Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alavel

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IV. TÖRTÉNET   Cím: Senki sincs otthon Kulcsok: Ellentétpár: rabság - szabadság Címkulcs: Senki sincs otthon Titkos: ítélet Jelentősebb szereplők: saját szereplőPáros: –Műfaj: A/K, lélektani pöcegödörKorhatár: 14Figyelmeztetések: csatajelenetJogok: J.R.R. Tolkient illetik.Tartalom: Rohan…..
Alavel 2017.09.09 23:14:57
Kedves Író!

( ͡° ͜ʖ ͡°)

I. Világ; Szerintem nagyon rendben volt, sikerült Középföldére varázsolnod olvasóidat – legalábbis engem mindenképp. Egy AU jelzést hiányoltam azonban, mivel saaajnos az eredeti műben nem találhatóak női harcosok.
4 pont

II. Kulcsok; 13 pont
Ellentétpár: Egyedi módon építetted történetedbe, nekem iszonyúan tetszett a megoldás.
7 pont
Címkulcs: Többféleképpen is sikerült megjelenítened, ennél jobb címe nem is lehetne művednek.
5 pont
Titkos kulcs: Nem is tudom. Biztos beleépítetted, mert miért hagytad volna ki? De én valahogy nem találtam. Talán hogy ítélet született a sorsa felett a múltjában, megpecsételődött? Bár lehet, hogy ez így nagyon ki van forgatva.
1 pont

III. Karakterek; Nagyon jól jelenítetted meg Gwen zavarodottságát, egy percig sem éreztem műnek vagy erőltetettnek, pedig nem lehetett igazán könnyű ábrázolni egy lelkileg ilyen ingatag karaktert.
5 pont

IV. Cselekmény; Bevallom, nehezemre esett eligazodnom a cselekményen, nem mindig volt tiszta első olvasásra, hogy mikor mi a valóság, de ezt inkább tudom be saját hibámnak (mentségemre szóljon, igyekeztem). De jól használtad fel ezt a „zavaros” történeti szálat a főszereplő lelki állapotának megjelenítéséhez.
5 pont

V. Stílus és stilisztika; Egy kicsit sötétebbre vetted a hangulatot, ami nagyon jól illet e történetedhez, ez nagyon tetszett. A leírás tökéletesen előrevetíti az olvasottakat, nagyon eltaláltad.
5 pont

VI. Szubjektív vélemény; Szeretem az ilyen hangulatú történeteket, nekem abszolút elnyerte a tetszésemet. Elvont volt, nem mindennapi, sikerült valami igazán egyedit alkotnod.
5 pont

Összesen: 37 pont

Köszönöm, hogy olvashattam, és sok sikert a továbbiakban!

Üdv,
Alavel
Kedves Mindenki! Elérkezett a várva várt pillanat. Kiderül, hogy melyik történet kinek a tollából született, illetve a végeredményre is fény derül...
VI. TÖRTÉNET   Cím: Mezítláb Kulcsok: Ellentétpár: ártatlanság - bűnösség Címkulcs: Mezítláb Titkos: emlékek Jelentősebb szereplők: Dís, Thorin, FrerinPáros: -Műfaj: lélektaniKorhatár: 16+Figyelmeztetések: burkolt nemi erőszakJogok: Minden jog J.R.R. Tolkiené, én csak felhasználtam a…..
Alavel 2017.09.09 23:22:10
Kedves Író!

I. Világ; Sajnos sűrűn akadtak olyan kifejezések és mondhatok, melyek ellehetetlenítették a tolkieni hangulatot, és nekem a történések is merőben elütőnek tűntek az eredeti művektől. Az általad kitalált szabályuk nagyon tetszett, nagyon kreatív volt. Több okból is hiányoltam az AU figyelmeztetést, de erre majd később kitérek.
3 pont

II. Kulcsok; 15 pont
Ellentétpár: Jól megjelenítetted, fontos szerepet kapott.
7 pont
Címkulcs: Fontos eleme a történetednek, különösen tetszik, hogy a legvégén ismét felbukkan.
5 pont
Titkos kulcs: Történetedet keretbe foglaltad a jelennel, a közte lévő rész pedig maga a titkos kulcsod. Páratlanul jó megoldás, gratulálok!
3 pont

