Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Omnisapient

0 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Istenkém az égben, küldj egy lájkot nekem, léccci! Senki nem lájkol, nem jelöl be, már látom kénytelen leszek kirakni a csö melleimet a fészbúk üzenőfalára, hogy legalább ott bókoljanak Dugniakarokjancsik. Mert tudod, most már mindenki ezt csinálja, s érzem, nekem is kell egy lájk. Tőled. Vagy…..
A polgári perrendtartási törvény jelentős szerepet tulajdonít a magánszakvéleményeknek, amelyektől a régi, szinte kizárólag a kirendelt szakértőkre támaszkodó ítélkezési gyakorlat reformját és ellensúlyozását várják.  A bíróságok ugyanis korábban túlságosan nagy mértékben hagyatkoztak az általuk…..
Omnisapient 2019.04.25 14:15:44
Még ha a szakértő (bármilyen) ír egy alapos véleményt, akkor sem vagyok biztos abban, hogy abból a bíró mindig a megfelelő következtetéseket vonja le.
Ennél sokkal keményebb dió, ha a bírónak két vagy több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény áll rendlekezésére.
Olvastam Kurucz István Indulatok nélkül a répcelaki robbanásról című könyvét. Pont ilyen helyzetet írt le, amit még a politikai nyomás is nehezített. Sajnos az az érzésem, hogy a bíró politikai nyomás hiánya esetén sem a megfelelő következtetéseket vonta volna le. Mondjuk mindez közel 50 éve történt, de szerintem a lényeg mostanra sem változott: minél több és bonyolultabb műszaki-természettudományos tartalma van a véleménynek, annál kevésbé számít, hogy mi van odaírva és annál nagyobb szerepet kap az, hogy melyik szakértő tudja a bíró számára elfogadhatóbban előadni a véleményét. Éppen ezért az a véleményem, hogy "csak bíró kezébe ne kerüljön a döntés!"
Ezen érzésemet az is táplálja, hogy akikkel egy iskolába jártam és ismertem és tudom, hogy jogi pályát választottak maguknak, azok többségéről tudom azt is, hogy a reál tárgyakkal igencsak hadilábon álltak. Ezzel nem azt állítom, hogy matek-fizika-kémia tárgyakból bukdácsoltak, mert nem, viszont az ott megtanult alapösszefüggések alkalmazásával, esetlegesen kombinálásukkal egyszerűen nem tudtak mit kezdeni, összetett feladatokat, ahol több ismeretet alkalmazására volt szükség távolról kerülték, mert gyakran még a kérdés megértéséig sem jutottak el.
Nem igaz, hogy az ilyenekből lesznek a jogászok és bírók, de vannak köztük ilyenek is. És akkor nekik kell megítélni a szakértői vélemény oké-e vagy sem, illetve, hogy az ellentmondó vélemények közül melyiket fogadja el...
A könyv
Húzd fel, húzd fel! A fekete doboz adatai szerint ezt kiabálták a becsapódás előtti pillanatokban a március elején lezuhant etióp repülőgép pilótái. A vadonatúj gépen 157 utas volt. Sem ők, sem a személyzet nem élte túl a zuhanást. A Boeing 737 Max 8 és 9 típusú gépek, a legfrissebb fejlesztésű…..
Omnisapient 2019.04.16 12:11:31
@Sequoiah: Úgy tudom, hogy a Hindenburg jónéhány kört tett a két kontinens között, mielőtt szerencsétlenül járt. Tehát megvalósíthatatlannak nem mondanám. Viszont tény, hogy nem volt olyan biztonságos, amilyet ma (illetve már jóideje) elvárunk.
Sajnos gyakran csak tragédiák döbbentik rá az embereket arra, hogy az, hogy valamit sikerült megcsinálni nem elég, hanem azt is el kell érni, hogy azt biztonságosan lehessen megcsinálni és üzemeltetni.
Ugyanakkor a fejlődéshez szükség van arra, hogy valamit épp csak megcsináljanak, hogy bizonyítani lehessen a koncepciót. Aztán lehet továbbfejleszteni, hatékonyság, biztonság, stb. irányába.
