Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bolla Katalin

48 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 „Az egész teremtés benne van a magyar nyelvben! Ez a felismerés ‘heuréka’ módjára hasított belém néhány éve, és azóta nem hagy nyugodni” – vallja Bolla Katalin Veszprémben élő festő.     Már érett fejjel, több mint 50 évesen ragadott először ecsetet a kezébe. Több évnyi tanulás, alkotóköri…..
KatArt Isten 70x50 acryl vászon 2024.04.20 14:59:42
A rovás ligatura képek megalkotás során elsődleges célom, hogy a kép és a rovás betűk egymáshoz illesztése úgy jöjjön létre, hogy azok kiegészítsék egymást.  A látvány és ligatura ugyanazt jelentse.  Az Isten sátora az emberekkel van. ..
KatArt Nap 50x50 acryl vászon 2024.04.20 14:56:19
A rovás ligatura képek megalkotás során elsődleges célom, hogy a kép és a rovás betűk egymáshoz illesztése úgy jöjjön létre, hogy azok kiegészítsék egymást.  A látvány és ligatura ugyanazt jelentse.   ..
A rovás ligatura képek megalkotás során elsődleges célom, hogy a kép és a rovás betűk egymáshoz illesztése úgy jöjjön létre, hogy azok kiegészítsék egymást.  A látvány és ligatura ugyanazt jelentse.  A reggeli fény, amint felkel a föld horizontján. ..
A rovás ligatura képek megalkotás során elsődleges célom, hogy a kép és a rovás betűk egymáshoz illesztése úgy jöjjön létre, hogy azok kiegészítsék egymást.  A látvány és ligatura ugyanazt jelentse. ..
A rovás ligatura képek megalkotás során elsődleges célom, hogy a kép és a rovás betűk egymáshoz illesztése úgy jöjjön létre, hogy azok kiegészítsék egymást.  A látvány és ligatura ugyanazt jelentse.     ..
A spirituális művészet elnevezés arra utal, hogy az elkészített műalkotás ihletettsége mind alkotójában, mind befogadójában az Isten Lelkének (spiritus sanctus) műve. Az alkotással történő találkozáskor a befogadót ugyanis érzelmi szinten ragadja meg, sőt szellemi rezonálásra készteti a mű,…..
  A hétvégén nagy kommentvita alakult ki egy Facebook profilon a ragasztószalagos banán körül. Eddig én sem értettem a lényegét, csak felháborodottam éreztem, hogy ez már sokkkk. Ez lenne a modern művészet? Egy művészettörténész aztán helyre tette bennem a mű értelmezését. Engedélye nélkül a…..
Bolla Katalin 2020.01.06 19:29:17
@Csüme János: igen. És a művészetnek is le kell szállni az elefántcsonttoronyból.
Emberközelbe emberi értékekkel.
KatArt Gyertyaláng 2019.09.23 11:26:01
Halvány fényt vet rám egy gyenge gyertya lángja, S én beleöltem az életem egy elenyésző vágyba. Halk suttogás az egész, éktelen nagy zajban, Egy ősz hajszál csak, tömérdeknyi hajban. Mert bennem csak vágy van, és rengeteg remény A félelem lesz lassan a legnagyobb erény. Fukar kezekből kapok csak…..
KatArt Ragacs 50x70 olaj vászon 2019.09.12 10:44:39
Észre sem vesszük: élünk dolgozunk, gyereket nevelünk, és beleragadunk a nagybetűs ÉLET-be. Van, ami boldoggá tesz, és van ami nem. De merünk -e önvizsgálatot tartani? Vagy csak szállunk a tömeggel, az édes nedűt kínáló  csapdába? Naja! Ez az élet!  Közhelyes kérdések- mondhatod. Van, amit meg kell…..
A szem, amely mindent lát, a gondviselés és a fényes deltának is nevezik, az Illuminátusok rendjéhez tartozó egyik szimbólumnak felel meg, ami úgy tűnik, hogy az emberiség folyamatos éberségét és éberségét jelzi.. Ezt a reprezentációt különböző kulturális megnyilvánulásokban lehet megtalálni a…..
KatArt Mi az alkotás lényege? 2019.08.20 10:53:42
   2007-ben, mikor a Csillag Születik tehetségkutató műsor elindult az RTL televíziós adásában, édesapám bőszen ugrott fel a képernyő elől. " Ezek a csillagok? Miért? Nagyanyám hat gyereket nevelt, az nem sztár? " Ezek a mondatok már akkor mélyen bevésődtek az emlékezetembe. Most hogy én is alkotó…..