III. Karakterek; Imádtam Dís karakterét. Mondhatni szabad kezet kaptál felette, hisz nem tudunk sokat róla, és megvolt benne a törpök makacssága is. Azonban a mellékszereplőkkel kapcsolatban volt, amit nem értettem, és ebből a legfőbb, hogy családja miért nem próbálta megmenteni Díst? Szóval mégsem egy akárkiről van szó -
uralkodói család sarja. A törpöknél sokkal jellemzőbb az összetartás, nem tudom elképzelni, hogy nem próbálták meg megoldani ezt a problémát.
3 pont

IV. Cselekmény; Sajnos felbukkant néhány logikai buktató. Tóváros jóval messzebb fekszik Erebortól, minthogy feltűnés nélkül eltűnhessen egy herceg és egy hercegnő. Illetve az idő. Dís mindössze tíz éves, mikor Smaug elbitorolja a törpök otthonát. Fili születése még sok-sok évvel odébb van. Ezért hiányolom az AU jelzést.
A befejezésben imádtam, hogy a legutolsó pillanatba is beleszőtted Dís ellenszegülését egy váratlan fordulattal.
3 pont

V. Stílus és stilisztika; Őszintén, a szókincset nem éreztem mindig megfelelőnek, valahogy elütött a stílusodtól is olykor, ami egyébként szépen megmutatkozott a leíró részeidben. A leírásod nagyon tetszett.
4 pont

VI. Szubjektív vélemény; Azt tudni lehet, hogy engem egy lázadó, erős női karakterrel kilóra meg lehet venni, főleg egy olyan világban, ahol igazán nehéz a "gyengébbik nemnek" érvényesülni. Szóval számomra bár nem volt benne megfelelő mennyiségű tolkieni varázs, a történeted mégis megfogott.
4 pont

Összesen: 32 pont

Köszönöm, hogy olvashattam! Sok sikert!

Üdv,
Alavel
V. TÖRTÉNET   Cím: Hallasz? Kulcsok: Ellentétpár: valóság - képzelet Címkulcs: Hallasz? Titkos: lidércnyomás Jelentősebb szereplők: Csavardi Samu, Csűrös Rozi, Zsákos FrodóPáros: -Műfaj: lélektaniKorhatár: 12+Figyelmeztetések: karakter halálaJogok: A felhasznált karakterek és világ J. R.…..
 III. TÖRTÉNET   Cím: „Még mindig itt vagyok!” Kulcsok: Ellentétpár: feladás - kitartás Címkulcs: Még mindig itt vagyok Titkos: kürtharsogás Jelentősebb szereplők: Aranarth, Angmar BoszorkányuraPáros: –Műfaj: novellaKorhatár: 15+Figyelmeztetések: erőszak, szereplők halálaJogok: Minden jog…..
Alavel 2017.08.22 22:09:58
Kedves Író!
Szerintem van egy nyerő tippem a kilétedről:)
Nincs is más mondanivalóm, a pontokra térnék:

I. Világ; Őszintén szólva nem igazán ismerem ki magam Tolkien világának ezen felén. Kenem-vágom A hobbit és A Gyűrűk Ura történéseit, de ez a rész számomra ismeretlen, de teljesen elképzelhetőnek tartom a történteket Tolkien világában. Hű maradtál a stílushoz, és az eredeti művek elemeihez. Ha valaki azzal adta volna a kezembe művedet, hogy ezek egy eredeti Tolkien mű idézett sorai, talán még el is hiszem:D
5 pont

II. Kulcsok; 15 pont
Ellentétpár: Tökéletesen beleillesztetted a feladást és a kitartást is. Kifogásolhatatlan.
7 pont
Címkulcs: Szintúgy, nagyon szépen sikerült a cím köré építened művedet.
5 pont
Titkos kulcs: Nemhogy csak megjelenik, de nagy jelentőséggel is bír az a bizonyos kürtharsogás.
3 pont

III. Karakterek; Egyedül az Angmari Boszorkányúr megjelenítését kifogásolnám. Kissé mintha túl magabiztossá és figyelmetlenné tetted volna egy (valószínűleg) már tapasztalt vezetőhöz képest. Aranarth megjelenése nagyon tetszett, és hogy népe eleinte bizalmatlan volt vele – ez úgy gondolom természetes egy a homályból felbukkanó lovassal szemben -, de végül fejet hajtottak uruk előtt, ami szép pillanat volt.
4 pont

