Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varga Dóra dietetikus

55 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mentes Receptek Karobos chia puding 2016.10.28 17:14:05
Mennyiség: 1 adag Hozzávalók: 1/3 bögre* chia mag1 bögre* mandulatej1 ek karobpor1 tk eritritfél kk fahéj *A recepthez használt bögre 250 ml-es. Elkészítés: Egy tálba ötjük az összes összetevőt és egy éjszakán át, vagy 8 órán keresztül hűtőben lefedve tároljuk. Ezután a kocsonyássá vált masszát…..
Hozzávalók 6db jégkrémhez:- 20 g chia mag- 5 g útifűmaghéj- 120 g (1 db) nektarin- 120 g eper- 150 ml kókuszkrém- 150 ml víz Elkészítés: Botmixerhez tartozó edénybe beleöntjük a kókuszkrémet, felhígítjuk vízzel, majd beletesszük a chia magot, az útifűmaghéjat és állni hagyjuk kicsit. Ez idő alatt…..
Ön is futott már bele extra gyors, és tartós eredménnyel kecsegtető diétába? Akkor valószínűleg ön is csalódott már nagyot, és érezte azt, hogy átverték. Ez azért lehet, hiszen a köztudatban rengeteg téves elképzelés kering arról, hogyan is lehet eredményesen fogyni. Lássuk most ezek közül néhányat,…..
Bizonyított tény, miszerint életvitelünk jelentős hatással van egészségi állapotunkra, és a legtöbb civilizációs betegség visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, a mozgáshiányra valamint lelki egyensúly elvesztésére. Az életmódorvoslás több mint a gyógyszeres kezelés, hiszen itt a páciens…..
A magyar ember körete általában kimerül a fehér rizsben és a krumpliban. Ezek azonban nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak, cukorbetegeknek, fogyókűrázóknak nem is ajánlják. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ dietetikusa megosztotta,…..
IR Az inzulinrezisztencia egy olyan betegség, ami megdöbbentően sok embert érint napjainkban is úgy, hogy sokan nem is tudnak a meglétéről. Ennek az az oka, hogy a kezdetekben sokszor semmilyen jellemző tünetet nem produkál, ami azonban sajnos nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkozni vele. A…..
Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség mellett napjainkban egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosának segítségével elmagyarázzuk az egyes betegségek közti hasonlóságokat, különbségeket és…..
Napjainkban az emberek többsége nem azt az életmódot folytatja, ami egészséges lenne. Nagyon keveset mozgunk, és a többség ülőmunkát végez. A felgyorsult hétköznapokban az étkezésekre sem fordítunk megfelelő figyelmet, beérjük a tartósítószerekkel telezsúfolt készételek, és a cukorral bőven ellátott…..
A cukorbetegek élete ma már sokkal könnyebb, mint néhány évvel ezelőtt. A kettes, valamint az egyes típusba tartozó betegek is közel teljes életet élhetnek, a modern gyógyszerek illetve  inzulin készítmények segítségével. Azonban vannak olyan, teljesen hétköznapi helyzetek, amikor egy cukorbeteg –…..
Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén édesítés gyanánt gyakran nyúlnak steviához, és mivel szénhidrát és kalória tartalma nincs, így nem okoz vércukor,- és inzulinemelkedést sem. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont és az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint a stevia egy olyan népszerű…..
Mentes Receptek Low carb tészta 2016.02.05 15:02:06
Hozzávalók 1 adaghoz:- 25 g útifű maghéj (itt beszerezhető)- 2 db tojás- 50 g hajdinaliszt (itt beszerezhető)- csipet só Elkészítés:A tojásokat gyors mozdulatokkal összekeverjük egy keverőtálban az útifűmaghéjjal. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy egy gyúrható tésztát kapjunk a kissé ragadós…..
Mentes Receptek Reform fánk 2016.01.29 11:25:00
Farsang közeledtével igyekeztünk összeállítani egy egészséges, magas rost tartalmú, és mégis finom fánkot. Mivel nem olajban sült ki, ezért kicsit hajaz a buktára, de remélhetőleg mindenkinek a tetszését elnyeri :) Hozzávalók 10 db fánkhoz:- 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt- 100 g búzaliszt- 25 g…..
Görgey Artúr már 1851-ben megírta „A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól” címmel értekezését, de napjainkban sokan mégsem ismerik ezt a sütés közben is szagtalan, és epebetegek diétájában is használható alapanyagot. A kókuszzsír tulajdonságainak részletes megismeréséhez Varga Dóra, a Budai…..
