Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakdoga kurzus

33 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legtöbb egyetemen, főleg a mesterképzéseken már alapkövetelmény, hogy a szakdolgozat kérdőíves vizsgálata matematikai-statisztikai módszerekkel kerüljön kiértékelésre. Röviden: SPSS elemzés.  Ennek megvalósításához Sajtos László és Mitev Ariel SPSS kutatási és adatelezési kézikönyve nagy…..
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy szakdolgozatuk elméleti részének kidolgozása során blogbejegyzéseket is feldolgoznak, illetve hivatkoznak rá. A blogbejegyzés NEM szakirodalom, és a tartalomjegyzékben sem tüntethető fel! Természetesen lehet írni arról, hogy X.Y. személy blogjában úgy vélekedett a…..
Anyagot az internetről és a könyvtárból egyaránt beszerezhetsz. Rengeteg kutatás fellelhető már a világhálón, ám fontos, hogy csak és kizárólag megbízható forrást és neves kutató munkáját használd fel. Tehát egy HVG cikk nem forrás! De még a Wikipédia sem! Egy weboldal bejegyzésére pedig csak akkor…..
A netnográfia olyan kvalitatív kutatási módszer, amely adaptálja az etnográfiai kutatási technikákat az online közösségek kultúrájának vizsgálatához (Kozinets, 2002). Hogy mit is jelent ez pontosan? A kutatásod során az információk forrását a nyilvánosan elérhető online kommunikációs csatornák adják…..
  Az alábbiakban a kutatási terv készítésének négy fő lépéséről olvashatsz. Első lépés Kutatásba legtöbbször azért vágunk, mert a társadalom valamely kérdése, problémája foglalkoztat minket - na meg persze mert szakdolgozat nélkül nincs diploma :)• A kutatási terv elkészítése előtt fontos annak a…..
A Google levelezőszolgáltatása a vírusok terjedésének megakadályozása érdekében nem engedélyezi bizonyos fájltípusok csatolását. A kártékony programokat terjesztők dolgát ellehetetleníteni ugyan nem lehet, de megnehezíteni igen. A Google ennek érdekében vezet be rendre korlátozásokat. Egyes…..
Összetett keresésnek nevezzük, ha a keresőszavakat logikai műveletekkel kapcsoljuk össze vagy ha szűkítő előtagokat írunk a keresőszavak elé, valamint ezek kombinációit. Logikai kifejezések (AND, OR , NOT) Az OK.hu kereső támogatja a logikai kifejezések használatát, tehát nemcsak az egyszerű…..
Az ábrák, táblázatok egyrészt arra jók, hogy szemléletesebbé tegyék a mondanivalót, másrészt fel is lazítják, emészthetőbbé teszik a szöveget. Jó, ha legalább 3-4 oldalanként van egy ábra/táblázat, de persze csak akkor, ha van is értelme az adott helyen. Néhány tipp, hogy mikor érdemes ábrát,…..
Egyes felsőoktatási intézményekben előírják a kutatási terv elkészítését és határidőben történő leadását. Ez esetben nem kérdés, hogy a kérdőív vagy a hipotézis van-e előbb, mivel a kutatási tervnek tartalmaznia kell a hipotéziseket is.  Ha a főiskola/egyetem nem írja elő a kutatási tervet, csak…..
Az alábbiakban olyan fogalmak definiálását olvashatod, melyekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt nekiállsz szakdolgozatod megírásának. A tudomány tágabb értelemben a bennünket körülvevő világ megismerésének minden formáját jelenti, szűkebb (mai) értelemben csak…..
Az ábrák és táblázatok használata során három hibát lehet elkövetni: Nem megfelelő forrásmegjelölés Túl nagy méret  Olvashatatlanság Nem megfelelő forrrásmegjelölés Erről akkor beszélünk, ha szakdolgozatodba beleteszel egy ábrát vagy egy táblázatot, és a…..
Egyesek szerint a tudomány a természettudományokkal és a kvantitatív alapokon nyugvó kutatásokkal azonos. A kutatás pedig nem lehet tudományos, ha nem tartalmaz képleteket és diagramokat. Ezen az alapon tehát nem volna tudományos az arisztotelészi etikával vagy a protestáns…..