IV. Cselekmény; A történet kerek volt, a cselekmények beindulása előtt megismerhettük az előzményeket, majd történt minden, ahogy történnie kellett: a remény felbukkanásával az edánok ráléphettek a változások útjára egy jobb jövő felé. Azonban elgondolkoztam azon, hogy miért nem várták be a segítségükre siető seregeket? Hol voltak az említett szörnyetegek, és később hogy bántak el velük?
3 pont

V. Stílus és stilisztika; Az indítás nagyon jó volt, csak ámultam, és olvasás közben esküszöm, fülemben csengett A Gyűrű Szövetsége film elején hallható narrátor hangja:D Később azonban valahogy stílust változtattál, elveszett ez a különös, fennkölt hangulat is. A leírásban minden passzolt, jó pár dolgot tudhattunk előre, és stílusában is jól passzolt a műhöz.
4 pont

VI. Szubjektív vélemény; Bevallom, a háború nem tartozik a kedvenc témáim közé – nem ódzkodok az olvasásától, egyszerűen csak nem gyakran kutatok ilyen témában. Most mégis sikerült lekötnöd történeteddel. Izgalmasnak és megragadónak találtam, élmény volt olvasni még az apró hibák ellenére is.
5 pont

Összesen: 36 pont

Köszönöm, hogy megírtad, és sok sikert a továbbiakban!

Üdv,
Alavel
 II. TÖRTÉNET   Cím: Tökéletes látszat Kulcsok: Ellentétpár: haragtartás - megbocsátás Címkulcs: Tökéletes látszat Titkos: tükör Jelentősebb szereplők: Thorin, Legolas, BilbóPáros: Thorin/LegolasMűfaj: könnyed romantikusKorhatár: 12Figyelmeztetések: pre-slash, modern!AU, OOCJogok: Minden…..
Alavel 2017.08.22 22:06:40
Kedves Író!

Nem is tudom, mit mondhatnék. Már a leírásban sikerült engem meglepned ezzel a nem mindennapi párossal, nem is beszélve a figyelmeztetésekről. Egyből azt gondoltam, hogy bárki is legyen az illető, jó nagy fába vágta a fejszéjét:) Mégis inkább érdeklődve, mint szkeptikusan álltam neki az olvasásnak.

I. Világ; Őszintén bevallom, nem sok hasonlóságot véltem felfedezni az eredeti és e modern világ között. Maradtak a nevek, a körülbelüli kapcsolatok, felbukkant néhány helynév, de a többi nem igazán állt szoros összeköttetésben a tolkieni világgal. Furcsálltam, hogy egy (vélhetően) napjainkban játszódó történetben szolgáknak hívtad a Mirkwood villa személyzetét, és hogy egyszer Legolast „szőke hercegként” említetted, bár ezt lehet csak én értettem félre, és ez valóban inkább személyesebb megnevezés Thorin szemszögéből, mint bármi komoly és hivatalos. Bilbót, mint Thorin főnökét is teljesen elképzelhetetlen változatnak találom. De hogy ne csak a nem tetsző részleteket említsem: a Mirkwood birodalom kertje valami fantasztikusan tetszett. Teljesen el tudom képzelni, hogy egy modern világban apja és fia erdő helyett egy ilyen pompás kerttel körülvéve éljenek.
2 pont

II. Kulcsok;
Ellentétpár: Tökéletesen megjelenítetted, a kellő fontosságú szereppel. Az egyensúlyt is sikerült fenntartanod, hisz míg az elején inkább a haragtartás a hangsúlyosabb, a végére a megoldásként érkező megbocsátás is ugyanakkora jelentőséggel bír.
7 pont

Címkulcs: A látszatkeltés valóban lényeges pontjává válik a történetnek a végén, mégsem érzem úgy, hogy az egész művet magába foglalná/végig kísérné, és ezzel méltó címe lehetne történetednek.
3 pont

Titkos kulcs: Említés szintjén megjelenik kétszer is, és a sok közös pont alapján következtetnék egy átvitt értelemben való felbukkanásra is – mintha Legolas és Thorin félig-meddig tükörképei lennének egymásnak.
2 pont

