Regisztráció Blogot indítok
Adatok
glorianna

0 bejegyzést írt és 84 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       A fideszes narratíva szerint egyetemi autonómia nem létezik, mert a Carl Schmitt kifestő szerint csak ellenségek és barátok vannak (ezt azért Carl Schmitt sem gondolta így, de Orbánék nem olvasták Hitler koronajogászát, ők csak olyan szolgákkal veszik magukat körül, akik már valóban láttak -…..
glorianna 2020.10.22 14:40:53
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
glorianna 2020.10.07 11:42:58
@Csodabogár: Nem ezt "kezdeményezte". A beterjesztett - és azóta már elfogadott - törvénytervezetben az alapbérek számain kívül semmi sem hasonlít a MOK javaslataira. A derékhad (35-50 évesek) elvándorlását, vagy legalább az állami ellátásból való kilépésüket valószínűleg fokozza az új tv., pl. az átrendelés lehetősége miatt (10 nappal az esedékesség előtt kell közölni vele, hogy az ország túlsó sarkába küldik 1+1 évre)
                                      ..
glorianna 2020.09.06 20:21:46
@Miki Telepi: *****
     "2020-ban, József Attila-díjjal a hátizsákban biciklisfutárkodni még mindig nagyságrendekkel kevésbé gáz, mint Térey-ösztöndíjból élni." (Erdős Virág)    Kevés erősebb mondatot írtak le mostanában. Erdős Virág nem metaforikus értelemben biciklisfutárkodik (és töri kissé össze magát)…..
"Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük."  (W.A.) Hazánkban -- mint a legtöbb közösségi inkompetenciától szenvedő frusztrált országban -- a…..
          Ha valaki azt hiszi, hogy most majd jól nekimegyek Tamás Gáspár Miklósnak, akkor téved. TGM az egyik legbecsületesebb magyar publicista, olyan műveltséggel, amit én már túlzásnak tartok. Igen, ő erősen baloldali, én meg  nem, mondjuk más sem vagyok, de ez teljesen érdektelen. Eszembe…..
glorianna 2019.09.20 13:14:22
@balmoral: *****
      Wass Albert: Harmonia caelestis (székelybicskásváltozat)         (részlet)     Édesapám, Takaró Mihály, fent élt a hegyben, ahun az Isten is csak csutorázni járt. Amíg fent ült a Nap az égen, az én édesapám vadkosra vadászott a nagy húzott rezedás puskájával, aztán ha lűtt egyet, akkor volt…..
glorianna 2019.07.16 15:36:44
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: vagy téföl
      Ami ma történt a krikett-világbajnokságon az nagyjából annak felel meg, mintha egy futballcsapat egy perccel a vége előtt két gól hátrányban van, és utána megnyeri a világbajnokságot.     Új-Zéland csapata lényegében megnyerte a krikett-világbajnokságot, a brit sportújságírók már feladták.…..
glorianna 2019.07.16 15:32:15
@Grrr: Helyrezökkentik a sarkából kifordított kisvilágunkat :)
Amikor valaki több évtizednyi külföldi élet után látogat haza Magyarországra, érik meglepetések, még akkor is, ha ezt viszonylag rendszeresen teszi. Így járt ezzel Steve is, aki közel 50 éve él Kanadában (egy korábbi posztját itt olvashatjátok). Alighanem a kultúrsokk kifejezés a legjobb arra, ami…..
glorianna 2019.07.09 13:37:19
@Platonica: Éppenséggel útba ejthető nyári délutánon is: www.fertorakosikofejto.hu/barlangszinhaz.html
Rendszerint igen jó előadások vannak benne.
"Dohnányi Ernő (1877-1960), a híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Kóh Ferenc bariton 1937-ben fedezte fel magának a kőfejtőt. Baráti társaságával többször tartott itt műsoros énekléseket. Kitapasztalta, hogy a fellépőknek legjobb a csarnoknak háttal állva, míg a hallgatóságnak fél karéjban, a csarnokkal szembeni lejtőn elhelyezkedni. 1937. június 27-én, vasárnap este kezdődött a "tündérszép éjszaka". Operarészletek csendültek fel a Kőfejtőben a fáklyák fényénél, színes fényszórókkal, fekete háttérrel, és odafönt a csillagokkal. A rendezőség helyből toborozta az óriási számú statisztériát. 1500 rákosi néző tapsolt a falu másik felének. A soproniak autóbusszal érkeztek az előadásra. A jegyek 50 fillérbe kerültek, amiből fizették a Budapestről érkezett karmestert és szólistákat."
    Josep Borell jövendő külügyi főképviselő miatt Szíjjártó egyszer berendelte a budapest spanyol követet.        Charles Michel az Európai Tanács elnöke ki akarta dobni Orbánt és haverjait Schengenből.   David Sassoli az Európa Parlament elnöke azzal támadta Tajanit, hogy az védelmezi Orbánt.…..
