Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ziaw

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 III. TÖRTÉNET   Cím: „Még mindig itt vagyok!” Kulcsok: Ellentétpár: feladás - kitartás Címkulcs: Még mindig itt vagyok Titkos: kürtharsogás Jelentősebb szereplők: Aranarth, Angmar BoszorkányuraPáros: –Műfaj: novellaKorhatár: 15+Figyelmeztetések: erőszak, szereplők halálaJogok: Minden jog…..
Ziaw 2017.08.21 17:18:45
Kedves Író!

Hihetetlen, hogy a történet bizonyos részén pont úgy fogalmazol, ahogy a Húrin gyermekeinek fordítója. Döbbenetes. Most olvastam először azt a könyvet magyarul.

1. Világ:

Szépen leírt, korrekt képet kaptunk e régi időkről tolmácsolásodban.
Szerettem a leírásaidat, a sorokban lapuló feszültséget, amely vihar előtti csend módjára bújt meg.
Lehet, hogy lehagytál egy AU jelzést, hiszen a csata nem egészen így zajlott.
4 pont

2. Kulcsok:
Ellentétpár: Én lehet, hogy nem tudtam volna ilyen jól beleépíteni egy történetbe a kulcsokat, amelyeket kaptál. Ügyes munka!
7 pont
Címkulcs: A végére nagy csattanó volt!
5 pont
Titkoskulcs: Megjelent, sorsfordító volt.
3 pont

3. Karakterek
Nem biztos, hogy a karakterábrázolásod hibája, lehet, csak figyelmetlenség, de a katonák néha eléggé gépiesek. Persze, a mellékszereplők nem olyan fontosak, de gondoltam, jelzem.
A Boszorkánykirály jelleme tetszett, habár túl gőgösnek találtam itt-ott. Jól lehet, semmibe veszi az emberek gyönge próbálkozását, de attól még hadvezér, aki apróságokon nem veszthet el egy birodalmat.
Aranarth jelleme a történet során néhányszor megváltozott, amit a körülményeknek is be lehetne tudni, szóval
4 pont.

4. Cselekmény:
Volt pár ostobaság a karakterek részéről, amit a helyükben én tuti nem így csináltam volna, ha edán harcos vagyok. Mint például kis csapattal megostromolni egy várat. A másik, amit nem értek, hogy miért nem várták be a tündéket, s miért nem támadtak aztán? Sokkal kevesebb embernek kellett volna meghalnia.
Hm-hm, legyen
2 pont

5. Stílus és stilisztika:
Az a gyanúm, hogy a művedet nem látta béta. Ha mégis, akkor figyelmetlen volt. Több helyen zavaró vesszőhiba hiányban szenved a történet, úgyhogy felírnék napi 3 vesszőtablettát négy hétig szedni. Mellé gyanítom, hogy nem egyszerre írtad az egészet, vagy nem egyedül, mert van egy határ, ahol más lesz az elbeszélés stílusa. Ahogy az elején említettem, egy ideig nagyon szép, aztán csapzott lesz, mint az ázott kutya.
Voltak elég fura, gépies, félreérhető mondataid is.
Viszont az elején tényleg elámultam, mennyire Húrin gyermekeit idézőek a soraid.
3 pont

6. Szubjektív vélemény:
A hibák ellenére izgalmas történet volt, habár, főleg a feljebbi pont miatt sok élvezeti érték odaveszett, amit sajnálok. :( Plusz pont, hogy olyan témát vettél elő, amivel nem sokan kacérkodnak magyar vizeken.
3 pont

Összesen: 31 pont

Köszönöm, hogy megírtad!
V. TÖRTÉNET   Cím: Hallasz? Kulcsok: Ellentétpár: valóság - képzelet Címkulcs: Hallasz? Titkos: lidércnyomás Jelentősebb szereplők: Csavardi Samu, Csűrös Rozi, Zsákos FrodóPáros: -Műfaj: lélektaniKorhatár: 12+Figyelmeztetések: karakter halálaJogok: A felhasznált karakterek és világ J. R.…..
Ziaw 2017.08.21 16:56:23
Kedves Író!

Azon gondolkodom, hogy ez-e a kedvenc történetem, vagy az első. Még nem tudom eldönteni. :D

1. Világ: Az első mondattól kezdve belerántottál a Megye világába, annak mindenféle hobbitos-füstös dolgába. Szerintem nagyon jól elkaptad a hangulatot.
5 pont.

2. Kulcsok:
Ellentétpár: Tökéletesen illeszkedett e kulcsod a történethez,
7 pont.
Címkulcs: Szintén többször előkerül, jól leírja.
5 pont
Titkoskulcs: Nagyon szépen ábrázolva, élvezhetően benne volt,
3 pont.

3. Karakterek:
Már annyiszor elmerengtem a Függelékben látott jövőképen, és azt hiszem, tökéletesre alkottad az ott maradt hobbitokat. Samu kétfelé húzó szíve, Rozi mindenlátó szeme hibátlan karakterrajzot mutat.
5 pont

4. Cselekmény:
Nem volt problémám a történet megértésével, jók voltak az átmenetek, az érzések átjöttek. Tetszett, ahogy a végén, a Könyv átadása után Samu megszökik.
5 pont

5. Stílus és stilisztika:
Szerintem illeszkedett a korhoz, a párbeszédek nem hatottak idegennek. Nem zökkentett ki semmi sem, csak az aggodalom, mikor Roza asszony születésnapja után beteg lett.
5 pont

6. Szubjektív vélemény:
Nekem ez nagyon tetszett. Annyira puhán és lágyan ringott minden sorban az az igazi, békés megyei érzés. Még a szomorú dolgok is így hatottak. Szerintem tökéleteset alkottál. Jól lehet, még elolvasom párszor estimesének is. :)
5 pont

Összesen: 40

Köszönöm, hogy megírtad!
IV. TÖRTÉNET   Cím: Senki sincs otthon Kulcsok: Ellentétpár: rabság - szabadság Címkulcs: Senki sincs otthon Titkos: ítélet Jelentősebb szereplők: saját szereplőPáros: –Műfaj: A/K, lélektani pöcegödörKorhatár: 14Figyelmeztetések: csatajelenetJogok: J.R.R. Tolkient illetik.Tartalom: Rohan…..
Ziaw 2017.08.17 15:40:15
Kedves Író!

There is no place you can hide from me, háháá xD
Szóval. Most csak az lesz az égő, ha nem Te írtad.

1. Világ: Érdekes, hogy egy egyszerű katonanőt választottál főszereplődnek. Ha már itt tartunk, jól esett volna egy AU, hiszen, ha jól emlékszem, a rohírok között nem volt gyakori a női harcos. Vagyis erre nincs konkrét utalás.
Na, de a világ, amit újrateremtettél, szerintem megállta a helyét. Az AU hiánya miatt
4 pont.

2. Kulcsok:

Ellentétpár: Bizonyos értelemben megvolt. Én a történet közepe felé arra számítottam, hogy mégis elkapják, vagy éppenséggel most van börtönben, amiért dezertált. Bár említed, hogy ő maga így próbált menekülni a jelenből (tulajdonképpen az őrületbe), szóval igazából igen. Kicsit több akcióra számítottam volna. Jó, odaírtad, hogy lélektani pöcegödör, de azért egy ilyen kulccsal...
5 pont.

Címkulcs:
Ééérrrdekes. Persze, az egészben az a vicces, hogy kétféleképpen is lehet érteni. Az egyik az vicces, és szerintem csak az én fejemből pattant ki, de azért leírom:
Hogy a "nincsenek otthon" kifejezésre akartál utalni, mármint, hogy bolond lett. :D Most, hogy leírtam, nem is hangzik akkora hülyeségnek :D A másik természetesen a rohírok hiánya. Legyen
5 pont.

Titkos kulcs:
Megjelent. És ennyi. Amit előbb írtam, a több akció, amit vártam, abba beleillett volna, de nem jelent meg úgy, szóval
1 pont.

3. Karakterek:
A főszereplőd nem Mary Sue. Egy esendő, félig bolond nő, sötét és borús múlttal. Igazából ez is olyan jó választás volt, mint az előző történet OOC-je, mert a logikátlanságot rá lehet fogni arra, hogy megőrült. Kiváncsi lettem volna egy Theoden-Gwen beszélgetésre, hogy a király mit szólt volna a nő dezertálásához, de hát ilyen nem volt.
Gwen barátnője és kolleganője egy paraszt:D úgy értem, fura, hogy senki nem vette észre, hogy Gwen a várban maradt. Meg azt se, hogy lelkileg milyen rosszul van...
Legyen
5 pont.

