Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Adi21

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                       „Működő kapcsolatot nem is lehetne tönkre tenni, ahhoz hogy ez sikerüljön, már repedéseknek kell létezniük, amikről ő gondoskodott is” – Milyen lelki defektust feltételez egy pasinál, ha kevés érintés igénye van, vita közben párja hibáit nagyítja fel, de mások előtt úgy…..
                       „Ma már sok nő is úgy van ezzel, hogy addig keresgél, amíg megtalálja a neki legeslegjobb kanit, de nekik szabad” – Posztolónk barátnője hét hónap után már házasságban gondolkodik. Amikor ennek hangot is adott, és azt látta, hogy párja hezitál, bosszúból bezárkózott. Vajon mi…..
Adi21 2022.11.29 09:40:10
@Negrogo:

pontosan noi dolog. "Szerelmes" beled, de ha nem arra haladnak a dolgok, akkor feladja egy ujabb lehetoseg remenyeben. Teljesen logikus, egyebkent noktol meglepoen racionalis cselekves.
Azt tapasztaltam, hogy a laikusokat, vagyis a nyelvekhez hivatásból nem értő nagyközönséget élénken érdekli a Mennyi Birodalom nyelve bizonyos vonásai miatt, úgy is mondhatnám, hogy némi titokzatosság övezi. Mi tagadás, a kínai valóban méltó a kiemelt figyelmünkre, és ha itt csak a címben említett…..
Adi21 2022.10.24 09:52:18
A lingvisztikai tudomanyos elemzes tavol all tolem, de van egy kis ralatasom a kinai nyelvre, ezert helyesbitenek par dolgon:
1. az irasjelek nem egy-egy maganhangzonak feleltethetok meg, inkabb egy-egy szotag, bar a magyar definicio alapjan az sem teljesen igaz. Van egyszeru szo, ami egy "szotaggal" is kifejezheto, de van, ami tobb szotag meghatarozott kombinaciojabol jon ki egy harmadik jelentes. Erto pelda: szarvas az szarv+as, ket szotag ad ki egy szot, de lehetne akar szar+vas, de azon az iro tulemelkedik erto olvasassal.
2. A kinainak persze hogy van nyelvtana, annak pedig szabalyai, de tenyleg eleg kulonos az europai nyelvekhez kepest.
3. Tovabbi nehezseg a szoveg tagolatlansaga. ha pl. azt irom hogy
读中文通常是相当困难的。Ez egy rovid mondat de nem tudjuk hol kezdodnek rovidebb vagy hosszabb fogalmak, ossze van fuzve az egesz.
4. Az irasjelek mar atmentek egy egyszerusito reformon, kiveve HongKong es Tajwan teruleten, igy amit mi kinai irasjelekkent ismerunk, az mar egyszerubb verzio. Nagyon specialisan kicsi hangkeszlettel dolgoznak, 4+1 tonusban lehet kiejteni, de ugy is rengeteg az azonos alaku szo, amit kiejtesben kontextusbol fuggoen meg lehet erteni, irasban pedig egyertelmuen disztingvalhato.
Az irasrol a resz igaz, az irott nyelv az egyseges, amugy meg az allampart okle az oktatast is egysegesitette, mindenhol mandarin nyelven folyik a tanitas, tehat lehet, hogy a kinainak az anyanyelve a falusi, tartomanyi dialektus, de aki nem nagyon idos / tanulatlan, annak mandarin nyelven nem problema a kommunikacio. Bemasolnek ide egy trefas kis verset kinai irasjelekkel es latin nyelvus atirassal. A vers egy oroszlanrol szol:
氏时时适市视狮。

十时,适十狮适市。

是时,适施氏适市。

氏视是十狮,恃矢势,使是十狮逝世。

氏拾是十狮尸,适石室。

石室湿,氏使侍拭石室。

石室拭,氏始试食是十狮。

食时,始识是十狮尸,实十石狮尸。

试释是事。

itt pedig latin nyelvu atirassal:

Shíshì shīshì Shī Shì, shì shī, shì shí shí shī.