Az amerikai részvénypiac mindössze 7%-kal van történelmi csúcsa alatt. A feltörekvő piacok emelkednek, maguk mögött hagyták a csökkenő trendet. A magyar piac szintén rekordközelben, a forint erősödik. Tán minden rendben az amerikai gazdaságban? Á, dehogy. Az adatok romlanak, a napokban is jöttek…..
Pesterzsébeten a jegyző álláspontja szerint a Polgármesteri Hivatal dolgozói közül senkit nem érint a rabszolgatörvény - vagyis az Mt. 109.§ (2) bekezdése -, ugyanis a munkaszervezés nem teszi szükségessé annak alkalmazását. Üröm az örömben, hogy a kerület intézményeiben azonban sajnos közel 800 fő…..
Omnisapient 2019.01.30 14:12:15
@szepipiktor: Nem állítom, hogy minden tökéletes, mert távolról sem az. Viszont szerintem komoly fejlesztések és fejlődés ment végbe néhány olyan ügy esetében, amit okmányirodában vagy kormányablakban kell intézni, pl. személyi igazolvány és útlevél kiváltása/újítása. Pl. a székesfehérvári okmányirodában nagyon átalakították az ügyfelek fogadására fenntartott teret: modern, a régihez képest még tágas is és rálátni az ügyintézők többségére, akik rendesen pörögnek.
Persze van még hely fejlődésre bőven. Pl. ha már lehet ügytípust, irodát és időpontot választani egy ügy intézéséhez, akkor lehessen az ügytípusnak megfelelő adatokat már az időpontfoglaláskor megadni, ezzel ettől megkímélve az ügyintézőt, ezzel is rövidítve a helyszínen töltendő időt. Egy-egy ügyfél ebből szerintem nem látna többet, mint egy-két perccel gyorsabb ügyintézést az ő esetében, viszont amikor 15-en állnak előtte sorban, akkor 15-20 perccel korábban is sorra kerülhetne, az okmányiroda meg azt látná, hogy ugyanannyi idő alatt több ügyfelet tudtak kezelni.
Szívesen megnézném, hogy Észtországban ezek a dolgok hogy mennek. Több irigylésreméltó dolgot olvastam róluk az utóbbi néhány évben.
A karácsonyi ünnepek táján a csapból is a kedves, szívmelengető filmek folytak. Akarva, akaratlanul is biztosan megnéztük az Igazából szerelmet, a Reszkessetek betörőket, vagy bármilyen szép, havas, romantikus vígjátékot, elbűvölő, szerelmi történetet. Nos, adventnek és a karácsonyi időszaknak…..
Omnisapient 2019.01.15 17:44:37
@Roppento: kedvencem
Hétpecsétes szerződések, nászéjszakát kukkoló rokonság és szigorú egyházi szabályok vetettek véget a fiatalok szerelmi ábrándjainak...
Wolfgang Petersen 1981-es Das Boot (magyarul A tengeralattjáró, de hát mennyivel menőbb azt mondani, hogy dhász bót) tökéletesen megmutatta, hogy milyen volt átélni a második világháborút a világ legzsúfoltabb konzervdobozában, ráadásul a vesztésre álló oldalon. A "vén" kapitány (Jürgen Prochnow) és…..
Helló Pakisztán! A tudós 2018.09.16 18:26:15
A sofőr félrehúzódott a kocsival az úton, de odébb voltunk a célállomástól. Egy konvoj haladt el mellettünk, 4 vagy 5 autóból állt, sziréna nem volt, de fegyveresek ültek a kocsikon, hatalmas álló gépfegyverekkel elől és hátul is. Amikor újra elindultunk, a sofőr elmagyarázta, hogy ez egy híres…..
Az nem újdonság, hogy léteznek mindeféle cégek, melyek trükkökkel, apróbetűs vagy nem egészen pontosan kifejtett információkkal próbálkoznak rásózni és a nyakán is hagyni valamit az embernek, hiszen írtó sokat ütünk a Homáron ilyen miatt párkereső oldaltól kezdve telefonkönyves cégig mindenféle…..
