Regisztráció Blogot indítok
Adatok
monománia

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Diákként, feleségként, anyaként, barátnőként: megannyi szerepben éltem és élem meg a beilleszkedést, a holland valóságot – írja mai szerzőnk, az egyébként pszichológusként dolgozó Zsófia. Írása a Menjek/Maradjak csapat segítségével jutott el hozzánk, akik most…..
Határátkelő Kisült-e már? 2015.12.02 06:46:00
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én ezekben a napokban minden évben megdöbbenek azon, hogy már december van. Hiszen tulajdonképpen nemrég még nyár volt, most meg már minden tele van karácsonyi díszekkel, itt az advent és mindenki tervezi az ünnepeket. A Regent Street Londonban tavaly…..
monománia 2015.12.02 23:10:53
@adg:
"Itt nincs fenyo sem, csak plasztik. Szerintem hetvegen kiasom a kamrabol, kolykokkel osszeszereljuk, aztan feldiszithetik. Itt ez a szokas, igy csinaljak a haverjaik is, nyilvan nem fogjak benyalni, hogy jezuska hozta a plasztikfat, amig nem figyeltek. Raadasul pont azt, ami mult Karacsonykor volt. :) "

a gyerekeknek sokkal kevésbé korlátozott a fantáziája. szerintem nem akadnának fenn rajta, hogy nektek minden évben ugyanazt a szép fát hozza a jézus bácsi. sőt, ezt akár a kiemelt figyelem jelének is tekinthetnénk.
A minap már beszélgettünk arról, kik is azok a harmadik kultúrájú gyerekek, és mi jellemző rájuk. A heti blogajánlóban még kicsit foglalkoznánk a gyerekek és a határátkelés témájával, ezúttal a pszichológus szemszögéből. Emellett gasztrokalandra invitállak titeket,…..
monománia 2015.11.29 23:30:48
@fhdgy: nem azért kell az "átlagos" gyereket dicsérni, hogy ne sérüljön a lelke.
egy gyereknek még nincs kialakult identitása, a visszajelzésekből alakítja ki, hogy ő kicsoda. ha azt mondod neki, hogy fiam, te hülye vagy, akkor elhiszi. ezek a minősítések olyanok, mint az önbeteljesítő jóslatok.
(mellesleg nincs átlagos gyerek. csak vak pedagóg, aki nem látja meg a gyerekben, hogy az miben kiemelkedő és miért lehet (kell) megdicsérni, merre kell orientálni.)
A kormány kampányol a fiatalok hazajövetele mellett, mert hát van és lesz munka, meg támogatás – de mi történik akkor, ha valaki tényleg hazajött, ráadásul az Egyesült Államokból és megpróbál munkát találni magának, persze rendes, bejelentett körülmények között? Hát…..
monománia 2015.11.28 20:31:05
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
ifjú titán koromban egyszer eljátszottam, hogy a pénztáros standard (minden különösebb okot nélkülöző) felszólítására nem nyitottam ki a táskám. jött a biztonsági őr, neki se nyitottam ki, mert felháborítónak tartottam, hogy minden ok nélkül tolvajnak néznek, akinek bizonyítania kell az ártatlanságát.
aztán rendőrt hívtak, neki értelemszerűen megmutattam. és soha többet nem mentem abba az üzletbe.
ha az emberek egy fokkal tökösebbek lennének, nem pedig hivatásos birkák, akkor nem ilyen lenne magyarország. mert nem lehetne minden egyes vevőhöz rendőrt hívni. de hát ezért ilyen magyarország, mert ilyenek a lakói. és ezért kell(ett) rövid úton lelépni onnan... :)