Shì shíshí shì shì shì shī.

Shí shí, shì shí shī shì shì.

Shì shí, shì Shī Shì shì shì.

Shì shì shì shí shī, shì shǐ shì, shǐ shì shí shī shìshì.

Shì shí shì shí shī shī, shì shíshì.

Shíshì shī, Shì shǐ shì shì shíshì.

Shíshì shì, Shì shǐ shì shí shì shí shī.

Shí shí, shǐ shí shì shí shī shī, shí shí shí shī shī.

Shì shì shì shì.
Sziasztok! Elég nehéz mostanában vidám posztokat írni. Az élet nem habostorta, Pelikán elvtárs. A kialakult helyzetben már csak kínunkban tudunk röhögni. Már pilótakekszet sem lehet kapni, vazze. A nemzetközi helyzet fokozódik. A sarkokon ott ólálkodik a rezsidémon. A gyerekek halálra fagynak az…..
  Néhány éve ismerkedtem meg Massimoval. Egy olasz srác az internetről. Azóta volt alkalmunk többször is személyesen találkozni. Mielőtt találkoztunk, hónapokig e-maileztünk, később skypeoltunk. Sokat meséltem neki a magyar kultúráról, írtam neki a szép városainkról, az ételeinkről és egy kicsit a…..
Szeptember harmadik hétvégéjén szerte Európában különleges programokkal várják az érdeklődőket a kulturális és történelmi jelentőségű épületek, múzeumok, emlékhelyek és műemlékek. Ilyenkor, az Európai Örökség Napokon még egyébként nem látogatható helyek is megnyitják kapuikat. Idén sem lesz ez…..
>< 你好! Az egy dolog, hogy ami most történik Kínában, azon belül is Shanghaiban és Shenzhenben, de valamennyire Jilinben, Hong Kongban és másutt is, az bizonyos mértékig, persze, nem tartozik rám. Az sem különösebben zavar, hogy a kollégám azzal a képpel fogadott wechaten, hogy szögesdrótot…..
Blogkocsma Penne szósszal 2022.05.03 10:18:22
Még tavaly ősszel hozott Kistesó egy zacskó penne tésztát a kies Taljánországból. A napokban össze kellett dobnom egy gyors hét közbeni kaját. Eszembe jutott, hogy a spájzban még ott a tészta, éppen kapóra jött. Mire felforrt a víz, el is készült a szósz. Természetesen nem valami autentikus olasz…..
Sziasztok, mérhetetlenül nagy szeretettel üdvözölnék mindenkit! Ma egy olyan ország extrém dolgairól fogok nektek mesélni, ahol számos alapnak vehető dolgot tiltottak be, sokat igencsak abszurd okból kifolyólag. Észak-Korea telis-tele van csodálatos turisztikai látványosságokkal, nagyon érdekfeszítő…..
A magyar-kínai kapcsolatok a történelem korábbi időszakaiban a nagy és nehezen áthidalható távolságok miatt csekélyek és esetlegesek voltak. A 20-21. század vívmányai tették lehetővé, hogy a két távoli nép egyre intenzívebb kapcsolatba kerüljön egymással. A kínai bevándorlás okai,…..