Omnisapient 2018.09.06 16:21:22
@gumicukor1: szerintem nem arról van szó, hogy nem csinálhatsz semmit a hangfelvétellel, hanem arról van szó, hogy nem kürtölheted világgá. Akárhányszor meghallgathatod, szerintem akár le is írhatod a benne elhangzottakat és azt a végtelenségig elemezheted és arra hivatkozhatsz is a partnerrel történő kommunkációban, sőt a belőle nyert infót, következtetéseidet simán felhasználhatod másokkal történő kommunkációban, de nem idézhetsz belőle.
Ha a fogyasztóvédelemnél akarod bemártani a szolgáltatót, akkor nekik csak arra van szükségük, hogy megmondd, hogy mikor beszéltél a szolgáltatóval és ők -saját bevallásuk szerint- gond nélkül megkapják a hanganyagot a szolgáltatótól, azt viszont te nem fogod megkapni.
Omnisapient 2018.09.06 16:24:24
@Darth Revan: melyik országig kell vándorolnunk, hogy nekünk is ugyanez az öröm jusson?
Omnisapient 2018.09.15 22:27:31
@Xezs7: ilyen kreténségre szerintem elég sok szolgáltató képes.
Fent/Bent vagyok a Linkedin-en, a szakmai fészbukon - egy valamirevaló munkavállaló 2018-ban nem lehet meg enélkül... Természetesen vannak előnyei is a tagságnak, például rég nem látott egykori kollégákkal lehet örömködni egymásnak. Olvasgatni lehet a remek önéletrajzokat - gratulálhatunk a pár éve…..
  Képzelj el egy gőzmozdonyt! Megvan? Akkor most képzeld el akkorában, mint egy ház! Ez már nem olyan egyértelmű, de legjobban így tudom leírni egy hőerőmű gigászi kazánjainak méretét. Nyugalom, ahogy a korábbi cikkeknél, úgy most sem kell kizárólag a képzeletetekre hagyatkozni, mivel pontosan egy…..
Omnisapient 2018.06.25 16:41:16
@Karipapa01: Tatabányán két erőmű volt. A kettes, tó partján áll, azzal hűtik (hűtötték), nincs hűtőtornya. A másik erőműnek (úgy tudom az a régebbi és ma is működik) régen (gyerekkoromban) voltak hűtőtornyai, de azokat lebontották (robbantással). Erről nyolcadikos koromban láttam egy paradés videót. Lassítással, meg mindennel, amitől napokig nem tértem magamhoz.
Ma ha valakinek mozizni támad kedve Székesfehérváron, akkor két lehetősége van: vagy az Alba Plázában lévő multiplex Cinema City-be látogat el, vagy megnéz egy filmet a kissé „fapados”, de családias hangulatú Barátság Klubmoziban. A kettő között hatalmas a különbség, és igazán hiánypótló lenne egy…..
Nem tudom feltűnt-e, de az utóbbi időben megszaporodott a magánegészségügy nagyszerűségéről szóló tudósítás. Az iparágban érintett ügynökök próbálják a bepalizni a befektetőket festve a szép - és kiugró profittal kecsegtető - új világot. Egyes híresztelések szerint Magyarország örök második számú…..
Omnisapient 2018.06.22 15:17:43
@Berelhetoreklamfelulet: a zálami rencerben nem kellene a befizetéssel arányos színvolnalat nyújtani. Ott mindenki számára azonos színvonalat kellene nyújtani, mégpedig a lehető legmagasabbat (ami még belefér a gazdaságos működésbe).
Omnisapient 2018.06.22 15:30:21
@Berelhetoreklamfelulet: továbbá valószínűleg színvonalat úgy is lehet emelni, hogy az alig kerül pénzbe.

Pl.
alig 20 éve a belgiumi Leuvenben éltem. Szomszéd utcában volt háziorvos. Fizetős, de megfizethető. A pontos összegre nem emlékszem, de valahol 10-15 EUR között lehetett. Beutalt az egyetemi klinikára.