4. Cselekmény:
Egy kérdésem maradt. Akkor most az a gyerek, amit elvetetett, az Theodredé vagy az Inges csávóé? Úúú, de gonosz, ha Theodredé, mert akkor.... még ha fattyú lett volna, akkor is... ó.
Különben követhető volt az őrület és jelen/valódi kor. Néhol újra kellett olvasnom, nem tagadom, de azért nem volt zavaró.
4 pont.

5. Stílus és stilisztika:
A szóhasználatod megfelelt a kornak, a könyvnek, a témának. Nem éreztem azt, hogy naa, ilyet aztán nem mondanának. Kivéve, amikor az őr megállítja Gwent az elején. Az kicsit diszkós volt. :D
A tördelés az katasztrofális. Már bocsánat. Azt hittem, kifolyik a szemem! Olyan, mintha elfelejtettél volna egy idő után tördelni, mert az elején még volt.
A leírásaid tetszettek, jó misztikus lett az őrült rész.
Mivel fél pontot nem lehet adni, most csak
3 pont, mert hangsúlyosabb volt a rossz, mint a jó. :(

6. Vélemény:
Ilyenen én is gondolkodtam már, hogy mi lett Meduselddel, miközben a sereg a Helm-szurdokba vonult. Érdekes volt. Őrültes történetet még nemigen olvastam, de elképzelhető volt. Tetszett. A vége ellaposodott, és olyan érzést keltett, mintha levágtál volna belőle valamennyit. Elfogyott tán az időd?
4 pont

Összesen: 31
 II. TÖRTÉNET   Cím: Tökéletes látszat Kulcsok: Ellentétpár: haragtartás - megbocsátás Címkulcs: Tökéletes látszat Titkos: tükör Jelentősebb szereplők: Thorin, Legolas, BilbóPáros: Thorin/LegolasMűfaj: könnyed romantikusKorhatár: 12Figyelmeztetések: pre-slash, modern!AU, OOCJogok: Minden…..
Ziaw 2017.08.17 15:14:41
Kedves Író!

Elég szomorú vagyok, hogy minden történetet pontozni kell ahhoz, hogy érvényes legyen a pontozás. (
lotr-hobbit-kihivas.blog.hu/2015/05/19/olvasoi_szabalyzat) Ez azért rossz, mert én nem szeretem a slasht, és elég nehéz elvonatkoztatni ettől. Tekintve, hogy fintorogva olvastam végig -- ami NEM a te hibád. Úgy próbáltam pontozni, hogy hetero kapcsolatot képzeltem a helyébe. Ezt csak azért mondom, mert ha esetleg nem adok "megfelelő mennyiségű" pontot, az nem azért lesz, kivéve a 6. pontban esetleg, mert slasht írtál, amit én nem szeretek.

Igyekeztem. De akkor is. Sly-sly, ejnye-bejnye :D

1. Világ:
Kint az AU, pláne a modern AU. DE. Valahogy mégis hibádzik a dolog.
Érdekes gondolat modern köntösbe bugyolálni a Hobbit világot. Én ilyen még senkitől sem olvastam. Azért, mert egyedi megoldás volt ez a mágnás-kereskedelmi dolog e világban, adok neked
4 pontot.

2. Kulcsok:
Ellentétpár: Nem igazán éreztem jelentőségét a történetben. Persze, benne volt az örök tünde-törp haragtartás, de Legolas és Thorin között én nemigen éreztem ennek a működését. Az elején van rá némi utalás.
3 pont.

Címkulcs: Sokat merengtem rajta, hogy mire érthetted. Elfilóztam rajta, hogy mi itt a látszat? Hogy Thorin nem akarja beismerni, hogy homokos? Vaagy... nem értem. Valahogy nem passzol. Vagy az a tökéletes látszat, hogy a palota, amiben Legolasék élnek, nem is utálatos tündéket rejt? Talán ez. Jobb ötletem nincs. Majd javíts ki, ha alkalmad adódik rá.
2 pont

Titkos kulcs: Megjelent. Én olyasmit vártam volna, hogy az egyik karakter lesz tükre a másiknak vagy ilyesmi. De ilyet nemigazán vettem észre.
1 pont

Karakterek:
Akik megjelennek, azok Thorin és Legolas.
Tekintve, hogy a könyvben nyilván semmilyen, míg a filmben sem volt túl sok kapcsolat köztük, az egész valahogy fura. Szóval én inkább azt mondanám, hogy fogtál két karaktert, kölcsönözted a nevüket a Mestertől, és csináltál valami maszek dolgot. Ez AU lenne? Írtad az OOC-t is, helyén való. Igazából most nem tudom, milyen pontot adjak. Mert ha az OOC+AU azt jelenti, amit feljebb leírtam, akkor a maga nemében zseniális a mű. Viszont, ha nem....
Az OOC-vel gyakorlatilag kimentetted magad mindenféle lepontozástól, viszont tiszta szívvel nem tudok 5 pontot adni. Szóval lesz
3 pont.

4. Cselekmény:
Könnyed, egyszerű, emészthető történet lett. Volt eleje-vége. Csak nem értem, ide miért kellett szerelmet beépíteni... Néhány történet, mint a tied is, jobb lenne szerelmi szál nélkül, akármit is mond P.G.W.
4 pont.

5. Stílus és stilisztika:
AU és OOC! Nem győzöm figyelembe venni! A leírást kicsit száraznak érzem ennél a történetnél is. Bár, elgondolkodva magam sem tudtam volna jobbat csinálni. És inkább nem hagyok itt nyomot az én szarkasztikus javaslataimmal. :D A szóhasználatod... érdekes. Különleges, szokták mondani diplomatikusan. MODERN AU, szóval összességében
4 pont.

6. Vélemény: Nem az én világom az üzlet, sem a slash. Egy élmény volt olvasni, mert nem szoktam ilyeneket olvasni, de köszönöm neked, hogy fáradtál vele,
3 pont.

Összesen: 24
Ezennel megkezdődik a III. Gyűrűk Ura/Hobbit Kihívás publikálási szakasza. A publikálás a következőképp fog alakulni: Minden történet felkerülése után egy nap szünet következik, így kényelmesen be lehet osztani az olvasásra és pontozásra szükséges időt. A szavazási időszak egészen augusztus 30-ig…..
Ziaw 2017.08.17 14:44:13
Kedves Író!

Történetedet már néhány napja elolvastam, csak lusta voltam írni, de most itt vagyok.

1. Világ: Azonnal beszippantott a történeted. Olyan, mintha lapoznám a Hobbitot, és egyszer csak egy AU világba lapozok, de ez semennyire sem töri meg a történet élvezetét.
5 pont.

2. Kulcsok:
Ellentétpár: Bilbóra igaz volt... de ennyi. Azt hiszem, a hobbit karakterében alapvető ez a két dolog. Mégis kicsit kevésnek éreztem.
6 pont.

Címkulcs: A címet olvasva kicsit másra számítottam. Tulajdonképpen a történeted elejére lehet ráhúzni a címet, de ha jófej vagyok -- és miért ne lennék --, akkor megfelelt az egész is annak. Hiszen eleinte Bilbó menekülni akart, de aztán megváltoztatta a döntését. :)
5 pont.

Titkos kulcs: Benne volt, szerepe volt,
3 pont.

3. Karakterek:

A fő karakterek, akik megjelentek a történetedben, azok Thorin meg Bilbó voltak. Thorin ábrázolása nagyon jó lett, szinte sütött belőle az a távolságtartás, ami az őrülteket jellemzi, vagy micsoda. Szóval érted. Bilbónak voltak nem túl hobbitos pillanatai is, de tulajdonképpen rá tudok bólintani arra, hogy mint tapasztalatokat gyűjtött kis hobbit, talán képes lehetett átlátni helyesen a dolgokat. Egyedül azt nem tartottam logikusnak, hogy miért akarta elrejteni valahova az Arkenkövet. Azt bárki megtalálhatja, s puff, beüt a baj. Szóval ezért
4 pont.

4. Cselekmény:
A fent említett logikátlanságon kívül meg vagyok elégedve a történettel, érthető volt, és helyet adott némi izgalomnak is.
5 pont.

5. Stílus és stilisztika:
Na, látod, ezzel azért már akadtak problémák. Például Bilbó nevét hol rövid, hol hosszú ó-val írod. Volt néhány vesszőhiba is, főleg az elején, melyek rontottak az élvezeti értéken, s megakasztották az olvasást. Volt néhány fura mondat is valamerre... szóval ezek miatt
3 pont.