Adi21 2022.04.27 11:59:14
4. - Itt balra kell menni, nem? -kérdezte Mary Grace, aki ekkorra már bizonytalanabb volt, mint a földgáz ára. - Nem tudom - ismertem be. Valójában nagyon is tudtam, mert felismertem a jeleket. Nem ott voltunk, ahol lennünk kellett volna, sőt, az utolsó beazonosítható tereppontot két órája…..
Adi21 2022.04.21 11:10:18
@Puerto Prince: Igen, ferfi vagyok. Lekotelez az invitalasod, de ha valamikor szabad lesz a hatarokon tulmeno utazas, elso utam haza vezetne. Egyelore az is felvillanyozna, ha tartomanyon kivulre lehetne menni. Oktatasban rank szolnak, hogy a megyet se hagyjuk el ugye, nevetseges.
ZheJiang tartomany, Jinhua varos vonzaskorzete.
2016 ota vagyok itt, netes kereses agency alapjan, Tianjin, Zhengzhou, majd itt.
Del-Kinat szeretem, mert meleg az ido, es szeretek kirandulni, kempingezni, ehhez jok a dombok-hegyek errefele.
Nem vagyok nagybetus ANGOL tanar, van egy ilyen "jatek" online kepzesem. Viszont legalis angoltanar munkavizummal vagyok kint, aminek csodajara jarnak a HR-esek is. Hogy azt 2022-ben az en utlevelemmel es kepesitesemmel hogy???
Turizmus-vendeglatos diplomam van, dolgoztam USA-ban, Londonban, utazgattam sok helyen, Fulopon is, mondjuk nem tul okosan, azt hittem hogy 2 het alatt bejarom majd a fobb szigeteket helyeket, haaaat, a kevesebb tobb lett volna, ahogy mondjak. A-bol B-be eljutni maga sokszor ket nap. Boracay tetszett, Coron es Del-Cebun a whaleshark-kal uszkalas, amugy Cebu es Manila is eleg lepukkant a plazas reszeken tul. Emlekszem amikor a legolcsobb hulladek fast food kifozdebol vettem + gyumolcs kenyer, az utcagyerekek nyulkaltak a zacskom utan hogy hadd kapjanak belole. Mas helyeken ismet a kolykok, Mr. Mr. how are you? Give me money... Nem fenyegeto, csak olyan lehangolo...
Volt egy filippino csaj, akivel anno Mo-on irtunk egymasra, a novere ide hazasodott. O Manila-i, o volt az idegenvezetom, utolso esten valszeg megdonthettem volna, de olyan "szodaval elmegy" jellegu volt, es nem fogtam elegge a jeleket.
Itt Kinaban megtanultam, hogy a lanyok lelkesek, de tenyleg ne raboljam az idejuket, mondjam mar meg az elejen (na jo, az agyjelenet utan) hogy hazassagi, csaladalapitasi terveim nincsenek, es nem en vagyok az idealis kapas erre. En elvagyok, meg par evig ellavirozgatnek, ha hagynak...
Adi21 2022.04.22 01:29:38
@Puerto Prince:
Vadkemping eleg diszkomfort es idojaras-szenzitiv, de a kalandfaktora jelentos. A kigyoktol parazok egy kicsit, meg a rend oreitol.

