Regisztráció Blogot indítok
Adatok
glorianna

0 bejegyzést írt és 103 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
glorianna 2022.11.21 20:35:10
@Arthamyr: Eleve jó 30-35%-kal kevesebb üzemanyag kerül be az országba, mint korábban. A MOL azoknak szállít továbbra is, akikkel az ársapkás macera előtt is szerződésben állt. A maximált értékesítési ár első körben azt hozta magával, hogy fél Európa kamionosai Magyarországon tankoltak és a határok menti üzemanyagcsempészet virágzott, viszont az addigi külföldi beszállítók nem hozták a kész üzemanyagokat. Miután azt vezették be, hogy csak magyar forgalmira adnak ársapkás üzemanyagot, némileg visszaesett a kereslet, de közben a schwechati finomítóban baleset történt, még ma sem működik telejs kapacitással. Most a MOL-on kívül senki nem szállít a magyar tulajdonban levő kis kutaknak, a Schell és az OMV a saját kútjaiba hoz annyit, amennyivel átvészelik a napot. A mezőgazdasági gépeknek sincs elég üzemanyag, max. 100 liter dízelolajat adnak annak is, akinek a munkagépe napi 250-et fogyasztana, ráadásul nem adnak külön tartályba, a traktorral mehet 30-40 km-t a 100 liter dízelért, amiből el is pöfög 20-at, 30-at, mire a munkahelyére ér.
Mivel kötelező tartani és értékesíteni az ársapkás üzemanyagot akkor is, ha a MOL nem szállít (kínos retorziókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem szolgáltatnak), egyes kutak az 1-2 literes "kiszolgálásra" kényszerülnek. Ezek zöme vidéki, rendszerint a szegényebb környékeken, ahol 10-20-30 km-es körzetben egyedüli üzemanyagvásárlási lehetőségként funkcionáltak.
glorianna 2022.11.22 09:23:53
@ulpius66: Például itt is: 444.hu/2022/05/31/a-shell-es-az-omv-is-hazautalta-a-hatosagi-arral-csokkentett-nyereseget (májusi cikk, ajánlom figyelmedbe az utolsó bekezdést).
A nyár közepéig tartó forgalomnövekedést jórészt az átmenő és a határmenti forgalom hozta össze. Rövid ideig olyasmi is volt, hogy az autópályák mentén levő kutaknál más árakat kell alkalmazni, mint máshol - de az napok alatt kimúlt, túl nagy szamárság volt.
Bónusz érdekesség: www.shell.hu/media/news-and-media-releases-2022/a-shell-hungary-zrt-ujabb-toltoallomasait-alakitja-at.html - ez november 2-i.
Miközben Magyarországon tiltakozásokkal indult el az új tanév, a helyzet más országokban is problémás. Például Hollandiában, ahol Vera beszámolója szerint komoly gondokat okoz a tanárhiány...
glorianna 2022.10.02 12:52:39
@fhdgy: A Tanítanék mozgalom támogatását javasolom. Főoldal: www.tanitanek.info/
Támogatás: a.tanitanek.info/fundraising/tanitanekadomany
Most látszik csak igazán, mekkora kockázata van annak, amikor egy társadalomban a jövedelmek drasztikusan elszakadnak egymástól. Most, hogy a megélhetés mindenkinek nehezebbé válik, kiszolgáltatottá válnak azok, akik számára a költségek kigazdálkodása eddig is problémát okozott, ugyanakkor a…..
glorianna 2022.08.13 22:13:54
@ulpius66: "egy normális pogromot összeállítani" - nono, azt ne is állítson össze senki, pont elég a fidesz népritkítása. Programok voltak, vannak, kár, hogy nem nagyon propagálják. Egyébként pedig: kis ország vagyunk, egy csőcselékünk van (a politikai elitünk kihalt még születése előtt).
A magyar kormány úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne a koronavírus-járvány egyre erősödő negyedik hullámával. Kommunikációjával azt üzeni a polgároknak, hogy az oltási kampányok sikeres lebonyolításával a hivatalos szervek minden tőlük telhetőt megtettek, azok pedig, akik ezek ellenére se oltatták…..
glorianna 2021.09.17 19:26:23
@alöksz róz: Khm... csipgyártás? Bacik: a joghurtod erjesztőbaktériumai és a dolgozó stafilococcusai, e.colii és campyilo bacii között akad némi különbség. Lehet, félreértettél: senkit nem akarok meggyőzni semmiről, kizárólag a gondolkodás hasznosságára próbáltam felhívni a figyelmet. Persze, nem mindenki képes a gondolkodásra, nekik nem kell fáradniuk.