Számtalan nő és férfi állandó, illetve vissza-visszatérő problémája a súlya, ugyanis bárhogy is igyekeznek, képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól. Sokszor hiába a divatos diéták és a mozgás, az álomalak elérése lehetetlen célnak tűnik. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és…..
Az ünnepek után az egyik legjellemzőbb probléma a túlsúly. Ez nem is csoda, hiszen a karácsonyi asztalon egymást követik a sültek, a zsíros, nehéz ételek, a cukros üdítők, és persze a sütemények. Ráadásul ilyenkor gyakori, hogy akár kétszer is ebédelünk, vacsorázunk a vendégség miatt, és az esti…..
A rendszeres testmozgás az egészséges életmód szerves része. Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár különböző problémák kezelése – pl. IR, cukorbetegség-miatt szánja rá valaki magát az edzésre, fontos, hogy bizonyos szabályokat betartson, különösen akkor, ha túlsúllyal küzd. Pancsó…..
Hozzávalók 12 szelethez:- fél bögre köles (itt beszerezhető)- másfél bögre tej- 6 evőkanál eritrit (itt beszerezhető)- 1 evőkanál lenmag- 2 dl tejszínhab- 125 g natúr gesztenyemassza Elkészítés:A lenmagot egy kis pohárba rakjuk és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Néhány órán keresztül állni…..
Mentes Receptek Mogyorós habcsók 2016.01.25 16:14:45
Hozzávalók 20 db habcsókhoz:- 3 db tojásfehérje- 25 dkg darált mogyoró- 15 dkg nyírfacukor (itt rendelhető)- fél teáskanál fahéj  Elkészítés:A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd  apránként hozzáadjuk a nyírfacukrot, és egészen addig verjük a habot, míg fényleni nem kezd. Végül óvatosan…..
A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére…..
  Varga Dóra dietetikus összeállított egy könnyen elkészíthető, glutén-, laktózmentes ráadásul rostban gazdag, diabetikus karácsonyi menüsort.  A menü össz szénhidrát tartalma 96 gramm (abban az esetben, ha minden egyes összetevő szénhidrát tartalmát figyelembe vesszük).…..
Mentes Receptek Túrós mámor 2015.12.03 16:26:00
Hozzávalók 20 darab golyóhoz:- 500 gramm túró- 2 ek útifűmaghéj- 2 ek xilit- 1 db citrom- 150 gramm mandulapehely- vanília rúd Elkészítés:A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és egy fél citrom kifacsart levét (ízlés szerint). 2 ek útifűmaghéj hozzáadásával érjük el,…..
Varga Dóra dietetikus 2015.12.04 14:36:21
Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá a cukorbevitel és szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulása közötti összefüggéseket. Egy 2014-es JAMA vizsgálati eredmény szerint a magas cukorbevitel növeli a kockázatát a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozásnak. Ha a kalória bevitel…..
Mentes Receptek Olivás muffin 2015.11.30 10:22:03
Hozzávalók 6 db-hoz:- 100 g hajdinaliszt- 40 g rizsliszt- 35 g kölesliszt- 5 g lenmagpehely- 10 g útifűmaghéj- 5 gramm porélesztő- 5 g só- 10 szem olíva bogyó- 1 ek olíva olaj- 10 gramm bazsalikom- 250 ml víz Elkészítés:Az útifűmaghéjat összekeverjük a vízzel és 10 percig állni hagyjuk, miközben…..
Mentes Receptek Almás pite 2015.11.12 17:58:45
Hozzávalók 12 szelethez: - 300 g zabpehelyliszt (itt beszerezhető) - 1 csomag sütőpor - 100 g eritrit (itt beszerezhető) - 3-4 ek görög joghurt - 50 g vaj - 1 db citrom - 1 db tojás - 1,5 kg alma - 2 ek zabkorpa (itt beszerezhető) - fahéj Elkészítés: A meghámozott almát lereszeljük, és a citrom…..
  Chia mag   A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, külsőleg elsősorban a mákra hasonlít. Beltartalmát illetően magas az élelmi rost, fehérje, zsír (alfa-linolénsav) és polifenol tartalma. A lenmagnál is magasabb alfa-linolénsav tartalma miatt hozzájárulhat a…..