azzal egyébként nem értek egyet, hogy az emberek hibája, hogy eltűrik a szabadságmegvonást, megalázó munkakörülményeket, stb. azok, akiknek keresett, piacképes szakmája és / vagy megfelelő anyagi háttere van, nyilván "könnyen dumálnak" és állnak fel egy interjún, vagy hagyják ott a nem megfelelő munkahelyet.
akinek gyengébb a munkaerőpiaci alkupozíciója (képzettség), az nyilvánvalóan nem tud "ugrálni", vagy ha mégis, könnyen a tartós munkanélküliek / közmunkások között találja magát. :(
monománia 2015.11.28 21:08:32
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nem gondolom, hogy szabadna diszkriminálni a kisgyerekeseket, de azért nem kéne eltagadni, hogy az ember kisgyerek korában jóval többet beteg, mint nemolyankisgyerek korában.
elég kevés felnőtt megy táppénzre rubeolával meg hasonlókkal. mert ezeket letudja kisgyerekként. nem?
monománia 2015.11.28 21:08:48
@Zka:
az egy elcseszett ország, elcseszett emberekkel, ahol már az iskolában közkeletű, össznépi játék a puskázás. ahol erre szocializálják a gyerekeket, ott mit lehet várni? hogy majd adófizetőként tisztességesen adóznak?
hány olyan országot tudtok még említeni, ahol az általános- és középiskolások, de ugyanúgy a főiskolások / egyetemisták többsége puskázik?
magyarország a csalók országa, sajnos. vagy beállsz a sorba, és gazemberként érvényesülsz, vagy lelépsz. ha egy korrupt rendszerben tisztességesen játszol, akkor szinte biztos hogy a rövidebbet húzod. lehetsz lúzer, elvekkel, vagy fel kell adnod az elveid. ha egyik se tetszik, akkor keress egy másik országot. :(
Sok szó esett már itt is az egekbe szökő londoni megélhetési költségekről, melyek lassan olyan magasak, hogy nem csak a határátkelőknek, hanem az „őslakos” londoniaknak is gondot okoz a hétköznapokban, például a lakhatás megteremtésében. Arra gondoltam, ma fordítsunk egyet a…..
monománia 2015.11.14 23:08:16
@mojyo:
nekem teljesen nyilvánvaló, mire gondolt a költő.
kezdjek el aggódni?

'A szociológiában a "Chicago-i iskola" jól feldolgozta a XX. száazd eleji nagyvárosi elszlamosodási folyamatokat és ma egy tisztességes városi vezetés olvas. És olyan döntésekkel állnak elő, hogy busszal keverik a gyerekeket pl. Ingatlan fejlesztési stratégiáik vannak.'

szóval: a chicagói iskolának köszönhetően a városszociológiából ismert a gettósodás jelensége. mivel a modern városvezetés szociológiailag is tájékozódik, tud erről, és megpróbál tenni ellene: a gyerekeket nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső iskolába járatják, hanem arra törekszenek, hogy minden iskolában egyenletesen legyenek elosztva a különböző társadalmi státussal rendelkező tanulók ("buszoztatják őket").

(meggyőződésem, hogy sámán magyar anyanyelvű, csak nem fejti ki kellő gondossággal a gondolatait, ezért az övétől eltérő háttérismeretekkel rendelkezők nem mindig tudják a gondolatmenetét követni, mert látszólag lyukak vannak benne.)
Vajon tényleg boldogabb, egészségesebb és jobb-e a külföldi élet, mint az otthoni mindennapok taposómalma, vagy az egész inkább amiatt van így, mert másképp állunk hozzá, mint amikor odahaza, a szülőföldünkön próbálunk meg boldogulni? Íme, pár példa, utána pedig kíváncsi…..
monománia 2015.10.21 23:25:27
@A nagy kékség:
"Szóval itt nem a vezetőkkel és azok módszereivel van baj, hanem azokkal, akik ezeket a módszereket szó nélkül tűrik, és a mai napig újra és újra megszavazzák ugyanazt a bűnbandát."

