Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Atibá

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehet, hogy a Greenpeace aktivistáinak következő célpontja a borágazat lesz? Bor és szemét titkos kapcsolata. Fekete Béla bácsi és Györgykovács Imre a Parker-fórumon. 97 pontos juhfark a láthatáron? A furmint az új chardonnay? A Dobogó Furmint a faltörő kos? Végül Bordeaux…..
Atibá 2006.11.15 10:04:18
Messze egyet értek fentiekkel, próbálkozni és néha bizony kockáztatni kell.
Somlón szerintem sem a brutális savakkal )északi fekvések), sem a környező lapállyal nem szabad érdemben foglalkozni. Az amúgy is nagy "savtermelő" vidéken élvezhetetlenek az északabbi borok, Inhausertől pl. nem ittam még olyan öreg tételt, amelyben harmóniába fordult volna a savgerinc, a még kisebb termelőkről már nem is beszélve (bár lehet, hogy a nagy termelők miatt túl jóhoz szoktam).
A környező lapály szerintem a tömegtermelésre törekvés következménye (Tornaiék, nomeg az elaprózott birtokszerkezet nagy bűne), nem is lenne szabad ezeket a borokat somlaiként forgalomba hozni.
Mivel megszólíttattam, kifejezem azon véleményemet, hogy a Kárpát-medence klimatikus viszonyai között szerintem botritisz nélkül gyakorlatilag nem lehet édes bort csinálni (maradékcukrost lehet, de nem 50g maradékcukorral, 2003. persze kivétel, ekkorról jó egri kékfrankos aszút is ittam, de ilyen aligha van máskor). Erről szól Tokaj, Ruszt, de még Sauternes is az óceán mellett.
Egyébként sokan próbálkoznak szőlőszárítással (olaszok), egyebekkel, de a jégbortechnológián kívül, ahol a víz a bogyóban marad, nem ismerek a világon olyan borvidéket, ahol botritisz nélkül jelentős mennyiségű édes bor készül.
Persze felhozható Thummerer, vagy a Csányi-pince muskotálya (mustsűrítménnyel készül mindkettő, értsd: cukorból), meg egy-két hárs villányból (ez is botritiszes az őszi párásság miatt), szóval szerintem vízfelszín nélkül, extremitásokon kívül, ezen az égövön nincs minőségi édes bor.
Görögországban persze van, ott viszont a bor harmóniája felbillen a savak kiégése miatt.
A Művelt Alkoholista Gere 2006.11.03 10:50:00
Egy név, amelyet mindenki ismer, aki egyszer már ivott minőségi bort. Fogalom, a villányi triumvirátus legnagyobb ívet befutott tagja. Sztárborász, ha a bulvármédia szerint címkézzük fel. Egy sikeres, tudatos ember, amit én láttam belőle. Egy spanom – akivel volt egy-két…..