Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bertand Bakonyi

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szinte képtelenség a luxushajókon napozó szőke svéd szépségek helyére képzelni, hogy pont itt, 78 éve családapák százai vágták el gyerekeik torkát, majd megosztoztak asszonnyal egy golyón. És nekik volt igazuk akkor a spanyol Alicante kikötőjében 1939 márciusának végén, mert a túlélőkre a kínhalál…..
Bertand Bakonyi 2019.07.14 15:38:36
@Fredddy: A spanyol hanyatlásba az is belejátszott, hogy elpocsékolták a saját népeket. A moszkitókat és a zsidókat kiűzték Spanyolországból, a keresztények (kasztilaiak, baszkok,katalánok stb, meg kirajzottak a járványok miatt lakosságát vesztett amerikai területekre. Az sem tett jót a népesedésnek, hogy sokan zsoldosnak álltak a folyamatos spanyol háborúkban. A terciók nyelték az emberanyagot rendesen. A 15. században még kb. 12 millió fő volt az anyaország lakossága, a 18. században viszont már csak 7 milliót tudnak összeírni az adószedők. A népesség és a népsűrűség csökkenése természetszerűleg hozta a gazdasági hanyatlást.
A varkocs a fejtetőn vagy tarkón szorosan összekötött, ezen túl egyébként lazán lógó hajfonat. A keleti (ázsiai, kis-ázsiai, indiai, sőt amerikai őslakos) népeknél is igen gyakori hajviselet, gyakran úgy is, hogy a fej többi részét kopaszon hagyták. Régi magyar szó, sajnos…..
Bertand Bakonyi 2018.10.15 20:18:49
@Anonym kutató: Herman Ottó itt téved és nyomában a varkocs szláv eredeztetését lelkesen felkaroló szocialista nyelvészgeneráció is. Mivel szlavisztikát végeztem az egyetemen elég jó rálátásom van arra hogy mi helyes szláv ügyben és mi nem az.
A varkocs szó a szláv nyelvekben egyedül a szlovákban és a lengyelben kimutatható, a többi szláv nyelven ismeretlen. A szónak szláv etimológiája nincs. Egyszerű átvétel a magyar nyelvből. szerencsések vagyunk a lengyel változat kapcsán, mert írott forrásunk van arra hogy Báthory István lengyel királysága alatt a magyar varkocs, divathullámként egész Lengyelországon végigsöpör, és sok helyütt hosszú ideig meg is marad. A lengyelek a hajviselettel együtt annak nevét is átvették. A szlovák épp ilyen átvétel. A magyarokkal való szoros együttélés eredménye. Jól bizonyítja ezt az hogy cseh nyelv, ami szinte alig különbözik a szlováktól, viszont nem érte jelentős magyar hatás nem ismeri a varkocs szót. A copf és hajfonat neve egészen más náluk.
II. Lajos király halálát forrásaink igen röviden adják elő. Mikor a mohácsi ütközetben (1526. augusztus 29-én) a csatarend már megbomlott, a király kedvelt kamarásával, Czettrichhel menekülni akart; de Csele falu mellett a megáradt mocsaras ér partjáról lova lecsúszott, és a…..
Bertand Bakonyi 2017.05.05 12:46:46
Lajos király nem lett gyilkosság áldozata. Szerémi György teljesen megbízhatatlan forrás, ő minden váratlan halálesetet gyilkossággal magyaráz. Szerinte Hunyadi Mátyás is karddal ölték meg az urak, és egyáltalán nem zavarja az a tény, hogy a Mátyás az udvaroncoknak és híveinek széles körétől övezve teljesen nyilvánosan halt meg...
Lajos halála megfejtése véleményem szerint a török történetírók kezében van. Érdekes hogy akik kutatják Lajos király halálát minden hiteles és hiteltelen forrást összeszedne, csak a török történetírókat hagyják ki. A mohácsi csatáról öt török krónikás írt beszámolót, ezek közül hárman olyanok, akik személyesen is részt vettek a csatában, így tudósításuk különösen értéke (Szerémi György, mondanom sem kell, nem volt ott...se a csatában, se Lajos testének megtalálásakor)
A török krónikások egybehangzóan állítják II. Lajos súlyosan megsebesült a Mohácsnál. Súlyos állapotban lehetett, eszméletét vesztve esett el a lováról amikor az átkelt a vízen. (A nehézlovas nyereg olyan kialakítással bír, hogy jól tartja az ember testét, akár teljesen elernyedt, eszméletlen állapotban is, erre több korabeli feljegyzés is van. Az eszméletlen lovas csak akkor zuhan ki belőle, ha a ló dülöngél, pl amikor egy árkon, vagy patakmedren kel át) Ami még érdekesebb, a korabeli muskétalövedékek, a lovagi páncélt átütve a szúrt sebhez igen hasonló sebet ütnek. ezt a Hadtörténeti Múzeum gyakorló lőterén magam is láttam, amikor különféle lőfegyver hatását teszteltük ballisztikai zselén. Ezeket láthatta a Tatai Miklós. A török krónikások ugyan csak két puskalövésről írtak, és nem említik melyik oldalon találták el a királyt, de a jobb oldal a logikus, mert a bal oldalát takarnia kellet a pajzsának. A harmadik szúrt sebet véleményem szerint a lövésektől felszakad páncél fémlemeze okozhatta amikor Lajos a lezuhant a lováról.