Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dobován Norbert

113 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akad, akit kiráz a hideg ettől a mondattól, van aki nem érti és akad olyan is aki kezdi elfogadni. Ideje szembenéznünk azzal, hogy egy világjárvány van terítéken és még itt is lesz egy ideig. Ezzel együtt pedig, annak ellenére, hogy semmi normális nincs benne, a valóságunk megváltozott, lehet hogy…..
Az emberek többségében valamiért kialakult az érzés, hogy amennyiben ők lesznek azok, akik elsőnek tesznek közzé valamilyen rémhírt, valami húsbavágó információt, valamit, amit még a többiek valószínűleg nem tudnak, akkor ők okosabbak, mint a többiek. Hamarabb rátaláltak erre az információra.…..
Az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy egyre több pénzt költök, de ezen kívül semmi nem változik. Tehát nem vagyok boldogabb, nem vagyok elégedettebb, csak hónapról-hónapra egyre kevesebb pénz és több nap marad a hónapból. Egy rakás dologra költöttem, de semmivel sem voltam előrébb. A minimalista…..
Ez a kérdés hangzott el többször is az ismerősöktől, amikor párommal úgy döntöttünk, eltöltünk néhány napot Kassán. ..
Ez a rövid kijelentés a híres Chernobyl sorozat egyik olyan kulcsmondata, amely valamiért megragadt a köztudatban. Biztos vagyok benne, hogy a sorozat alkotói sosem gondolták volna, hogy ez a rövid mondat lesz az, amiről azonosítják a sorozatot. Pedig ez lett. De vajon miért?    Az utóbbi időben…..
Néhány hónapja kaptam egy ingyenes metál előfiztést a Revoluttól. Tudom, hogy sokan gondolkodnak azon, hogy érdemes-e egy ilyen előfizetést igénybe venni, ezért írok róla pár sort. Görögországban, Macedóniában és Romániában is használtam az alap illetve a metál kártyát is, többnyire…..
Bizonyára hallottatok már a Revolutról, hiszen az utóbbi időben számos cikk jelent meg az előnyeiről, ugyanis mostmár forintot is feltölthesz az applikációba. Innen válik ez számunkra érdekessé. Nézzük meg, miért érdemes minimalistaként azt a bankot használni, ami igazából nem is bank, inkább egy…..
Az amerikai vállalkozók szókimondó guruja, akinek egy előadására a jegyek ára mások kéthavi fizetése. Akinek minden szaván csüngnek a startupok és a fiatal vállalkozók. Körülbelül így lehetne jellemezni a volt Szovjetúnióból származó, Amerikába emigrált sikerembert. ..
A szüleim házában van egy szomszédunk. Nevezzük most Irénkének. Gyakran jár hozzánk, szüleimhez, nagyszüleimhez. Fordítva nehéz lenne. A probléma, hogy Irénke nénihez bejutni nem egyszerű. Nem azért, mert nem enged be, azért mert egy hatalmas háromszobás lakása van, aminek az előterébe sem lehet…..
A "szóbeszéd" szerint a minimalizmus nagyszerű dolog, akkor ha az ember egyedülálló, illetve egyedül él és emellett jómódú is. Ebből annyi igaz, hogy ennek a kategóriának is teljesen megfelel ez az életstílus. A külföldi (sőt néhány hazai) blogból és videóból határozottan kiderül, hogy akadnak…..
El Camino kerékpárral - a te listádon is szerepel?  Tisztában vagyok vele, hogy sokak bakancslistáján szerepel ez az út. Az El Camino egyre népszerűbb és egyre több embert vonz. Azonban nem mindenki teheti meg, hogy közel 40 napra lelép, ezért sokan a kerékpáros megoldást..
Azok számára, akik már értik az alapkoncepciót, nem fog sokat mondani ez az írás. A minimalizmus előnyeit nehéz megfogalmazni egyetlen bejegyzésben. Nyilván, vannak egyértelmű előnyei, példának okáért a letisztult élettér és a kevesebb kacat. A valódi előnyök azonban ennél mélyebben rejtőznek.  ..