Egyetemi klinikára belépve először sorszámot kell húzni, majd leülni és látni, hogy a jó tucatnyi ablak közül csak 4-5-ben dolgozik valaki, viszont a sor jól halad, ezért nem frusztráló, hogy miért nincs nyitva több ablak. Tehát néhány perces várakozás után sorra kerülök, a hölgy az ablak túloldalán kikérdez és a megfelelő osztályra irányít. Mire odaérek, ott már tudnak rólam és leültetnek. Ha bejelentkezés nélkül látogatom őket, akkor valahol fél és két óra közötti várakozás után kerülök sorra. Ha viszont egyeztetett időpontra mentem, akkor az egyeztetett időpontban vagy azután legfeljebb 15 perccel behívtak. Hosszabb várakozás esetén az osztály adminisztrátora többször is tájékoztatott az állásról, hogy mennyit kell még várni, hányadik vagyok a sorban, stb.
Biztos vagyok abban, hogy ennek megszervezése is kerül valamennyi pénzbe, de afelől nincs kétségem, hogy ez bagóba kerül és mégis sokat javítaná az oda látogató páciensek hangulatát.
Ha jól értem azt, amit az elmúlt napokban olvastam az egészségügyben végrehajtandó változtatásokkal kapcsolatban, akkor valami ilyesmi is megfordult döntéshozók fejében. Remélem meg is valósul.
  "Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (...) 43.§ (1)-(2) bekezdése előírja, hogy teljes eljárás lefolytatása esetén a hatóság az eljárás megindításától számított nyolc napon belül függő hatályú végzésben rendelkezik arról, hogy…..
Harcolni a szennyezés és a klímaváltozás, valamint azok káros egészségügyi hatásai ellen széles körben elfogadott magatartássá vált. Kézenfekvő, hogy ennek egyik módja a városi autós közlekedés csökkentése. De minden változtatásnak vannak nemkívánatos következményei, főleg,ha olyan nagy mértékűről…..
Omnisapient 2018.05.07 17:54:14
@Csaba121: A metro és a villamos a helyszínen valóban nem pöfékel, de ne felejtsd el, hogy a villanyt, amit használ szintén meg kell termelni valahol. Ez vagy atomerőműből származik, vagy valami fosszilis elégetéséből. Kétségtelen, hogy egy erőműben sokkal jobban lehet tisztítani a kibocsájtott anyagot, viszont a hálózati és többszöri átalakításból fakadó veszteségek miatt lényegesen több energia felhasználásra van szükség, mint amit végül a metro és a villamos felhasznál.
Ergó az általad kalkulát végtelen szorzó csak az általad szűken meghatározott rendszerben állja meg a helyét, gyakorlatiasan átfogó szemlélettel viszont nem.
A szavazás során vajon melyik döntésünk a legrosszabb? Gyakorlatilag bármelyik döntésünk lehet rossz, nézzük meg a lehetőségeket. 1.A listán olyan pártokra szavazunk, amely nem lépi meg a parlamenti küszöböt, valamint az egyéni jelöltünk sem fut be. Úgy tűnik, hogy ez a legrosszabb döntés, mert…..
Omnisapient 2018.04.04 19:19:19
Kétszer 1 db x behúzásával a következőket próbálom elérni vagy legalább támogatni:
-MSZP és belőle kinőtt klónok jelentéktelenedjenek el, lehetőleg a partlamentből való kikopással és így már ne szívják a levegőt mások elől, illetve ne mérgezzék az újabb pártokat. (szerintem ez az MDF és az SZDSZ esetén szépen működött)
-bejuttatni egy új pártot, hogy láthassuk, hogy az eddigi rövid parlamenten kívüli politizálás után a parlamenten belül mit tudnak homorítani, hoznak-e új irányt és lendületet (aki nem találta ki eddig, annak megsúgom, hogy a Momentumra gondolok.) Mivel szerintem a parlamentbe kerüléshez szükséges küszöb nagyon magas, nagyon lényeges, hogy legyen új párt amelyik bekerül.