ezzel a mondatoddal pontosan leírtad, miért menthetetlen magyarország, és miért reménytelen a politikusváltásban reménykedni. egyben azt is, miért nem valódi kérdés a kivándorlás, az elmenekülés ebből a közegből...
Néha egészen elképesztő helyeken bukkannak fel magyarok, például ki gondolná, hogy thaiföldi iskolában is dolgozik magyar pedagógus, mi több, külön toborozzák is a kelet-európai tanerőket. Szóval ma Thaiföldre utazunk a Világ iskolái blog szerzőinek, Lizának és Vikinek hála,…..
monománia 2015.10.20 21:06:06
@geegee: a cikk egy külföldi cikk fordítása (ahogy írják is), tehát NEM a magyarországi viszonyokról szól. el tudom képzelni, hogy igaz legyen pl. az, hogy 2%-kal visszaesett a gipszkartonozók iránti kereslet. illetve azt is, hogy ez a tendencia maradni is fog a következő években.
Őszintén szólva kicsit totojáztam a mai poszt kapcsán. Két okom volt rá: az egyik, hogy rémületes látni azt a megosztottságot, ami a menekültkérdés kapcsán látszik Magyarországon, a másik pedig, hogy szerettem volna (és szeretném is), ha a Határátkelő nem csak erről szólna.…..
monománia 2015.09.25 23:46:09
@Mirjam2:
" 'csak' szirbol van potencialisan 23 millio menekult"
azért ezt nem nevezném objektíve várható forgatókönyvnek. ebben az esetben ugyanis egyetlen szír se maradna az országban, azaz a totális "győzelem" után a győztesek is menedéket kérnének valahol európában... :)

ilyen alapon luxemburg összes állampolgára is "potenciális menekültnek" tekinthető.
monománia 2015.09.28 06:54:49
@Mirjam2:
úgy bizony, ez a kezdet, sokak számára a vég kezdete. meszeltek az európai privilégiumoknak, az olcsó ázsiai gyerekmunkából, nigériaiaktól elorzott földeken bányászott olajból fenntartott európai jólétnek, végre felébred a világ... és lerántja magához európát. s végre oda kerül a "nagyszerű" európai civilizáció, ahová való, a történelem szemétdombjára.

mene, tekel, ufarszin.
monománia 2015.09.28 23:46:08
@Mirjam2:
nem fárasztó ilyen eltökélten hinni abban, hogy minden világok legjobbika az európai felsőbbrendű civilizáció? még szerencse, hogy isten ezt teremtette nekünk...

aligha van rajtad kívül élő ember, aki nem lenne tisztában vele, hogy az európai életmód árát a többi kontinensen élők fizetik meg, akik napi 1 dollárból élnek. persze, manapság már szofisztikáltabbak a módszerek, nem rabszolgának hívják a nyugatiak olcsó termékeiért meggebedő embertársainkat. van helyette export meg globalizáció, valamint a gazdasági "együttműködés" szigorúan "kölcsönös" előnyökön alapuló rendje.

(te azért a gyerekmunkáért vagy felelős, amibe az olcsód ruháid kerülnek. az indiai középosztály galádságaiért nem. de attól, hogy mások is szemetelnek, a te szemetelésed nem lesz megbocsáthatóbb. a probléma része vagy, ráadásul nem is periferiális szereppel, ahogy hinni szeretnéd.)

