Regisztráció Blogot indítok
Adatok
007Lewis

10 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az év utolsó hétvégéjén nem fordult ki magából a világ, így megint csak a Star Wars: Az utolsó Jedik vonzotta a legtöbb nézőt, immáron 2017 leglátogatottabb bemutatójaként. A Jumanji: Vár a dzsungel is megiramodott, miközben a premierek, köztük A legnagyobb showman, a Tökéletes hang 3., az Egy szent…..
Zseniális pillanatok, pár necces mozzanat, mérsékeltebb nosztalgia, porgok...összességében tetszett...
Power kritikáját itt olvashatjátok Az ébredő Erő után azzal mentegetőztek a legtöbben és ütötték el a negatív kritikákat, hogy J.J. Abrams filmjének hatalmas feladata volt azzal, hogy újjáélessze a Star Wars-univerzumot, kielégítse a mindenért az asztalt verő rajongókat, és maga a rendező is…..
Tudom, hogy idén, a "túlértékelt" kifejezés hivatalos exkommunikációja évében minden korábbinál tökösebb húzás lett volna elkészítenem szokásos listámat az esztendő legtúlértékeltebb darabjairól, de az a helyzet, hogy belefáradtam. Ahogyan már tavaly is írtam, évről…..
Mert hát mi mást nézzen az ember karácsonykor, ha megcsömörlött a Reszkessetek, betörők!-től... (Egyébként az AXN-en adta le őket két egymást követő este, december 25-én és 26-án.)..
Szeretjük azt hinni, hogy a legtöbb filmes öntörvényű sznob, akik inkább a halált választanák, mint hogy hallgassanak nézőikre. A fesztiválkedvencek egyenesen büszkék arra, ha a pórnép utálja műveiket, a mainstream iparosokat pedig egyszerűen csak nem érdekli, amíg szépen csorog a pénz a kasszába.…..
007Lewis 2017.12.19 10:12:41
"Hiszen ha Cameron rózsaszín unikornisokkal tölti meg a Terminátort annak idején, akkor ma a rózsaszín unikornisok meglétét vagy hiányát kérné számon mindenki a folytatásokon." Ha ilyen hülyeségre vetemedik, akkor nem lettek volna folytatások :D Azért ez elég szélsőséges példa. De persze értem, mire gondolsz.

"Könnyen lehet, hogy miközben jediket és fénykardokat és Ezeréves Sólymokat szeretnének viszontlátni benne, Lucas számára sosem ezek adták azt a bizonyos esszenciát." Akkor neki mi az esszencia ? Lucas az előzménytrilógiát nagyban építette a politikára, ami egyáltalán nem volt a régi filmek sajátja (csak pár mondatot kapunk erre nézve, az Uralkodó feloszlatta a Szenátust stb.). Persze a politika előtérbe állítása a Köztársaság bukása miatt kellett (és így nézve még a filmek mesés fantasy-jellegét háttérbe szorító, sokak által utált midikloriános dolog is érthető: anno foglalkoztak így az Erővel, aztán a Birodalom idején elfelejtődött, vagy el akarták feledtetni, mint a Jediket.

Lucasnak talán a nagy pillanatok és motívumok képezhették az esszenciát, a felemelkedés (pásztorfiúk utnak indulnak, egy csempész megmenti a galaxist), a bukás (Anakin), a megdicsőülés, a pálfordulás (Vader). Más kérdés, hogy ezeket nem mindig tudta jól átadni. Azért nem biztos, hogy szidni kéne, mert újított, de ha maga a film nem jó, azért lehet.

Na de ez talán már kicsit off volt, bocs. Amúgy nagyrészt egyetértek, de azt hiszem, még írni fogok ide, méghozzá Scott kapcsán :).
007Lewis 2017.12.19 22:30:33
@danialves: jó kis videó, köszi! Nézd, én csak azért küldöm el a csába, mert a prequelek önmagukban véve nem lettek jók (kidolgozatlan karakterek, borzalom dialógusok stb.) De persze azok mögött sem csak Gyuri állt, de jóval nagyobb volt a szabadsága, mint régen (pl. ő írta-rendezte mindhármat).

Szóval Ridley Scott: nyilván a stúdió is benne volt a dologban, de én kicsit furcsálom, hogy az újító Prometheus után a rajongók (egy részének) fanyalgása miatt megváltoztatta az elképzeléseit... mondjuk se a Prometheus, se a Covenant nem nyerte el igazán a tetszésem, és nem azért, mert "há' hol az Alien-esszencia?!!", hanem mert mindent meg akarnak magyarázni, pl. A space jokey... most komolyan, én nem hiszem, hogy meg kellett válaszolni, honnan jött...így volt hátborzongató. De ma már az előzmények, spinoffok, belemagyarázások korát éljük...