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
„Itt rend van és mindennek megvan a helye. Magyarországon kicsit káosz van” – mesélte Svájcról Andrea, aki masszőrként dolgozik az országban. Azt még nem döntötték el a férjével, nyugdíj után visszaköltöznek-e Magyarországra, mesélte Csillának...
glorianna 2021.08.09 15:39:56
@rostás: Megnézted a filmet is, vagy csak a kivonatot olvastad? A szörnyű güri (az itthoni 36 órás SBO ügyeletek helyett) a legfeljebb 8 vendég / nap.
Mióta határátkelés van (de legalábbis mióta a blog működik) rendszeresen visszatérő téma, hogy Nyugat-Európában magasabbak ugyan a fizetések, de a drágább ingatlanok miatt nem jobb a lakhatási helyzet sem. Vajon mennyire igaz ez a megállapítás?..
glorianna 2021.07.28 18:23:39
@Arthamyr: Nem tévesztendő össze az átlagbér (ezt mondja a KSH: bizonyonyos méret fölötti vállalatnál teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazott bére) az átlag jövedelemmel. Nagy eltérés lehet a kettő között: kis cégeknél dolgozó alkalmazottak, részmunkaidősök, egyéni vállalkozók, önfoglalkoztató kisadózók, ösztöndíjasok, nyugdíjasok, tőkejövedelmet vagy nyereséget kapók, stb. - ami nem bér, nem teljes munkaidőben és nem 5 főnél többet foglalkoztató vállalatnál alkalmazott bruttó fizetése, az mind nem számít a közölt KSH-adatba.
Kommunikációs zsonglőrködéssel próbál időt nyerni magának a kormány, miután szembesült azzal a ténnyel, hogy még a saját szavazói se nagyon értik, miért olyan fontos Orbán Viktornak a kínai elitegyetem magyarországi terjeszkedése. A Fudan elleni hétvégi tüntetés pedig bebizonyította azt is, hogy a…..
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
glorianna 2021.04.11 22:06:52
@látjátok feleim szümtükkel:
Bocs, hogy belevau (+ kicsit off). A párodat vizsgálja ki alaposan a doki, a hajhullás a szervezetben levő (nem ritkán egyébként tüntetmentes) gyulladások egyik kísérőtünete. A kovidbaj hosszútávú következménye pedig a gyógyultak kb. harmadában a sokszervi gyulladás. Nem huhogásképpen írtam, remélem, minden rendben lesz, ill. van.
       E sorok írója a vakszerencsének köszönheti, hogy most nem egy géppuskafészkekkel diszkréten díszített ingatlanban lakik a parókás feleségével és kilenc gyerekével közel Nabluszhoz, mely kilenc gyereket már rég megtanította volna arra, hogy Júdeát és Szamáriát  .sten (ilyeneket is mondana,…..
glorianna 2020.12.21 18:44:40
@kemény keleti kommentelő: Értem - legalábbis érteni vélem - a háborgást, de akkor is igazságtalan az általánosítás, miszerint minden erdélyi OV-kiszolgáló lakáj. Feltűnően sokan vannak OV körül, zömmel az erdélyi értelmiség harmadvonalbeli selejtjei. Azt sem tartom teljesen kizártnak, hogy az okosabbját a román titkosszolgálatok mozgatják. De 800 ezer határon túli híve nincs OV-nak - ui. már csak 1,2 millió magyar él a mai Románia területén (10 évvel ezelőtt is csak 1,4-1,5 millió volt; Székelyföldön jelenleg összesen kb. 550 ezer magyar él), és bármennyire is tepertek Orbánék arrafelé, a székelyeknél nagyobb, a szórványban élőknél sokkal kisebb arányban vannak OV-hívek. Másrészt az Erdélybe öntött pénzekkel és a kettős állampolgársággal gyakorlatiilag kiiktatták a hosszútávú megmaradás lehetőségét.
glorianna 2020.12.21 18:56:29
@kemény keleti kommentelő: Vidnyánszky és az egyetemek kimaradt a válaszból, tehát folytatom. Nem túlzottan közismert, hogy szép számmal vannak magyarországi magyar hallgatók és doktoranduszok Marosvásárhelyen és Kolozsváron, a vásárhelyi orvosin, a Sapientián, a Babes-Bolyain. A Vidnyánszky ámokfutására nincs magyarázatom, hacsak nem a hiúság, az öregedés, a kiégés, a szakmai féltékenység, netán az emberi silányság működik benne. Mint említettem, határon innen és túl, magyarok és nem magyarok között egyaránt vannak emberséges és normális egyedek (meggyőződésem, hogy ilyenek vannak meghatározó többségben), és vannak súlyos defektekkel élők - lármásak és nyomulók.
glorianna 2020.12.21 21:14:00
@Patreides: Ebben egyetértünk.