6. Vélemény:
Könnyed kis történet volt. Kifejezetten olvastatta magát, szerettem. Eddig talán ez a kedvencem. :)
5 pont.

Összesen: 36
Köszi, hogy megírtad!
VI. TÖRTÉNET   Cím: Mezítláb Kulcsok: Ellentétpár: ártatlanság - bűnösség Címkulcs: Mezítláb Titkos: emlékek Jelentősebb szereplők: Dís, Thorin, FrerinPáros: -Műfaj: lélektaniKorhatár: 16+Figyelmeztetések: burkolt nemi erőszakJogok: Minden jog J.R.R. Tolkiené, én csak felhasználtam a…..
Ziaw 2017.08.15 22:20:57
Kedves Író!

Szinte majdnem biztos vagyok kilétedben. Hozzád méltóra sikerült e novella.:)

Lássuk azokat a pontokat:

1. Világ:
Mint általában, most is többet adtál abból a világból, melyet ismerni vélünk mi, Gyu-Hobbit rajongók. Nem volt olyan mesés, nem volt olyan távoli, hanem igazi volt. Mert sajnos a világ nem olyan, mint Tolkien meséje, hanem inkább olyan, mint amit te ideteremtettél elénk. A szabályzatban a Tolkien-hűségen van a hangsúly, ezért sajnos csak 4 pontot adhatok neked.

2. Kulcsok:
Azt hiszem, nagy szerencséd volt a kulcsok kapcsán, mert mintha az Isten is ehhez a történethez jelölte volna ki őket.
Szerintem valamennyivel sikerült elérned a kívánt hatást.
7 pont az ellentétpárra, 5 a címre. S mielőtt folytatnám a felsorolást, ki kell emelnem, hogy a cím különösen megfogott. Már -- még mielőtt elkezdtem volna elolvasni -- elindította a fantáziám, és ezzel nem sok történet dicsekedhet. :) A titkos kulcs meg is jelent, szerepe is volt, oszlopos tagja volt a történetnek, úgyhogy 3 pont.

3. Karakterek
Összességében jól bántál a karakterekkel, főszereplőd szerencsére nem lett Mary Sue. Az érzelmeket Thorin és Dís között kicsit hiányoltam, valamint Dís daca ( ez de rokkantul néz ki) kissé őrületbe csapott át szerintem. El tudtam hinni, hogy a Durin-fiak ilyenek is lehettek, szóval
5 pont.

4. Cselekmény:
Cliffhanger. Mérges vagyok. De csak egy picit. Jó lenne tudni, te milyen véget szánnál a történetnek.
Az idősíkok elmozdulása követhető volt, értelmesen raktad össze az emlékeket, gördülékenyen haladt a történet. Csak egy kérdés maradt bennem: Ha -- márpedig valószínűleg -- Dís meghal, hogyan és kitől születik Kíli?
5 pont.

5. Stílus és stilisztika
A stílus illeszkedik a mű témájához. A leírást mégis kissé száraznak érzem, mert az alapján egy sokkal eseménytelenebb dokumentumfilm/tanmesére számítottam volna- 4 pont

6. Vélemény:
Különleges történet volt, egyedi élményt nyújtott, köszönöm, hogy megírtad.
5 pont

38 pont összesen.
VII. TÖRTÉNET Cím: A vér nem válik vízzéCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: X. Titkos: születésnap Jelentősebb szereplők: Csavardi Aranyfürt, Borbak Fredegár, Csavardi Bódi, Tuk FaramirMűfaj: általános, kalandKorhatár: nincsFigyelmeztetések: nincsJogok: Minden…..
Ziaw 2016.08.26 00:01:57
*Zia bezuhan*

Álmos vagyok, de nem hagyhatlak kritika nélkül.
Sejtelmesen sejtem, hogy ki vagy. Bár kb, minden törihez van sejtésem, na de vágjunk bele.

1. VILÁG: Nagyon hobbitos volt. Ne a könyvre gondolj, hanem az érzésre. Minden megvolt, ami a megyei életérzéshez kell. 5 pont.

2. CSAPAT: Bár a történet alappillérei az öregek voltak, azért mégiscsak jelentős szerepet kaptak az újoncok is, és ugyebár az ő történetükkel is folytatódhatna a novella egy másik kaland felé. 9 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS: Azt hiszem egyértelmű, hogy majdnem minden azon a helyen kezdődtt el. A térképek, az emlékek, a borzalmak mind ott maradtak papírba vésve a Bilbó illatú szobában. Ki tudja, talán a kölkök visszatértével még más is innen indul majd. 7 pont.
KULCSOK – TITKOS KULCS: Megvolt, bene volt. Egész vidám, családias hangulatot teremtettél vele a történt elején. :) a későbbiekben viszont elveszett. 2 pont.

4. KARAKTEREK: Valamennyien tündériek és karakterhűek lettek, a többiek pedig édesek. (rossz a névmemóriám). Nagyon örültem annak az örömnek, ami az öreg Samuékból áradt, mikor tudomást szereztek a tervről. 5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Az élet folytonossága jutott eszembe a történetedet olvasva. Szép, de szomorú is egyben. Nem találtam rossz dolgokat. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: A címedet olvasva valami vadabbra vártam, de a történet végére ebből a várakozásból mindent megértő mosoly lett. A leírásod sok mindennel kecsegtet, amit meg is kapunk...
Olyan vérbeli hobbitos légkört teremtettél minden egyes szavaddal. :) 5 pont.

7. Habár nem szeretem a hobbitokat, mégis, talán a tiéd lett az idén a kedvencem. Elvarázsolt, izgalmas volt, gyönyörűen megalkotott. Külön szépek lettek a fordítások, visszaadták a hely varázsát.

Igazán tolkienesre sikeredett novella lett, csodaszép versbetétekkel. Gratulálok a választáshoz meg az alkotáshoz is.

Köszönöm, hogy megírtad.

5 pont.

Összesen: 43 pont.

Zzzz
VI. TÖRTÉNET Cím: AlkonyCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: II. Titkos: keresztút Jelentősebb szereplők: snaga ork, uruk haiPáros: –Műfaj: H/C, SötétKorhatár: 14Figyelmeztetések: Durva nyelvezet!Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illet meg a lenyűgöző LOTR…..
Ziaw 2016.08.25 09:31:42
*Zia némileg pislog*
Kedves juuuj, majdnem ideírtam, kicsoda. :D (ha tévedek, NAGYON pofára fogok esni xD)

Na.
1. VILÁG: Ez sem az a pont tolkieni világ volt (véletlen e helyett a nyolcadik kezdtem olvasni tegnap este, bocsika). Egy másik oldalról mutattad be a szereplőid által a területet. Hogy rémületes lehet Minas Tirith, hogy a Holtláp jó búvóhely stb. Annak ellenére, hogy másik szemszögből láthattuk e helyeket, még azok voltak, csak most már objektívebben tudom nézni őket. 5 pont.

2. CSAPAT: A nagy ork útfélen volt, ez biztos. És a kicsi is, amikor a lápban bujkált, mondjuk ő szó szerint.:D És olyan értelemben is, hogy mi az orkok célja, útja? A pusztítás, a háború, de ez, mint írtad, most elveszett. S bár ebbe aztán mind beletörődtek, aztán ismét ráléptek egy új útra. Legalábbis a szándék ott van. 9 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS: A Fekete Kapuk előtt vívott csata. Bevallom, amikor először megláttam, nem számítottam arra, hogy a másik oldalról nézhetjük, milyen volt ez a csata. Hogy az Ellenség hogyan élte meg. És, mint tudjuk, ez a csata – és Frodó győzelme – jelentette Szauron uralmának végét, amely az orkok célját, útját elvette. Ez pedig arra sarkallt egy maroknyi túlélőt, hogy új utat keressenek. 7 pont.

KULCSOK – TITKOS KULCS: Fú. Én nem biztos, hogy tudtam volna mit kezdeni ezzel. A keresztút, ha jól emlékszem szó szerint kétszer jött elő, de ott volt átvitt értelemben is. Nem akarom senkit megsérteni ezzel a hasonlattal, de én igenis fel véltem fedezni a kicsiben jézusi hatásokat, amelyekről írsz is a vége felé, konkrétan. Bár nekem az a rész kissé szájbarágósnak tűnik, amiatt, hogy szó szerint leírod. Azistenbárányaakielvesziavilágbűneit-szerű vállalás és nyugodtság jellemző a kicsire, s bár (még?) nem halt meg, az ő sorsa is lehet krisztusi, bizonyos értelemben. 3 pont.

4. KARAKTEREK: Hú. Úgy érzem, a két ork jelentősen különbözik egymástól. És ennek én nagyon örülök. Mert sosem gondoltam rájuk úgy. Csak levágandó ellenség, oszt cső. <ne bánts>. Habár nem voltam felkészülve erre a szennyadagra, azért valamiképpen érzékletes lett, hogy ilyen szavakat adtál neki. A kicsi nyugalmáról, józanságáról már szóltam feljebb.
Megről, a Megmentőről nem sokat tudunk meg, ami fura, mivel elvileg ő a nagybetűs megmentő. Az ő részét kissé hiányoltam. 4 pont.

