Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyvgyj_gtm

74 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Május első vasárnapja anyák napja.  Nincs olyan online vagy nyomtatott sajtótermék, ami elfedkezne erről az amúgy családi ünnepről. Miután különféle emberek virtuálisan kart karba fonva, kenetteljesen adnak hangot hálájuknak, talán azt gondolhatnánk, hogy az édesanyák most már azon emberek közé…..
Mintegy 100 napja volt a 2019-es önkormányzati választás, amikor számos helyi önkormányzatnál az eddigi kormánypárti kerület-vagy városvezető helyett ellenzéki összefogásban induló polgármesternek szavaztak bizalmat a választópolgárok. A blog történetében először aktuálpolitikai tartalmú poszt…..
Csaknem megduplázódott a a gyermekvédelem látókörébe kerülő felnőttek és gyerekek száma a  II. kerületben, többek között az iskolai szociális munkások jelenlétének köszönhetően – tudtuk meg még tavasszal ezt az információt a Budai Polgárból. A II. kerületi Önkormányzat által kiadott lap cikke nyomán…..
gyvgyj_gtm 2019.10.07 12:52:57
@Hajadonna: Az éves jelentésben a következő mondat szerepel: „Tapasztalatink szerint a magán/alapítványi intézmények óvatosak, még erőteljesen féltik és védik az ott megjelenő magasabb társadalmi státuszú családok, gyermekek magánszféráját, érdekeit.” Okokról és indítékokról nem volt szó a beszámolóban.
Ha bővebben is szeretnél olvasni akkor a itt meg tudod tenni: csgyk02.hu/images/documents/letoltheto_dokumentumok/Beszamolo_2019.pdf
Egy ideje már foglalkozunk itt a blogon iskolai dolgokkal, gondozó és a különélő szülők jogaival, kötelezettségeivel. Az utóbbi néhány hónapban viszont több alkalommal bukkanunk olyan történetre, amikor az egyik szülő a másik szülő tudta nélkül egyszerűen átíratja a gyereket egy másik iskolába,…..
gyvgyj_gtm 2019.10.02 18:02:30
@Dankházi Zsolt: szeretettel ajánljuk figyelmedbe a disclaimert.
Ebben az ügyben nem az általad feltett kérdésen van a hangsúly, hanem azon, hogy két ember helyett dönthet-e egy, és ehhez asszisztálhat-e apparátus.
Arról sem írtunk, hogyan éli meg azt az anonim gyerek, hogy megfosztották még a barátaitól is, kiemelték megszokott közegéból és a napjait akarata ellenére ismeretlenekkel kell töltenie. Nem is tudjuk, érdekel ez egyáltalán valakit?
Amikor 2015 tavaszán a hazai, gyenge lábakon álló gyermekvédelmi rendszer hibáit látva úgy döntöttünk elindítunk egy blogot, akkor a következő megállapítást tettük: „Van egy rendszer, mely azért felel, hogy a gyermek mindenek felett álló érdeke érvényesüljön és biztosítva legyen a testi-lelki…..
gyvgyj_gtm 2019.09.14 10:48:20
@midnight coder: az önkormányzati segély nem egy kötelezően igénybe veendő támogatás. Vagyis amennyiben a szülő kereső tevékenységet folytat és nem állnak fenn az igénylés feltételei, úgy nem kell kuncsorogni a havi 7400 forintnyi gyermekvédelmi támogatásért. Még akkor sem, ha ezt elvárnák tőle.
BTW a gyerek pedig, mint utólag kiderült, nem éhezik és nem is éhezett. Ezt a fals jelzés tevője is tudta, különben nem a jelzés után 3 héttel mentek volna ki lakásra előzetes értesítés nélkül a kiemelés szándékával. És nagyon kellettlenül nézték végig a tele hűtőt és kamrát és hallgatták meg az addig az egész ügyről semmit nem tudó gyereket.
Vedd észre, amit nem fotóztál le és nem posztoltál ki a közösségi médiába az nem létezik. Nem fog rá emlékezni senki, egyszerűen olyan, mintha meg sem történt volna. Azért, hogy ne történjen meg ilyen rettenet, minden egyes családi ünnepet, eseményt, napot meg kell örökíteni, majd közkinccsé kell…..
