Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Volgatol nyugatra

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai poszt szerzőjét (mint oly sok sorstársát) a devizahitel sodorta abba a helyzetbe, hogy úgy érezte, külföldön tudja csak helyrehozni az életét. Ő magát „Balek Bélának” nevezi, és az alábbi posztban kifejtettekkel indokolja, miért nem tér haza. (Őszintén bevallom, nem vagyok gazdasági szakember,…..
Volgatol nyugatra 2017.05.30 15:48:11
@sinus67: Sajnos mar nem talalom a korabeli meme-ket hogy : Szijjarto vagy Kosa sajtotajekoztato kell az OTP-t shortolni :)
Ezek a csodanyilatkozatok napon beluli vagy max 1 heten keresztuli kilengest okoztak emlekeim szerint, de ne nem szeretnek szubjektiv lenni, utana nezni pedig nem szeretnek.

Mielott itt vegigkutatod a 2001 ota megjelent kormany es ellenzeki nyilatkozatokat, szerintem adjunk egy kis perspektivat hozza:
Az elmult 18 evben igy alakult a CHF arfolyama egy valamire valo deviza az EUR -al szemben:
www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-chf.en.html

Termeszetesen vannak veteli es eladasi kulonbsegek a szereploktol fugguen, de ha EKB referencia arfolyomat nezzuk , A CHF mint devizaert : 0.6 EURt fizettel (2007-ben) , majd utana 1 EUR (2015) - ben , akkor a svajci penzt +60% - volt dragabb megvenni az EU-ban mindenhol.
Tehat ha egy nemet polgar valamiert CHF hitelt vett volna fel, vegyuk eszre hogy neki is megerte (volna) a 60%-ban alacsonyabb torleszto reszlet es 8 evvel kesobb o is szarul jart (volna.).

Mindekozben szamunkra az EUR is dragabb lett, egeszen szurrealis 230Ft volt 2008-ban, de en inkabb a 250-bol indulnek ki 2007-bol epp a valsag elottrol, ahhoz kepest jo 20%-al fizetunk tobbet.

Ezekkel a kulso hatasokkal szerinted mennyi eselye volt szembepisalni akarmelyik kormanynak is?

Doryyka: lasd fentebb.
Volgatol nyugatra 2017.05.30 19:59:34
@sinus67: A devizatartalekok nagysaga es a megannyi monetaris komponens amibol a piacon kialakul egy arfolyam azt ossze lehetne gyujteni es biztos vagyok benne hogy szamos fuggetlen elemzes szuletett mar ebben a temaban ami a gyakorlatban vegigkovette ezek alakulasat..
Ebbe 15 soros "Bibliara" itt a linken, meg csak azt nem latsz bele amit nem akarsz.

En csak arra hivnam fel a figyelmed, olyan hogy a CHF/HUF es EUR/HUF, fuggetlenul mozogna egymastol semmi esely nincs maskulonben olyan arazasi anomalia (arbitrazs) jon letre amit az deviza piacokon azonnal kihasznalnak es kiegyenlitodik.
Mire gondolok? Olyan tartosan nem letezhet hogy arfolyam nyereseget ersz el csupan azzal hogy te HUF-bol EUR-t veszel majd abbol CHF-t. Vagy HUF-bol CHF-t, es azt konvertalod EUR-r...
Tehat megegyszer, a CHF/EUR mozgasokat az MNB eselytelen volt kiegyenliteni csupan a sajat devizenkat HUF-t erinto dontesekkel.

Az hogy a HUF/EUR arfolyam hogyan mozog/mozgott, abban valoban volt es van szerepe, immar a Fidesznek is kozvetlenul, meg hat elotte is hogy ellenzekbol mit muvelt.
Na most szerintem ez volt 20%-25% emelkedesert max. felelos HUF/EUR iranyban.

A masik ket esemenyt, magannyugdij es vegtorlesztes arfolyam hatasait nem tudom teljesen biztonsaggal megitelni, tarsadalmilag pedig nem akarom/erdekel.

Csak megakadt a szemem amikor a nem "gazdasági szakembör" magabiztosan osztja a lapokokat es gondoltam ennyit besegitek.
udv,

@xclusiv: +1
Mintegy két év után sikerült eladnia New York-i lakását Ricky Martinnak. A popsztár, akiről azért mostanában kevesebbet hallunk, ugyan a meghirdetett árnál olcsóbban volt kénytelen megválni az…..
Volgatol nyugatra 2015.08.10 12:47:23
@tyberius:
2 millio brutto hozam jo szerinted?

2007-ben vasarolta, az ingatlanlufi csucsan. Eves szinten 3.5% hozam a 8ev alatt, amiben meg az inflacio sincs benne, de megy az meg lentebb is, ha az ismeretlen koltsegeket is bele lehetne szamolni. Ez minden csak nem jo uzlet.