Kinai nokrol tudok irni, megprobalok altalanossagokat. A majdnem hat evem alatt tobbnyire volt baratnom, de koztes idokben voltak kalandjaim. Nekem a Tinder bejott, a Tantan az nekem “tul kinai”. Tinderen sok olyan no van, aki karrierista, jol beszel angolul, vilaglatott, van kulfoldi tapasztalata. Ez a szegmens mar alapjaban nem a tipikus kinai no, azok nem is feltetlen palyaznak kulfoldiekre.
Aztan en nem ugy viselkedem, mint a tipikus kinai ferfi.
En nem “fizetek” a figyelmukert, idejukert. Nem kapraztatom el oket elegans etteremmel, viragcsokorral, ajandekokkal. Tipikus nyugatikent sem, nem iszom, nem jarok barokba, night-clubokba, neten ismerkedek esetek tobbsegeben.
Nagyon keves ebben a kategoriaban az a no, aki veletlenul kerult ossze kulfoldivel, a tobbseg direkt minket vesz celba, “ismerik a fajtankat”. Volt aki panaszkodott is, hogy a covid miatt most szuk a kinalat. Erdekesseg keppen interjuvoltam oket, mi ennek az oka, alabbiakra jutottam:
nagyobb szerszam, izgalmasabb elet, elfogadobbak (a kinai szepsegideal elegge szuk, nekunk kevesbe tabu ha a no elvalt, vagy szingli anyuka), nyitottak, nemzetkoziek, fe’lve’r gyerekek cukik, majd jol megtanulnak angolul, a hirhedt anyo’s es a ferfi tolakodo, mindent jobban tudo csaladja ez esetben tavol van, vagy kulturalisan nagyon mas. Van olyan, aki menekulne az elnyomo rezsim elol, viszont olyan is, aki maradna Kinaban csak kulfoldivel egyutt elve, mert a csalad es a gyokerek fontosak.
Viszont latok olyat, hogy idosebb kulfoldi pali, kozepkoru kinai no, es mint egy anyuka gondoskodik a nyelvet nem beszelo, napi ugyekkel bajban levo kulfoldivel, ez nekem kicsit lehangolo. Aztan az a “loser back home” kategoria is, altalaban anyanyelvi angol, kocsmaban tolti a szabadidejet a tobbi kulfoldivel versenyt panaszkodnak. Nem nagyon ismerem oket, tehat lehet csak rosszmaju vagyok. Aztan nyilvan vannak ambiciozus kulfoldiek, itt tanultak, kenik vagjak a nyelvet, motivaltak.
Na de a lenyeg:
Szex: Konnyen kaphatoak -e szexre? A nagy szamok torvenye alapjan akad ilyen is olyan is, ha nincs tul magasan a lec, akkor sokan megugorjak, ha erted mire gondolok.
Punci: kb. 20% kopasz, 40% rovidre nyirt, 40% termeszetes, engem amugy nem kifejezetten zavar. Olyan novel is voltam, akinek megvolt a honajkutyaja, lehet hogy igenytelen vagyok, de csak emiatt nem rugtam ki az agyambol.
Szexben a nyugati atlaghoz kepest kevesbe bevallalosak, nyilvan itt is vannak kellemes kivetelek, mondjuk azok nyugaton “tanultak”. Itt nem meglepo ha a no mondjuk csak 25 evesen vesztette el a szuzesseget (helyes, ertelmes, eletvidam nok, nem feltetlen csunyacska szurke egerkek).
Most egy eleg gazdag tartomanyban lakom, a primer celcsoportom, 30+ leftover women, karrierista, eleg jol el vannak eresztve, jobban mint en, ok nem a penztarcamra mennek, az tuti.
Nyugat utan ide is eler a feminizmus atka, az egyetemeken tobb a no, mint a ferfi, de a nok meg igy is inkabb csak felfele hazasodnanak, a meno ferfi viszont miert a hazsartos karrierista fonoknot valasztana, ha a hazias fiatal menyecske egesz eleteben felnez ra, akkor inkabb az utobbi. Ez engem nem zavar, szerintem jo, hogyha csokken a nepesseg. Kevesebb hazassag es gyerek? Ez legyen az allampart problemaja. Tehat az utlevel miatt hazasodas itt sokkal kevesbe gyakori, mint 20 eve volt, ez nem meglepo a gazdasag erosodesevel. Mondanam, hogy itt az a jo parti, akinek “huokou”-ja meno nagyvarosbol van, inkabb mint a kulfoldi.