       I DON'T FUCKING BELIEVE THIS SHIT !!!!!      A belga sajtó arról ír, hogy in concreto a "La Détour" nevű melegbárban egy gangbangot (hölgyolvasóink elnézését kérem, egy vagy több melegprostit kúrtak meg, nagyjából el tudják képzelni, hogyan és merre, igen nincs puncijuk, ne tessék…..
glorianna 2020.12.01 22:38:03
       Szilvaytól, Seres Lászlóig, az ATV-től a magyar állami televízióig nyomatják a debil trumpista propagandát, miközben Biden nem kapja meg azokat a biztonsági információkat (remélhetőleg megkapja, mert vezető republikánusok átadják neki), amelyeket Trump napokkal a megválasztása után már…..
glorianna 2020.11.13 21:04:08
@Geronimo Stilton: A szüleidről beszélsz? Vagy szimplán csak az agyonreformált közoktatási rendszer csúcstermékét tisztelhetjük becses nagyképedben?
       A fideszes narratíva szerint egyetemi autonómia nem létezik, mert a Carl Schmitt kifestő szerint csak ellenségek és barátok vannak (ezt azért Carl Schmitt sem gondolta így, de Orbánék nem olvasták Hitler koronajogászát, ők csak olyan szolgákkal veszik magukat körül, akik már valóban láttak -…..
glorianna 2020.10.22 14:40:53
Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár…..
glorianna 2020.10.07 11:42:58
@Csodabogár: Nem ezt "kezdeményezte". A beterjesztett - és azóta már elfogadott - törvénytervezetben az alapbérek számain kívül semmi sem hasonlít a MOK javaslataira. A derékhad (35-50 évesek) elvándorlását, vagy legalább az állami ellátásból való kilépésüket valószínűleg fokozza az új tv., pl. az átrendelés lehetősége miatt (10 nappal az esedékesség előtt kell közölni vele, hogy az ország túlsó sarkába küldik 1+1 évre)
                                      ..
glorianna 2020.09.06 20:21:46
@Miki Telepi: *****
     "2020-ban, József Attila-díjjal a hátizsákban biciklisfutárkodni még mindig nagyságrendekkel kevésbé gáz, mint Térey-ösztöndíjból élni." (Erdős Virág)    Kevés erősebb mondatot írtak le mostanában. Erdős Virág nem metaforikus értelemben biciklisfutárkodik (és töri kissé össze magát)…..
"Azonban elrejtőzve maradt mégis néhány patkány a falakban, vagy a pince gödreiben. És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük."  (W.A.) Hazánkban -- mint a legtöbb közösségi inkompetenciától szenvedő frusztrált országban -- a…..
          Ha valaki azt hiszi, hogy most majd jól nekimegyek Tamás Gáspár Miklósnak, akkor téved. TGM az egyik legbecsületesebb magyar publicista, olyan műveltséggel, amit én már túlzásnak tartok. Igen, ő erősen baloldali, én meg  nem, mondjuk más sem vagyok, de ez teljesen érdektelen. Eszembe…..
glorianna 2019.09.20 13:14:22
@balmoral: *****
      Wass Albert: Harmonia caelestis (székelybicskásváltozat)         (részlet)     Édesapám, Takaró Mihály, fent élt a hegyben, ahun az Isten is csak csutorázni járt. Amíg fent ült a Nap az égen, az én édesapám vadkosra vadászott a nagy húzott rezedás puskájával, aztán ha lűtt egyet, akkor volt…..
glorianna 2019.07.16 15:36:44
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: vagy téföl
      Ami ma történt a krikett-világbajnokságon az nagyjából annak felel meg, mintha egy futballcsapat egy perccel a vége előtt két gól hátrányban van, és utána megnyeri a világbajnokságot.     Új-Zéland csapata lényegében megnyerte a krikett-világbajnokságot, a brit sportújságírók már feladták.…..
glorianna 2019.07.16 15:32:15
@Grrr: Helyrezökkentik a sarkából kifordított kisvilágunkat :)
Amikor valaki több évtizednyi külföldi élet után látogat haza Magyarországra, érik meglepetések, még akkor is, ha ezt viszonylag rendszeresen teszi. Így járt ezzel Steve is, aki közel 50 éve él Kanadában (egy korábbi posztját itt olvashatjátok). Alighanem a kultúrsokk kifejezés a legjobb arra, ami…..
glorianna 2019.07.09 13:37:19
@Platonica: Éppenséggel útba ejthető nyári délutánon is: www.fertorakosikofejto.hu/barlangszinhaz.html
Rendszerint igen jó előadások vannak benne.
