Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ment_a_lista

0 bejegyzést írt és 271 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csupán fogtechnikusi végzettsége van a magát sok éve kutatóorvosnak kiadó Csabai Zsoltnak, aki betegeknek orvosi tanácsokat, tévéműsoroknak interjúkat adott, hazánkat Világkiállításon képviselte. A grapefruitmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó önmagát buktatta le, amikor…..
Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek megjelenése egyre komolyabb veszélyt jelent világszerte, köszönhetően az antibiotikumfejlesztés leállásának. Néhány baktériumtörzs ellen már tehetetlenek az orvosok, hiszen minden elérhető gyógyszernek ellenáll. Camilo Barbosa és munkatársai egy…..
2018. június 29-én robbant a bomba: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények hatóanyaga. A határozatokból kiderült: a spanyol hatóságtól az…..
Az utóbbi időben újra fellángolt a vita a homeopátiával kapcsolatban, elsősorban Boldogkői Zsolt professzor cikkei kapcsán. Helyes is, hogy elkezdődött egy diskurzus, mivel ez talán hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen tájékozódjanak a módszerrel (annak történetével,…..
ment_a_lista 2015.08.22 16:36:51
@Pampuska77: "A ph-hoz nem értek, de mivel ezt írja, "a test különféle szöveteinek pH-ja egy szűk határon belül állandó. A véré például 7,37 és 7,43 közötti értékeket vehet fel", ennek alapján miért ne lehetne feltételezni, hogy az egyik szélső érték károsabb, a másik meg hasznosabb..."

Szerencsére a tudomány nem így működik, hogy nem értek hozzá, de véleményem van róla és ezt tessék figyelembe venni.

Ha egy hatóanyagot hígítunk akkor csökken a hatása, egy adott pont alatt pedig gyakorlatilag megszűnik. További hígítás (esetleg hókuszpókusz kíséretében) nem hozza vissza a hatást, sem az ellenkező hatást.

A HP 200 éves történelme során miért mindig magától is elmúló betegségek "gyógyítására" sikerül csak felhasználni.
ködpiszkáló mi az ördög... 2014.08.06 23:01:35
...nyelv? - kérdezik mostanában többen. A fogyni akarókat izgatja elsősorban ez a kérdés, mert csodálatos ígéretekkel bombázzák őket az ördögnyelvkivonatot forgalmazó cégek:  - elnyeli a bélben kialakuló mérgező anyagokat és segíti azok kiürülését a szervezetből -1…..
ment_a_lista 2014.08.09 16:26:19
Ezt találtam: "For every one hundred grams of Konjac noodles, about 40 milligrams of calcium can be found, similar to the amount of calcium found in milk. Konjac foods are full of fiber and rich of calcium."

Ugyanazon oldalon jópár megbízhatónak tűnő vizsgálat:
www.konjacfoods.com/medical.htm

Egy magyar forgalmazó oldalán ez: "Lúgos kémhatása segít a szervezet sav-bázis elérésében/megőrzésében – a túlsavasodott szervezetben hamarabb jön létre rosszindulatú sejtburjánzás"
;-)
Cukorbetegek számára reményt jelentő, érdekes hírt olvashattunk a napokban több hírportálon:  A Harvard Egyetem munkatársai egy olyan hormont fedeztek fel, mely a hasnyálmirigy béta-sejtjein keresztül képes lehet kijavítani a cukorbetegségben jelentkező anyagcserezavart. A…..
ment_a_lista 2014.08.05 21:15:30
Hasznos lehet a témában egy nemrég megjelent cikk:
Bioactive Compounds from Culinary Herbs Inhibit a Molecular Target for Type 2 Diabetes Management, Dipeptidyl Peptidase IV
J. Agric. Food Chem., 2014, 62 (26), pp 6147–6158
"Greek oregano (Origanum vulgare), marjoram (Origanum majorana), rosemary (Rosmarinus officinalis), and Mexican oregano (Lippia graveolens) are concentrated sources of bioactive compounds. The aims were to characterize and examine extracts from greenhouse-grown or commercially purchased herbs for their ability to inhibit dipeptidyl peptidase IV (DPP-IV) and protein tyrosine phosphatase 1B (PTP1B), enzymes that play a role in insulin secretion and insulin signaling, respectively."
"Biochemically, the best inhibitors of DPP-IV were cirsimaritin (IC50 = 0.43 ± 0.07 μM), hispidulin (IC50 = 0.49 ± 0.06 μM), and naringenin (IC50 = 2.5 ± 0.29 μM). Overall, herbs contain several flavonoids that inhibit DPP-IV and should be investigated further regarding their potential in diabetes management."

