Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TamásGáspárMiklós

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs értelme elismételnem itt azt, ami a német nyelvű sajtóban olvasható – rengeteg magas színvonalú elemzés a Frankfurter Allgemeine Zeitungtól a Junge Weltig, a Neue Zürcher Zeitungtól a Frankfurter Rundschauig – , most csak két érdekes baloldali kommentárt emelek ki: Jan Federsen és Tom…..
Vlagyimir Putyin Magyarországra érkezett, és ebből az alkalomból mind az Orbán-kormány támogatói, mind pedig ellenfelei bemutathatták, milyen aggasztó szellemi állapotban vannak...
Kettős Mérce TGM: Proliknak kuss! 2017.08.06 11:23:42
A Jobbik választójogi javaslata illusztrálja, hogy azok az ötletek, amelyek szerint a Jobbikot is be lehet vagy be kell vonni az Orbán-rezsim megszüntetésére vagy meggyöngítésére szőtt tervekbe, tévesek...
Most mindenki megértheti, mi a modern antiszemitizmus. A modern antiszemitizmus nem egyszerűen valamely nép vagy felekezet elleni heves ellenszenv és a neki megfelelő hátrányos megkülönböztetés (egészen a népirtásig): hiszen ez a sajnálatos magatartásforma sajnos sokféle populáció ellen érvényesült…..
Olvasóim némelyike talán észrevette, hogy a Magyar Narancs március 30-ai számában megvédtem Botka László szegedi polgármestert, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjét liberális és konzervatív támadásokkal szemben...
Angela Merkel németországi szövetségi kancellár és Sigmar Gabriel külügyminiszter, alkancellár meg Martin Schulz, az SPD jelenlegi, az Európai Parlament volt elnöke világosan kimondta, ami jó ideje nyilvánvaló már – olyannyira, hogy néhányan már pár hónapja megírtuk – : az 1940-es évek végétől az…..
Törökországban, ahol az Erdoğan-diktatúra köztisztviselők, közalkalmazottak, katonatisztek, aktivisták, független értelmiségiek tízezreit veti börtönbe (meg jó sok ellenzéki politikust, nemzetgyűlési képviselőt), lapokat tilt be, újabban középiskolai és egyetemi oktatók, kutatók tízezreit bocsátja…..
Kettős Mérce TGM: Pesti srácok 2017.05.07 09:51:08
A Momentum Mozgalom – a MoMo – sikerre van ítélve. Mélyen be van ágyazva a korszellembe. Ezt már az égvilágon semmit se jelentő neve is mutatja. Könnyen megjegyezhető, a külföldi sajtónak se kell lefordítania: angolul ugyan a „momentum” szó egészen mást jelent, mint magyarul, ám ez tökéletesen…..
Amikor az Egyesült Államok új kormányzata (Donald Trump elnökkel az élén) megbombázta Szíriát – mert kellőképpen alá nem támasztott információk szerint az Asszad-rezsim volt a vétkes a minapi mérgesgáz-támadásban – , jól hallható, megkönnyebbült sóhaj futott végig az establishment politikai…..
„Nőügyekkel nem foglalkozom” – evvel a mondattal válaszolta meg a magyar miniszterelnök az újságíró kérdését, aki arról érdeklődött, vajon miért váltották le Magyarország washingtoni nagykövetét, aki történetesen nő...
Kettős Mérce TGM: A lényegről 2017.01.14 10:24:31
Ha megkérdezné tőlem valaki, mit mondanék a magyar baloldalnak, mit kell tennie annak érdekében, hogy elhárítsa az egyenlőségi politika (lásd a lehetséges kormányprogramról szóló írásomat) elől az akadályokat, s ezt csak a leglényegesebbre szorítkozva kellene összefoglalnom, vajon mit mondhatnék?..
Kettős Mérce TGM: Kormányprogram 2017.01.01 12:16:14
Azt mondják kedves olvasóim, hogy 2016 karácsonya körül több mélypesszimista írást tettem közzé (itt, itt és itt) – mi lenne, ha valamit mondanék hazánk jövőjéről is, meg arról, hogy mi legyen, a fenébe is. Próbáljuk meg. Nincs jobb kiindulópont, mint a közhely. Az állam és a jog által okozott…..