       Az Adevarul arra  panaszkodott, hogy az orosz propagandalap, a Sputnik, a román szélsőségesek álláspontját terjeszti.       A Sputnik állandó hivatkozási alap a magyar állampárti sajtóban a Prostisrácoktól a 888.hu-ig.       Megkerestem a Sputnik vonatkozó cikkét.        Beszámolnak róla,…..
glorianna 2019.06.08 18:38:07
@kemény keleti kommentelő: Az öregségi nyugdíjra való jogosultság korhatára tolódott ki. Az 1950 és 1955 között születetteket érte az a "szerencse", hogy a fokozatosan eltolódó korhatár miatt nem tudtak nyugdíjba menni. Ez főként a nőket érintette hátrányosan, az 1949-ben és korábban születettek 55 éves korban mehettek nyugdíjba, az 1956-ban és későbben születettek 65 éves korban lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra. Vannak kedvezmények és kivételek, de az alapeset ez, és hozzávetőlegesen félmillió nőre vonatkozik.
Romániában pedig jelenleg kb. 1-1,2 millió magyar él, nemigen települnek Magyarországra, aki elindul hazulról, az messzebre megy.
Nem Balázs az első, aki több külföldön töltött év után rácsodálkozik a magyar ügyintézés egyes sajátosságaira. Neki speciel egy erkölcsi bizonyítványhoz kellett hiteles angol fordítás – és ekkor kezdődtek a meglepetéssel teli kalandok…..
glorianna 2019.05.24 14:27:04
@takarék-láng: Khm... valószínűleg régóta élsz nem-Kelet-Európában. Alapvetően mindegy, mit gondolsz/hiszel, maradhatunk annyiban, hogy errefelé nem az állam védi a legjobban a polgár érdekeit. Kicsit más messziről nézegetni, mint a bőrödön tapasztalni.
Más:
piaci ár - kérsz árajánlatot mondjuk 5 fordítóirodától, ők 10-15%-os szórással kb. ugyanakkora összeget mondanak a munkára, előleget pedig csak rendszerint csak több százezres megrendelés esetén kérnek - majd beviszed az OFFI-ba, ahol mondanak 4x, 5x akkora összeget, plusz előlegként elkérik a díj 25-75%-át.
glorianna 2019.05.24 14:37:24
@Arthamyr: Bocs, de az útlevél, egyéb, személyazonosságot igazoló okmány, gépjármű forgalmi engedélye, ilyesmi kiadása manapság már mindenütt állami monopólium, ugyanis azokban valamiféle állítás van arról, hogy az okmány tulajdonosa kicsoda-micsoda, stb. és az állítás hiteléről a kiállító hatóság kezeskedik. (Pl. az útlevélben van vezeték- és utónév, születési adatok, állampogárság, nem, érvényességi határidő,kiállító hatóság, egyedi útlevélszám). Viszont a hiteles fordítás semmi mást nem "hitelesít", csak azt, hogy két különböző nyelvű szöveg tartalmilag megegyezik, és sehol nem állami monopólium. A legtöbb munkáltató simán elfogadja a Gipsz Jakab fordító által záradékolt oklevélfordítást, de a magyar hatóságok és hivatalok ezügyben (is) némileg különcködnek.
Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz – mondta IV. Károly anno. Az utolsó magyar király a német mellett kifejezetten jól tudott angolul, franciául, magyarul és csehül, de az akkori idők elvárásainak megfelelően ismerte a latint és a görögöt is. A szállóige azért is fontos…..
Határátkelő Mi a magyar álom? 2019.01.05 06:30:00
„Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa?” – tette fel a magyar álomról szóló kérdéseit András a tegnapi posztban, én pedig úgy éreztem, ez elég érdekes téma ahhoz, hogy megpróbáljuk tovább gondolni. Az első próbálkozás az enyém, de…..
glorianna 2019.01.05 14:05:44
@takarék-láng: "az angol emberek tobbsege alacsonyabb eletszinvonalon el, mint a magyarok.
Ez ketsegbevonhatatlan teny. Adatok nem kellenek, ki kell jonni, sajat szemmel latni, hogy az atlag hogy el egyik naprol masikra, hitelekbol."
Ezt én simán kétségbe vonom. Első (majdnem saját) kézből származó ismereteim szerint még a nyomornegyedek színvonala sem azonos, a brit és magyar felső decilisekbeli életszínvonal pedig nem is említhető egy lapon. Nem egészséges, ha vélemény- és észlelésbuborékban szerzett tapasztalatokra szorítkozunk, kellenek azok a fránya adatok is.