A hazai oktatásban a tankönyvpiacon az utóbbi években jelentős változások mentek végbe, erről bárki meggyőződhet, akit érdekel. Akinek meg iskoláskorú gyereke van, azt biztosan érdekli, hogy milyen könyvekből és milyen tananyag készíti fel a diákokat a XXI. század kihívásaira. Vagy inkább a XIX.…..
A Magyar Országgyűlés 2019. július 2-i ülésnapján 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy Dr. Kozma Ákos az új alapjogi biztos. Hivatalát 2019. szeptember 26-tól tölti be hivatalát. Dr. Székely László ombudsman 6 éves megbízatása 2019. szeptemberéig tart. A hír…..
Olyan korban élünk, amikor már mindenkinek van véleménye a másikról, soha nem látott magasságokba csapnak az ítélkezés hullámai. Az anyák ezeknek az ítélkezéseknek mindig is a középpontjában álltak, boldog, boldogtalan úgy érezte, úgy érzi, minden gyerekkel rendelkező nő el kell, hogy tűrje ahogy és…..
A hazai gyermekvédelemről megjelenő csekély számú cikk, írás és interjú elenyésző töredéke szól elégedett hangon arról, ami ma Magyarországon történik. Kevés szó esik az elért eredményekről, annál inkább több az alulfizetettségről, a szakemberhiányról, az átláthatatlan rendszerről. Néhány cikket…..
Ismét március nyolcadika van, amikor nem csupán a Zoltánokat köszöntik, hanem a nők is szóba kerülnek a közbeszédben. Mondhatnánk, hogy jól van ez így, hiszen végül is arról a csoportól van szó, ami a népesség felét adja, és amely csoport tagjai képesek kizárólag arra, hogy utódokat hozzanak a…..
Az iskolás gyerekek minden nap legalább nyolc órát töltenek el az iskolában, tanulással, szabadfoglalkozással és megint tanulással. Ha visznek is ennivalót az minden bizonnyal nem az a mennyiség és/vagy minőség, amivel 8-9 órára fedezni lehet az egészséges és életkornak megfelelő tápanyagbevitelt.…..
gyvgyj_gtm 2019.01.21 14:24:39
@Zhodiák: Nagy köszönet, hogy ilyen részletesen leírtad. Valóban, a tanárnak egészen biztos lenne más feladata is, mint biodíszletként csippantani a kártyát és ne feledkezzünk el arról, hogy egy havi étkezés tényleg nem aprópénz.

A blog Facebook oldalára érkezett egy komment, ami szerint létezik olyan hely, ahol a gyerek maga dönti el, hogy mit választ ebédre, azt a kártyán regisztrálják és, ha elhagyta a kártyát, akkor sem marad éhen: www.facebook.com/gyvgyj/
gyvgyj_gtm 2019.01.21 18:58:17
@VT Man: Az a fagyi már ki van fizetve, csak a fagylaltos képtelen észbe tartani, hogy ki fizetett neki. Szóval nem ingyenebédet várnak el a gyerekek. Köszi, ha megérted, amit olvasol.
gyvgyj_gtm 2019.01.22 13:42:51
@johny07: Köszönet, hogy leírtad a véleményed,a gyerekcsínyre, mint lehetőségre nem is gondoltunk. :/

Szeretnénk arra kérni mindenkit, hogy kommentelésnél legyen tisztelettel másokra, a blogban ez az egyetlen ilyen stílusban írt komment, amit beengedtünk. Értékes véleményeket és jó meglátásokat tartalmazó kommentek is maradnak kívül, mert egy-két-három nem túl kedves szó is belekerült.
A történetek szereplőit hibáztató kommentek (szerencsére alig akadt ilyen) is a hangnemük miatt lettek kimoderálva, ami azért kár, mert így ezen vélemények kapcsán sem tudott elindulni párbeszéd.
Ma van a Gyermekjogok világnapja és eddig tudatosan távol maradtunk ennek a világnapnak a hazai ünneplésétől, ugyanis nincs mit ünnepelni. ENSZ 1989-ben ezen a napon fogadta az a Gyermekjogi Egyezményt és azóta november 20-át a Gyermekjogok Világnapjaként tartjuk számon. Az egyezmény megalkotói, az…..
