Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barton Bori

120 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A karácsony vitathatatlanul a kedvenc ünnepem. A saját családom pedig vitathatatlanul a kedvenc családom, így aztán december utolsó heteit velük szoktam tölteni. De ahogy egyik repülőjáratot törölték a másik után, és ahogy kijárási korlátozások követték a határzárakat, lassan bele kellett törődnöm,…..
Mielőtt szélviharban vitorlázni indulnál, a mozdítható tárgyakat érdemes lepakolni a polcokról. Főleg, ha még csak nem is tudsz vitorlázni. ..
Szóval november óta egy vitorláshajón élek Aarhus déli kikötőjében.Március van, az év nehéz részén túl vagyok. Egyre többet süt a nap, és én egyre gyakrabban érzem úgy, hogy az egész életemet le tudnám itt élni. Mert azért amikor minden reggeli kávéhoz jár egy napfénytől csillogó tenger látványa…..
Felülről  Dánia második legnagyobb városának tengerpartján élek egy otthonos kis vitorláshajón, amit pár hónapja vásároltam. Tavasszal talán majd megtanulok vitorlázni is, és körbejárom Dánia apró szigeteit. Egyelőre még csak lakásnak használom, de annak sem rossz: este bölcsőként ringatnak el a…..
Kizökkent az idő Vissza a fotelba 2019.12.15 19:54:39
Which is the most universal human characteristic: fear, or laziness? - kérdezte a bácsi a Waking Life-ban, és hát tényleg, ki tudja. Talán a félelem. Talán a lustaság. Talán egymást kiegészítve fedik le a teljes életet: ha már nincs mitől félni, tör felszínre a lustaság.Vagy talán egyik sem, és…..
Az elmúlt évben teljesen ingyen éltem egy csodaszép belvárosi lakásban, padlófűtéssel, erkéllyel, mindig teli hűtőszekrénnyel, és még örültek is a jelenlétemnek. Aztán a lakótársamnak lett egy barátnője. Én pedig továbbra is ingyen éltem a csodaszép belvárosi lakásban, annak minden előnyével együtt…..
Barton Bori 2019.12.03 09:40:29
@kbalazs: Nagyon változó... Minél nagyobb városban, minél népszerűbb időszakban/kikötőben, minél nagyobb hajó, annál drágább. Vannak kikötők, ahol előbb csatlakozni kell valami vitorlásklubhoz is, és a tagsággal együtt automatikusan jár a hely (bár ott meg nyilván a tagsági díj a sok, és aktívnak kell lenni)...
Én az aarhusi Marselisborg kikötőben most télen erre a hajóra öt hónapért 3500 koronát fizettem. Meg amiért ott lakom, még havonta ötszázat, hogy télen se zárják be és továbbra is fűtsék a zuhanyzót.
Az áram meg 2,15 korona/kW, feltöltőkártyával működik, és a mosógép is.
Azt hiszem, az utazás lett a huszonegyedik század kokainja.Mostanra szinte mindenki számára elérhetővé vált, a pozitív hatásai pedig látványosak és közismertek, ezért aztán gondolkodás nélkül receptre adjuk mindenre, fogfájástól hisztériáig.Kell egy plusz bekezdés az önéletrajzába? Utazzon!…..
Amikor a lett barátnőm azt mondta, hogy ő jobban szereti a szentivánéjt, mint a karácsonyt, kis híján a volt barátnőm lett. Általában őszinte kíváncsisággal fogadok el mindenféle világnézetet és személyes preferenciát, bármennyire különbözzön is a sajátomtól - de azért mindennek van határa,…..
Gyors összefoglaló: miután rájöttem, hogy mégsem szeretnék farmer lenni, Veronában terveztem (most már egyszer s mindenkorra úgy igazából) elvégezni egy matek mesterképzést. Mivel azonban lecsúsztam a jelentkezési határidőről, februárban a Southern Denmark University-n kezdtem el tanulni.Ez…..
Sosem értettem a nacionalizmust. De még a nemzeti büszkeség fogalmát sem igazán - miért lennék büszke valamire, amibe véletlenül születtem bele? Szerethetem a hazai kultúrát, becsülhetem az anyanyelvem, őrizhetem a hagyományainkat, felnézhetek egy-egy ősömre, és így tovább, de büszkének lennem nincs…..
Dánia a világ egyik legboldogabb országa - mondják a boldogságkutató statisztikák. A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja - mondta Churchill. Azaz hogy nem pont ő, meg nem pont így, de ugyan kérem, az interneten vagyunk. Mindenekelőtt le kell szögeznem:…..
Azt terveztem, hogy az idei szilvesztert szüleim társaságában töltöm: megnézzük kivetítőn a Rocky Horror Picture Showt, éjfélkor iszunk egy pohár pezsgőt, és lefekszünk aludni. Aztán ők úgy döntöttek, hogy ehhez túl menők, és inkább Budapestre mennek bulizni - nélkülem. Épp ezt a "hol töltsem az…..
