Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kloska Tamás

19 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Románia 1916. augusztus 17-én a bukaresti titkos szerződéssel csatlakozott az antanthoz, tíz nappal később, augusztus 27-én pedig elrendelték a román hadsereg mozgósítását és még aznap megérkezett a hadüzenet is. Bár a világháború kitörésekor Románia még a hármasszövetség tagja volt, 1916-ig azonban…..
Kloska Tamás 2016.09.09 16:28:51
@Gery87: Igen, köszi, ez egy elírás, oda pontosvessző kell, nem Ausztria részeként értendő.
Kloska Tamás 2016.09.10 12:25:55
@Counter: Az 1919-es saint-germaini béke aláírásakor az osztrák utódállam neve (1918. november 12. óta) hivatalosan Német-Ausztria volt, tehát igen, Szerbia (később ugye mint SZHSZ Királyság) Ausztriától kapta meg a területet.
A második világháborúval ellentétben az első világégés civil veszteségeiről, a polgári lakosság ellen elkövetett túlkapásokról, és a háborús bűntettekről kevés szó esik. Annak ellenére, hogy a konfliktus során a csaknem 10 millió elesett katona mellett járványok, éhínségek és a közvetlen katonai…..
Miskolc háziezredével, a m. kir. miskolci 10. honvéd gyalogezreddel a magyarosi rohamtámadás kapcsán érintőlegesen már foglalkoztunk. Az alakulat háborús szerepvállalásáról igen gazdag anyag maradt fenn, köszönhetően a 10-es Honvéd tábori újságnak, illetve Sassy Csabának, aki egy naplóban és egy…..
Ha 1956-ról beszélünk, legtöbbször a budapesti eseményekről esik szó, pedig a „vidék forradalma” legalább annyi figyelmet érdemel, mint a fővárosé. Miskolcon 1956. október 25-én egy akkor 23 éves fiatalember, – a későbbi kétszeres Jászai Mari-díjas színművész – Nagy Attila, a borsodi forradalom…..
A jelenleg már 64 éve uralkodó II. Erzsébet királynő nagyapja, V. György kétszer járt Indiában. Először 1905-ben, még walesi hercegként, majd 1911-ben már India császáraként látogatott az országba, ahol a koronázási ceremónia után egy csaknem kéthetes expedíción vett részt Nepálban, amely…..
Kloska Tamás 2016.03.10 23:10:14
@¿Qué tapas hay?: Valóban, köszönet, javítva.
Az első világháborúról számos tévhit és legenda létezett, és létezik manapság is. Ezek közül volt egy a világégésben részt vevő hadseregek tisztjeinek legénységgel összevetett alacsony veszteségi mutatója. Ez a mítosz már a háború alatt is közkeletűnek számított, a brit katonák a lövészárkokban egy…..
Az első világháború román frontján, 1917. március 8-án a Magyaros tető ellen sikeres rohamtámadást hajtott végre az Osztrák–Magyar Monarchia hadserege. A m. kir. 39. honvéd gyaloghadosztály kötelékében a m. kir. miskolci 10. honvéd gyalogezred mellett részt vett az erdélyi portyázó (az ún. „Tigris”)…..
Kloska Tamás 2016.01.25 18:53:34
@Sigismundus: Valóban, ugyanakkor W. L. írásait forráskritikával kell kezelni (lásd a végén a 3 ezres hadifogolyszámot, ami semmiképp sem helytálló).
A harckocsik első világháborús bemutatkozásával korábbi posztunkban már foglalkoztunk. A következőkben vizsgáljuk meg az egyik legismertebb (és szinte a mai napig felbukkanó) típust, amely felépítésében, fegyverzetében és megoldásaiban alapvetően határozta meg a későbbi harckocsik fejlesztési…..
Az első világháborúban a lövészárok-hadviselés során kialakult patthelyzet haditechnikai újítások egész sorozatát indította el. Egyik ilyen innováció volt a harckocsi is, aminek lényege abban állt, hogy edzett acél páncélzatának védelme alatt lehessen áttörni a megmerevedett, mélységében kiépített…..