5. CSELEKMÉNY: Eleinte zavart a két szemszög, aztán egészen megszerettem. Mondjuk a történet felétől különösebb szerepe nem volt a két szemszögnek.
Kérdésnek több is maradt bennem, illetve elvarratlan szál, amelyre nem adsz magyarázatot. Ezeket felsorolnám:
– szinte hihetetlen, hogy csak egy darab élő orkot talált a pici
– a nagy ork nem kérdezi meg Megtől, hogy miért teszi, amit
– miért segít egy pap az orkoknak?

Volt még valami, de azt elfelejtettem :D

Szóval 3 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA:
Nem kenyerem az erőszak. Igaz, kint volt a figyelmeztetés, ennyire akkor sem számítottam. Bár a poszttraumás stressz(amit még sosem írtam le) kontójára írható, mégis soknak éreztem. Örülök, hogy a kicsi ork már túl volt a nehezén:D. Egyébként szép képeket használsz, jól beleépítetted az orkok kissé állatiasabb érzékeléseit, és elnevezéseit a történetbe.
Tetszettek a párbeszédek, az elején a katonák, és azok szóváltásai.
A címed gondolom átvitt értelemben készült, hiszen egy birodalom, egy uralom, egy kor alkonyát élik szereplőid. Viszont más értelemben ez a kis csapat orkod felvirágzására is utalhat, mivel az orkok szeretik a sötétet.
A leírás miatt érzek hiányt, mivel azzal a megmentőre helyezted a hangsúlyt, belőle meg nem sokat kaptam. 4 pont.

7. VÉLEMÉNY: Több szempontból is formabontó volt a történeted. Érdekes távlatokat nyitottál, és úgy érzem, férne bele egy második rész. Az elejét a sok leírás, gondolat, érzés ellenére nem éreztem soknak. Az orkok engem eddig nem érintettek meg. Nem mondom, hogy akkora orc fan lettem, de mindenesetre jobban átlátom már a dolgokat. 5 pont.

Összesen: 40 pont.

Köszönöm, hogy megírtad.
VIII. TÖRTÉNET Cím: Csak egy halott madárCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XIII. Titkos: hadifogság Jelentősebb szereplők: DísPáros: Dwalin/Dís (csak célozgatás szintjén) Műfaj: angst, sötétKorhatár: 16Figyelmeztetések: gyilkosságJogok: Minden jog J.R.R. Tolkient illeti, anyagi hasznom…..
Ziaw 2016.08.25 08:44:45
Szia!

Ó, ha. Megdöbbentem. Döbb-döbb.
Visszavonom egyik előző tippemet, mert ez te vagy, nokedliillatú, lelkem piroskája helyett ami vagy. :D

1. VILÁG: Az elém festett világ nem tolkienszerű. Inkább egy olyan hely, aminek kinézetét az érzelmek teszik hol széppé, hol pedig... Egy sokkal érzelemdúsabb, sokkal meseszerűtlenebb, sokkal zordabb világ az, ami itt szerepel, mint amit a könyvben/filmben tapasztalhattunk. Az én érzéseim ellenére viszont ez Középfölde volt, annak minden szépségével és bújával.
Sokat gondolkodtam, hogy végül mi legyen a ponttal. 4 pont.

2. CSAPAT: Abszolút úton. Dís egész élete erről szólt, hogy csinálja csak, amit kell neki. Nem volt szabad, mint a madár, hanem feladata volt, útja, amelyen végig kellett haladnia. 10 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS:
Az azalnurbizari csata volt Dís első igazi, szemtől szembeni találkozása a halállal. És hiszem, hogy ez az esemény bárkit megrendített volna. Ha ennek nincs karakterformáló hatása, akkor nincs semminek. Szegény lány innentől sulykolta magába a hazugságot, amit a végsőkig elhitt. Jaj. 7 pont.

KULCSOK – TITKOS KULCS: Nem kaptál könnyű kulcsot. Amikor elolvastam a fejlécet, erőst tanakodtam rajta, hogy hogyan fogod alkalmazni. A történet hangulatából érződött, hogy csak elvontan kerülhet itt bele. Belekerült. Egyszer. Bár maga a mondat, amelyben felbukkant, nagyon keményen szíven ütött, de ennél több szerepet nem éreztem, bármennyire is agyaltam rajta. 1 pont.

4. KARAKTEREK: Az a helyzet, hogy a legtöbb törp esetében az őket „használó” írónak elég könnyű dolga van, hiszen a Mester nemigazán foglalkozik velük túl mélyrehatóan.
Dís küzdött. Egész életen át, és a küzdelemért cserébe csak még több fájdalmat kapott. Megkeseredett, megkeserítette minden körülmény, minden sorscsapás, ami keresztezte az útját. Meg tudom érteni, hogy a vidám törpleányból hogy lett az, aki.
Thorin karakterét szerintem nagyon jól elkaptad. Szerettem, ahogy józansága és szigora végig ott volt a történetben. Igazi nagy tesóként viselkedett.
Frerin a másik véglet. Együtt reménykedtem Díssel, hogy ott, a hóban mindjárt megfordul, és rámosolyog, azt suttogja, semmi baj. Ez annyira frerines lett volna. :)
És Dwalin. Jaj, de szerettem a szívet szaggató nyamnyam. *bocsi, hajnali fél 3 volt *
5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Nem volt semmi kivetnivalóm. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Szinte vibrál a kegyetlen sorsú szellő árnya, ami senkit sem kímel. És a szavaid tükrözik e hatást. A címed már akkor torkon ragadott, amikor rápillantottam. A leírásod hátborzongató és szép is egyben. 5 pont.

7. VÉLEMÉNY: Eddig ez volt az első történet, ami könnyeket csalt a szemembe és összeszorult tőle a torkom. Szóval gratula. Azt nem ígérném meg, hogy fogom még olvasni, max. ha sírni lesz kedvem, mindenesetre azt elmondhatom, hogy nagyon hatásos, színes és mély novella lett. Köszönöm, hogy megírtad. 5 pont.

Összesen: 42 pont.
IV. TÖRTÉNET Cím: Céljaim fele voltál, és fele szabad tetteimnekCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: V. Titkos: őrült király Jelentősebb szereplők: Zsákos Bilbó, Tölgypajzsos ThorinPáros: nem explicit módon, de Thorin/Bilbó, amolyan „mi lehetett volna”…..
Ziaw 2016.08.23 23:42:50
Kedves író!

Ne haragudj, hogy elolvastam, és nem írtam azonmód, de most itt vagyok.

1. VILÁG: Mind a Megyét, mind az erebori emlékeket szerintem jól elkaptad. Zsáklak üres-otthonossága is szívet szorongató volt. 5 pont.

2. CSAPAT: Szerintem teljesen megfeleltél a csapat témádnak. Az egész történetet átitatja a belenyugvás a megváltoztathatatlanba. Szomorú, de egyszerű, elemi érzés az, amit remekül tudtál itt hullámoztatni, kezelni. 10 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS: Szerintem ezt jól beleépítetted. Az ihletadó Thorin búcsú felhasználása pont kapóra jött neked. S ahogy írtad, a későbbiekben Bilbónak ez a makk jelentette azt, amit gyászolt: Thorint. 7 pont.
KULCSOK – TITKOS KULCS: Thorin az őrült király. Igen. Viszont ennek a ténye, vagy a konfliktus, amit ez okozott, nem jelenik meg hangsúlyosan a történetben. Igen, írsz arról, hogy meglepte Bilbót, de én ennél egy kicsit többre vártam. Talán több fájdalomra(?). 1 pont.

4. KARAKTEREK: Egy ilyen szituációban el tudom képzelni, hogy Bilbó így érez, hogy átjárja a fájdalom, hogy a Thorin elvesztését követő űr nehezen gyógyul. Thorin haláltusájának utolsó, ütős mondatai is visszaköszöntek novelládból. 5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Tetszett, hogy vissza-visszakanyarodsz a jelenbe, majd ismét a múltba. Nem hagytál bennem kétségeket. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: A címed nagyon tetszett, a leírás már előre csavargatta az olvasói szíveket. A történetben nem találtam stilisztikai kakát, jár az 5 pont.

7. VÉLEMÉNY: Bevallom neked, hogy számomra valamiért nehéz olvasmány volt az alkotásod. Nem igazán kötött le, nem tudtál elvarázsolni vele. Talán túl sok volt a leírás, amiért nem hibáztatlak, csak elaludtam a meleg, néma gyászban, amit idepakoltál. 3 pont.