-mivel nem látom reálisnak azt, hogy ne a Fidesz szerezze a legtöbb mandátumot, örülnék annak , ha csak a lehető legkisebb többséget szereznék meg, amivel kormányt tudnak alakítani, ezzel elejét véve egy hosszan tartó bizonytalanságnak, de elég súlyt adva az ellenzéki oldalra kerülő/maradó pártoknak ahhoz, hogy komolyan megmutathassák magukat a parlamentben és az elkövetkező négy évben lehetőségünk legyen megítélni őket olyan pozícióban, aminek mérete nem a parlamentbe kerülési küszöbhöz, hanem inkább egy kormánypárthoz vagy vezető ellenzéki pártéhoz hasonlítható. Ezzel a Fideszt arra kényszeríteni, hogy kétharmados törvényt már csak az ellenzék komoly támogatásával tudjon hozni vagy módosítani (habár ezzel már jócskán elkéstünk), az egyszerű többséget igénylő törvények meghozásához pedig szintén arra kényszerüljön a Fidesz, hogy vagy megszerzi az ellenzéki pártok valamekkora támogatását vagy 100%-os pártfegyelem mellett történő szavazás mellett sem engedheti meg magának azt, hogy akár csak egy képviselője is távol legyen szavazáskor.

Számokra lefordítva:
Fidesz 50% felfele kerekítve
Jobbik 30%-
LMP 15%-
Momentum 5%
futottak még viszik a Jobbiknak a 30%-hoz és az LMP-nek a 15%-hoz hiányzó helyeket.

Ez még mindig távol van a jótól, de a jelen helyzetből ha a fenti kijönne, akkor már nem csak a saját, hanem mindeki más szavazatával is elégedett lennék.
Az ellenzéki pártok legnagyobb baklövése, hogy a saját pályáján, demagógiában próbálják legyőzni a Fideszt. Ebben viszont Orbánék verhetetlenek, gyakorlatilag csúcsra járatták a műfajt...
Omnisapient 2018.03.28 17:28:56
@paragrafus: Valamikor a 2000-es évek elején hallottam az APEH akkori valamelyik vezetőjét nyilatkozni. A pontos számokra nem emlékszem, de a lényeg az volt, hogy a az SZJA elsöprő többségét (ha jól emlékszem, valahol 80-90% környékén), az SZJA-t fizetők minimális kisebbsége (talán 5-10%-a) fizeti be. Akkoriban volt párt amelyik azt nyomta, hogy nem elég progresszív az adórendszer. És épp az APEH-es tag állapította meg abban az interjúban, hogy a számok szerint túzottan is progresszív. Akkor talán 40 % körül volt a felső kulcs, míg a 90-es évek elején, talán 48% is volt. A jól keresők magas felső SZJA kulccsal történő szivatása ellenére az SZJA az állam költségvetésének így is csak egy kisebb tétele. Jövedéki adóból és SZJA-ból sokkal, talán többször több folyt be.
További adalék egy későbbi, de talán még 2010 előtti interjúból levett info, hogy kb. 3.5 millió ember adott be SZJA bevallást, egyharmaduk nulla tényleges SZJA-t fizetett, mert az összes kedvezmény igénybevétele után nem maradt már adója. Másik egyharmad egész minimális adót fizetett, és csak egyharmad fizetett értelmezhető összegű adót.
Mivel mindig jól kerestem, természetesen a fenti tények nem vidítottak fel, de nem is vágytam kevesebb fizetésre, hogy kevesebbet kelljen adóznom. Helyette agyaltam azon, hogy nézne ki egy olyan adórendszer, ami a munkát alig adóztatja a fogyasztást viszont nagyon. Láss csodát, 2011-ben ez is eljött. SZJA egykulcsos 16% lett, ÁFA felment 27%-ra. Mindezt megspékelve a gyerekek után kapható családi adókezvezménnyel egyik évről a másikra 48%-kal nőtt az éves nettó fizetésem, miközben a bruttó csak 3%-kal ment feljebb. "Durcás arccal", de elviseltem, hogy nőtt az ÁFA. Kérem, hogy ne emlékeztessetek arra, hogy mindennek -sokak szerint- mi volt a rövidtávú ára.
