Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nyirő Gergő

62 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Halad Hargita megye közművesítése: huszonegy településen folytatódnak, illetve öt településen idén indulnak a munkálatok, miután a turisztikai és regionális fejlesztési miniszter aláírta a települések ivóvízhálózatának kiépítését célzó program 2012. évi beruházási…..
A Csíkszentgyörgyi Közbirtokosság támogatásából felújítják az Akó-kaput, napokban fogtak neki a munkálatoknak, amelyet a hónap végéig fejeznek be. Amint Kézdi Józseftől, a csíkszentgyörgyi közbirtokosság elnökétől megtudtuk, teljesen lecsiszolják a fáról az eddig…..
Az én falum a rejtelmes Úz-völgyében, a Csíki-havasokban található. Én Nagy Gergő vagyok és itt élek a családommal. Sepsiszentgyörgyről költöztünk fel a hegyekbe.Édesapám néprajzi gyűjtést végzett Székelyföldön, és tizenhárom évvel ezelőtt ide is eljutott. Azt is…..
Nem igaz az a bizonyos udvarhelyi sírfelirat. Csíkszentgyörgy gyönyszeme a felújított kapu. Idén újították fel az 1775-ben készült csíkszentgyörgyi székely kaput, amely a Székelyföldön eredeti helyén megőrzött legrégebbi kapunak számít. A 206. szám alatti Tekse-porta…..
„Ez az egyetlen tanév belénk egy olyan szeretetet, egy olyan különös szellemet oltott.Mi rengeteget köszönhetünk Csíksomlyónak!"1946-ban 57 végzős diák ballagott a csíksomlyói Római Katolikus Tanítóképzőből. Öt évvel ezelőtt tízen tudtak részt venni a hatvan…..
Noha az előzetes egyeztetések szerint tavaly ősszel be kellett volna fejezni a csatornahálózat kiépítését Csíkszentgyörgyön, a munkálatok végére még mindig nem sikerült pontot tenni. A kivitelező szerint ugyanis a tavaly júniusban elindított beruházás során előre nem látott…..
„Adja a Jóisten, hogy minél kevesebbszer kelljen használni!” „Ezt a helyet az Úr alkotta, mindennél drágább Szentség, szent ez a hely, és sérthetetlen” – énekelte a csíkszentgyörgyi hívek ravatalozószentelésre összegyűlt közössége január 16-án,…..
Az ember lénye a valahová való tartozás igénye, amit a társadalomtudomány is bebizonyított. Ebből táplálkozhatunk lelki értelemben hétköznapjainkban, erősíthetjük hitünket. Amikor imádságos lélekkel összegyűlünk, Istent hívjuk magunk közé. A rendszeres találkozás pedig…..
Igazán ritka, hogy egy egyházközségben testvérpárosnak ünneplik pappá szentelési évfordulóját. Kászonaltízen vasárnap ilyen alkalomra gyűltek össze a helybéliek a Krisztus Király plébániatemplomban. Megható köszöntőszavak, gyönyörű szentmise, szívhez szóló…..
A napokban kezdték el Csíkszépvíz 1799-ben készült székely kapujának a felújítását, a héten pedig Csíkszentgyörgyön is nekifognak a restaurálásnak. A műveletet a Kőlik Kulturális Egyesület és Hargita Megye Tanácsa támogatja – tudtuk meg az utóbbi intézménytől…..
Húsvét másodnapja van! Nagy belső indítást érzek, hogy elmenjek én is locsolni. Hatalmas vödör hideg vízzel szembe önteni azokat akik alszanak. 2010 tavaszán leginkább azokat szeretném meglocsolni, hideg ébresztő vízzel, kiket nagy nagy szeretettel éveken keresztül egy…..
Zúg a méhkas Csíkszent györgyön, jó pár napja nem csitul a hangja. A bánkfalvi leválás ügyében kiírt népszavazás kapcsán megtörtént az, amitol egyesek tartottak, mások számítottak rá, ismét mások pedig reménykedtek a bekövetkezett végkifejletben. Az eredmény és az…..
Csíkszentgyörgy község lakosságának fele plusz egy arányban kellett volna megjelennie ahhoz, hogy érvényes legyen Bánkfalva leválására kiírt népszavazás. Ehelyett vasárnap csupán 35 százalékos volt a részvételi arány. Elbukott a Bánkfalvának Csíkszentgyörgy községtől…..
     Kedves látogató! Örömmel értesítem hogy a 2010 január-márciusi Fiságmenti Hírmondó is felkerült a blogra. Nyírő Gergő..
      Dona nobis pacem! Adj nekünk békét! A szentmise zenei csúcspontjának, az Agnus Dei utolsó mondatának jeligéje alatt startolt az alcsíki egyházi kórusok tizenötödik találkozója, amelyre 2010. január 6-án, szombaton került sor Csíkszentgyörgy hatszáz…..
    Tizenötödik alkalommal szervezték meg az alcsíki egyházi kórustalálkozót. A környék római katolikus egyházközségei kántorainak kezdeményezésére létrejött rendezvény helyszíne ezúttal a csíkszentgyörgyi-bánkfalvi plébániatemplom volt. A találkozót…..
     A csíkbánkfalvi piactérként ismert övezet rehabilitására nyert fél millió lejes pályázatot a csíkszentgyörgyi önkormányzat. A környezetvédelmi minisztérium zöldövezetesítési programjának keretében zajló beruházásra többszöri nekifutás után…..
     A Fiság völgyében lakó idős embereknek az elmúlt napokban a Lokodi Ifjúsági Alapítvány vezetői jóvoltából (Szilágyi Ildikó és Csaba) dél- németországi magán személyek adományai érkeztek. Az adományok szállítását a…..
     Valószínű, hogy nem ez a megfelelő szó arra, amikor egy közösségben megfogalmazódik az önállóság gondolata, hogy kézbe véve saját problémáit saját közigazgatási egységet hozzon létre. Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy mi szüksége van…..
             Csokorba szedtem azokat az anyagokat, amelyek a világhálón találtam Kasza László papszentelésével kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket szeretném megosztani a kedves blog látogatóval: A papszentelés ceremóniájának teljes videó anyaga,…..
    Valószínű, hogy a csíkszentgyörgyiek még ma is örömmel és boldogsággal tekintenek vissza arra a júliusi hétvégére, amikor az egyházközség történelmének egyedi pillanataként, a helyi plébániatemplomban szentelték pappá a település szülött­jét,…..
 „Amikor meg fog jelenni, hasonlók leszünk hozzá, mert látni fogjuk őt, amint van. Mint az, aki ezt reméli tőle, megszenteli magát, mint ahogy ő is szent (1János3, 2-3)” – ezzel a jelmondattal indult múlt hétvégén papi hivatásának útjára a…..
    Különleges ünnepe lesz vasárnap Csíkbánkfalvának. Keresztelő Szent János búcsúja alkalmából ugyanis az újonnan épült sekrestye és ravatalozó szentelésén is részt vehetnek a hívek. Az 1700-as években épült kápolna a tavaly ősztől zajló munkálatoknak…..
“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer…..