Összesen: 40 pont.
Ziaw 2016.08.24 00:50:32
V. TÖRTÉNET Cím: Lopott érzésCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: III. Titkos: tolvaj (Szervező megjegyzése: A III. történet titkos kulcsával megegyező a kiosztásnál történt adminisztrációs hibából kifolyólag.) Jelentősebb szereplők: LegolasPáros: Legolas/sajátMűfaj: romantikusKorhatár:…..
Ziaw 2016.08.24 00:17:46
Őhm. Izé. Még mindig nem szeretem a slasht. És bevallom neked, hogy Caradoc bemutatkozásától kezdve köszöntem szépen, elég volt.

Szóval 1. VILÁG: Meglehetősen kontrasztos lett az, amit a Bakacsin – vagy akkor még Zöld(?) erdővel és a benne tomboló(?) tündével csináltál. Amikor még a történet szövegéből nem derült ki, hogy Legolas az illető, nem tippeltem volna rá. A másik helyszín, a kocsma érzékletes lett, leemelve minden szépséget rejtő fátylat egy kocsmáról. 5 pont.

2. CSAPAT: Bár Legolas tényleg elindul fizikailag az otthonából, messze, egy fogadóba én mégis azt érzem, hogy inkább a maradás volt hangsúlyosabb a történetben. Végig azt éreztem, hogy a főszereplő az elmúlt dolgok iránt vágyakozik, és abban élne inkább, ami már csak emlék. 6 pont.

3. KULCSOK – KÉP KULCS: A Bakacsin erdő. A hely, ahol Legolas eddigi élete zajlott, a hely, ahol gyűlölt atyja, királya élt. Legolas (–akinek a nevét elsőre sose bírom helyesen leírnixD) az erdőhöz köti rossz emlékeit, ebből, ettől menekül. 7 pont.

KULCSOK – TITKOS: A halál ellopta Legolas anyját. Ellopta...eggyel lentebb kifejtem, mit. Azt, hogy Caradoc mit lopott el, nem szeretném megtudni. 3 pont

4. KARAKTEREK: Legolas, az 1900 éves tündeherceg engem ebben a storyban leginkább egy 13 éves, pattanásos tinire emlékeztetett, aki nem kapta meg karácsonyra az új monitorját. Aztán, a kupiba érve megijedt a felnőtté váláa jeleitől. Szóval nem. Nem lett tündeherceg. A reakciói még legjobb esetben sem tündeszerűek. A megszólalásait, őszintén nem tudom, hogy tehetted a szájába. Nekem nem jött át az állítólagos herceg a sorok közül.
Thranduil, bár csak háttérinfóként kerül elő, végre, ebben a ficben érzékelhető benne az, hogy ő uralkodó. Gonosz? Nem, csak az általa képzelt, nagyobb jóért küzd.
Caradocról nem tudok nyilatkozni. 2 pont.

5. CSELEKMÉNY: Ebbe igazán nem szólhatok bele, mivel nem olvastam végig. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: El kell mondjam, az elején még tetszett, ahogy fogalmazol. Aztán rájöttem, hogy mindent, amit írsz, egy tündéhez kéne társítanom. A gondolatait, a megszólalásait, na, és ez nem ment.
Legolasra rengetegszer utalsz „a férfi”-ként, ami bennem, valamilyen oknál fogva egy helytelenítő érzést hagy maga után.
A címed bizonyos értelemben zseniális. Számomra itt a lopott érzés az a zavarodottság és a perzselő harag, amelyek egyáltalán nem illenek egy tündéhez.
A leírásod szerint meg... Ú, Leggy annyira vitte a keserűségből, hogy... (történeted vége?) hát. Nem találom igazán karakterhűnek. /Bár ezt írhattam volna egy ponttal feljebb is.)
Ha nem Legolas, hanem egy halandó lett volna a főszereplőd, azt mondom, tetszenek róla a jellemzéseid, de nem így. 3 pont.

7. VÉLEMENY: Nagyon kevés olyan történet van, amit nem olvasok el. Bétaként, pályafutásom során csupán féltucatszor fordult elő. Esetedben nyilván az is közrejátszik, hogy nem szeretem a slasht, azazhogy borsódzik a hátam, és amúgy is, de már ha kihívást olvasok, nem válogatok – gondoltam én. – Kibírom – gondoltam én, de nem így lett. Hozzáértő olvasók bizonyára hozzáértően fognak pontozni, de én nem. Igyekvésed, a történettel való munkád tiszteletére 2 pontot tudok adni.

Összesen: 33 pont.
III. TÖRTÉNET Cím: A soha-békeCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: I. Titkos: tolvaj Jelentősebb szereplők: Gollam, Bombadil TomaPáros: –Műfaj: novella, AUKorhatár: nincsFigyelmeztetések: nincsJogok: Minden jog J. R. R. Tolkient illet. Anyagi hasznom nem származik a…..
Ziaw 2016.08.18 10:29:55
Szia! Ó, tudom ki vagy, drágaszág :D előlem nem bújhatsz el, bizony.
Bocsi. A történeted hatása alá kerültem. :D
Bevallom, eleinte három tippem volt a szerző kapcsán, de aztán elárultad magad :D

1. VILÁG: Kiváló volt. Az ábrázolásod, a szóhasználatod, a ----(szerző nevének helye) -s mellékneveid díszítései. Szerettem. Ahogy az erdőről írsz, Bombadilékról. Annyira éreztem a Gyűrűk Ura könyvem illatát, ahogy olvastam, szóval 5 pont.

2. CSAPAT: Szegény hobbitok már nem menekülhetnek attól, hogy állandóam úton vannak, legyen az Zsákos vagy sem. Gollamot nemcsakhogy a valóságban űzte a gyűrű hatalma, de a belseje is utat tett meg rendes hobbittól addig a hobbitig, aki már nem ismerte fel a jót. 10 pont.

3. KULCSOK -- KÉP KULCS: Először, olvasva a szereplőidet, nem is értettem, hogy mit keres itt a kép kulcs, aztán ott, ahol rövid időre Bilbó is bekapcsolódik a történetbe, megértettem mindent. :D Gollam gyűrű utáni kutatása, majd pedig az, hogy eljut Frodóékhoz, Bilbónak köszönhető. Ennél jobban tán csak Szauron irányította a Gyűrűk Ura cselekményét. :D 7 pont.

KULCSOK -- TITKOS KULCS: Nemcsak megjelent, de később Gollam kedvenc szavává vált a titkos kulcsod. És öcsém! Hogy lehet valaki ennyire mákos a titkoskulccsal! :D plusz szerintem a történetben nem Bilbó az egyedüli tolvaj, hanem Szméagol másik énje is, aki ellopta a kedves hobbitot, elorozta annak testét, majd elméjét. 3 pont.

4. KARAKTEREK: Imádtam, és végre jobban megértettem Szméagolt, s annak gyötrelmeit. Szépen ábrázoltad, végül hogyan lesz Gollam rabszolgája.
Külön örültem Bombadil Toma és Aranymag felbukkanásának, igazi fényt hoztak Szméagol gondterhelt, fátyolos, sötét sorai közé.
Bilbó pedig teljesen bilbós volt. Jó volt Szméagol szemszögéből látni az eseményeket. 5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Szméagol szemszögéből saját élete, tele borzalmakkal, kétségekkel, végül a teljes őrülettel, ami magába szívja. Én minden kérdésemre megkaptam a választ. 5 pont.

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Úgy általánosságban minden rendben volt. Egy negatívumot tudok felhozni (vagyis többet is, amelyek aprók): én a bilbós résznél nagyon szűknek éreztem a történet lezárását, jóllehet nem volt rá elég a szószám? Szóval odáig a pontig szépen folydogál a történeted, ott meg egyszeriben összemegy és kiszárad. Sajnálom ezt a végét, mert amúgy nem éreznék hiányt. Másik apróság egy elíráa, mégpedig Rhovanionból egy betű kimaradt.
Végig szép leírásokat alkalmaztál, helyenként már túl költőien a számomra. A párbeszédek olyan hatást keltettek bennem, mintha az eredeti művet olvasnám, szóval Drakula, akarom mondani, gratula.
A címed annyira ----(szerző nevének helye)-s, hogy ha először elolvasom azt, egy percig sem töprengek, ki az író. :D És a magad költői, képes, metaforikus módján magába zárja Gollamot. A leírás szintén. 4 pont.

7. VÉLEMÉNY: Engem megnyertél. Már rég vártam egy ilyen ficre, úgyhogy köszönöm neked, hogy megírtad. Szerettem elveszni a történet közben, ringatózni a homályban, ami körülvette Szméagolt. 5 pont.