Cirsimaritin-ről (ill. glikozidjáról, cirsimarin-ról) már más pozitívum is megjelent:
Total synthesis of cirsimarin and evidence of its lipolytic and antilipogenic activities on human adipocytes
Tetrahedron Letters (2012), 53(5), 480-483
"The biological properties of cirsimarin, measured on human adipocytes, showed potent effects on both lipolysis and lipogenesis. Cirsimarin could therefore be considered as an efficient tool in the struggle against excessive adipose tissue deposition and as a potential candidate in the treatment of obesity."
A gyerekek is tudják, hogy a dohányzás károsítja az egészséget. Vagy mégsem? Egyesek szerint ez is csak egy olyan hazugság, amelyet valamilyen érdekcsoport az emberiség kiirtása érdekében (vagy miért is?) terjeszt. Az, aki az interneten szerzi ismereteit, könnyen zavarba jöhet,…..
Ne igyunk kólát mert egészségtelen, igyunk csapvizet, az egészséges. De ne igyunk hideg csapvizet, mert szívrohamot vagy rákot kapunk. De még jobb ha nem is csapvizet iszunk, hanem ásványvizet - az sokkal egészségesebb. Ajjaj, ásványvíz!!! Hát abban egy csomó méreg van. Ja nem is,…..
ment_a_lista 2013.11.19 17:54:42
@Tiszta Képet: "Sokszor elfelejtünk különbséget tenni szerves és szervetlen között, pedig az ivóvizekben szervetlen kálcium és magnézium (klór, vas, mangán, stb. ) található, amelyekből csak "veszteségek" árán tud beépíteni a szervezetünk - és szervessé alakítani, ... "

Nagyon érdekelne a különbség a "szerves" és szervetlen kalcium között. A szervezet hogyan készít "szerves magnéziumot"? Az előbb említett elemek ionos formában vannak az igen híg vizes oldataikban (=ásványvíz), számít valamit, hogy az ellenion klorid vagy acetát, de leginkább hidrogénkarbonát?
"Hihetetlen felfedezés: a gyümölcs, amely elpusztítja a rákot és 10.000-szer hatásosabb, mint a kemoterápia" - hirdeti több friss cikk az interneten. A cikkek már-már rutinszerűen magyarázzák, hogy a daganatos betegségek terjedéséért és a "valódi", természetes gyógyszerek alhallgatásáért a…..
ment_a_lista 2013.08.17 15:20:45
"Hihetetlen felfedezés: a gyümölcs, amely elpusztítja a rákot és 10.000-szer hatásosabb, mint a kemoterápia"

Gondolom az eredeti forrás ez lehetett:
"Bioactivity-directed fractionation of the seeds of Annona muricata L. (Annonaceae) resulted in the isolation of five new compounds:  cis-annonacin (1), cis-annonacin-10-one (2), cis-goniothalamicin (3), arianacin (4), and javoricin (5). ...
Compound 1 was selectively cytotoxic to colon adenocarcinoma cells (HT-29) in which it was 10 000 times the potency of adriamycin."