Ma viszont, amit te írsz, miszerint "az országos és éves szinten befolyt adó [SZJA] kb. 95%át azok fizetik be, akiknek havi bruttó 400 ezer forint alatt van a havi jövedelmük. Az e felett keresők fizetik a maradék 5%-ot" tükrözi azt, hogy havi 400 ezer felett továbbra is a népesség viszonylag kis része keres (havi átlag bruttó a közelmúltig valahol 250 ezer körül volt, a 400 ezer pedig annak kétszerese sincs), illetve közöttük sokan vannak/lehetnek többgyerekesek, akik jelentős adókedvezményhez jutnak. Meggyőződésem, ha eltörölnék a gyerekek után járó adókedvezményt, akkor viszont az jönne ki, hogy a 400 ezer havi bruttó felett keresők sokkal nagyobb, talán 50%-ot meghaladó mértéket is adnának.
Omnisapient 2018.03.28 17:49:30
@Brix: szerintem sok múlik azon, hogy definiáljuk azt, hogy ki gazdag.
Szerintem havi egymilliós fizetéssel senki nem tekinthető gazdagnak, legjobb esetben jómódúnak. Ahhoz, hogy a gazdagokat meg lehessen adóztatni, nem a jövedelem adót kell felsrófolni, hanem bevezetni a vagyonadót.
Bár az autó is vagyontárgy, méghozzá sok család vagyonának jelentős részét képezi, azt már így is sokféleképpen adóztatják, ezért nem ott keresgélnék.
Még a szoci kormány próbálkozott az ingatlanadóval, de valami irgalmatlan kétbalkezes módon, szerencsére azt úgy nem is vezették be. Pedig szerintem egy-egy ember tulajdonában álló összes ingatlanra adót kivetni segíthetne megadóztatni a gazdagokat, talán még a Mészáros Lőrinc féléket is. További tippek: motorbicikli, vitorlás, yacht, repülőgép, helicopter, tehát főleg olyasmi, aminek a tulajdonjogát be kell jegyezni valahova.
Miután mindezt kitaláljuk, érdemes elgondolkodni azon, hogy az ilyesmire kivetendő adót hogyan lehet kijátszani és megnézni, hogy a látható és vaószínű kijátszási lehetőségek mellett is érdemes-e bevezetni és esetleg pofára esni, hogy alig jön be belőle valami.
Bárki, bármit is talál ki a "gazdagok" megadóztatására, azzal ne próbálja lenullázni a vagyonukat, mert az hosszú távon biztos nem fog működni. Másrészt az adó alapját állapítsa meg a vagyon alapján, ne a jövedelem alapján.
Egyik kedves kabintársam gyakran viccesen megjegyzi a tolmácsolásom hallgatva, hogy „már megint hazudsz”. Ez olyannyira bevett szokás nála, hogy rendszeresen emlegetjük, kajánul egymásra kacsintva. Ez persze csak vicc, de azért – joggal – felmerülhet sokakban a kérdés: vajon szokott-e hazudni, és ha…..
Omnisapient 2018.03.23 17:48:27
Hát, volt, hogy a tolmács nem hazudott, hanem -finoman szólva- kiesett a szerepéből. Történt mindez egy nagymúltú magyar cég külföldi céggel létrehozott közösvállalatánál, alig több, mint 20 évvel ezelőtt.
A műhelyben a szakinak valami problámája akadt. Azt tisztázandó odahívták a lényeges embereket, úgy mint a tervezőt (angolul is jól beszélő fiatal magyar mérnök) és az elismerten nagytudású és tapasztalatú a téma szakértőjeként a cégnél is mindenki által elismert, másik országbeli technikust (kb 50 éves), aki viszont csak a saját nyelvét beszélte. No, meg a tolmácsot, egy valahol a húszas éveiben járó hölgyet.
Mivel én mindkét nyelvet jól beszéltem gyorsan kialakult bennem a kép, hogy a cégnél alkalmazott tolmácsok többsége minkét nyelvvel teljesen rendben volt, de a szakmai részel legtöbbjüknek mindkét nyelven bőven akadtak problémái. Sokuk igyekezett ezen javítani, jónéhányan viszont egyáltalán nem törekedtek erre. Az esetnél szereplő tolmács is ez utóbbi igénytelen csoportba tartozott.