III. Karakterek; Az OOC jelzés után nem igazán tudom, mit kezdhetnék ezen a ponton. Egy-egy vonás megmaradt a karakterekben, de többségben inkább változtattál. Szereplőid azonban olykor ellentmondásossá váltak önmagukkal, és akadtak számomra indokolatlannak tűnő, hirtelen felszólalások is (például amikor Thorin hirtelen felpattan egy üzleti beszélgetés közepette). A Legolas gondolatmenetét végigkövető résznél pedig teljesen kizökkentett néhány szó, megnevezve a „csajok” és a „ribanc”. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy a korábban udvariasnak lefestett Legolas ilyen szavakat használjon.
3 pont

IV. Cselekmény; Inkább a gondolatokat és érzelmeket vonultatod fel olvasóid előtt, mint a valóban megtörténteket. Összességében mégis ezt a kevés cselekményt is túl gyorsnak éreztem, hogy mindez ilyen rövid idő leforgása alatt történt meg – szinte egyik napról a másikra. Nincs problémám a slash-sel, azonban nem értem, miért szőtted bele történetedbe. Megemlíted a vonzalmat, de végül nem lesz belőle semmi, csupán barátok maradnak. Ezért fel kell tennem a kérdést: ezt az egymást iránti érdeklődést vajon nem helyettesíthette volna a kölcsönös szimpátia?
3 pont

V. Stílus és stilisztika; Itt-ott beleakadtam vesszőhibákba és elírásokba. Nagyon tetszettek a leíró részeid, habár a tagolást hiányoltam. A modernebb szóhasználatot nem kifogásolhatom, tekintve, hogy egy modern világba ültetted át történetedet, ez teljesen rendben volt. A leírás is jól előrevetítette az olvasottakat, ebbe szintén nem köthetek bele.
4 pont

VI. Szubjektív vélemény; Érdekes élmény volt olvasni művedet, még nem igazán találkoztam hasonlóval eddig. Viszont el kell mondjam, nekem hiányzott az egészből a tolkieni hangulat és világának kis elemei. Ezek nélkül nagyon úgy érzem, hogy elszakadtál a fő témától.
2 pont

Összesen: 26 pont

Köszönöm, hogy megírtad és olvashattam!

Üdv,
Alavel
Ezennel megkezdődik a III. Gyűrűk Ura/Hobbit Kihívás publikálási szakasza. A publikálás a következőképp fog alakulni: Minden történet felkerülése után egy nap szünet következik, így kényelmesen be lehet osztani az olvasásra és pontozásra szükséges időt. A szavazási időszak egészen augusztus 30-ig…..
Alavel 2017.08.22 21:59:30
Kedves Író!

Igazán kedves történetet olvashattunk tőled. Személy szerint különösen nagy kíváncsisággal álltam neki az olvasásnak, hisz történeted főszereplőjének pont két számomra nagyon kedves karaktert választottál.

Íme a pontok véleményem kíséretében:

I. Világ; Ábrázolásodat teljesen rendben találtam, jól illet a Tolkien által megálmodott világhoz. Az eredeti műhöz hasonlatosan könnyedén és élvezhetően olvasható volt, jól adtad azt a bizonyos hangulatot már az első sorok után is, amit anno a regény bújása közben élhettem át. Az AU jelzést azonban hiányoltam, hisz a történések jóval eltérőbbek voltak az eredetiektől.
4 pont

II. Kulcsok;
Ellentétpár: Nem éreztem úgy, hogy kellő hangsúlyt kapott volna a történetben. Hatáskörébe egy szereplőt helyeztél el csupán, így kevés lehetőséget hagyva a nagyobb megnyilvánulásának.
5 pont

Címkulcs: A cím elolvasása után másra számítottam, azonban csalódást nem okoztál: történetedben helyt kapott a futás, és a címhez való illeszkedést tovább segítette műved lendületessége is.
5 pont

Titkos kulcs: Fontos szerepet kapott történetedben.
3 pont

III.Karakterek; Véleményem szerint túl szigorú voltál magadhoz, amikor kitetted az OOC jelzőt. Karaktereidet jól ábrázoltad, cselekedeteik a már ismert jellemük és állapotuktól vezéreltek voltak.
5 pont

IV. Cselekmény; Gördülékenyen történt minden, a megoldandó konfliktus elrendeződött. Műved izgalmas arányosságban vezetted végig, egyik rész sem kapott nagyobb hangsúlyt a kelleténél.
5 pont

