Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rakoczi Foundation

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Július tizenkettedikével elérkezett a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor egyik legizgalmasabb és egyben legszomorúbb napja: ez pedig a gála est és a Tábor utolsó napja. A gála estre a tradicionális hajókázás folyamán került sor, amelyre a Tábor valamennyi támogatója is…..
A tegnapi nap folyamán, július tizenegyedikén, délelőtt sor került a Megtagadva című film megtekintésére. Bár ez egy dokumentumfilm, volt benne annyi fájdalom és szívszorongató történet, hogy az ember nem tudta ezeket együttérzés nélkül végignézni. Hozzám különösképpen…..
Pénteken, július tizedikén az Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor, két csapata, a Zrínyi és a Bethlen csoport közösen látogatott el a Parlamentbe. Számtalan olyan fiatal gazdagodott ezzel a programmal, aki nem csak a Parlamentet nem látta sosem, de még Budapesten sem járt. Az…..
A szombati napot egy „kis záró estével˝ koronáztuk meg. A csapatok leültek egy nagy terembe. Zsuzsa néni csodálatos beszédet tartott, majd megköszönte azoknak az embereknek a munkáját, akik részt vettek a tábor megszervezésében. Bevezetést kaptunk a Családi kör-be, majd…..
Napirendünk egy másik komoly programmal folytatódott, mindkét csapat meglátogatta a Holokauszt Múzeumot. Ez számunkra egy mindennapi múzeumlátogatás lett volna, de megtudtuk, hogy mi vagyunk az első Rákóczisok, akik elmehettek oda.  E látogatás során, átérezhettük azokat a…..
A korai ébredés majd a finom reggelit követően a Rákóczi mozgótábor Bethlen és Zrínyi csapata a Balassi Intézet dísztermében megtekinthette Ayklerné Papp Zsuzsa Kitagadottak című dokumentum-regényének alapján készült filmet. A vetítésen mindenki Zsuzsa nénije elmondta, hogy a…..
Várszegi Csaba, a pécsi táborhely oszlopos tagja. Templomos lovag, három gyönyörű gyermek édesapja és a Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium magyar tanára. 2001 óta vesz részt a Rákóczi Mozgótábor szervezésében. Megkértük Csabát, hogy válaszoljon egy pár kérdésünkre a Táborral…..
Reggel a nagy meleg ellenére útnak indultunk. Először megnéztük a pécsi székesegyházat, ahol Janus Pannonius sírja található.Utána átsétáltunk a Cella Septichorahoz, ahol középkori síremlékeket tekinthettünk meg. Később kaptunk némi szabad időt,amit a Széchenyi téren…..
Bár a korai kelés miatt eléggé fáradtan kezdtük el a mai napot, délelőttre már mindenki fel volt pörögve, mert tudtuk, hogy milyen izgalmas program vár ránk. Első úticélunk Esztergom volt, ahol Magyarország egyik legszebb bazilikáját csodálhattuk meg. Érdemes lett volna…..
Helló mindenkinek a mai napon én osztom meg veletek a Bethlen csapat egyik napjának egy kis részét. Először is kezdeném a Budai várral. Én személy szerint arra számítottam, hogy körbejárjuk, de nem így történt. Ehelyett egy kellemesebb meglepetés fogadott minket az ebédünk, ami…..
Mint tudjuk, a Magyarságismereti Mozgótábor résztvevői egytől egyig tehetséges, intelligens és ambíciózus fiatalok. Ez az egyik olyan vonás, amely tagadhatatlanul közös bennük. Nekik köszönhetően merünk bízni abban, hogy a külhoni magyarság nem fog elveszni és számíthatunk…..
Alakul a himnusz Composing the hymn Mai nap a meglepetéseké volt. Menet közben kedvenc sofőrünknek haza kellett utaznia, buszjavítás céljából. Várakozás, újratervezés közben az időnket nem pazarolva nekiláttunk a himnuszunk megírásához. Today we had some surprises. It turned…..