Több, mint 3 évvel ezelőtt írtunk a kényszerláthatásról, arról a szomorú élethelyzetről, amikor a józan észt és a gyermek mindenek felett álló érdekét legyőzi a hatalom, a tájékozatlan, felelőtlen ügyintéző. A verdikt egyszerű: a hatósági döntést végre kell hajtani, a gyereknek találkozni kell a…..
A mai napig emlékszem, mekkora meglepetés volt számomra osztályfőnökként virágot kapni majd’ minden tanítványomtól pedagógusnapra. A parányi albérletemben egyáltalán nem volt hely a tucatnál több változatos méretű csokornak, így a tanáriban pompáztak napokig.  A munkámért nem vártam tőlük ezt a…..
Néhány blogbejegyzésben foglalkoztunk már a érintőlegesen a családon belüli erőszakkal és kicsit konkrétabban a bántalmazó szülővel. Gyerekek és a gyerekeiket lelkiismeretesen gondozó szülők tíz-vagy inkább százezreinek életté teszi pokolivá tenni az a szülő, aki csak az erőszak nyelvén tud és akar…..
Sokan vannak, akik visszasírják azokat az időket, amikor még nem volt integráló az oktatás és az „ilyen gyerekek” egy külön „gyépés”-nek nevezett iskolában tanulhattak. Van egy jó és egy rossz hírem: a társadalom sem külön kasztokból áll, az integráció ma már alapelvárás és bármikor kerülhet a te…..
A médiában az utóbbi évtizedben lezajlott változásoknak és a közösségi média térhódításának köszönhetően egyre többször lehet hallani azokról a gyerekekről, aki valamilyen nehézséggel élnek együtt. A megjelenések száma még most sincs arányban a gyerekek számával, de legalább van szó róluk. Kell…..
Az iskoláskorú gyerekek egyre nagyobb hányada sajátos nevelési igényű. Az oktatásban és a mindennapi életben olyan nagy számban vannak jelen, hogy nem lehet és nem szabad őket figyelmen kívül hagyni. Ennek ellenére van, aki megpróbálkozna a kirekesztésükkel, megbélyegzésükkel. Nézzük meg, hogy kinek…..
Gyermekvilág, gyermekjog Missing 2017.11.09 11:27:14
A internet és a közösségi média térhódításának köszönhetően egy hangyányit csökkent a látenciája a családon belüli erőszaknak, olyan ügyek is nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, melyeket évekkel ezelőtt csak a bűnügyi vagy a bulvár rovat apró betűi között olvashattunk. Ha egyáltalán. Ahogy Leslie…..
Annak ellenére, hogy bűncselekmény a másik ember bántalmazása,  meglehetősen kevesen firtatják a családon belüli erőszak esetében a férfi elkövető felelősségét. Leslie Morgan Steriner saját élményét osztja meg a családon belüli erőszak dinamikájáról és arról, hogyan érinti ez a…..
Tény, egyre több felnőtt és gyerek szenved valamilyen ételallergiától vagy ételintoleranciától, melynek kivizsgálását nehezíti a hosszadalmas bolyongás az egészségügyi rendszerben és a mentes étrend tartásának nehézsége. Mit tehetnek azok a szülők, akinek már kezében a diagnózis és már tudják, hogy…..
Csalódnia kell annak, aki a címből arra számít, hogy egy kábeltévén futó sorozat kártékony hatásairól rántom le a leplet. Lesz róla szó, de az ingyen reklám helyett érdemes azon elgondolkodni, hogy mit lehet szülőként tenni, hogy valamennyire ellensúlyozzuk a nők aranyásónak és a férfiak…..
Sokan visszasírják azokat az időket, amikor a gyengébben teljesítő vagy másként funkcionáló gyerekeket úgynevezett kisegítő iskolába kellett íratni a szülőknek. Mivel ezek a gyerekek felnőve részesei kell, hogy legyenek a társadalomnak – egyébként már most is azok – értelmesebb célnak tűnik…..
Gyermekvilág, gyermekjog Krőzusok 2017.09.16 11:31:09
Az iskolakezdést megkönnyítendő a családi pótlék már a tanév kezdete előtt, augusztus utolsó hetében megérkezett a családokhoz. Így a szülők ezt az összeget is az iskolával kapcsolatos kiadásokra fordíthatták. Most ne menjünk bele, hogy mire elég az egy gyerekes családokban a 12200 Ft (egyszülős…..