Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dictzone.com

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az angol nyelv folyamatosan fejlődik, s minden évben újabb szavakkal lesz gazdagabb. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen új kifejezések kerültek be az Oxford Dictionary-be, és megpróbáljuk kitalálni a magyar megfelelőjüket is. Ha ti is bekapcsolódnátok az ötletelésbe, akkor ne fogjátok vissza…..
Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a különféle nyelvi foglalkozások, amelyeken a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a választott idegen nyelvvel. A nyelvtanulást nem lehet elég korán elkezdeni, vallják egyre többen, ezért sok nyelviskolában az ovis és kisiskolás oktatás mellett már baba…..
Az emberi leleményességnek nincsenek határai, ami a nyelvek esetében különösen igaz. Az idiómák, vagyis az olyan kifejezések, amelyek jelentését tükörfordításban nem lehet megállapítani, szintén ennek az alkotó szellemnek a szüleményei. Annak ellenére, hogy magyar anyanyelvünk bővelkedik furcsa és…..
Amikor az ember lángoló szerelembe esik, szeretné a kedvesének minden nyelven elmondani: szeretlek. A szerelem nem függ kortól, nemtől, földrajzi helytől: bárhol és bármikor elérhet minket. A globalizáció „mellékhatásaként” sokkal könnyebben találkozhatunk más nyelvet beszélő emberekkel, akár a…..
Mindennap használunk az élő beszédben latin kifejezéseket – hol jól, hol rosszul. Míg a sznob ember csak használja ezeket a latin mondásokat, addig a művelt azt is tudja, pontosan mit jelentenek, és honnan származnak. A DictZone latin-magyar szótár segítségével összeszedtük az 5 leggyakoribb latin…..
Az eszperantó, a tünde, a klingon és a dothraki nyelv is mind mesterséges nyelvek. Azaz olyan nyelvek, amiknek a szókészletét és nyelvtanát emberek tervezték meg. Míg a természetes nyelvek folyamatosan alakulnak, a mesterséges nyelvek létrejötte többnyire dátumhoz és szerzőhöz kötődik. Kapcsolódó…..
A dothraki nyelv egy mesterséges nyelv. Bármilyen sokat is utazol a világban, nem fogsz olyan népcsoportot találni, aminek a dothraki az anyanyelve. Kik azok a dothrakiak? A dothraki egy lovas nemzet, amivel először George R.R Martin fantasy regényfolyamában, A tűz és jég dalában találkozhattál. A…..
Az angol világnyelv. Így ha külföldre indulsz nyaralni, muszáj magadra szedni egy kis angolt. Régen az úti szótárat vittük magunkkal, és lapozgattuk út közben – aztán az első alkalommal, amikor segítséget kellett kérnünk, semmi se jutott az eszünkbe. Szerencsére ma már velünk van az…..
Amikor az ember új nyelvet kezd tanulni, minden új neki, mint az újszülöttnek. Ha a választott nyelv az angol, némi előnnyel indulunk, hiszen a mindennapi életbe rengeteg angol kifejezés szivárgott már be. De bármilyen nyelven is tanulunk, a nyelvtanuló legjobb barátja a szótár. Ha eddig Te úgy…..
Nekünk magyaroknak a first name, last name használata nehezen megjegyezhető a fordított szórend miatt. Ráadásul van még egy csomó angol kifejezés a nevekre, amikkel aztán végképp összekavarnak minket. Az, hogy tényleg nagy a bizonytalanság a nevek különböző angol verziói körül, az is jól jelzi,…..
Hogyan kerül egy szótárakkal és nyelvekkel kapcsolatos blogra a Despacito dalszöveg? A válasz nagyon egyszerű: a Dictzone online fordítóban jelenleg a Despacito jelentése a második legtöbbet keresett kifejezés. Magunk is meglepődtünk ezen, hiszen általában konkrét szavak jelentése az első 30-as…..
Ahogyan a „száraz január” véget ért, ideje, hogy visszatekintsünk az alkohol és az angol nyelv hosszú és színes kapcsolatára. Mostanra az ideiglenesen absztinens emberek mindenütt kezdenek visszatérni a sörhöz, borhoz, pálinkához, vagy ahogyan – a magyar és az angol szlengben is ismerik – a…..
hogyan minden nyelvben, úgy a magyarban is számos olyan szó, kifejezés található, amelyek nem hangzanak udvariasan, illetve kellemesen. Ha azonban külföldön használnánk ezeket, akkor egyáltalán nem néznének ránk furcsán, hiszen ott nem durva kifejezésnek, vagy káromkodásnak számítanak, hanem…..
Szótár-história – Hogyan fejlődtek az egynyelvű és kétnyelvű szótárak? Napjainkban egyre jobban teret hódítanak az online szótárak. Hosszú évszázadokon át ugyanakkor a hagyományos, papíralapú szótárak számítottak egyeduralkodónak. Nem is gondolnánk, de az első szótárak több mint négyezer évesek!…..
Manapság gyakran előfordul, ha egy szónak vagy kifejezésnek másik nyelven való jelentését keressük, akkor online szótárat használunk. Bizony, napjainkra az internetes szótárak egyre inkább kezdik kiszorítani papír alapú társaikat. Nem véletlenül, hiszen a webes felület használatával, sokkal…..
A legutóbbi bejegyzésben az angol nyelv újonnan létrejött szavai között válogattunk, ma pedig néhány érdekességet gyűjtöttünk össze magáról az angol nyelvről. Jó néhány angol szót fogunk használni, de nem kell aggódni, nyelvtudás nem kell a megértéshez!..
Nemrég jött ki az Oxford Dictionary (OED) legújabb negyedéves bővítése, melyben ismét új kifejezések kerültek be a szótárba, ezzel hivatalosan is az angol nyelvbe. A Dictzone.com blogjaként nem feladatunk, hogy messzire menő elemzéseket írjunk az angol nyelv fejlődéséről, a kifejezéseket azonban…..
A magyar nyelv csodálatos és ezt már számos híres ember is észrevette az évszázadok során. Összegyűjtöttünk és lefordítottunk néhány idézetet, melyet a magyar nyelvről mondtak. (A fenti képen Sir John Bowring látható.) Marcio Galotti „A magyarok, legyenek bár arisztokraták, vagy parasztok,…..
A mai bejegyzésünkben többféle történetet gyűjtöttünk össze. A történetek egy része jól mutatja, néha bizony elkel egy kis nyelvtudás. Vagy ha nyelveket nem is tudunk, legalább legyen egy jó magyar-angol szótár a közelünkben! Természetesen egy online szótár blogjaként nem hagyhattuk ki azokat az…..
Az Oxford English Dictionary (OED) az angol nyelv egyik legátfogóbb szótára. Kiválóan mutatja be a nyelv használatát, követi a nyelv fejlődésének történetét, remek forrást nyújtva a tudósoknak és kutatóknak is. A kezdetek Még mielőtt rátérnénk az érdekességekre, érdemes felidéznünk, hogy kinek a…..
Samuel Johnson 1755. április 15-én adta ki A Dictionary of the English Language (vagy más néven a Johnson's Dictionary) című szótárát, mely napjainkig az angol nyelv egyik legbefolyásosabb ilyen műve. A mai bejegyzésben 10 olyan tényt gyűjtöttünk össze Johnson szótáráról, melyet eddig viszonylag…..