a leghiteltelenebb az, ahogy a "tarsadalmi igazsagossagról" papolsz. mindenki egyenlő, aki abban hisz, amiben te, ugye? aki a radikális iszlámmal van megfertőzve, azok vessenek magukra, maradjanak otthon, ne zavarják az úszómedencés házad előtt az utcaképet.
és aki az európai civilizáció felsőbbrendűségének hamis dogmájával van megfertőzve, azzal mit javasolsz tennünk?
Valóban elveheti a motivációt a könnyebb siker, és zsákutcába vihet? Roland már néhány éve Londonban él, munkakeresésének történetét egy korábbi posztban már leírta. Most arról osztja meg tapasztalatát, hogy miért érdemes minél jobb nyelvtudásra és valódi szakmai…..
monománia 2015.09.22 01:16:40
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
nyelvtanulásra legjobb stephen king. nagyon egyszerű a nyelvezete. bármilyen nyelven. ;)
és az izgalom, a cselekmény sodrása visz tovább, ha egy-egy szót nem értesz, akkor is.
egy 1500 oldalas sztori alig 60 óra hangoskönyvben.
Aligha vagyok egyedül, aki csak kapkodja a fejét az elmúlt hetek zűrzavarában és aligha vagyok egyedül, aki egészen rémisztő történeteket hall arról, hogy a menekültkérdés miként oszt meg barátokat, adott esetben családokat. És aligha vagyok egyedül, aki azt gondolja, nem jól…..
monománia 2015.09.21 04:30:35
@tanato:
a beszélgetőpartnereid szinte minden mítoszt bedobnak, csodálom a türelmed...
a "sose fognak hazamenni" is egy ilyen tévképzet. a tények ui. mást mutatnak: pl. a 7 millió afgán menekültből időközben 5,5 millió már hazatért.
www.zeit.de/wirtschaft/2015-08/fluechtlinge-deutschland-mythen/seite-2
Svájc sokak számára az ígéret földje, más kérdés, hogy azért testközelből nézve más a helyzet, derül ki Svájci S(CH)apka posztjából, melyben a keresetekről szóló városi legendákat próbálja meg helyre tenni adatokkal. Ha már az ígéret földjénél tartunk, beszélhetünk…..
monománia 2015.09.13 20:39:51
@James Dean:
vigasztaljon a tudat, hogy a társadalom peremén élve ott se tudnál rendes "napfényes lakást" bérelni:
www.immoscout24.ch/3699087
monománia 2015.09.14 18:50:15
@FutureFry:
a "near miss"? ;)
Dóra nem is olyan régen osztotta meg élményeit egy amerikai reneszánsz fesztiválról, most azonban egy merőben más poszttal örvendeztetett meg minket, úgyhogy el lehet merülni az amerikai banki ügyintézés mélységeiben, a kredittörténet bugyraiban. Informatív és praktikus poszt az…..
monománia 2015.09.11 22:12:38
a szonda c. rádióműsor 2015 szeptember 6-i adásában (16:06, a rádió oldalán meghallgatható) is volt néhány szó egy friss, a migrációval foglalkozó kiadványról:
www.forrasfolyoirat.hu/1507/index.html

a migrációnak azt a szeletét is tárgyalják, ami e blog szempontjából releváns. az előszóból:

"A következő interjúcsoportban olyan személyekkel beszélgettünk, akik a közelmúltban mentek ki Nyugat-Európába szerencsét próbálni. Van olyan, aki sikeresen be tudott illeszkedni az angol társadalomba, amikor kiment, még gyermekekre vigyázott, majd az évek során – a végzettségének megfelelően – egy középiskolában lett matek–informatika szakos tanár. Angol férjével már a közös gyermeküket nevelik.
Van, akinek a külföldi munkavállalás nem hozta meg a várt pozitívumokat, ezért visszajött a család Magyarországra. Igyekeztünk megszólítani olyan személyt is, akit a családja itthon hagyott, mert fontosnak tartottuk ennek a nézőpontnak a megjelenítését is. Sajnos – akik a legtöbben vannak – a külföldön dolgozó fizikai munkások csoportjának a véleménye hiányzik. Több személyt megkerestünk, de különféle okok miatt nem kívánták elmondani a tapasztalataikat, amiben szerepet játszott a félelem, a feltételezhető rossz életkörülmények, és talán mi sem voltunk eléggé kitartóak."
www.forrasfolyoirat.hu/1507/cseh.pdf
www.forrasfolyoirat.hu/1507/sagi.pdf
Sajátos, de sajnos nem szokatlan helyzet az, amikor valaki vegyésztechnikusként az albérletet sem tudja kifizetni Magyarországon, ezért inkább a külföldi (ahogyan mai szerzőnk, Hunfolker fogalmaz: alternatív) munkavállalást választja, esetében Németországban. És hogy mi is az az…..
monománia 2015.08.27 22:52:33
@Csodabogár:
" ezek az évek nagyon fognak hiányozni majd a nyugdíjából. "

aligha jobban, mint bárki másnak, aki magyarországon bejelentve, legálisan dolgozik manapság. a demográfiának és az orbáni bölcs gazdálkodásnak (tízéves nyugdíjmegtakarítások elkártyázása) köszönhetően két-három évtized múlva reálértéken a mai nyugdíjak harmadát fogják kapni a vidám nyudgíjasok.

