Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Élet La Gomerán

102 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt írja egy helyi lap, a Gomera Noticias, hogy Teneriféről szerveznek egy napos kirándulásokat La Palma-ra, vulkánnézőbe. Az említett utazási iroda oldalán nincs erről külön kiemelt hirdetés, de a La Palma kirándulás továbbra is fenn van. Igaz, nem azonnal foglalható formában, hanem egy…..
Nemrég megint visszatértünk a szigetre egy hosszú, majdnem három hónapos magyarországi nyár után. Még pont a levegőben volt a gép múlt vasárnap, amikor kitört a vulkán La Palmán. Ez volt az első hír, amit megláttam a telefonomon, amint bekapcsoltam a landolás után. Egy barátnőm írt, hogy…..
Borzalmas tragédiát kell feldogoznunk ezekben a hetekben a Kanári-szigeteken, de mondhatni, az egész országban. 45 napja eltűnt két kislány, Olivia és Anna Gimeno Zimmermann. Olivia 6 éves, Anna 14 hónapos. 45 napja keresik őket nagyon kevés reménnyel, hogy élnek még, de tegnapig még volt remény,…..
Régóta fontolgatom, hogy írok egy posztot arról, hogyan oltakozunk itt a Kanári-szigeteken, de meg akartam vele várni a személyes tapasztalatainkat. December óta itt is napi téma a sajtóban és nem kevés idegeskedést okoztak az állandóan változó ajánlásokkal az embereknek. Nincs annyira átpolitizálva…..
Gyere! Tárt karokkal vár mindenki, aki még nyitva van. Jó hír, hogy a Wizzair visszaállította a budapesti járatait március 12.-től. Áprilisban és májusban egyelőre csak heti egy járatpárt hirdet, szombatra, de júniustól kedden és szombaton is lesz gép.  Kicsit későbbre tolódott a budapesti indulás,…..
New York City megunhatatlan! Az utazási podcast New York City-ről készített minisorozatot. Az első epizódban egy virtuális hotdog-evős, kis utcákba letérős, Brooklynba és Queensbe kikacsingatós beszélgetés került. Benne olyan helyekkel és történetekkel, amiket sokan még nem ismertek a Nagy…..
Lassan egy éve gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ami a Kanári-szigetek nélkülözhetetlen bevételi forrása. Az idei január 40.000 vendégéjszakája a 2020-as 600.000-hez képest óriási visszaesés. A vírushelyzet és az elmaradt nyaralások miatt nagy a munkanélküliség, vállalkozások szűnnek meg, boltokat,…..
Élet La Gomerán 2021.02.27 23:15:32
@jozsef_11: A világ folyton változik, népvándorlás mindig volt és lesz is, de ez nem jelenti azt, hogy a migrációs célpontoknak ne lenne joga védeni magukat. Szerintem joguk van hozzá és kötelességük is.
Élet La Gomerán 2021.03.01 10:50:52
Köszönöm a hozzászólásokat, ilyen aktivitást eddig még egy posztom sem ért el.

Belinkeltek egy Facebook csoportba is tegnap, ahol a szigeteken élő honfitársaim olyan kritikákkal is illettek, hogy ez egy álhír-, kattintásvadász oldal. Csak olyan probléma létezik, amit az ember beenged az életébe és nem kell félni, nem bántanak ők senkit. Én soha nem állítottam olyat, hogy emiatt ne jöjjenek turisták vagy konkrétan emiatt halt meg a turizmus a Kanárin. Nem, dehogy! A pandémia miatt nem érkeznek meg a nyaralók és akik itt vannak, azok is biztonságban vannak, ahogy eddig. Ha egyszer biztonságban tudsz újra utazni, gyere nyugodtan! Afrikai emberek eddig is éltek köztünk, nem erről szól ez a poszt.

Amiért erről írtam, annak az az oka, hogy ez egy probléma itt és ha nem foglalkoznak vele, akkor nagyobb súlyú lesz rövidesen.