Five Novel Mono-tetrahydrofuran Ring Acetogenins from the Seeds of Annona muricata
J. Nat. Prod., 1996, 59 (2), pp 100–108

Tehát nem "hihetetlen felfedezés", hanem 1996-ban közölt tudományos tény. Nem az egész gyümölcs, hanem a sok biológiailag aktív komponensének egyik izolált molekulája. Nem elpusztítja a rákot, hanem az egyik rákos sejtvonal (colon adenocarcinoma) esetén figyelték meg, hogy in vitro (!) 10k-szer hatékonyabb, mint az adriamycin. Az adriamycin nem egyenlő a "kemoterápiával". (Ráadásul: " Doxorubicin is useful in a wide range of cancers and only a few cancer types are unresponsive to the drug. These unresponsive types include colon cancer (!), melanoma, chronic leukemias and renal cancer.") Az adriamycin (=doxorubicin) nagyon közeli analogonja a daunomycinnek, egy természetes anyagnak, amit baktériumból izoláltak először.
A gyümölcsben sok rendkívül hatékony vegyület van, kiinduló pontjai lehetnek gyógyszerkémiai fejlesztéseknek. Enyhén szólva túlzás az amit a gyümölcsről állítanak a cikkben. Az irodalom azt mutatja, hogy "gyógyszerlobbi" intenzíven kutatja a gyümölcs aktív komponenseinek hatékonyságát és felhasználhatóságát.
"Hangsúlyozni szeretném, hogy nem azt állítom, hogy a graviola kivonat vagy konkrétan az annóna acetogeninek esetleg ne válhatnának valamikor hasznos daganatellenes szerekké." Teljes mértékben osztom ezt a véleményt.
Van néhány képes magazin, amelyeket előadásaimban a "hiteles" tájékoztatás példáiként szoktam emlegetni. Tény, hogy az olvasók számának megőrzésén, növelésén a lap túlélése múlhat, és ennek érdekében egy-egy hatásvadász főcím még megbocsátható, de ha az egész cikk…..
ment_a_lista 2013.01.26 17:30:55
@belekotyogok: "Szerintem jól megférne egymás kiegészítőjeként az alternatív és a hagyományos gyógyászat, nem értem, hogy miért kell vagy ezt, vagy azt választani.
"
IMHO ez nem igazán szerencsés megfogalmazás. Helyesebb lenne azt mondani, hogy bizonyított hatású gyógyászat ill. bizonyítatlan praktika, bármelyik kalapból ("hagyományos" vagy "alternatív") is szedtük elő. Az előbbi alkalmazandó az utóbbi kerülendő.
ment_a_lista 2013.01.26 17:42:38
@sasmadar77: Egy biztos, a kemoterápia nem egy "szelíd gyógymód". A risk/benefit arány más mellékhatásokat enged meg, mint pld. egy közönséges lázcsillapító esetében. Érdekes kérdést feszegetnek ebben a cikkben:

Exposure to anticancer drugs can result in
transgenerational genomic instability in mice
PNAS February 21, 2012 vol. 109 no. 8 2984-2988

"The results of the two studies
clearly show that exposure to a number of widely used anticancer
drugs results in mutation induction in the germ line of directly
exposed males and can destabilize the genomes of their off-
spring. These data raise the important issue of delayed trans-
generational effects in the children of cancer survivors. The
genetic effects of human exposure to anticancer drugs remain
poorly understood, and our data underscore the im-
portance of further studies aimed at establishing the magnitude
of mutation induction in the germ line of anticancer therapy
survivors, as well as transgenerational instability in their children."

Az is biztos, hogy az elmúlt 15-20 évben nagy fejlődés volt a rákellenes szerek körében.
ment_a_lista 2013.01.26 18:02:53
@Vincente82: " több olyan beteggel találkoztam, aki az onkológus tanácsára szed napi 500 - 3x1000 mg c- vitamint (a mennyiség betegenként eltérő). "

High-dose Vitamin C (Ascorbic Acid) Therapy in the
Treatment of Patients with Advanced Cancer
ANTICANCER RESEARCH 29: 809-816 (2009)

A review cikkben több pozitív tanulmányt említenek, de óvatosan fogalmaznak a bizonyítható hasznosságáról.