Szóval a fenti esetnél a műhelybeli szaki előadta a problémát, amit aztán a magyar mérnök és a külföldi szaki a tolmácson keresztül elkezdtek megvitatni. Természetesen mindketten kötötték az ebet a karóhoz. Gondolom a tolmácsnak nem lehetett könyyű dolga egy erősen szakmai vitát tolmácsolni oda-vissza, de amit néhány kör után mondott, azon nagyon kiakadtunk. Idézem a tolmácsot: "Túl fiatal vagy ahhoz, hogy egy ilyen nagy tapasztalatú szakemberrel vitázz." Mindezt úgy, hogy a külföldi nemhogy nem ezt mondta, amit mondott az abszolút szakmai volt. A tolmács hölgynek csak tele lett a cipője valamivel, mire fordítás helyett bedobta a fent idézett mondatot.
Mondanom sem kell, hogy elég sokan kezdtük őt fúrni ahhoz, ezután rovid idővel távozott is a cégtől.
8. rész Nyolcrészes dokumentumfilmünkből mindent megtudhatsz, amit az atomenergiával kapcsolatos veszélyekről tudni érdemes. Tabuk, érdekek és mellébeszélés nélkül, őszintén. A befejező részben az atomenergia tanulságait próbáljuk feltárni. Nézd meg, kommentelj és kérdezz bátran! Korábbi részek…..
Omnisapient 2018.03.19 17:25:22
Igaz, hogy a fejlett országokban, ahol már 30-50 évvel ezelőtt is voltak atomerőművek, megcsappant a kereslet irántuk, de a fejlődő világban körülnézve úgy tudom, hogy százas nagyságrendben épülnek vagy legalább terveznek atomerőműveket, ezért még nem temetném őket.
Aszódi Attilának van egy könvyve Csernobilról, amit kb. 10 évvel ezelőtt olvastam, ergo még korábban íródott. Ebben említést tesz az atomerőművek (vagy fűtőanyagok) újabb generációiról (harmadik-negyedik és talán ötödik), amik a hagyományosoknál több nagyságrenddel biztonságosabbak. Elemzi azt is, hogy az első (Csernobil talán ilyen volt) és második generációs (Pask talán ilyen, illetve szerintem Fukusima is) erőművekhez társhítható valószínűségek mellett a 80-90-es évekig megépült erőművek számával kb. azon a határon van a kockázat ami talán még elviselhető, viszont további első-második generációs erőművek építésével a kockázat elviselhetetlenül megnőne. Viszont az újabb generációs erőművek biztonsági mutatói sokkal jobbak. Legalábbis annak igérkeznek, ugyanis talán még nem épült egy sem. Az új generációs erőművekhez kapcsolható biztonsági kockázatok nagyságrendekkel kisebbek, így azokat akár nagy számban is üzembe lehetne helyezni úgy, hogy azok által okozott összes kockázat még mindig elviselhető legyen.
Most már csak alaposan utána kellene járni és meggyőződni arról, hogy ez így is van.
Ha jól emlékszem, az egyik dolog amit említett, az egy olyan fűtőanyag, ami nem tud megolvadni, (mint Fukusimában), mert talán egy bizonyos hőmérséklet felett leáll benne a láncreakció. No persze ott ez tudományosan volt megfogalmazva én meg itt csak konyhanyelvre igyekeztem lefordítani.
Miért kiirthatatlan a sárga csekk a magyar közéletből? Miért kígyóznak sorok a postán a pénzbefizetés ablaknál? A készpénzes fizetéshez való ragaszkodás a magyar gazdaság egyik, ha nem a legfőbb betegségére mutat rá. Én csak akkor megyek a postára, ha igénybe kívánom venni az alapvető…..
Omnisapient 2018.03.06 14:30:05
@Pilotax: az isten háta mögötti helyeken megmagyarázza, de nagyvárosban???
Omnisapient 2018.03.06 14:36:05
@Billy Hill: havi fix összegre tökéletes a rendszeres átutalás, pl. gyereknek osztálypénz, egyesületi tagdíj. De havonta változó összegre, mint a legtöbb rezsiszámla szerintem a csoportos beszedés sokkal jobb. Limit be van állítva. Nem kell minden hónapban számla érkezésekor netbankolással vacakolni.