A Bethlen csapat számára a mai nap tartotta a tábor legnagyobb meglepetéseit, ugyanis a vezetőink úgy döntöttek, hogy a nagy meleg miatt programváltozás lesz. Zsuzsa néni a nap elején bejelentette, hogy Miskolctapolcára megyünk strandolni. Mind nagyon örültünk a hírnek és…..
Napfény. Forróság. Szárazság. Az év eddigi legmelegebb napja. Száradó hajszálak. A tokaji borvidék felé száguldó buszunk. Fogyatkozó - de a borkóstoló reményében megújuló – lelkesedés. Az induló megírásával próbálkozók abbahagyták a munkát mondván, hogy a bor…..
A Bethlen csapat nem mindennapi étkezést élt át. A csapatunk Miskolcon egy nagyon remek református kollégiumban szállt meg, hatalmas szép ebédlője van, mégis a földön, a szabadban fogyasztotta el a hidegebédet. Még a zöldpaprikát is haraptuk. Az ebéd után kis csoportunk…..
Melegben olvad a zsirkreta - tapasztaltak a taborosok az esti csoportfoglalkozason, ahol a delelotti eloadas kapcsan ragadtak pennat. A tema a delvideki verengzes volt, a feladat pedig plakat rajzolas. A fiatalok serenyen festettek telea hatalmas papirlapot. Az eredmeny magaert beszel. Ime az…..
Reggeli után a vezetők közölték velünk, hogy előadásunk lesz a délvidéki vérengzésekről. Matuska Márton történész tartott előadást és Teleki Júlia osztotta meg tragikus történetét. Az első perctől kezdve a fiatal közönség szótlanul és szemrebbenés nélkül hallgatta…..
Dél tájékán elhagytuk pécsi táborhelyünket. Egy óra énekléssel dúsított vidám buszozás után megérkeztünk a Mohácsi Emlékparkba, ahol a tulajdonos által szívélyes fogadtatásban volt részünk, valamint ebéddel is kedveskedtek nekünk. Miután ettünk, a világ egyik legjobb…..
A mai nap egy nagyon jó és tartalmas nap volt. A nap tetőpontja a délutáni előadás volt a délvidéki vérengzésről. A téma két legjobb előadója tartott előadást: Teleki Júlia, túlélő és e témakörben alkotó író és Matuska Márton a téma legnagyobb kutatója. Az előadást…..
Pécsett három éjszakát töltöttünk. A kísérők figyelmeztettek a melegre, de nem tudtuk, hogy mire számítsunk. A pécsi meleg különleges. Az idegenvezetők gyakran mondták, hogy mediterrán éghajlatú, és ezt mindenki a saját bőrén tapasztalta is. Azért mondtam, hogy különleges,…..
Az e heti hőség folytatódik ma 38 fok volt Miskolcon. Szerdán enyhe lehűlést ígérnek a Meteorológusok.  Minden résztvevő sok vizet iszik, többet fagyizunk és a hőség ellenére, nagyon jó a kedv, ahogy az alábbi móka mutatja. The oppressive heat all across Europe has been…..
Az én nevem Rontó Martin, Délvidékről jöttem, azon belül Közép-Bánátról, Torontáltordáról. A Nagybecskereki Általános Gimnáziumba járok, azon belül elvégeztem az általános zeneiskolát, 8 éve klarinétozok. Nagybecskerekhez közel, Muzslyán az Emmaus kollégium egyik diákja…..
Csütörtökön, július 2-án elkezdődött a 22. Magyarságismereti Mozgótábor. Hosszú, fárasztó utazás után délután két órára mindenkinek sikerült megérkeznie Mezőtúrra.A csapatok Kárpátaljáról (Ukrajna), Erdélyből (Románia), Felvidékről (Szlovákia), Délvidékről…..
Még a tábor indulása előtti napokban: Interjúra hivták Ayklerné Papp Zsuzsát, a Rákóczi Alapítvány elnökét és Csadi Zoltánt, a budapesti Rákóczi Ferenc Alapítvány főügyintézőjét. Zsuzsát a tábor multjáról kérdezte a műsorvezető, Zolit pedig arról, hogy hogyan…..