Nagyon sok nő (egyes kutatások szerint minden második határátkelő) vállal külföldön munkát és sokan közülük a házi idősgondozásban helyezkednek el. Mindez sok szempontból alakítja át a társadalmakat, részben a magyart is...
glorianna 2018.12.11 16:15:53
@kardio1: Természetesen, hiszen a vezérigazgató abban érdekelt, h minél kisebb legyen a bérkiáramlás, a szakszervezet pedig növelni szeretné a béreket; márpedig ugyanabban a munkakörben, ugyanolyan végzettséggel ugyanazt dolgozva, a nő kb. 20%-kal kevesebb bért kap, mint férfi kollégája. Ilyet pár éve még a közszférában, előírt bértáblával is sikerült összehozni, ismereteim szerint azóta sem javult a helyzet.
Kicsit szokatlan téma lesz a blogon, hiszen ezúttal nem kifele lépnénk át a határt, és nem is született magyarországiak hazavándorlásának problémáiról van szó, hanem egy erdélyi magyar család Debrecenbe költözéséről, és az ezzel járó problémákról. Azért is adom közre János írását, hogy ha valaki tud…..
glorianna 2018.12.03 22:20:55
Mindenféle felmérések a világ legboldogabbjai közé sorolják a hollandokat, legyenek azok fiatalok vagy idősebbek. Mivel mi, magyarok, általában kissé hátrébb szerepelünk ezeken a listákon, talán érdemes megnézni, mi az, amit eltanulhatnánk tőlük. A most következő tízes lista…..
glorianna 2018.09.22 11:08:33
@fhdgy: Továbbgondolható: vélhetően azért hódított arrafelé a protestantizmus, mert a földrajzi adottságok miatt egyébként is előrelátóbbaknak, jobban szervezetteknek kellett lenniük, mint a déli(bb) népeknek.
Határátkelő Két év a pokolban 2018.06.21 06:30:00
Mária történetének eleje nem szokatlan: a munkájukat elveszítő házaspár, akik közül egyik sem talál Magyarországon megfelelő állást, így aztán a férj gondol egyet és nekivág Angliának. Mindez nem sokkal az uniós csatlakozás után történik, hogy aztán egy-két év elteltével a feleség is utána menjen és…..
Kár nyavalyogni, hogy nahát, ez a Gyurcsány riogat a határon túli magyarokkal. Nem riogat, bemutatja a valóságot. Muszáj kimondani: Orbán nem azért szórja számolatlanul a magyar adófizetők pénzét a határon túlra, főleg Erdélybe, hogy segítse az ott élő magyarokat. Ehhez nem kellene haveri…..
               "Felejtsek mar el a szoros talpuak, hogy ok magyarok! Romaniaban elnek, ott rendezkedjenek!"       "Azért mer tud magyarul attól még nem magyar én is tudok németül mégsem vagyok német Erröl ennyit"       "Csak a DK fogja eltörölni a szavazati jogukat, és az ukrán…..
Az ember életét sok minden megváltoztathatja, jellemzően valamilyen trauma szokta leginkább. Azért olyan történet alighanem elég kevés magyarral fordult eddig elő, mint amit Zoli átélt Chilében. Nem akármilyen sztori következik. Nem, ez nem a Mars, hanem az Atacama-sivatag..
glorianna 2018.02.23 12:14:01
@Aye aye: A megcélzott magyarországi iskola honlapján kereshetők a magántanulók vizsgakövetelményei (elvileg ott kell lenniük). Pl. www.furtasuli.hu/index.php/dokumentumok/103-magantanuloi-szabalyzat
A minap az egyik poszt alatt (Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve) jött fel a szokásos vita, konkrétan az egyik kommentelő írta, hogy most akkor márpedig mondjam meg, hogy akkor Orbán Viktor felelős-e az elvándorlásért, és miért nem. Noha a hozzászólás szándéka elég nyilvánvaló…..
glorianna 2018.01.07 18:02:06
@lumperstilskin: Ez nem egészen 1200 € bruttó. Nem merném soknak mondani, még elégnek se nagyon.
Minden kormány a maga módján próbálja meg feldolgozni és kommunikálni a kivándorlás generálta helyzetet. Tulajdonképpen teljesen érhető, hogy mindenki olyan magyarázatot ad, ami számára a legkedvezőbb, a legtöbb politikai hasznot hozza, még akkor is, ha ehhez „kreatívan kell értelmezni” bizonyos…..
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel…..
glorianna 2017.09.30 09:31:43
@DieNanny CH: Persze. Sőt, van egy sereg szakma, amit csak érettségi után lehet tanulni. Ún. OKJ-s képzések, 1-2-3 év, szakmától függően.
glorianna 2017.09.30 09:39:44
@Arthamyr: "közösségi életre alkalmas, önmagukat ellátni képes, értelmes fiatal felnőttek" a mai magyar iskolarendszer jóvoltából nem képződnek, max. a család kompenzálja az iskolai károkozást; másrészt nem teljesül "Ha ehhez annyi kínzás kell, amennyit a magyar oktatás az én időmben adott" ez sem, ui. manapság a "kínzás" többszöröse a kilencvenes évek eleji "kínzásoknak".