A kulfoldiekrol az hirlik, hogy ok olyan nyitottak es szabadosak, ami igaz, de ez nem feltetlen csak ezen mulik. Aki Kinaba megy elni, az mar nem atlagos, ha igy nezzuk. Masik oldalrol is, a nyugaton elo kinaiak is sokkal nyitottabbak es szabadosabbak mint az otthoni csaladtagjaik. Az is nagy elony nekunk, hogy nincsenek itt a rokonaink akik itelkeznenek, aztan a szomszedoknal is leszarjuk hogy mit gondolnak.
Ezek a tarsadalmi szerepek itt meg sokszor nagyon fontosak. Miert is menekul el minden ertelemesebb no a falubol a varosba?
Tehat nem panaszkodom, sokat tanulok itt, erdekes egy vilag. Azert nyilvan csak egy kis szeletere latok ra az itteni dolgoknak, nem reprezentativ felmeres. Szerintem Kina atlaga olyan 20-30 evvel van elmaradva Europatol a liberalizmus, feminizmus, nok szerepe, stb. teren.

Remelem informativ voltam.
Adi21 2022.04.25 01:43:33
@Peni a Valdes: Szia, kerdezz persze. Mielott nagyon tudomanyos es pontos valaszt adnek, bevallom hogy olyan europid novel nem voltam, aki termeszetesen hagyta volna arrafele a dolgokat. A bunda nem dorzsol engem kulonben, neha van az hogy ki kell kopni egy-egy szalat, ami a szamba jut, de az sem a vilag vege. Aki trimmeli, annak lehet olyan dorzsis, de kenyelmetlennek azt se mondanam. Latvanyra a csupaszt valasztanam, de tenyleg ezen nem mulik sok.
                        De kiderült, hogy ez sem igaz. (?) Sorra dőlnek meg hitek a nyugati világrend, egyértelműen felsőbbrendűnek tartott liberális demokráciájáról, jogállamiságáról, állandóan szajkózott (és talán ezért is kiüresedett szavakká váló) értékeiről. Egyre világosabb, hogy…..
Adi21 2022.03.10 08:02:46
@Ekrü: A nyugat messze nem tokeletes. Igen, vannak elveik, de erdekeik is, sokszor az utobbiak gyoznek. Erre mondjak, hogy a demokracianak rengeteg baja van, de megis az eddigi legjobb rendszer. Igen, a nyugat sokszor arrongans es fenn hordja az orrat. Kivanok nektek keletet akkor, csak ne tessek sirni!
Vallásos áhítattal eszem a vajas-lekváros kenyeret. Abbahagyom a görgetést, lehalkítom a rádiót, és csak az ételre figyelek. Máskor soha nem szoktam így enni, ha egyedül eszem, akkor mindig csinálok közben valamit. Kis szelet kenyér, vastagon megkenve a jóféle vajjal, sok lekvárral. Ribizlilekvár.…..
„Hallottam már azt, hogyha egy férfi kifejezi, felvállalja az érzéseit, az szégyen, mert a gyengeség jele, de nálam nem ez van” - Minél idősebb korban ismerkedünk, annál több olyan helyzet fordul elő, hogy újabb oldalunkat ismerjük meg az új visszajelzésekből, és így addigi énképünket át kell…..
A Monster Hunter egy újabb videójáték-adaptáció Paul W. S. Anderson (Kaptár-filmek) és Milla Jovovich tolmácsolásában, melynek december 4-i kínai premierje körül hatalmas botrány generálódott az utóbbi napokban. A film alapjául részben a hihetetlenül sikeres videójáték szolgált azonos címmel, melyet…..
Adi21 2020.12.10 05:49:36
@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: furcsa logika, ennyi erovel a nok tobbseget es hivhatnad igy, majd ird meg hogy mennyire dijaztak.
Van egy barátnőm, Debrah, pszichológus. Egy nap felkérte őt Philadelhia város vezetősége, hogy tartson konzultációt egy csoport kambodzsai bevándorlónak.  Menekülteknek, akik nemrég érkeztek a városba. Debrah-t megrémítette a feladat. A menekültek átélték a népirtást, éheztek, a családjukat a szemük…..
Igazi fine dining élményt is házhoz lehet szállítani, ez talán a járvány legizgalmasabb felismerése, mutatom, hogy csinálja ezt a profi! Stop motion animációs filmet csináltam hozzá!..
Októberben nem csak Hong Kong, Irak, Libanon, és Barcelona utcáin voltak tömeges demonstrációk, hanem Dél-Amerika csendes-óceáni partvidéke is tüntetésektől volt hangos. Peruban a múlt hónap végén az elnök úgy döntött, hogy a hosszú ideje húzódó terméketlen politikai csatározásban új fejezetet…..
Új négyszámos anyaggal jelentkezett a saját definíciója szerint pszichedelikus bluest játszó Lemurian Folk Songs. Az Ima今 dalaival garantáltan hamar meg fognak barátkozni azok, akik kedvelik a hatvanas-hetvenes évek korai, spontán jammeléseket sem elvető pszichedelikus zenéit, és nincs ellenükre a…..
A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell…..