...és ma is kreálnak rejtélyeket, lásd Abrams dolgait, és az Alien által elmondottak kapcsán persze ellentmondásba kerülhetnék, na de pl. A space jokey rejtélye a cselekmény és a karakterek megértése szempontjából nem volt releváns, de pl. az, hogy mi történt Kylo Rennel és Soloékkal az Ébredő erő előtt, a dráma átélése szempontjából nagyon is fontos.
Jessabelle (2014) Kevin Greutert (Fűrész 6, Fűrész 3D) filmjében van némi Ringu (rejtélyes videokazetta), egy kis Hátsó ablak (mozgáskorlátozott főhős) és egy kísértetjárta ház, ami a vuduval és mocsárvidékekkel beterített Louisianaban áll. A film jól indul, eleinte van némi hangulata és szépen…..
Nagy hiányosságot pótoltam a napokban: végre megnéztem a Szárnyas fejvadász folytatását. Nagy hiba lett volna kihagyni, ugyanis az év egyik legnagyszerűbb filmélményével lettem gazdagabb...
Lazarus blog A nagy reboot 2017.12.15 22:11:58
Figyelem, egy nagy bejelentés: újraindul a blog! Minden héten lesz valami okoskodás itt filmekről.  ..
AldoWinnfield kritikáját itt olvashatjátok A slasher műfaja receptté nemesedő kliséinek hála az évek során legalább annyi muníciót adott a komikum, mint amennyit a borzongás számára is (még akár rajongói körében is, ld. AldoWinnfield kollégámat), ami egy felettébb érdekes…..
007Lewis 2016.12.18 12:10:21
Sziasztok!

Szeretem olvasgatni a Smoking Barrelst, szerintem ez egy kifejezetten jól összerakott, igényes írásokat közlő blog. Danialves cikkeit is kedvelem, alapvetően mindig jó meglátásai vannak. DE! Szerintem most kicsit mellélőttél. Imádom ezt a filmet, ugyanakkor belátom, hogy nem tökéletes, vannak hibái, ám a feltett kérdéseidre megvannak a válaszok.

Igazából szerintem csak annyi a problémád, hogy a horrorban sokszor eléggé bújtatott módon van jelen a társadalomkritika, és néha igencsak nehéz kihámozni a dolgokat. Meg talán az is igaz, hogy a horror inkább zsigeri szinten fog meg, és nem az agyra próbál hatni.

"Nem derül ki, hogy mi a relevanciája annak, hogy Freddy pont az álmokon keresztül kezd el gyilkolni, hogy miért pont most és miért pont hőseinket szemelte ki, mint ahogy az sem, hogy milyen szabályai vannak az így létrejövő univerzumnak (miért lehet például bármit is "kihozni" az álomból). "

Abban igazad van, hogy sok részlet így explicit módon nem derül ki, nem rágják a szánkba. Az álmok igazából a tudatalatti kivetülései. Freddyt a felháborodott Elm utcai szülők ölték meg (ezt ugye elmondják), de erről nem számoltak be senkinek. Krueger visszatér, és most az utódokat kísérti. Meglátásom szerint ez azt jelzi, hogy Freddy tulajdonképpen a szülők bűntudatának kivetülése, valamint azt, hogy senki sem vonhatja ki magát tettei felelőssége alól.

Miért pont most? A tinik most kezdenek el randizni, ismerkedni egymással...szép lassan felnőnek, belépnek a felnőttek terébe. Kezdenek átlépni egy határt, de ez még egy új, ismeretlen terep. Ez rímel a gonosz filmbeli határátlépéseivel is, Freddy kb mindig határokat lép át, amikor megjelenik ( pl. az elején egy ponyvát hasít fel, a vízből jön elő, az ágyból húzza le szegény Johny Deppet, stb.) Szóval a Rémálom úgymond egy sajátos, brutális felnövéstörténet is, "érdekes" szimbólumrendszerrel.

Nem tudom, hogy az álmoknak milyen szabályai vannak. Néha elég szabálytalanok :) ( Itt megint bejön a képbe a horror "zsigeressége".)

"Nincs kidolgozva, miért kihívás számára Freddy legyőzése " - szerintem ez a fenti gondolataimból megmagyarázható.

