Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Toth Balint

22 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 19. századi Magyarországon szinte minden tájegység életre hívta a maga betyáralakját. Így beszélhetünk dél-alföldi betyárokról, kiskunságiakról, vagy bakonyi betyárokról. E poszt "főhőse" akár több helyen is szerepelhetne, mivel a "pályafutását" délen, a Bácska vidéken kezdte, míg a halál végül a…..
A Budapesti Közlöny 1917. május 9-i számában a címhez hasonló mondat – „Az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásuk elismeréséül” – alatt felsorolt kitüntettek között dédnagyapám, Z. Tóth Károly neve is szerepelt, aki tábori csendőrként szolgált az első világháborúban. Szolgálatáért idézve az…..
Ma 60 éve tartott nagygyűlést a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ Szegeden. Néhány nappal korábbi létrejöttével e szervezet lett az első a kommunista hatalomátvétel után, amely nem tartozott a párt irányítása alá. Többek között ez a szervezet lett az…..
Babáj Gyurka és rablóbandája rövid idő alatt nagy hírnévre tett szert. A vezér nevét, Rózsa Sándor „betyárkirállyal” vagy Bogár Imrével szokták egy lapon emlegetni. Nem véletlen, hisz öt vármegye perzekutorai üldözték. Története abból a szempontból is érdekes, hogy tetteikkel nagyban hozzájárultak…..
A páncélosok 1956-os alkalmazásával kapcsolatban elérkeztünk az utolsó fejezethez. Korábban már foglalkoztunk a harci bevetéseikkel és egyéb kevésbé „testhezálló” felhasználásával. Most a felkelők által használt tankokról esik majd szó – ahogy eddig is – képek és…..
Toth Balint 2016.09.11 07:46:55
@project640: A Magyar Néphadsereg tankjai jelentek meg lőszer nélkül a forradalom első napján, a bevonuló szovjeteknél volt lőszer. Valójában pedig a T-55-ös a T-54-es tovább fejlesztett változata. Utóbbi szerepelt először háborús körülmények között 1956-ban Magyarországon. Külsőre a két típus között a különbség szemmel alig látható. Gyakran ezért T-54/55-ként van feltüntetve a különböző irodalomban. Abban pedig igazad van, hogy több üveget kellett dobniuk egy tank megállításához, de erről bővebben lásd blogunk ezzel kapcsolatos írását: napitortenelmiforras.blog.hu/2016/03/18/a_molotov-koktel_a_szegeny_emberek_atombombaja
Toth Balint 2016.09.11 07:55:49
@68nyara: a sorozatból Mindszenty szállítása csak azért maradt ki mert a bíboros maga nem tankban utazott. Próbáltam erre szorítkozni, de még így is számtalan hasonló személyszállítás maradt ki. A rétsági alakulat pedig a harcokból valóban kimaradt, bár az esélyük meg lett volna a beavatkozásra. Több tank tartózkodott Budapesten az alakulattól, előbb Újpesten, majd a HM épületénél, illetve három tank beásta magát Szendehelynél felkészülve a szovjet támadásra.
Az első részben azokat a nem mindennapi – de akkor "hétköznapi" – bevetéseket, alkalmazásokat vettük végig, amelyek a forradalom alatt előfordultak. A harckocsi azonban, mint a szárazföldi haderőnem legalapvetőbb fegyvere természetesen a harcokban tud igazán megmutatkozni. Ígéretemhez híven…..
Az 1956-os forradalomról szinte mindenkinek a lyukas zászló, a Molotov-koktél, vagy romos Nagykörút képe villan fel először. Ezek közül természetesen nem hiányozhat a harckocsi sem. A forradalomról született költeményekben leginkább az elnyomás és megszállás eszközeként jelenik meg, de hogyan…..
Persze volt partizánokról van szó. Az ismert, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharcban a pesti srácok mellett illetve közöttük részt vettek olyan „öreg” bakák is, akik a második világháborúban szereztek tűzkeresztséget. Többségük a Magyar Királyi Honvédség valamely alakulatában küzdött, de…..
Vidéken a nemesi vármegyékben a csendbiztosi- vagy pandúrszervezet volt a rendvédelem alapja. A betyárok, haramiák velük találták szembe magukat a legtöbbször az ellenük indított nyomozások, üldözések során. A betyártörténetekben és a népi emlékezetben e szervezetről igen negatív képet festettek,…..
1956. október 28-án fordulat következett be a forradalomban. A Politikai Bizottság és a Központi Vezetőség aznapi ülését követően a kormány azonnali tűzszünetet rendelt el. Továbbá Nagy Imre bejelentette, hogy az addigi eseményeket nem ellenforradalomként, hanem „nemzeti demokratikus mozgalomként”…..
MUK, azaz "Márciusban Újra Kezdjük!" Ez lett az egyik jelszó az 1956-os forradalom leverését követően, s szinte egyet jelentett a végsőkig való ellenállással, az el nem múló reménnyel. A legtöbben azonban az utóbbit is elvesztették, a sokszoros túlerőt képviselő szovjetekkel szemben semmi esély nem…..
Toth Balint 2016.03.24 08:46:24
@Vidaszl: Sőt! A MUK feloldása így hangzott még: Minden uszítónak kötelet! Illetve megjelent a HUKUK mozaikszó is, azaz Ha Újra Kezditek Újra Kaptok.