Vitamin C Antagonizes the Cytotoxic Effects of
Antineoplastic Drugs
Cancer Research 2008;68:8031-8038

A cikkben az alkalmazás ellen foglalnak állást.
"Taken together, our data show that pharmacologic concen-
trations of intracellular vitamin C antagonize the therapeutic
cytotoxic effects of antineoplastic chemotherapeutic agents. This
finding could have important clinical relevance given the wide use
of vitamin C as a nutritional supplement. These results suggest
that supplementary vitamin C may have adverse consequences in
patients who are receiving cancer chemotherapy."
Döbbenetes hírt olvashattunk a naturahirek.hu-n: az oldal szakértői növényvédőszert azonosítottak néhány csecsemőtápszerben! És nem is kellett laboratóriumi vizsgálatokat folytatniuk, hiszen a gyártók nyíltan vállalták, hogy a réz-szulfát nevű vegyülettel egészítik ki a…..
Aki azt hiszi, hogy az alternatív terápia kifejezés még nem járatódott le eléggé, az biztosan nem hallott még a vizeletterápiáról. Nem, nem a vizeletkiválasztással kapcsolatos betegségek kezeléséről van szó, hanem a kezelést a vizelettel végzik, közelebbről a vizelet szájon…..
ment_a_lista 2012.12.10 11:35:33
Lehet, hogy a vizeletivók abban reménykednek, hogy ezzel a technikával okosabbak lesznek? Mert ismerik a tegnap megjelent Nature Methods cikket?

Generation of integration-free neural progenitor cells from cells in human urine
www.nature.com/nmeth/journal/vaop/ncurrent/pdf/nmeth.2283.pdf

Kínai kutatók emberi vizeletben levő bőrszerű sejteket újraprogramozva, éretlen agysejteket nyertek, amelyeket később neuronokká ill. glia sejtekké alakítottak át.

Milyen hasznos is lehet a vizelet ;-)

PS: Ha sejtem a blogbejegyzés elején, hogy pontosan miről is szól majd az egész, akkor előtte bevettem volna egy fél doboz Daedalont.
Meghökkenve olvastuk Matolcsy György következő kijelentését egy, a miniszter hódmezővásárhelyi lakossági fórumáról beszámoló cikkben: “Az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek.…..
A gyógynövények ártalmatlanságáról, veszélyességéről két szélsőséges vélekedés van: egyesek szerint mellékhatásoktól mentes, teljesen veszélytelen kezelési lehetőséget jelentenek, mások viszont előszeretettel hangsúlyozzák (túl) az alkalmazással járó…..
ment_a_lista 2012.11.13 08:11:55
@kodpiszkalo: Az Eur. J. Org. Chem. -ben megjelent microreview egy nagyon jó cikk, alapos összefoglalás, tetszett, kössz.
(megjegyzés: ha én egy ilyen "százfoltos" VRK lapot látok, akkor kivágom a reakcióelegyet ;-)
A cikkről jutott eszembe, hogy nagyon jó kis könyv a "Modern Alkaloids; Structure, Isolation, Synthesis and Biology".
Mi a véleményed erről a mozgalomról: "Állítsuk le a hagyományos növényi gyógyszerekről szóló irányelvet" ?
www.gopetition.com/petition/39757.html
gaia-health.com/articles301/000315-hungarian.shtml
Én nem értem mi a bajuk.
ment_a_lista 2012.11.13 08:32:02
@kodpiszkalo: "az artemizininnel kapcs. vszeg igazad van, lehet, hogy ma már az alternatív utak olcsóbbak. "

Még sincs teljes mértékben igazam, a cikk szerint nem totálszintézissel csinálják:

"The total synthesis of artemisinin is too laborious to be considered a viable alternative for supplying the highly costsensitive market. Artemisinic acid, a much-less complex molecular precursor, can be extracted from the same plant in higher yields, or produced in engineered yeast."

"Herein we report a continuous-flow conversion of dihydroartemisinic acid, derived from artemisinic acid by hydrogenation or produced by fermentation in engineered yeast, into artemisinin."