Összesen: 44 pont.
II. TÖRTÉNET Cím: VáltozásokCsapat: Ninniach – Útfélen Kulcsok: Kép: XI. Titkos: Lasgalen fehér ékkövei Jelentősebb szereplők: Thranduil, BardPáros: BarduilMűfaj: novellaKorhatár: 16Figyelmeztetések: ***SLASH***Jogok: Minden jog J. R. R. Tolkien jogutódjáé.Tartalom: Tóváros urának…..
Ziaw 2016.08.16 16:44:36
Kedves Író!

Már az elején elmondom, hogy nem szeretem a slasht. Természetesen megpróbálom ezt a tényt nem a te károdra felhasználni a pontozás során. Csak gondoltam, ezt fontos megemlítenem.
És szinte biztosan érzem, hogy ki vagy. :D

A pontok:
1. VILÁG: Szinte azonnal ott éreztem magam Tóvárosban, és annak halszagú, immár vidám és gazdag forgatagában. Az egész történetre elmondható ugyanez, hiszen a Zöld erdő is a könyv- és filmbéli varázsával ajándékozta meg az olvasót. 5 pont.

2. CSAPAT: A te csapatod az útfélen csapat volt, ha jól megnéztem újra. Ebben semmi kivetnivalót nem találtam, hiszen Bard a Hobbithoz képest jövőbeli nyugalomban és boldogságban él. Thranduil pedig a tündék dögunalmas életét éli =D. 5 pont.

3. KULCSOK -- KÉP KULCS: A kép kulcs megjelenik a tünde visszataszítóan nyálas erdőbemutatójában, és ha jól értettem a végét, ez a híd szimbolizálta Bard vágyát a tündekirályra? Ha nem így értetted, akkor bocsi. Nekem ez jött le. Aztán az is lehet, hogy Thranduil ezt láttatta szegény Barddal, de ezt a gondolatsort majd lentebb kifejtem. Mivel ennél több szerepe nincs a történetben, csak egy kép, egy ábránd, esetleg egy illúzió, vagy valamit félreértettem, adok neked 6 pontot.

KULCSOK -- TITKOS KULCS: Piszok nagy szerencséd volt a kulccsal, én úgy látom. Ha mondjuk más szereplőkkel kell dolgoznod, úgy nem lett volna olyan könnyű az ékköveket beépíteni a történetbe. Így viszont, ha vázlatszerűen is, de ott voltak a történetben, és Thranduil fel is használta őket, hogy a köveknél is hőbb vágyát teljesítse. 2 pont, mert az elején én kevésnek éreztem azt a barlang, láda és kész részt.

4. KARAKTEREK:
Bard tulajdonképpen majdnem a történet végéig akként a Bardként viselkedik, akit el tudnék képzelni egy nyugodt Tóváros uraként. A halászokkal ugyanúgy barátságos marad, gyermekeire kevesebb idő jut, rendezi a város ügyeit, miután megmentette annak lakóit a sárkány dühétől. Viszont nem gondolom, hogy ilyen könnyen elcsábulna, holmi ígéretekért. Ahogy magad is írtad, földhöz ragadt emberke ez a Bard.
Thranduil nekem a történet antagonistája, főgonosza, mert roppant önző módon, esetleg tünde varázslatokat bevetve, kihasználva a halandót, teljesíti be önnön vágyait. A történet eleje felé, például a levélben még meg tudtad tartani a karakterét, egészen hallottam is a hangját a fejemben, de aztán elvesztetted a magasztos tündekirály képét, és egy visszataszító... már ne haragudj meg érte, picsa lett belőle. Elvesztetted a tündékre jellemző mértékletességet, és elhalandósítottad Thranduilt. Én legalábbis így láttam. Félek, hogy azért, mert gyorsan a tárgyra akartál térni.
A kis Sigrid nagyon drága volt az elején. :) 3 pont.

5. CSELEKMÉNY. A történet célja, hogy Thranduil unalmas napjaiban fú, most majdnem valami kritikán alulit írtam xD. Szóval unatkozik a drága; de hála a családját és városát elfelejtő Bardnak ( ami nem feltétlen az ő bűne ), mindent megkap, amit csak akar.
Thranduil főkakikavaróként remekül alakít, hiszen minden józanságát elveszi szegény Bardnak, aki még a lányában is a feleségét látja, és jól tudjuk, hogy ő elvileg nem ferde. Hiába is próbálom, nem tudom úgy látni a dolgokat, hogy a kettejük...izéje mindkettejük akarata lenne, de Thranduil mesterkedése és varázslatosan kacifántos magyarázatai ott tartották Bardot, aki végül elvileg boldog lett a családja nélkül. Remélem, Sigridnek lesz egy két nyílvesszője Thranduil számára, amint az ellátogat hozzájuk. :D Mert az biztos, hogy a tündekirály nincs jó hatással a halandókra. Vagy akármelyik tünde. Lásd.: Hobbit 3. Kíli halála. :D
Ha viszont beslashelődünk, és Bard is akarta Thrandyt, de kajak, akkor sajnos nem értem, hogyan hagyhatta ott a gyermekeit a tündekirályért. Számomra elvarratlan maradt az, hogy ezek után miként gondol, vagy gondol-e Bard a gyermekeire. Szóval egy négyest tudok kierőszakolni magamból, teljes jóindulattal. (4 pont.)

6. STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Kezdem nálad is a rosszakkal. Már első olvasásra is elég sok pont- vessző- helyesírási- elírási hibát észleltem, aminek tetejében még ott voltak azok a szavak is, mint például a gondolkodásmód és az orgazmus, amelyek teljesen elütöttek a szöveg hangulatától.
A cím teljesen jellegtelen ebben az esetben. Nem is értem, miért lett ez a címe. Olyan, mintha egy verseskötetet takarna a Változások.
Amikor a tündekirály és Bard sétálgatnak az erdőben Thrandy állandóan kacag, mint valami szerelmes tini, ami elég zavaró, és ahogy előbb is írtam, teljesen lealacsonyítja a férfit. Ahogy a célozgatás jellegű mondatai is az íjász felé. Apropó, ha már itt tartunk. Amikor Bard Thrandynál van, a narrálások döntő részében íjászként utalsz rá, ami már-már szóismétlésbe kanyarodik át.
Az a Bard, aki Tóvárosban van, teljesen karakterben is van, a thranduilos részek kétféle kimenetelét pedig már feljebb említettem. A leírásod rendben volt, szegény Bard élete jelentősen megváltozik, miután óvatlan lábait a kastélyba teszi. 2 pont.
I. TÖRTÉNET Cím: Királyból senkivéCsapat: Alagos – Úton Kulcsok: Kép: XII. Titkos: amnézia Jelentősebb szereplők: Thráin, SzauronPáros: –Műfaj: novella, angst, dráma, sötétKorhatár: +18Figyelmeztetések: kínzás, gyilkosságJogok: Ez a novella fanfiction műfajban íródott, pontosabban egy…..
Ziaw 2016.08.16 12:33:20
Kedves író!

Ejha. Ez nem volt semmi. Van egy tippem, hogy ki vagy, de hát na. Megint tippelgetek, elvégre miért ne. :D
Na, de nézzük a pontokat.

1. VILÁG: A világod engem rögtön beszippantott, amint elkezdtem olvasni a soraidat. Dol Goldur sötétsége és a törpicseket tébolyító másfajta sötét úgy szippantott be, mint valami lefolyócső. Inkább a film hatásait véltem felfedezni a történetedben, és amondó vagyok, hogy az extraváltozatában esetleg helyet is kaphatott volna. 5 pont.

2. CSAPAT: Bevallom, a kulcsaidat utólag olvastam el, a novella után. És ezzel az úton kulccsal teljes mértékben nem tudok egyetérteni. Elmondom, miért. Igaz, hogy a történetet jelentős része Thráin fejében zajlik, és ő meg Sauron csatát vívnak az ép elme megtöréséért ,a behódoltatásért, viszont a történetből számomra mégis az az oda nem illő megkönnyebbülés hangsúlyosabb. Talán azért, mert már eleve tudható, hogy egy maiával szemben egy egyszerű, halandó törpnek nincs sok esélye, hiába is makacs, meg önfejű. Én így ezért csak 7 pontot tudok adni.

3.KULCSOK – KÉP KULCS: A törpök és sárkányok élete a kincsek mentén összefonódik. Thráin esetében a tűz a törpöt nyilván Erebor pusztulására emlékezteti. Viszont volt itt más is. A törpök tüzességéből is bemutattál példákat Dísen és természetesen Thráinon keresztül. Thrór őrülete is tüzesnek, vadnak mondható, úgyhogy szerintem a kulcsod mind átvitt, mind képi értelemben helyet kapott. És a történet végkifejlete, az, hogy Thráin végül megadta magát, mind a tűznek „köszönhető. ” Szóval 7 pont.