1959, a kubai forradalom előtt Havanna óriási kupleráj volt, amelyet az észak-amerikai maffia, a United Fruit Company meg a CIA igazgatott. Kuba gazdasága monokultúra volt, ma is az: nádcukrot exportált meg a belőle kinyert rumot. Az észak-amerikai turistáknak a játékkaszinók jutottak meg a zsenge…..
Kedves barátaim. Pár személyes szó. Amit az egész világhelyzetről gondolok az amerikai elnökválasztás tükrében, azt leírtam (még a múlt héten) a nemsokára megjelenő Magyar Narancsban, ezt elolvashatjátok holnap, itt nem foglalom össze. Az nem baj, hogy Hillary Clinton vesztett. A baj az, hogy a…..
Az október 23-ai ellenzéki tüntetésen több szónok is kifejtette, hogy egységre van szükség. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök maga mondta – ő csak tudja –, hogy aki „gyurcsányozik” meg „elmúltnyolcévezik”, az „Orbánnal van”. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter fölszólította a magyarországi…..
A magyar proletariátus hosszú ideig tartotta életben a társadalmi tulajdon és szabad szocializmus eszméjét, a világ legerősebb katonai hatalmával, illetve a „liberális” Nyugat közömbösségével és hallgatólagos beleegyezésével szemben...
Az interneten az olvasók egy része arról vitatkozik, hogy milyen lap volt a Népszabadság. Még azt is olvastam egy kommentben, hogy a „népszabadság” szó bolsevista, mesterkélt agyszülemény, holott persze 1848-ból származik, Petőfi is, Táncsics Mihály is használta...
„Orbán még nyerhet választásokat, de a karizmatikus hatalma, a népvezérsége véget ért. Egy füllentős, érthetetlenül gazdagodó politikus a sok közül, talán még mindig a legügyesebb – de ez nem sokat ér." Ennek az interjúnak a kérdéseit Kertész Melinda tette föl, kedden, október 3-án jelentette meg a…..
Mire ez az írás megjelenik, a magyar kormány föltehetőleg már bejelentette, hogy A NÉPSZAVAZÁS ELMARAD...
Kettős Mérce TGM: Gazemberek! 2016.06.29 09:16:17
Mindenki tudja, mi történik a budapesti Városligetben. A műveletlen, újgazdag, parvenü jobboldal törleszkedni óhajt a Habsburg-királyság szakrális emlékéhez a Várban, amiből neki már csak a Horthy-korszakra is alig emlékeztető, harmadlagos utánzat jut, ezért aztán zűrzavaros, eklektikus, fölvágós…..
Múlt héten közöltük Tamás Gáspár Miklós írását arról, hogy a baloldalinak tartott magyar sajtóorgánumok konzervatív egyházi csoportok tulajdonába kerülnek, majd Pajor Tamás kereste meg a szerkesztőségünket egy „nyílt válaszlevéllel”. Ezt a szöveget a szerkesztőség nem kívánta közölni, így végül a…..
A Brit Média nevű cég (nevében a „brit” nem azt jelenti – angolul – , hogy „British”, hanem azt – héberül – , hogy „brit”, azaz „szövetség”), amely a Köves Slomó rabbi által vezetett, a lubavicsi hászid hagyományokat ápoló EMIH vállalkozása, bevásárolta magát a Klubrádió és a 168 Óra tulajdonosai…..
Ne rettegjünk a régi igazságoktól. Akkor se, ha némelyek fölhúzzák az orrukat. Ami megfejtendő: a rejtély, hogy miképpen lehet rávenni óriási társadalmi csoportokat, hogy saját – könnyen kibetűzhető – érdekeik ellen cselekedjenek, méghozzá izzó lelkesedéssel. Hogyan lehetséges, hogy elnyomottak…..
Ausztria lezárta a Brenner-hágót. „Ausztria szakít a történelemmel, a logikával és a jövővel” – mondta a hágó túloldalán Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Ebben Renzi úrnak nincs igaza, a lépés logikus, legalábbis következik az eddigi lépésekből; a jövő a faj- és idegengyűlöleté; a történelemben…..
Vessünk előbb futó tekintetet – eltérően a budapesti sajtó szokásaitól – a kelet-európai régió általános helyzetére, amelybe be kell illesztenünk mindazt, amit a mai Magyarországról tudunk. ..