egy rendőrnő érkezik a szigetre, hogy elsajátítsa az ősi kommunikációs eszközt, a füttynyelvet, az El Silbo-t. Szerepel majd egy Zsolt nevű ellentmondásos üzletember is, akit letartóztattak Bukarestben.…..
Ez a poszt régóta terv, lassan három éve. Nem is tudom, hogy miért nem írtam meg, pedig egy érdekes élettörténet és hobbi áll a hátterében. Talán azért nem, mert miután bemutatták nekünk a birtokukat és készítettem egy csomó fényképet, elveszítettem a cetlimet, amire felírtam a különböző növényeket.…..
Írtam már többször arról, hogy milyen La Gomerán az ellátás, de azoknak a bejegyzéseknek az alapja elméleti volt vagy az uniós egészségbiztosítási kártyával igénybe vett sürgősségi ellátás. Azóta, hogy ideköltöztünk, eltelt több, mint három év, s mi egyre mélyebb benyomásokat szerzünk. Sajnos a…..