Az 1980-as évek legelején egy új szakaszba lépett a hidegháború. Az 1962-es kubai rakétaválság után ekkor ismét megnőtt a feszültség a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió között. Eközben valahol Európa közepén néhány szegedi srác a húrok közé csapott és felcsendült egy dal, melynek…..
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően Kádár János és kormánya minden erejével azon volt, hogy hatalmát megszilárdítsa. Szükség is volt rá, hiszen valahol még november végéhez közeledve is szóltak a fegyverek. Szinte minden fórumon igyekeztek szólni az emberekhez próbálva…..
A betyárokról szóló történetek közül az 1848-49-es szabadságharcban való „bevetésük” vagy a Bodri juhász ellen elkövetett aljas gyilkosság mellett a legismertebb a pesti személyvonat kisiklatása. Nem hiába, hisz a vadnyugati kalandba illő támadás egyik szereplője nem más, mint a betyárkirály, Rózsa…..
Toth Balint 2015.12.30 17:26:54
@Rollende Landstrasse:
Üdvözlöm!
Köszönöm a válaszát! Sajnos még mindig nem volt időm megnézni az Indóház cikkeket, de igyekszem bepótolni. Nyilván vannak "ismerős" részek, hisz a "cselekmény" ismertetése sajtóforrásokból származik. Nekem sajnos nem volt lehetőségem az eredetieket megnézni, de szerencsére az említett Ujváry tanulmányban mellékelve vannak ezek a cikkek szóról szóra. Ezért fogalmaztam úgy a kommentben, és ahogy Ön is írta, hogy többek között e korabeli sajtóforrásokból táplálkozik. Nem akartam a munkáját kisebbíteni. És nem tudom, hogy ki mikor írt ezekről először, de az általam használt források Szentesi Rózsa Sándoros összefoglaló munkáit kivéve mind az ezredforduló előtt íródtak.
Ezt az egészet próbáltam kiegészíteni Szenti Tibor illetve Veszelkáné gyűjtéséből származó történetekkel, illetve egy korábbi kutatásom által talált, ezzel kapcsolatban hozott intézkedésekkel. Ezek után az Indóházban szereplő cikkeit is megnézem és remélem bővíthetem e bejegyzést!

Üdvözlettel:
Tóth Bálint
Az 1956-os forradalom képéhez ugyanúgy hozzátartoznak a falfeliratok, firkák, mint a T-34-es harckocsi, a mésszel leszórt elesett szovjet katona holtteste vagy a levert vörös csillag nyoma. A rengeteg röplap, újság, felhívás mellett ezekkel is üzenni akart a forradalom népe. A…..
Kádár János 1960. szeptember 19-én érkezett New Yorkba, a Baltika nevű szovjet óceánjárón Nyikita Hruscsov szovjet, Gheorghiu-Dej román, és Todor Zsivkov bolgár kommunista vezetők kíséretében, hogy részt vegyen a XV. ENSZ Kongresszuson. Ez a közgyűlés később híres lett arról, hogy Hruscsov…..
Farkas Jancsi Hódmezővásárhelyen született 1838-ban. A Ráday-kort követően, az 1880-as években tevékenykedett, s talán ennek köszönhetően a róla szóló népi emlékek a folklór helyett már mindinkább a valóságot tükrözik. Bár nevét nem tartották olyan nagyra, mint Rózsa Sándorét vagy Bogár Imréét mégis…..
Bizonyára már mindenki találkozott a természetvédelem emblémájával, a kék mezőben repülő fehér madár alakjával. A címerben látható nagy kócsag nem véletlen lett a természetvédelem jelképe. Bár ma már szerencsére kb. 3600-5500 pár fészkel Magyarországon, ez nem mindig volt így. Az első világháború…..
A képeken látható Carlos Orlando húsz éves kubai tüzér az ogadeni háború alatt esett fogságba. Carlos Orlando szomáliai katonák között fogságba esése után az ogadeni sivatagban, 1978. január 30. (Bettmann/CORBIS: U1923364) A háború Etiópia és Szomália között tört ki, miután 1977 júliusában…..
1867 márciusában a szélfútta szarkási homokbuckák közül két holttest került elő. A véletlenül megtalált két holttest Bodri Péter juhászé és annak fiáé volt. Két évvel azelőtt Szent György napján tűntek el nyomtalanul 185 birkával, 115 báránnyal, 3 szamárral és a kutyákkal együtt. Bodri nyakán kötél…..
Az 1849-es szabadságharc leverését követően az ország közbiztonsága katasztrofális helyzetben volt. Mindennapossá vált a rablás, lopás, útonállás, garázdálkodás. Mondhatni a betyárvilág „aranykora” kezdődött meg ekkor, hiszen a haramiák számát csak növelte a sok bujdosó honvéd („Kossuth-betyár”) és…..
"Nagy melegség volt, forrón sütött a nap, izzadtunk a risztung (felszerelés) alatt. Újból masíroztunk 3 napig míg bekvártélyoztunk egy faluba, itt már minden nap csak keveset rukkoltunk (vonul), sokat iskoláztattak bennünket, mert itt volt az utolsó állomás. Már innét egy…..