"...nincs fokozatosság sem Freddy támadásaiban: tulajdonképpen mindössze annak köszönhető, hogy a film nem ér véget a 30. percben, hogy gonoszunk számára láthatóan sokkal fontosabb a teátrális ijesztgetés, mint a gyilkos szándék."

Nekem ez nem volt baj. Freddy bácsi szeret játszadozni az áldozataival, egy végtelenül groteszk, perverz alak. A Halloweenban (egyébként erről a filmről is írhatnál, érdekel a véleményed, szerintem gyengébb, mint a Rémálom) Michael Myers nem fut, egyszerűen csak sétál. Minek erőltesse a dolgot? Úgy is tudja, hogy az üldözött előbb-utóbb hibázik, és akkor lecsaphat. Nahát itt is hasonló a helyzet, bent vannak az álomban, ami Freddy Krueger terepe, bármit megcsinálhat bármikor, egyszerűen csak élvezi a hajszát.

De természetesen ez csupán egy vélemény, ahogyan a tiéd is. :) Remélem válaszoltok, a bloghoz pedig további sok szerencsét, csak így tovább! :)
007Lewis 2016.12.18 16:04:52
"Babadook, 28 Days Later, vagy az idei évből az Under the Shadow" - ezeket én is nagyon szeretem. De a Rémálmot is, szerintem benne vannak az említett dolgok, csak rohadtul a mélyben :D Na mindegy, érdekes :D

A gyerekekre ruházódik át a szülők bűne, ezért is érdekes ez a film. Van benne valami karmikus és valami egyetemes igazság. Nekem elég volt annyi, amennyit a szülőkből láttunk (mindenki totál hülye vagy alkoholista), szóval nekem ez átjött.

Lehet, hogy ma már klisé ez a szexuális dolog, de ilyen eszközökkel, mint amilyeneket a Rémálomban láttunk, még sosem ábrázolták ezt. A játszadozások, igen... igazából teljesen random a csávó, úgy látszik, Johnny Deppet nem bírta annyira, hogy még adjon neki egy kis időt :D

Ha már megemlítetted a remake-et: a 2010-es produkció nálam minden téren elúszik. Egyrészt mintha ártatlannak akarná beállítani Freddyt, és oké, hogy a szülők is kegyetlenek, de na, ez azért nem így van.

Másrészt egy kicsit úgy érződik, mintha a megnövelt költségvetés nem állna jól a horrornak. Szét van effektelve, Jackie Earle Haley maszkja kiborító, plusz szinte mindig pontosan tudni, melyik térben vagyunk (valóság vagy álom?), így nincs meglepetés. Lelketlen, nincs mögötte kreativitás, javarészt csak az eredeti mű jeleneteit forgatták újra (bár Depp "ágyjelenetét kihagyták), totál fantáziátlanul és feszültség nélkül. Egyedül talán a "mikroalvások" jók, ötletesek benne.

Viszont nagyon jó véleményt cserélni, remélem még értekezel klasszikusokról és egyéb horrorokról. Pl. most megemlítetted a kliséket, éppen ezért egy Sikoly kritika igencsak érdekelne, nekem nagy kedvencem :D
007Lewis 2016.12.18 19:13:23
Július végén volt szerencsém ellátogatni Erdélybe. Igazán izgatott voltam, és igyekeztem minden eszközzel magamba szívni a hely esszenciáját, elvégre nem sokszor jár az ember egy ilyen, bár sokszor sok helyen emlegetett, de igencsak káprázatos helyen. Nem akarok több oldalt írni a…..
Minden valamire való filmekkel is foglalkozó blog életében előkerülnek a szerző vagy a szerzők kedvenc alkotásai, amely megkerülhetetlen témát képeznek. Bár a mi blogunk még elég fiatal, és ennek a rovatnak talán csak később kellett volna napvilágot látnia, mi azért most…..
I'm touching myself tonight... Hát ez aztán beteg lesz. ..
Az elmúlt hetekben röppent fel a hír rengeteg külföldi weboldalon, miszerint magának az egész filmuniverzumnak, és a Bosszúállók 3. részének fő-fő (nem tudjuk már hova ragozni) gonosza, az Őrült Titán, Thanos komolyabb szerepet kaphat a Thor 3. részében, a Ragnarok-ben. Több…..
A találtkamerás alműfaj már jó pár éve reneszánszát éli a horror világában. Ugye anno ott volt évezredünk első nagy horrordobása (és marketingtörténeti mesterműve) a Blair Witch, ami az egész hacacárét elindította, majd 2007-ben jött a Paranormal Activity, ami egy új lökést adott a zsánernek. Ez…..