Ángel Víctor Torres, a tartományi miniszterelnök, ma délután felszólal az Európa Parlament LIBE bizottság ülésén -igaz, csak videókonferencián, mert a pandémia miatt személyesen nem fogadhatták-, ahol arról fog beszélni, hogy aki ide betette a lábát, az Európában van és ez nem egyedül Spanyolország poblémája kell legyen. Szabad mozgás illeti meg az ide érkezőket is, mintha Brüsszelbe, Strasbourgba vagy Madridba érkeztek volna. Jelenleg nem engedik fel őket a repülőgépekre, hajókra, akkor sem, ha van jegyük, igazolványuk.
Forrás egy tenerifei lap:
www.eldia.es/canarias/2021/03/01/canarias-expone-eurocamara-rechazo-pacto-36363102.html

A mai El País pedig egy érdekes statisztikával foglalkozik. Tavaly 23000 ember érkezett illegálisan Afrikából a szigetekre, (80% Gran Canariára) a benyújtott nemzetközi menedékkérelmek, összesen nem egész 4000 beadvány 90%-a latinamerikaiaké, főleg venezuelai. Gran Canarián 3, Tenerifén 1 jogász van, aki a kérelmek befogadásával foglalkozik. Nincsenek tolmácsok, nincsen kapacitás és talán akarat sincs. Így ezek az emberek meg sem jelennek a statisztikákban, olyan, mintha nem lennének. A cikk: elpais.com/espana/2021-02-28/canarias-refugiados-sin-refugio.html
De, ha a "crisis migratoria de canarias" gyűjtőoldali címkére kattintasz, akkor nagyon sok híradást, elemző cikket, oknyomozó riportot olvashatsz (a google fordító is egész jól visszaadja, ha esetleg nem tudsz eléggé spanyolul: magyarra is, de angolra kiválóan) erről a kérdésről: elpais.com/noticias/pateras-canarias/
Az El País baloldali sajtóorgánum.
Életünk La Gomerán Sziklaomlás 2020.11.16 11:43:49
Nagyon régóta nem írtam semmit, mert ez a vírus helyzet eléggé megváltoztatta a dolgokat körülöttünk. Éljük a hétköznapokat, szerencsére azt mondhatjuk, hogy biztonságban. Itt a szigeten szeptember elején kicsit megugrott az esetszám úgy 25 főre, de azóta folyamatosan javulóban van és ritkán…..
Az előző posztban a Kanári-szigetek hét nagy szigetét utaztuk körbe, hogy általános képet kapjunk a szigetcsoportról, ezúttal pedig hajóra szállunk, hogy eljussunk a legkisebb "kanári-szigetre", El Hierro-ra, azonban aki velünk tart, nemcsak térben utazhat velünk, hanem egy kicsit az időben is, mert…..
Élet La Gomerán 2020.09.11 21:41:56
Van egy spanyol sorozat, a "Hierro", ami a szigeten játszódik. Egész nézhető, felirat is bekapcsolható hozzá, ha még nem megy a spanyol jól: hierro.movistarplus.es/
Misztikus krimi, egy nyomozós filmsorozat, de mutatja a tájakat, nekem tetszett.
Érdekes, La Gomerán játszódó krimi is készült már -kis sziget, összezár a közösség, ami sötét titkokkal terhes, de aztán pletykálnak mindenfélét- hangulatú történet mindkettő. Címe "La niebla y la doncella" - ehhez van angol felirat is (és készítettem magyart), ha érdekel valakit. És biztosan fellelhető német is, mert ott valamelyik TV le szokta adni.
Kanári-szigetek Magyarországon mindig is népszerű célpontnak számított. Kezdetben legtöbben Gran Canaria-ra utaztak, későbbiekben aztán Tenerife szigetének turisztikai felfutása is megfigyelhető volt, azonban a magyar tömegturizmus térképére a Kanári-szigetek igazából akkor került fel, amikor a Wizz…..