Lehet, hogy rovid a memóriám, de az elmúlt 15 évben sőt, annál régebbről sem emlékszem olyanra, hogy a limitet meghaladóan vontak volna le a csoportos beszedéssel. Olyanra viszont igen, hogy egyhavit nem szedett be a szolgáltató, majd egy hónappal később kéthavit akart beszedni, ami viszont megbukott a limit miatt.
Omnisapient 2018.03.06 14:42:14
@vuvuzela importőr: volt idő, amikor valóban jó csomagokat lehetett kifogni némely bankoknál. De ma már nemhogy az új ügyfél, de még régi ügyfél sem kap olyan új csomagot, amiben elfogadhatónak nevezném a banki költségeket. Jelenleg nullát fizetek az átutalások után, még tranzakicós illetéket sem, sőt kp felvétel után sem, feltéve, hogy a bank ATM-jéből veszem fel. De ez egyre ritkább.
Közelednek a választások – így szokták mondani, többesszámban, pedig igazából csak egyetlen választás. A Parlamenti választás. A tét nagy, a politikusoknak sok pénzt hoz, a választóknak az ország jövője a tét. A választókat Magyarországon gyakorlatilag néhány csoportba lehet osztani. Egy adott…..
A világ minden tájáról kérdeztek meg pilótákat arról, hogy melyik az a repülőtér, amit a legkevésbé kedvelnek. Egy Reddit beszélgetésből kiderül, hogy a pilóták a torlódásokat, a késéseket és a rövid futópályákat utálják a legjobban. A New York-i La Guardia a…..
Mielőtt rátérnénk arra, hogyan állíthatjuk meg közösen 2018-ban a kétharmadot, idézzük fel, pontosan miért is lett 2014-ben kétharmados többsége a Fidesznek. Látszólag száraz választási matematika következik, mégis érdemes velünk tartani, és nem csupán azért, mert a lehető legkevesebb számmal…..
Omnisapient 2017.10.06 10:00:36
Két (másfél) olyan dolgot látok a poszter megközelítésében, ami talán előrevisz.
1. Nem a fidesz leváltásáról értekezik, hanem a kétharmad megakadályozásáról (nem lényeg, hogy pillanatnyilag nincs kétharmad). Szerintem ez az első lépés ahhoz, hogy valamikor majd valamelyik ellenzéki pártnak vagy az általa vezetett szövetségnek legyen esélye a fidesz leváltására. Ahogy most állnak a dolgok, szerintem sokkal inkább lehet majd jövő tavasszal arról beszélni, hogy lesz-e ismét kétharmada a fidesznek, mint arról, hogy ki nyeri a választásokat.
2. Nem a politikusoktól várja a megoldást, hanem a választóktól. Bár ennek a pontnak az előremutató voltában még én sem hiszek teljesen.

Az az elhasznált és lejáratódott politikusgarnitúra, amelyik prominens tagjai már az "emúltnyolcév"-ben is komolyan exponálták magukat és még most is igazán csak akkor hallani a hangjukat, amikor a fidesz levátásáról papolnak, oly mértékben távolodott el a valóságtól és olyan nagyon nincs képben, hogy esélytelen arra, hogy bármilyen komoly változást vázoljon fel, nemhogy esetleg meg is valósítson. Amíg ezt ők nem ismerik fel és ennek eredményeképpen nem tűnnek el a süllyesztőben önszántukból vagy a pártjaik feltörekvői munkájának eredményeképpen, addig itt a fidesz a markába röhögve fogja hozni a választásokat futószalagon.
Remélem, hogy nem kell megvárni, hogy ezek a tagok kihaljanak, hanem megjön az eszük (mondjuk erre nem számítok) vagy a pártjukban lesz elég még szűznek láttatható tag, aki elzavarja őket. Ezutóbbira számítok, cask nem merek határidőt rendelni a dologhoz.
A másik, azaz a fidesz oldaláról nézve a dolgot, az ellenzék egyik legjobb esélye, hogy Viktor olyan mértékben telepedett rá a fideszre, hogy a nincs számbavehető utánpótlás. Egyidőben Kósát tekintették annak, de ő elkopott. Lézer Jani is már ezt az utat járja. Tóni dettó. Külügyminiszter úr sose volt akkora, hogy abból legyen minek kopnia. Talán Gulyás? Sok az arc, de kevés a karakteres.