"This technically simple, efficient, and inexpensive synthesis is readily scalable by virtue of the continuous-flow process, and does not require isolation and purification of intermediates. Combined with the production of artemisinic acid in engineered yeast, access to the muchneeded malaria drug is now possible by semi-synthesis rather than isolation from plants, ensuring a steady supply of artemisinin at greatly reduced cost."

Tehát fermentációval egyszerű cukrokból artemisinic savat (magyar neve?) állítanak elő, ezt folyamatos kémiai reaktorban alakítják át a végtermék artemisininné.
ment_a_lista 2012.11.13 08:35:24
@kodpiszkalo: Kössz, megvilágosodtam, már értem miről van szó a direktívával kapcsolatban.
A parlagfűről, amely több százezer allergiás beteg életét keseríti meg, újabban internetes oldalakon és körlevelekben azt terjesztik, hogy nem irtandó gyom, hanem becsülendő gyógynövény. Lássuk a növény „védelmezőinek” fontosabb téziseit, és azt is, hogy mi a valóság: "A parlagfű latin neve:…..
A macskákra mindenképpen, különösen akkor, ha az állatot a mikrosütőben szárítjuk. Egy több változatban terjedő városi legenda szerint ugyanis az USÁ-ban megtörtént, hogy egy gondos gazdi a mikróban szárította meg elázott házikedvencét, majd miután az állat elpusztult,…..
A 21. század embere számára talán már a feledésbe merült, hogy a védőoltások bevezetése milyen forradalmi módon változtatta meg az életkilátásokat, csökkentette a gyermekhalandóságot és növelte meg a születéskor várható élettartamot. Ma bizonyos csoportok, nem teljesen…..
ment_a_lista 2012.10.10 12:33:01
@lacalaca:
Ebben is nagy igazság van:
"You are not entitled to your opinion. You are only entitled to what you can argue for."

Te is a Bad Astronomy blog linkjéről jutottál oda?

Vaccines: opinions are not facts
blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/10/09/vaccines-opinions-are-not-facts/
ködpiszkáló barackmagkultusz 2012.08.25 16:51:53
Lehet-e rákot gyógyítani barackmaggal? Abszurdnak tűnik a felvetés. És B17-vitaminnal? Ez már "tudományosabbnak" hangzik, jóllehet a lényeg ugyanaz. A ködpiszkáló egy hazánkban is népszerű, alternatív rákkezelésnek járt utána. Amigdalina (B17 vitamin) cukormolekulából,…..
ment_a_lista 2012.09.11 08:44:04
ment_a_lista 2012.09.11 09:15:58
@maycontainnuts: "Tudtommal nem csak uj hatoanyagot, hanem régi hatoanyag új felhasználási módját is lehet szabadalmaztatni. De javitson ki aki szerint tevedek. "
Nem tévedsz.

@tistedur: "mert a vizet sem lehet szabadalom alá vonni, vagy az etil-alkoholra sem kérhető szabadalom. "
"Hétköznapinak tűnő" anyag is szabadalmaztatható adott hatásterületre, példa: regihonlap.szkeptikus.hu/forum?gyorslink/21509 Egyszerű, szervetlen vegyületből is gyógyszert fejlesztettek.
Ez egy ilyen csürhe, félázsiai vadbarmok, nyereg alatt puhított demokrácia se való ezeknek, nem hogy az a másik, a polgári. Most arra kérem a kedves olvasót, hogy hunyja be egy pillanatra a szemét, olvassa el az alábbi rövidke kivonatot egy kórlapról és tippelje meg, hogy mi…..
Az integratív medicináról szóló cikksorozatunk előző részeiben megismerkedhettünk az integratív medicina rövid történetével, valamint egy igen félreértett jelenséggel, a placebo hatással. A most következő részben egy újabb ismerős érvelést mutatok be. Minden bizonnyal sokan hallottuk már a…..
ment_a_lista 2012.07.05 12:59:48
@Zsolesz14:
<@Karinthy-paradoxon: "Holisztikusság nem ellentétes a tudománnyal."