Élet La Gomerán 2020.09.03 23:24:54
@Utazz Okosan Blog: Én is kettős életet élek. Haza, Magyarországra dolgozom itthonról, Gomeráról és mennék én is többet is, akár fele-fele arány is tetszene -jó neked!-, de nem tehetem, kicsi a gyerekem, iskolába jár Valle Gran Reyben és mellettem, az anyja mellett a helye. Így sok mindenről le is mondunk, amit Magyarország tartogat és a nyár kevés, hogy mindent pótoljunk, ez örök fájdalmam és kétségem, de egyelőre még próbálunk profitálni ebből az elszigeteltségből.
A nyári szünet előtti úti célokkal foglalkozó posztjainkban először megismerkedtünk általánosságban a Kanári-szigetekkel, majd egy posztsorozatban ellátogattunk a legkisebbre, a Meridián szigetre, El Hierro-ra (aki nem olvasta, itt megteheti: első rész, második rész, harmadik rész). Most pedig…..
Élet La Gomerán 2020.09.03 23:07:14
Annyit szeretnék mindenképpen kihangsúlyozni, hogy ide nemcsak 1-1 napra jönnek turisták. Természetesen vannak egy napra, magán szervezésben érkező vagy buszos turisták - a tenerifei hotelek mind kínálják a lehetőséget-, de Nyugat-Európából, főleg Németországból hosszabb időre is jönnek üdülni. Neckermann, Tui szervezte az utakat itteni szállodákba, főleg Valle Gran Reybe és a Fred Olsen tulajdonolta Hotel Tecinába, ami egy igen magas minőségű hotel golfpályával. Azért írom múlt időben, mert pillanatnyilag a covid miatt nagyon bizonytalan minden. Akik szeretik a túrázást vagy kevésbé érzik jól magukat a tömegturizmusban, azok nagyon szívesen jönnek La Gomerára akár hetekre is és nagyon sok olyannal lehet találkozni, aki visszatér évről-évre ide pihenni. Itt főleg novembertől húsvétig tart a főszezon, majd augusztusban érkeznek a belföldi nyaralók. Szeptember és május a legcsendesebb. A koronavírus előtt azonban egyre több foglalása volt a hoteleknek a maradék hónapokra is, mondhatni felívelőben volt. Nagyon jellemző a magán szálláskiadás is, sokan kedvelik az apartmanokat: ~ 35-50 € / éjszaka 2 főre.

A strandokról: La Calera strandja a kisgyerekesek számára elég hullámos, helyette nekik jobb választás Vueltas vagy a Charco del Conde, amely egy természetes medence, neve magyarul azt jelenti, "a gróf pocsolyája". Dagálykor persze azért élvezetesebb, mint apálykor.

Az említett fagyizóban pedig még magyarul is beszélnek!
(Nem vagyok érintett az idegenforgalom gomerai fejlesztésében, semmilyen anyagi hasznom nem származik belőle, nem itt dolgozom, csak itt élek.)
Legutóbbi posztomban, amellyel elindítottuk a Módszertan rovatunkat, azt ígértem, hogy a következő két cikkben az utazási irodák által szervezett utazásokat hasonlítjuk össze a saját magunknak szervezettekkel, azonban úgy döntöttünk, hogy egy kicsit változtatunk a sorrenden. Mindennek az oka pedig,…..
Mióta február 1-én reggel arra ébredtem a híreket olvasva, hogy a Covid-19, más néven a koronavírus új változata, pont La Gomerán jelent meg először Spanyolországban, megváltoztak a hírolvasási szokásaim. Sokkal több spanyol sajtóterméket kezdtem követni, beépült a mindennapjaimba, hogy nemcsak a…..
Reggeltől minden nap kivihetjük a gyereket egy órára a levegőre! Egyetlen rövid mondat, de ebben annyi érzelem van, hogy nem is tudom hirtelen, hogy hol kezdjem el mesélni, hogy min mentünk át, Európa legszigorúbb kijárási korlátozása alatt. Mit éltünk át 6 hétig a kényelmes, világos, napsütötte,…..