Kloska Tamás 2015.11.04 13:20:37
@LeslieBear: Köszönöm a kiegészítést! :)
Az október vége és november eleje blogunkon is az 1956-os forradalom és szabadságharc jegyében telik, így a miskolci sortűzzel, a T-34-es harckocsival és a Nemzeti Múzeumban tomboló tűzzel foglalkozó cikkeink után mai posztunkban tegyünk fel és tisztázzunk néhány kérdést az úgynevezett pesti…..
1956. október 26-án Miskolcon is halálos áldozatokat követelő sortűzre került sor, aminek következtében a fegyvertelen tüntetők közül tizenhat fő az életét vesztette, s legalább 51 személy szenvedett részben maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket. Az áldozatok között számos fiatalt találunk, a…..
1914-ben az első világháború mintegy 300 ifjú, a selmeci diákélettől megmámorosodott főiskolás fiút szólított el a csataterekre, nagy részük tiszthelyettesként, vagy tartalékos tisztként vett részt az ütközetekben. A néhány hete még szakestélyeken mulatozó, szakmájuknak megfelelő egyenruhában…..
Az első világháborúban több mint 16 millió állat teljesített „szolgálatot”. Az elterjedő motorizáció ellenére teljes mértékben jellemző volt az állatok széleskörű igénybevétele. Lovak, kutyák, postagalambok, kanárik, öszvérek, szamarak, ökrök, elefántok, tevék és vízibivalyok láttak el fontos…..
Kloska Tamás 2015.09.23 11:20:48
@kugi: A kanárit már a bányászok is hasznosították a sújtólég előrejelzésére, ugyanis a madár érzékenyebben reagált a levegő összetételének megváltozására. A frontokon és a lövészárkok alatt húzódó alagutakban kalitkába zárt kanárik figyelmeztettek a gáztámadásokra, azonban ez az előrejelzés a madár halálát is jelentette.
Az első világháború elején a német hadsereg még tradicionális, porosz gyökerekkel rendelkező csúcsos, ún. Pickelhaube sisakban indult harcba. Már a háború elején kiderült, hogy a bőrből készült fejfedők semmiféle védelmet nem nyújtanak a modern, iparosított hadviselés által a harctérre „acélvihart”…..
Az első világégés négy háborús éve számos haditechnikai újítást eredményezett, a hadviselés offenzív és defenzív területén egyaránt. A gyalogos katona egyik új védelmi felszerelési tárgya „a repeszek elleni védelemre szolgáló sisak”, avagy közkeletű nevén a rohamsisak lett, amit éppen száz éve…..
„A [világ]háború  nem Németország terméke volt, de a „német termék” a háború okozója." – talán a legjobban így fordítható a címben található szöveg, amely egy amerikai újság hasábjain jelent meg az első világégés alatt. 1887. augusztus 23-án Nagy-Britanniában jogerőre emelkedett az a törvény…..
   1961 közepén Ngo Dinh Diem, Dél-Vietnam elnöke kérvényezte az Amerikai Egyesült Államoktól, hogy hajtsanak végre légi herbicid (gyomirtó) permetezést országában. 1961 novemberében John F. Kennedy amerikai elnök engedélyezte a Ranch Hand fedőnevű hadművelet megindítását, ami az USA gyomirtó…..
Jogosan vetődhet fel a kérdés, hol találkozhattak magyar katonák tankokkal az első világháború során? Hiszen a Monarchia nem gyártott harckocsit, illetve nem harcolt olyan fronton, ahol farkasszemet nézhetett volna a világégés egyik haditechnikai újításával. (Jegyezzük itt azért meg, hogy 1918-ban,…..
„Névtelen feljelentés alapján uj nyomozást kezdett a bádoghordós asszonygyilkos bünperében a rendőrség.” – 1940. augusztus    Kiss Béla bádogosmestert Cinkota lakosai tisztességes iparosnak és embernek ismerték. A Kossuth Lajos utca 40-ben (nem messze a mai XVI. kerületi cinkotai HÉV-állomástól)…..
   A páncéllal megerősített és fegyverzettel ellátott vasúti szerelvények ötlete már az első világháború előtt, az amerikai polgárháborúban (1861–1865) és a második búr háborúban (1899–1902) is felmerült, ám 1914-re az oroszok voltak azok, akik korábbi vereségeikből okulva már hadrendbe állítottak…..