Sehol nem állítottam, hogy ellentétes lenne.>

Sőt...
Érdemes elolvasni az idén 200 éves NEJM-ben megjelent "The Burden of Disease and the Changing Task of Medicine" cikket (n engl j med 2012; 366; 25; 2333-2338), kapcsolódik az itteni vitához.

"And disease is never static. Just as organisms evolve to keep up with changing environmental conditions (the “Red Queen Effect”), medicine struggles to keep up with the changing burden of disease. Since therapeutic innovation takes time, the burden shifts even as solutions appear. By the time antibiotics and vaccines began combating infectious diseases, mortality had shifted toward heart disease, cancer, and stroke. Great progress has been made to meet these challenges, but the burden of disease will surely shift again. We already face an increasing burden of neuropsychiatric disease for which satisfying treatments do not yet exist. In many respects, our medical systems are best suited to diseases of the past, not those of the present or future. We must continue to adapt health systems and health policy as the burden of disease evolves. But we must also do more. Diseases can never be reduced to molecular pathways, mere technical problems requiring treatments or cures. Disease is a complex domain of human experience, involving explanation, expectation, and meaning. Doctors must acknowledge this complexity and formulate theories, practices, and systems that fully address the breadth and subtlety of disease."

www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMp1113569
free full text

A CAM praktikák változnak? Folyamatosan tökéletesítik őket, hogy még "hatékonyabbak" legyenek? Hatalmas kutatási kapacitások vannak a háttérben, hogy minél tökéletesebb eljárások, eszközök, szerek álljanak a CAM gyakorlók részére?
Fontos adatokat tartalmaz a cikk ezen diagramja: "Top 10 Causes of Death: 1900 vs. 2010"
A CAM technikák jó nagyot fejlődtek, ezáltal javult az emberek egészségi állapota és a várható élettartama. :-)
A "cancer" oszloprész erőteljesen megnőtt arányaiban. Milyen hatékony CAM technikák léteznek ennek az egyre jelentősebb halálozási oknak a kivédésére? Elárulom a "konvencionális" gyógyászat az elmúlt 15-20 évben elképesztő dolgokat "talált" ezen a téren.
Egyáltalán: jó-e valamire a grépfrút (azon kívül, hogy kellemes ízű, értékes összetételű gyümölcs)? Ha igen, melyik részét érdemes felhasználni? Mit érdemes tudni a tucatszámra forgalomban lévő grépfrútcseppekről? A hazánkban bejegyzett étrend-kiegészítők listáján az Országos Élelmezés- és…..
A Szkeptikus Klub következő összejövetelének programja: Gyógynövények gyógyszerekben és csodaszerekben Szendrei Kálmán emeritus professzor (Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) Elterjedt felfogással szemben a gyógynövények még ma is jelentős részét adják a…..
ment_a_lista 2012.01.10 08:15:08
@Mr. Jerkow:
Biztosan nem voltál az előadáson, mert akkor nem írtál volna ilyen kommentet. Az előadó teljes mellszélességgel kiállt a gyógynövények használata mellett.
Gondolom nem ismered ezt a könyvét: www.medicina-kiado.hu/index.php?menu=newbooks&book=1585 Ebben a könyvben is a te jól megalapozott gyanúdat erősíti.:-)))
"Köztudomású, hogy a gyógynövények hatástalanok. ... Nincsen bennük hatóanyag, hiszen nem szintetikusak."
Ismered pld. a Journal of Natural Products folyóiratot?
Olvasgasd. pubs.acs.org/journal/jnprdf
Mondhatnám, hogy Orbán Viktor rárontott nemzetére. Meg azt is, a mostani helyzet kísértetiesen hasonlít Kádár XIII. Kongresszuson mondott beszédéhez, miszerint "Magyarországon történelmileg úgy alakult, hogy egypártrendszer van." De nem mondom, mert Kedves Vezetőnk…..