Spanyolországban 10. napja élünk bezárkózva otthonainkban. Aggódva figyeljük minden nap a számokat, nemcsak Spanyolországét, hanem Magyarországét is. Mindenhol nőnek az esetszámok, még itt, a Kanári-szigeteken is. Nálunk, La Gomerán nem terjedt a betegség eddig és Isten segítsen meg bennünket, hogy…..
Spanyolország március 14-én kihirdette az „estado de alarma” - veszélyhelyzetet a koronavírus miatt, ami nemcsak az iskolák bezárását jelentette országos szinten - a Kanári-szigetek kormányzata és sok más provincia is saját hatáskörben elrendelte az oktatási intézmények bezárását már péntektől-,…..
Tegnap megint Tenerife került a hírek központjába meglehetősen sajnálatos hírekkel. 1000 ember karanténban egy adejei hotelben, lássuk be, rémálomba illő vakáció!  Gondoljunk csak bele, befizetünk egy útra egy jó szállodába, százezreket (millió forintot?) adunk ki és először egy homokvihar, majd egy…..
Katt ide Saúl Santos gyönyörű tájképeihez Lenyűgöző  a sziget, amely 5 év után is ugyanúgy megfog bennünket. Azt szoktam mondani, hogy a Teide is innen szép igazából, és ugye, hogy igazam van? A 15-ös képen látható kikötő szomszédságában élünk. ..
Napok óta tudjuk, vártuk, de mégsem készültünk fel erre igazán. Erős, viharos széllel érkező szaharai homok lepte el a Kanári-szigeteket. Tegnap még csak a keleti szigeteket, mint Fuerteventura, Gran Canaria, majd estére Tenerifét is elérte, ma hajnalban pedig ide, Valle Gran Reybe is megérkezett az…..
A napokban közleményt adtak ki a polgármesteri hivatalból, hogy takarékoskodjunk a vízzel, használjuk megfontoltan, mert extrém száraz az időjárás évek óta.  Ez a régóta tartó aszály nemcsak La Gomerát, hanem a többi kanári szigeteket is érinti. A lakossági vízfogyasztás korlátozása egyelőre még…..
Ez még nem a beígért folytatás, de nem hagyhatom ki, annyira passzol a témához. Zoliék néhány hónapot Tenerifén töltenek és szuper videókat készítenek kirándulásaikról. Érdemes követni! Ez a Los Gigantes környéki túra egyszerűen lenyűgöző! ..
Néha megkérdezik tőlünk, hogy mit lehet egy ekkora szigeten csinálni. Elsősorban élni nyugiban. Minőségi életünk középpontja nem a fogyasztás. Ha nem megyünk túl gyakran Tenerifére, akkor még talán a ökolábnyomunk is kisebb lesz, mint korábban volt a kontinensen. Elközlekedgetünk egy tank…..
Szeptemberben komoly riadalmat okozott a Thomas Cook és leányvállalatának, a Neckermannak csődje a Kanári-szigeteken. A kormányzat azonnal megajánlott 200 millió euró összegnyi hitelt a baleári- és a kanári-szigeteki idegenforgalom javára, illetve 8 millió és 15 millió euró összegű azonnali…..
Ha egy pillanatig is azt képzeltük, hogy La Gomera általánosságban nézve biztonságosabb, mint egy nagyváros, ha egy vírus terjedéséről van szó, akkor ma kaptunk egy jó nagy, kijózanító pofont. Spanyolországban is megjelent, és hol másutt, mint pont La Gomerán, ezen a 22000 fő lakost számláló mini…..
Mi köti össze a következő helységeket? Burgenland - Csernobil - La Gomera? Nem mi, hanem ki: Otto Mühl, aki a Magyarországgal szomszédos Burgenlandban, Grodnón született 1925-ben, majd a csernobili atomrobbanás után, a rádioaktív sugárzástól való félelemre hivatkozva átköltöztette szektáját La…..