KULCSOK – TITKOS: Egek! Én egy ilyen kulccsal nem tudom, mit kezdtem volna. Körülbelül a novella közepétől bukkant fel, majd egyre nagyobb jelentősséggel bírt, ahogy a végéhez közeledtünk. Szerintem nagyon szépen kirajzolódik, ahogy Thráin megadja magát a nagyobb hatalomnak, folyamatosan veszít saját magából, és ezt szívszaggatóan mutatja be a titkos kulcsod, és annak felhasználása. 3 pont.

4. KARAKTEREK: Thráinról nem igazán tudunk sokat, de el tudom hinni, hogy ilyen lehetett. Nagyon szép, amikor arról írsz, bánja, hogy nem törődött eleget a gyermekeivel.
Sauron a maga kegyetlen mivoltával szinte átégette a történetet, csakúgy, mint a törp tudatát. A karakterek megtörése, kínzása, majd „szemétbe hajítása” azt hiszem, az ő reszortja.
Dís az, akiről valahogy PJ elfeledkezett. A királyi, méltóságteljes viselkedés, és az aggódás a család iránt a törp família egyetlen megemlített női tagjának remek jelemzése Erebor ezen napjaiban. Az ő részénél hiányoltam Fíli megszólalását, vagy azt, hogy valamit kezdj vele, ne csak odarakd. Összességében 5 pont.

5. CSELEKMÉNY: Picit féltem. Féltem attól, hogy az elmetörés közben elveszik a valóság linearitása az elme ködében. Viszont nálad nem veszett el. Végig követni lehetett az agybéli utazást emlékeken és vágyakon át, majd a kiszakadást a jelenbe, amely aztán a múltba vész. Két kérdés vetődött fel bennem, amiből igazából csak az egyik lényegesebb, a másik csak Zia-féle kukacoskodás. Hogyan láthatta meg Dís Thráint a tükörben? És mit keresett Frerin a lépcsőn? Ezek apró dolgok, ezért nem vonhatok pontokat le, úgyhogy 5 pont.

6.STÍLUS ÉS STILISZTIKA: Először kezdem a hibákkal. Bocsi, szakmai ártalom. Szóval volt 2 szembetűnőbb szóismétlés, és egy hely, ahol vessző helyett pontot raktál.
Különben, ahogy előbb is írtam, magába szippantott a történet, a párbeszédekkel is minden rendben volt, nem tűntek idegennek, sem zavarónak. A leírásaid az irodalmi nyelv győngyszemei voltak, keverve még a szép, de nem túlbonyolított képekkel, amelyeket használtál.
A cím szerintem nem egészen illik a történetre, hiszen Thráin a végéig király marad, és csak ott törik meg az ereje, ahol bárkinek megtörne, akinek van szíve. És szerintem akárhogy is, de végül Thráin az, aki győz, mert igaz, hogy a gyengesége győzi le, de a gyűrűhöz való ragaszkodását győzi le vele, amivel az emberiessége győz, nem a hatalomvágya. Ez aztán a mondat! Azért remélem, érted. :D A leírás tetszett, remekül összefoglalta a történet kiindulását. Úgy amblock 4 pontot tudok adni.