tehát a képlet: állami nyugdíj = lassú kínhalál. annak hiánya: gyors elköltözés az örök vadászmezőkre.
innentől kezdve racionális magasról tenni az állami nyugdíjra meg a "szerzett évekre".
Kicsit eljátszottam a gondolattal, hogy a „mindent Svájcról” címet adom a mai posztnak, aztán persze nem akartam kitenni a mai szerzőt, Andyt annak, hogy emiatt kritika érje, ám már a gondolat is jelzi: igencsak alapos, amolyan „klasszikus határátkelős” posztot olvashattok ma az…..
monománia 2015.08.25 22:56:59
@montroyal ( CAN qc):
nekem napi kétszer háromnegyed óra is sok lenne. szerintem a munkahelyre való utazással töltött idő nem más, mint fizetetlen munkaidő. ráadásul én a munkám élvezem, a tömegközlekedést meg nem igazán. tehát napi 8 óra munka + 3 óra utazás, az nekem rosszabb, mint napi 11 óra munka.

lakjon nagyvárosban az, akinek az tetszik! :)
Előfordul, hogy az embert kellemes meglepetés éri bloggazdai minőségében is, ez történt velem akkor, amikor megkaptam a mai írást. Szerzője, Ödenburger ugyanis túl azon, hogy törzskommentelő, mindig tud olyat írni, ami elgondolkodtatja az embert, vagy amit akkor is érdemes…..
monománia 2015.08.21 20:46:18
@adg:
'56-os kanadai magyarokkal beszélgettem.
Talán meglepő számodra, de már a gyerekeik is kanadaiak.
(A gyerekeik beszélnek valamennyit magyarul (ki többet, ki kevesebbet, de legjobb esetben "középfokon"). Az unokák már többnyire semmit, vagy alig.)

Két magyar embernek nem magyar gyerekei születtek, hanem kanadaiak. Más a gyerekek nemzetisége, mint a szülőké. Van ilyen, és talán nem is ritka.
monománia 2015.08.21 20:46:22
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Igazából én arra az időre várok, amikor nem lesz fontos a nemzetiség, csak maga az ember... Tudom, ez az én életemben még nem jön el...

Remélem rosszul értem, amit mondasz. És remélem, fontos marad a nemzetiség, amire büszke lehet az ember. A nemzetiség egy (fontos) része a gyökereinknek.
Természetesen hiba azt hinni, hogy csupán attól jobbak vagyunk másoknál, mert x nemzetiséggel rendelkezünk. Az én ideális világomban mindenki büszke lehet a saját nemzetiségére, és minden más nemzetiséget tisztel, senkit sem néz le a nemzetisége miatt.

Nekem nem az az ideális, ahol senki sem tudja, honnan jött és hová tartozik. (Bár tény, hogy egyértelműen ez a tendencia.)
monománia 2015.08.22 17:34:06
@adg:
Akkor figyelmetlenül olvastam, bocs.

Szerintem a nyelv a kultúra hordozója, így ha azt valaki nem beszéli, akkor valószínűleg inkább jámbor óhaj a részéről az adott kultúrához tartozás.
Persze, akkor is érvényes, hogy joga van magát bárminek tartani, de jó eséllyel a külvilág őt másnak fogja tartani. (A te példádban szereplő egyént az ausztrálok is és a németek / hollandok / magyarok / stb. is ausztrálnak fogják gondolni.)