Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DiabDoktor

7 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Komolyan elgondolkodtunk a blog további, tudományos igényű folytatásán, bővítésén.  Szeretnénk orvosi igényességű, hitelességű bejegyezéseket közzé tenni a továbbiakban.  Részedről például lenne-e erre igény, szívesen olvasnád-e a legfontosabb információkat a terhességi…..
A nagy magzati méretek miatt a szülés gyakran nem természetes úton, hanem császármetszéssel történik. A terhességi cukorbetegség szignifikánsan növeli a szülés körüli (perinatalis) szövődmények kockázatát; a kezeletlen gesztációs diabétesz a szülés alatti súlyos…..
Ahogy korábban írtam, terhességi diabétesz során az anya inzulin elválasztása nem képest lépést tartani az igényekkel, így a vércukorszint a magzatban és az anyában is egyaránt emelkedik,…..
Jelenleg Magyarországon a terhesség második trimeszterében a 24-28. hét között minden várandósnál elvégzik az orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT). Az ellenőrzés ennél természetesen lehet szigorúbb, elsősorban a fokozott kockázatú várandósok körében; ebben a csoportban akár mind a 3 trimeszterben…..
Korábbi cikkben már olvashattuk, hogy a vércukorszint emelkedését számos hormon képes előidézni, ám annak csökkentésére egyedül az inzulin képes. A terhesség során fejlődő méhlepény (placenta) a magzat vérkeringését, gázcseréjét és tápanyag felvételét hívatott…..
Diabétesz mellitus (cukorbetegség, cukorbaj): olyan anyagcsere betegség, melynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat érinti a zsír- és fehérje-anyagcserét…..
"Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.” (Buddha) A szénhidrát anyagcsere illetve a vércukorszint szabályozás központi hormonja az inzulin. Az inzulin egy peptid (aminosavakból álló) hormon, amely a hasnyálmirigy…..