7. VÉLEMÉNY: Azon kívül, hogy az eleje kicsit döcögött, tetszett az a küzdelem, amelyet megalkottál törp és maia között. Habár élveztem ezt a harcot, nem vagyok benne biztos, hogy újra és újra elolvasnám. Nem könnyű kulcsokat kaptál, és ezért le a kalappal előtted, de most csak 4 pontot tudok rá adni. Köszönöm, hogy megírtad!
Összesen: 40 pont.
VIII. TÖRTÉNET Cím: Egy nap ZsáklakbanKulcsok: Fő: „Ha többen becsülnék inkább az otthont az arany helyett, a világ sokkal derűsebb hely lenne.” Szereplő: Zsákos Frodó Tulajdonság: rejtőzködés Titkos: Bilbó zsebkendője Jelentősebb szereplők: Zsákos Frodó,…..
X. TÖRTÉNET Cím: Dicső tettek krónikásaKulcsok: Fő: „A tett attól, hogy nincs ki dicsőítse, éppolyan vitéz tett marad.” Szereplő: Zsákos Bilbó Tulajdonság: bölcsesség Titkos: tündeköpeny Jelentősebb szereplők: Zsákos Bilbó, Csavardi Bódi (Samu apja)Páros:…..
VII. TÖRTÉNET Cím: Láss mögé!Kulcsok: Fő: „Azt hallottam, hogy a tündéktől dőreség tanácsot kérni, mert egyszerre mondanak igent, vagy nemet.” Szereplő: Thranduil Tulajdonság: kevélység Titkos: athelas Jelentősebb szereplők: ThranduilPáros: Nincs, viszont a…..
Ziaw 2015.07.17 01:06:41
Szia! Bocsi a késésért, már napok óta olvastam a töridet, ahogy az utolsót is, de egész eddig nem tudtam értelmes gondolatokat összerakni, és egy széthullott fejjel nem akartam nekiállni pontozni. Na, lássuk csak.
1. Szépnek találtam az általad ábrázolt Bakacsin erdőt, a palotát pedig a Te írásod alapján jobban el tudtam képzelni, mint a könyvben. :-) 5 pont.
2 . Kulcsok: A főkulcs beillesztése tetszett, a tulajdonság is rendben volt, a titkos kulcs nekem valahogy úgy érződött, hogy kicsit erőltetetten került be, de benn volt, szóval 10 pont.
3.Thrandi és a kevélység úgy illenek össze, mint zsák a foltját. Szóval érted. Este van. Tetszett a kis jellemfejlődés, viszont szerintem túl árnyalt volt az, ahogy ezt megírtad, nem volt egyenesen érthető a miért és a mert. Viszont jó volt visszagondolni arra, hogy vajon milyen lehetett egy „rendes” Thranduil. 3 pont.
4.A cselekmény felépítése tetszett, a végén viszont csattanósabb csattanót vártam, amit nem kaptam meg. 4 pont.
5. A leírásod rendesen felcsigázott, a cím jó rejtélyes lett, és érdekes szituációt is teremtettél ezzel a dupla Thranduillal. Néhány mondat kicsit zavaros lett, és megint elő kell szednem itt az erőltetett szót, mert megint csak ez érződött számomra. Könnyen lehet, hogy tök zakkant vagyok. Ezért pedig nem vonhatok le pontot, 5 pont.
6 Thranduilról szerintem elég nehéz kedveset, legalábbis pozitívat írni, de Te ennek ellenére megpróbálkoztál vele, és szerintem sikerült is. Thranduilt magát nem igazán kedvelem, akármi is legyen, de tetszett, hogy a másik énje megleckéztette. :-D 4 pontot adok.
Összesen :31
IX. TÖRTÉNET ~A kép DarqueJackal munkája~ Cím: ArkenszívKulcsok: Fő: „A halál csak egy másik ösvény, melyre mind rálépünk. Amikor a világ szürke esőfüggönye felgördül és minden ezüstös tükörré válik, akkor meglátod.” Szereplő: Thrór Tulajdonság:…..
VI. TÖRTÉNET Cím: Soha már –Kulcsok: Fő: „Itt ülsz egy koronával a fejeden. És mégis kisebb vagy, mint eddig bármikor.” Szereplő: Aragorn Tulajdonság: lojalitás Titkos: Galadriel-tükre Jelentősebb szereplők: Aragorn, Galadriel, HaldírPáros: Aragorn /…..
Ziaw 2015.07.08 22:57:33
Szia!
Egyetlen szó jutott eszembe a történet elolvasása után: tökéletes. Ez azért is nagy dicséret, mert nem vagyok jó barátságban a slashel, nagyon nem, mégis... na, irány pontozni.
1. Szép volt, eredeti volt, magával ragadó. 5 pont.
2.A Kulcsok. A főkulcs gyönyörűen olvadt a történetbe, a szereplő, titkos kulcs is szépen el lett találva. Érdekes, hogy a Taurieles történet írója is Galadriel tükrének segítségével próbálta a főszereplő problémáját megoldani. A te változatod fandomhűbbre (de hülye szó ez) sikeredett, lévén, hogy Aragorn egy képzeletbeli képet lát, nem egy hullával beszélget. A tulajdonság kulcs az egész történetet marta, égette, elemésztett mindent, amit Aragornról tudni véltünk, szóval 1 szó, mint száz : 10 pont
3. Mivel kinn az OOC, sokmindenbe nem lehet belekötni. Viszont érdekes, hogy Galadriel nem az unokája pártját fogta Aragorn ügyében, ezt kicsit furcsálltam, meg azt, hogyha Aragorn kétes vágyai beteljesültek volna, akkor mi a helyzet a nagyobb jóval? Szóval ezek érdekee kérdések, amikre talán jómagam sem tudnék választ adni, 4 pont.
4. Szerkezet: Tetszett ez a keretes megoldás, szilárd, őszinte és igazi lett Aragorn szenvedése a két "szék" között. 5 pont.
5. Imádom az írási stílusod, szép, ízes, finom olvasni is. 5 pont.
6 . Folytatva a pontozás előtti gondolatomat,... mégis tökéletesnek éreztem. Habár voltak részek, amelyek miatt a nézeteim végett húztam a számat, de ez nem a te gondod, hibád etc., Aragorn szenvedése olyan valóságos és érthető lett, hogy jujj. Köszönöm neked, hogy megírtad, 5 pont.
Összesen: 34 pont
III. TÖRTÉNET Cím: Kegyetlen emlékekKulcsok: Fő: „(Hogyan fonjuk újra a régi élet fonalát? Hogyan folytatod tovább, ha a szíved mélyén kezded megérteni, hogy nincs már visszaút?) Vannak dolgok, amiket az idő sem képes helyrehozni, olyan túlságosan mély sebek, amelyek…..
II. TÖRTÉNET ~A kép Rosyan munkája~ Cím: Ellenfél, ellenség, ellentétKulcsok: Fő: „De végül is ez csak egy múló dolog. Ez a sötétség. Még a sötétségnek is el kell múlnia, új nap virrad majd fel! És ha egyszer kisüt a nap, annál tisztábban fog…..
Ziaw 2015.07.06 23:34:48
Szia! Nálad is rögtön a tárgyra térnék.
1. A világ, a világ kezdete, s alakulása a te töridből jobban átjön nekem, mint amit a Szilmarilokban olvashatunk. Persze, ez lehet, hogy csak a fordító hibája. 5 pont.
2. A főkulcsos nekem annyira nem jött át. Jó, a reménykedés ott a végén befigyelt, de szerintem nem járta át az egészet. 2 pont. A szemszög teljesen rendben volt, érdekes volt, 3 pont. Tulajdonságnak a halhatatlanság magától értetődik, hisz istenekről van szó. 2 pont. A titkos kulcs beillesztése különösen tetszett, 1 pont.
3.A karakterhűség...nos, Tolkien Morgothot gonosznak teremtette, te pedig a töridben Illúvatarról állítod ezt. Kirakhattál volna egy OOC-t. Az elején a gonosz rész miatt adok 2 pontot.
4. Kicsit korainak éreztem a végét a novellának, a csattanó, ha nevezhetjük így, tetszett. 4 pont.
Helyesírás és stilisztika. Hiányoltam a párbeszédeket, bár ebbe a monológba nehéz lett volna begyömöszkölni őket. Egy, legfeljebb két elírást vettem észre. Ó, a cím! A cím nagyon tetszett, le a kalappal! (-: Tetszett, hogy tettél utalásokat a törpökre, és azokra, amik történni fognak velük. 5 pont.
6. Picit unalmas volt nekem a novella. A sárkányos és törpös részt élveztem, illetve Morgoth terveit. A Szilmarilok története -- szerintem -- amúgy sem tartozik a legizgalmasabbak közé. Különleges szemszöget választottál, az igyekezetedért 4 pontot adok.
Összesen 28.
V. TÖRTÉNET Cím: Elendil csillagaKulcsok: Fő: „Én nem állok senki oldalán, mert az én oldalamon sem áll senki.” Szereplő: Legolas Tulajdonság: állhatatosság Titkos: Elendil fénye Jelentősebb szereplők: Legolas, Aragorn legidősebb leánya, AragornPáros:…..
Ziaw 2015.07.06 00:35:57
Szia! Nos, lássuk csak...
1 . Nagyon tetszett a világábrázolásod, még akár a trilógia folytatásaként is beillett volna, 5 pont.
2. Kulcsokkal kapcsolatban nálad is kijelenthetem, hogy örülök annak, hogy a titkos kulcsot nem csak úgy elszórtad valahova, hanem fontos lett, 10 pont.
3. Legolas karakterét szerintem nagyon jól eltaláltad, a megdöbbenései, a reakciói tündések lettek. Aragorn látszólag kissé megvénült, elhagyta a harci ösztöne, ez rendben is van. A Csillag utolsó döntése, az öngyilkosság kicsit fura volt viszont. Ilyen szülőkkel, mint Arwen és Aragorn, nem hiszem, hogy nem lehetett volna megbeszélni. Persze értem én, kellett a dráma, 4 pont.
4. In medias res kezdés volt, de gyorsan bele lehetett látni a dolgokba. Tetszett, hogy új küldetést adtál Leginek, egyben választást is, ami sorsokat dönthet(ett volna) rendben volt a vége is, szívbemarkoló, de mégis valahogy nyugalmas, mint maga Legolas útja, 5 pont.
5 . Az elején kicsit pislogtam a nyelvhasználaton, főleg, mikor Legi légzéséről írtál, szinte vártam az orvosi szakvéleményt a tüdeje működéséről, s annak állapotáról. Viszont azután tetszett a kicsit régiesre vett fogalmazás. A cím teljesen rendben van, mondhatni átlagos Gyűrűk Ura történet fejezet cím is lehetne. A leírás magával ragadó, kis izgalommal vegyítve. A párbeszédeid igazán illettek a helyzetekbe, semmi sem zökkentett ki, 4 pont.
6. Magával ragadó volt a novellád, különösen tetszett, hogy nem adtál kitalált nevet a lánynak, hanem megoldottad anélkül is. Legolasról, mint szórakozott tündeprofesszor simán el tudom képzelni, hogy nem vette észre, hogy valaki szerelmes belé:D szívesen olvastam volna még Legolas ork kalandjáról, meg arról, hogy kihez ment volna hozzá Aragorn lánya, de így is jó volt, könnyen emészthető, finoman drámával megszórva, 4 pont.
Köszönöm az élményt!
Összesen : 32
IV. TÖRTÉNET Cím: Mondd, Király, emlékszel-e még…?Kulcsok: Fő: „Tudod a nevemet, csak arra nem emlékszel, hogy én viselem.” Szereplő: Smaug Tulajdonság: kedélyesség Titkos: palantír Jelentősebb szereplők: Smaug, ThranduilPáros: –Műfaj: hurt/comfortKorhatár:…..
Ziaw 2015.07.05 01:31:29
Szia!
Mindjárt elalszom, de ezt még megírom neked.
1. AU-t kitetted, *simi-simi*, a világ -- ha az események nem is, Tolkien világához hasonlatos lett, 5 pont.
2.A főkulcs valahogy (nekem) sehogy sem passzol. Lehet, hogy így este 0:49-kor nem ezzel kéne foglalkozni, de... A szereplőkulcshoz nem igazán tudom, hogy mit szóljak. Jó ötlet volt két nézőpontot csinálni, és igen, a sárkány koma több szerepet kapott, úgyhogy nem lehet belekötni. A tulajdonság kulcs lerí Szmaugról, a titkos kulcs... eleinte sehova sem tudtam tenni, de a végére értelmet kapott, sőt fontos lett, nem úgy, mint az előző történetekben, kivéve a Galadriel/Gandalf párosnál a bot. 9 pont.
3. Szmaugot szerintem tök jól eltaláltad. Hallottam a hangját a fejemben, amikor ő beszélt. (: Thranduil kesernyés maradt végig, ő is tetszett. Aranyos, hogy beleraktad a kis Legolast (:, 5 pont.
4. Tetszett a történetvezetésed, nagyon izgalmas volt az utolsó kép, hogy mit is láthatott volna Thranduil a palantírban, jó volt, 5 pont.
5. Cím, leírás sokat sejtet, a történet meg jó válaszokat ad ezekre a sejtésekre. Imádtam a párbeszédeiket, meg Szmaug gondolatait is, 5 pont.
6. Yaoi, zoofília. O.O" ilyesmi lett a képem, te jó ég, mother of god in the heaven. Szóval ilyesmi. Mondom magamban, nem baj, csak kibírod, elvégre ez egy kihívás satöbbi. Hál' annak a jóságosnak odafent, nem érzékeltem ebből sokat. A másik, ami egy kicsit felvitte a pulzusszámomat az a b*szik. Hát, mindig megdöbbenek ezeken az írásokban, de valahogy nem tudok elképzelni egy káromkodó sárkányt. :D BTW.: Tetszett, hogy Szmaug mondatait próbáltad rímbe szedni, még mosoly is szaladt az arcomra, 4 pont.
Összesen 33 pont, ha jól számolom.