  Andy Puddicombe egy modern tibeti szerzetes, akit leginkább a híres Headspace mobil alkalmazás alapítójaként ismerhetünk. Az fenti rövid TED Talkban arról beszél, mennyi pozitív hatása van 10 perc "semmittevésnek" a szó szerinti értelemben!..
A Camino utolsó napjára úgy tekintettem mint életem egy fejezetének a végére. Mindössze tíz nap volt, de mégis annyira intenzív és annyira más, mint a hétköznapi élet. Fájó térdeim emlékeztettek rá, hogy ez az út nem mindig volt móka és kacagás, mégis, mint mikor egy nagyon jó könyv utolsó oldalához…..
Reggeli a fagyban Reggel fél 6 körül az Albergue tulajdonosa felkapcsolta a villanyokat, majd intett, hogy menjünk a kerékpárokért, amelyek a szemközti épület garázsában töltötték az éjszakát. Samos, akkori szállásunk még javában a galíciai.....
Villafranca del Bierzo - Samos Az Ave Fenix semmit sem vesztett varázsából, kora reggel, amikor leértünk az étkezőbe. Sok-sok zarándok jóízűen felatozott a fa asztalok körül. Lekváros kenyér és természetesen az elmaradhatatlan chipses tojás volt a reggeli. Ez az étel jelen volt a vacsoránál is,…..
Ahogyan azt sokan tudjátok, októberben elndult a MinsGame, a minimalista játék, amelynek végén 495 db tárgytól szabadul meg az, aki végig kitart a játékban. Egy nagyszerű kezdeményezésnek tartottam és mivel felkértek rá, ezért a Hétköznapi Zarándok bloggal a háttérben én is belekezdtem. Elfogadtam…..
7. nap Astorga - Villafranca del Bierzo Reggel van. mikor megébredtem, nem tudtam hol vagyok. Mi ez? Templom? Kolostor? Hol is vagyok éppen? A hetedik napon már a hetedik szálláson voltam és reggel elvesztettem a fonalat. Majd 1-2 perc múlva beugrott. Astorgában vagyok, a furcsa és hatalmas…..
Ted Talk: Miért ragaszkodunk annyira a tárgyainkhoz? - TED Talk Amikor látta, milyen vad dühvel reagálnak a kisbabák, ha valaki elveszi tőlük valamelyik tárgyukat, a gyermekpszichológia atyja, Jean Piaget az emberi természet egyik alapvető jellegzetességére figyelt fel.  A birtoklás érzése…..
La Torre albergue - reggel van  Hatodik nap. Szokásunkhoz hűen, ma is utolsóként ébredtünk meg. Zarándoktársaink már vagy úton voltak vagy reggeliztek. Kivétel volt az a brazil srác, aki előző nap annyira bőbeszédű volt. Ő egy széken ült, felöltözve és csak nézett maga elé. Megkérdeztem, hogy…..
És mondd, miért nem tudtad befejezni a Caminót? Leestem az ágyról... Az ötödik nap reggelén kialvatlanul és fáradtan ébredtem. Az emeletes ágy, amelyiknek nem volt oldalkerete nem biztosított nyugodt alvást. Álmomban is arra koncentráltam, hogy ne forgolódjak túl sokat. Hogy nézne ki, ha…..
A negyedik napon kipihenten ébredtem, már vártam, hogy újra bringára ülhessek. Jól éreztem magam, és az sem vette el a kedvem, hogy a 3 eurós reggelivel immár 23 eurót hagytam az agési alberguében. Nem sajnáltam ezt a pénzt, mert a kiszolgálás és a hely is fantasztikus volt, ahogyan az ételek is. A…..
3. nap - Santo Domingo de la Calzada - Agés   *hospitalera/hospitalero = zarándokfogadó Korán ébredtünk és reggeliztünk A harmadik napon, szokásunkhoz hűen időben ébredtünk, ami azt jelenti, hogy már csak mi voltunk a szobában, meg a hölgy, akinek arca arról árulkodott, hogy takarítani szeretne,…..
Mindenkinek megvan a saját útja A Szent Jakab-út nem egy hétköznapi túrázás, nem csak egy zarándoklat, nem csak vándorlás egyik pontból a másikba. A Camino mindenkinek különböző és mindenkinek különleges. "Everyone has their own Camino" - mindenkinek megvan a saját útja, egyedi élményekkel...