"Dohnányi Ernő (1877-1960), a híres zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus látta meg először, hogy ez a helyszín kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Kóh Ferenc bariton 1937-ben fedezte fel magának a kőfejtőt. Baráti társaságával többször tartott itt műsoros énekléseket. Kitapasztalta, hogy a fellépőknek legjobb a csarnoknak háttal állva, míg a hallgatóságnak fél karéjban, a csarnokkal szembeni lejtőn elhelyezkedni. 1937. június 27-én, vasárnap este kezdődött a "tündérszép éjszaka". Operarészletek csendültek fel a Kőfejtőben a fáklyák fényénél, színes fényszórókkal, fekete háttérrel, és odafönt a csillagokkal. A rendezőség helyből toborozta az óriási számú statisztériát. 1500 rákosi néző tapsolt a falu másik felének. A soproniak autóbusszal érkeztek az előadásra. A jegyek 50 fillérbe kerültek, amiből fizették a Budapestről érkezett karmestert és szólistákat."
    Josep Borell jövendő külügyi főképviselő miatt Szíjjártó egyszer berendelte a budapest spanyol követet.        Charles Michel az Európai Tanács elnöke ki akarta dobni Orbánt és haverjait Schengenből.   David Sassoli az Európa Parlament elnöke azzal támadta Tajanit, hogy az védelmezi Orbánt.…..
       Az Adevarul arra  panaszkodott, hogy az orosz propagandalap, a Sputnik, a román szélsőségesek álláspontját terjeszti.       A Sputnik állandó hivatkozási alap a magyar állampárti sajtóban a Prostisrácoktól a 888.hu-ig.       Megkerestem a Sputnik vonatkozó cikkét.        Beszámolnak róla,…..
glorianna 2019.06.08 18:38:07
@kemény keleti kommentelő: Az öregségi nyugdíjra való jogosultság korhatára tolódott ki. Az 1950 és 1955 között születetteket érte az a "szerencse", hogy a fokozatosan eltolódó korhatár miatt nem tudtak nyugdíjba menni. Ez főként a nőket érintette hátrányosan, az 1949-ben és korábban születettek 55 éves korban mehettek nyugdíjba, az 1956-ban és későbben születettek 65 éves korban lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra. Vannak kedvezmények és kivételek, de az alapeset ez, és hozzávetőlegesen félmillió nőre vonatkozik.
Romániában pedig jelenleg kb. 1-1,2 millió magyar él, nemigen települnek Magyarországra, aki elindul hazulról, az messzebre megy.
Nem Balázs az első, aki több külföldön töltött év után rácsodálkozik a magyar ügyintézés egyes sajátosságaira. Neki speciel egy erkölcsi bizonyítványhoz kellett hiteles angol fordítás – és ekkor kezdődtek a meglepetéssel teli kalandok…..
glorianna 2019.05.24 14:27:04
@takarék-láng: Khm... valószínűleg régóta élsz nem-Kelet-Európában. Alapvetően mindegy, mit gondolsz/hiszel, maradhatunk annyiban, hogy errefelé nem az állam védi a legjobban a polgár érdekeit. Kicsit más messziről nézegetni, mint a bőrödön tapasztalni.
Más:
piaci ár - kérsz árajánlatot mondjuk 5 fordítóirodától, ők 10-15%-os szórással kb. ugyanakkora összeget mondanak a munkára, előleget pedig csak rendszerint csak több százezres megrendelés esetén kérnek - majd beviszed az OFFI-ba, ahol mondanak 4x, 5x akkora összeget, plusz előlegként elkérik a díj 25-75%-át.
glorianna 2019.05.24 14:37:24
@Arthamyr: Bocs, de az útlevél, egyéb, személyazonosságot igazoló okmány, gépjármű forgalmi engedélye, ilyesmi kiadása manapság már mindenütt állami monopólium, ugyanis azokban valamiféle állítás van arról, hogy az okmány tulajdonosa kicsoda-micsoda, stb. és az állítás hiteléről a kiállító hatóság kezeskedik. (Pl. az útlevélben van vezeték- és utónév, születési adatok, állampogárság, nem, érvényességi határidő,kiállító hatóság, egyedi útlevélszám). Viszont a hiteles fordítás semmi mást nem "hitelesít", csak azt, hogy két különböző nyelvű szöveg tartalmilag megegyezik, és sehol nem állami monopólium. A legtöbb munkáltató simán elfogadja a Gipsz Jakab fordító által záradékolt oklevélfordítást, de a magyar hatóságok és hivatalok ezügyben (is) némileg különcködnek.