Furcsa dolog a pénz - ha nincs, akkor fontos, ha van, akkor a legkevésbé sem érdekel. Ez elég közhelyes dolog, ami viszont számomra érdekessé teszi, az a két véglet közötti ugrándozás, ami mostanában az életem. Nyáron, mielőtt hazalátogattam volna, egy hétig még Aarhusban maradtam munkát keresni.…..
A népfőiskola véget ért - jó volt, de elég volt. A jóból is megárt a sok, mondhatnánk. És valóban, amikor azon kapod magad, hogy kihagyod a szomszéd teremben zajló ingyenes koncertet vagy jógaoktatást, csak mert épp nincs kedved átöltözni, vagy unottan fintorogsz a svédasztalos vacsorára, mert a…..
És megint tovább sétáltunk. Az erdő, amiben ekkor voltunk, már alig tíz kilométerre volt otthonról, szóval csak annyit mondtak, hogy induljunk el hazafelé. Nagyjából félúton megálltak mellettünk az autóval, az egyik csoportot beleültették, bekötötték a szemüket, és elhajtottak. Negyed órával később…..
Tovább sétáltunk. Útközben egyesével meg-megállítottak minket, és bekötötték a szemünket, mondván, hogy ne lessünk, ne beszéljünk, és ne mozduljunk, csak várjunk, amíg értünk nem jönnek. Erre a feladatra emlékszem, gondoltam magamban, még első héten csináltuk az erdőben, kicsit hosszú volt a…..
Vacogva kikászálódtunk a folyó túloldalán, és újra felöltöztünk (kaptam egy extra nadrágot és kesztyűt az egyik felkészültebb lánytól, mert ekkorra már a levegő is nagyon lehűlt), Sune és Voldby pedig előbújtak a fák közül. A következő helyet, ahová el kell jutnunk, mondták, nem ők fogják elmondani.…..
Sétáltunk, sétáltunk, aztán még tovább sétáltunk. Hegyre fel, hegyről le, közben állandóan versenyeztünk, (nagyrészt tájfutásban), ahol különböző dolgokat lehetett nyerni; így történt az is, hogy Fat Bob (az előző bejegyzésben említett betontömb) a mi csapatunkhoz került. Egy betontömbbel a hátadon…..
A norvégiai túra célja az volt, hogy gyönyörű helyeken érdekes dolgokat csináljunk, a mellékhatása pedig, hogy közben kikerültünk a komfortzónánkból, és nagyon elfáradtunk.A Hard 24 célja az, hogy borzasztóan elfáradjunk, és olyan messze kerüljünk a komfortzónánktól, hogy már csak egy icipici…..
K: Hogy zuhanyoztatok?V: Sehogy. K: Nem voltatok nagyon büdösek?V: De. K: Honnan szereztetek ételt?V: Cipeltük magunkkal. Reggel vizet forraltunk és zabkását főztünk, ebédre rozskenyeret ettünk konzervekkel, amit a kabátunk alatt tárolva melegítettünk fel (illetve morzsoltuk apró darabokra),…..
Gondoltam, hogy hideg lesz - nem tudtam, hogy olyan hideg lesz, hogy az éjszaka közepén néha önszántamból felkelek majd tornagyakorlatokat csinálni. Gondoltam, hogy fáradt leszek - nem tudtam, hogy olyan fáradt leszek, hogy mínusz tíz fokban csak fekszem majd a hóban, miközben az átáztatja minden…..
A nyelvi relativizmus szemléletes bemutatására alkalmazzák gyakran a példát, miszerint az eszkimóknak húsz, ötven, száznyolcvan különböző szavuk van a "hó"-ra. Nem tudom, mi igaz ebből, és mi nem, de az elmúlt hét után semmit nem tartanék meglepőnek. A hó ugyanis, mint kiderült, rengeteg különböző…..
Outdoor szakra különböző okokból jöttek különböző emberek, de egy indok mindenki listáján szerepel: az öt napos norvégiai túra. Az eddigi óráink -közvetve vagy közvetlenül- mind az erre való felkészülésről szóltak; beleugráltunk jeges tóba, hogy ne féljünk a hidegtől, eltévedtünk éjszaka az erdőben,…..
Kizökkent az idő Dumpster diving 2018.02.15 20:05:29
Otthon a szemeteskonténerekben ételt kereső emberek látványa nem feltétlenül meglepő. Dániában azonban dán állampolgárként szinte lehetetlen hajléktalannak lenni - ez a második, harmadik, tizenötödik esélyek országa.Így aztán amikor első alkalommal vettem észre egy hatalmas fém hulladékgyűjtőből…..
Minden ugyanolyan, mint egy éve ilyenkor, és valahogy mégis minden más. Ugyanazok az ismerkedős játékok, de most máshogy alakulnak. Ugyanazok az énekek, de most máshogy hangzanak. Ugyanazok a szobák, de most mások laknak bennük.Az első napokban voltak pillanatok, amikor ez elszomorított. Tényleg…..