Mint ahogy a fenti ábra szemlélteti, nem elég megírni a szakdolgozatot, hanem számos adminisztrációs kötelezettségeknek is eleget kell tenni ahhoz, hogy a szakdolgozatod időben leadható legyen! Annak érdekében, hogy ne csúsz ki a határidőkből, érdemes minden egyes leadási fázis leadási határidejét a…..
Mielőtt elkezdenénk magát a szakdolgozatot írni, először a címet, a bevezetőt és a tartalomjegyzéket kell megírni, tehát éppen azokat a dolgokat, amelyeket általában a szerzők, könyvírók a végére szoktak hagyni.  A tartalomjegyzék, mint munkahipotézis elkészítése arra…..
Társadalomtudományi kutatásoknál felmerülnek: tudományos, gyakorlati, etikai és politikai kérdések Etikai szabályok Etikus: erkölcstan szakembere; erkölcstanba tartozó alkalmazkodás adott szakma vagy csoport magatartási normáihoz Lényeg: alapvető szakmai közmegegyezés…..
Sokakkal előfordult már, hogy kitaláltak egy szupernek tűnő témát, melyet le is adtak a témaválasztó adatlapon, majd mikor már közeledett a szakdolgozat leadási határidő, és neki akartak esni a téma megírásának, akkor jöttek rá, hogy csapdába estek. Hogy miért? Mert a…..
•   Folyóiratok: lektorált (rendelkezik szerkesztőbizottsággal és független, elismert szakértők anonim véleményezik a megjelenő cikkeket) és referálható (van idegen nyelvű összegzése: abstract), a folyóiratok elismertsége eltérő •   Publicisztika (napi és…..
A szakdolgozat írás folyamán rendszerezni kell az irodalmi információkat úgy, hogy azokat később pontosan fel tud használni: Megtalált források, anyagok áttekinthető rendszerezése Tényleges olvasás-megértés-jegyzetelés előtt kell Tanulmányban, szakdolgozatban később…..
Legalább két olyan eset van, amikor a szakdolgozat megírása közben szerzett tapasztalatainkat a diploma megszerzése után is kamatoztatni tudjuk: A szakdolgozat olyan nagyobb horderejű kutatás kezdetét jelenti, amelyet a következő években folytatunk, természetesen, ha van hozzá…..
"Egyoldalnyi jól megemésztett szöveg többet ér, mint egy sebtében átfutott kötet."(Macaulay) Macaulay korában még ráérősebb volt az élet ritmusa. Kevesebb olvasnivaló akadt, és több idő jutott rá. Na meg persze nem volt televízió, internet, okostelefon, stb... :) Gyorsaság…..
A szakdolgozat alapja a kutatás, avagy úgy is mondhatnánk, hogy nincs szakdolgozat kutatás nélkül!A kutatás irányulhat minőségi vagy mennyiségi információk megszerzésére, így beszélhetünk kvalitatív és kvantitatív módszerekről. A kvantitatív módszerek azon alapulnak, hogy az emberi hozzáállás,…..
Szakdoga kurzus Vázlat minta 2015.08.26 23:31:48
Szakdolgozat címe: A pénzmosás elleni küzdelem és egyes elemei 1. Bevezetés     A pénzmosás szó szinte senki számára sem ismeretlen fogalom. Azonban az átlag lakosság egyáltalán nincs tisztában a szó jelentésével. A pénzmosási tevékenység a bűncselekményből származó…..
Egyszer, az egyik budapesti egyetemen történt, hogy egy hallgató szóváltásba került tanárával, majd a szóváltás egy hatalmas vitává torkollott át, melynek az lett a vége, hogy a hallgató le k...@ @ny.... a tanárt. Teltek múltak a félévek, melyek alatt sikerült elkerülniük…..
A gyorsolvasásnak számos előnye van, azonban egyénfüggő, hogy kinél melyik tényező jelent nagyobb hasznosságot. Ugyanakkor az sem elhanyagolható haszon, hogy szakdolgozat írás során a gyorsolvasási technikának köszönhetően több szakirodalmat tudunk "átfutni". A gyorsolvasás…..