V. Stílus és stilisztika; Mint ahogyan azt korábban is említettem, műved kellemes olvasmánynak bizonyult. Egy súlyosabb, zavaró hibába se botlottam bele. Esetleg annyit megjegyeznék, hogy szívesebben olvastam volna tőled több leíró részt. Ezekből jóval kevesebb volt, mint párbeszédekből, amit sajnálok, hisz ezek a már-már közbeékelt mondatok árulkodtak főleg különösen szép fogalmazásmódodról.
4 pont

VI. Szubjektív vélemény; Korábban sem rejtettem véka alá, hogy szereplőválasztásod láttán igen csak megörültem, és nagy lelkesedéssel merültem el soraid között. Műveddel visszavezettél a tolkieni világba, ráadásul nem is akármilyen módon! Jó volt olvasni egy pozitívabb végkimenetelű változatát egy nem éppen boldogan véget érő történetnek. Akár így is történhetett volna.:)
5 pont

Köszönöm, hogy olvashattam! Sok sikert a továbbiakban!

Összesen: 36 pont

Üdv,
Alavel
Megkésve bár, de végül meghoztam a harmadik kihívás íróinak névsorát. A jelentkezők között ismét akadnak visszatérők és újoncok is, ami mindig örömmel tölt el, és már most garantálhatom, hogy nagyon is van értelme minden fandomot kedvelőnek benéznie hozzánk a publikálási időszak során, mert biztos,…..
VIII. TÖRTÉNET Cím: Egy nap ZsáklakbanKulcsok: Fő: „Ha többen becsülnék inkább az otthont az arany helyett, a világ sokkal derűsebb hely lenne.” Szereplő: Zsákos Frodó Tulajdonság: rejtőzködés Titkos: Bilbó zsebkendője Jelentősebb szereplők: Zsákos Frodó,…..
Alavel 2015.08.03 19:19:59
@Minnie Black: Szia! Igazából az előző válaszom eleje neked szólt, csak a nagy görgetésben teljesen megkavarodtam, elnézést><" Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett:) Tényleg, nem is gondoltam volna, hogy így fog tetszeni. Mi több, mivel sajnos az utolsó utáni pillanatra hagytam a befejezést és átnézést, még csak nem is tetszett az írásom. De zek szerint még se volt olyan rossz:D Hálásan köszönöm a kedves szavakat és a pontokat is! Üdv: Alavel
Alavel 2015.08.03 19:33:09
@Konek0: Szia! Nálad, mint meris olvasómnál nem tartom kizártnak, hogy tudtad előre kilétemet:D Hú, igen, elég nagy bitangságra sikerült rávilágítanod, hidd el, nagy facepalm voltxD A tölgyfának csupán annyi volt a jelentősége, hogy imádom a tölgyfákat:D Gandalfnak sajna nem volt lehetősége kibontakoztatnia határtalan bölcsességét, de ha nem is szedtem ezt sorba, azért jelen volt:D
A fogalmazásomat illető részt nem értem pontosan, hogy érted, tehát nem is szándékos, egyszerűen így jön ki><
Hú, az a zsemlye:DD Nem is tudod, hányszor töröltem ki, és aztán írtam vissza, hogy jó lesz ez? De akkor jó lettˇˇ A cím... hát, igen. Sajnos ebben nem jeleskedem, a fejezet címekkel is mindig bajban vagyok, már bánom is, hogy nem számozással jelöltem meg őket.:D
Végül örülök, hogy tetszett, és köszönöm a kritikát és a pontokat^^ Jó volt egy ismerős arcot látni a pontozók között:)
Üdv: Alavel:)
Alavel 2015.08.03 19:36:42
@Merilwen: Szia! Utólag örülök is, hogy Bilbót nem sikerült megszereznem:D Frodót illetően próbáltam megtalálni az arany középutat, és csak annyit tettem bele rosszcsontságból, amennyit szükségesnek éreztem. Hiszen a könyv szerint se volt mintagyerek:D Örülök, hogy tetszett, és a kritikádnak is!^^
Üdv: Alavel:)
Kedves Mindenki! Kalandos utunk végére értünk, elérkezett hát a búcsú ideje. Azonban mielőtt mindenki visszatérne hobbitüregének kényelmébe, hátra van a két hónapon át tartó utazást lezáró ceremónia. Először is, szeretném megköszönni az Olvasók részvételét…..