 A pápai származású Bolla Katalin elég későn kezdte el gyakorolni a festészetet, de örökös kíváncsisága, nyughatatlansága, és a művészetek iránti elköteleződése hajtotta előre.   Munkáiról, és inspirációiról beszélgettünk  Már negyvenöt éves voltál, amikor komolyabban elkezdtél érdeklődni a…..
Mindannyiunk természetes vágya egy kényelmes élhető környezet megteremtése. Hogy az ember ezt megszerezhesse először áruba kell bocsátania magát. Személytelenné, fásulttá válhat...
Weöres Sándor: Örök pillanat   Mit málló kőre nem bizol: mintázd meg levegőből. Van néha olyan pillanat mely kilóg az időből, mit kő nem óv, megőrzi ő, bezárva kincses öklét, jövője nincs és multja sincs, ő maga az öröklét. Mint fürdőző combját ha hal súrolta s tovalibbent – így néha…..
Radnóti Miklós: Eső után Ma sokszínű vízgyöngyök csillognak   Máskor poros levelén a fáknak.   Ma mohón és vidáman ölelik   Fölül a fényt és alul az árnyat...                                                                     A fű még az esőtől nedves   S a sétány már szárazon…..
Katalin festményeit nézegetve meglepődtem, és megpróbáltam megtalálni a választ arra a kérdésre: Mi a célja a festészetnek? Egyértelmű a gyönyörködtetés, információ közlése és érzelmek keltése. De Bolla Katalin festményei többet mondanak ennél: elgondolkodtatnak. Kedves Kati! Mi jellemző a…..
KatArt Hatalom 60x60 olaj, farost 2019.01.31 10:11:30
 A sasnak, a "madarak királyának" már a korai fejlett kultúrákban sokrétű jelentéssel bíró jelképvilága volt. Általában a Naphoz és a fényhez társítják, a néphitben, a mítoszban, az irodalomban számos jellemvonást tulajdonítanak neki: királyi hatalmat, erőt és varázserőt, bátorságot és éleslátást;…..
A realista valóság néha nagyon nagyon szűk és korlátozó tud lenni. Taposómalom, mindig ugyanúgy, ugyanaz, fásultság. Jólesne ebből néha kiesni egy másik világba. Váltani kéne, de az erőnk is fogytán van. Rájövünk, ezt  már egyedül nem tudjuk megoldani! Kell hozza valami varázslat, megfoghatatlan…..
Amikor egy képet nemcsak nézel, hanem olvasod is, akkor mondhatni, egy teljes művészeti élményben van részed. Bolla Katalin képei ilyenek. Nem pusztán motívumokat, jeleneteket fest meg, hanem igyekszik eligazodást adni a felfestett „sorok” közt     Mi volt előbb, az írás, gondolkodtatás vagy a…..
KatArt Genezis 70x100 olaj vászon 2018.11.06 08:16:33
Vajon a teremtés már befejezett, vagy ma  is zajló folyamat?  Biztosan éles  kritikára számíthatnék vallásos körökben: Ugyan már! Ne akarjunk Istent játszani! A festmény mégis elgondolkodtató. Belehelyez bennünket a karmester szerepébe, aki egységet teremt a sokféle hangzás között, és felcsendül a…..
KatArt Lépj ki 50x60 olaj vászon 2018.10.02 11:34:54
Ha nem bírod már elviselni azt, amiben vagy, Lépj ki, mint egy rossz cipőből, ringasd el magad, Ha azt sem akarod tudni már, hogy ki voltál tegnap, Ne törődj a tegnapokkal, ringasd el magad, Ringasd, ringasd el magad Ringasd, ringasd el magad Ha senki nincs ki elringasson, ringasd el magad LGT -…..
KatArt Vándor 60x60 olaj farost 2018.10.02 11:29:01
A változás és fejlődés elkerülhetetlen velejárója az életnek. Testileg, lelkileg, érzelmileg más emberré válunk. Egyre szélesebbre nyílik előttünk a világ. Új felismerések, új utak, hidak, akadályok jelennek meg. Nem csak kívül. Belül is megváltozik minden. Érzések kötődések, célok, új értelmet…..
A nő az élet bölcsője. Alapvető természetében magában hordozza a szeretetet a könyörületet, az elfogadást, a gondoskodást.  Férfierőt megtestesítő nyugati kultúránk ezt gyengeségnek tartja. Különösen az elmúlt századokban a nőket hátrányosan megkülönböztették. Kiszolgáltatott, gyenge teremtményeknek…..