Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saga

0 bejegyzést írt és 526 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Örülünk, Vincent? A helyzet 2020.11.06 11:30:59
          Amikor az ember a githubon nézi a bejövő párezres "batch"-okat éjjel fél ötkör, akkor baj van. És amúgy tényleg baj van, az amerikai republikánus vezetők egyelőre beálltak a konfabuláló idióta Trump mögé, nagyon kevesen merik kimondani, hogy ez az ember teljesen vállalhatatlanul…..
  Rendszeres figyelője vagyok a jobboldali szavazótábor Facebook felhasználóinak. Magamat nem sorolom se jobbra se balra, mert kiábrándultam mindkét oldalból. Van viszont egy réteg a Facebookon, aki nagyon is tudja, hogy hol a helye, mikor mit kell lájkolni, osztani és azokra hogyan kell reagálni.…..
A legújabb Eurostat összesítés szerint az életszínvonalat tekintve csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, mint nálunk. Ott 54 százalékos az a mutató (a 100 százalék az EU vásárlóerő paritáson mért egy főre jutó tényleges fogyasztásának átlaga), míg Horvátországban szintén 62 százalék. Figyelemreméltó,…..
Éppen olvastam egy kis Plantingát vasárnap délutáni ejtőzésemben, de nem lettem sokkal okosabb, de nem azért, mintha nem fognám fel. Hadd kövessek el egy exkurzust az apropóján, hátha valakinek kedve lesz szintén Plantingát (vagy legalább Szent Tamást) olvasni. Vagy valami ilyesmi.  Isten objektív…..
Ellenségünk az ENSZ, Orbán cigányozik, migránsok betelepítésével fenyegetőznek magyar lakásokba, pedzegetik a kárpátaljai helyzetet, de látványosan Putyin szekerét tolják vele... mi kell még ahhoz, hogy látszódjék, a kormánypártnak semmi produktív mondanivalója nincsen (mivel semmi produktívra nem…..
Saga 2018.03.06 12:57:08
@legális: Független ügyészség a mostanitól legyen független. Kár az elfogultságot nem észrevenni.
Az EU ügyészség egy szövetségi szintű szerv, mint a strasbourg-i bíróság, kár a hülyét játszani. EU-s pénzt költünk, hadd kérhessék számon az elköltést is.
Az új választási törvény brutálisan aránytalan eredményt hoz ki. A fidesznek soha nem volt kétharmados társadalmi támogatottsága mégis ennyi lett a parlamenti mandátuma. Van benn egy kis gerimandering is és egyéb nyalánkságok. Olyan taktikát kényszerít a kisebb pártokra, ami csak a monolit nagynak jó. Elég álszentnek kell lenni, hogy ezt ne ismerje el valaki.
Új választási törvény, új választás, ami tükrözi a valós társadalmi támogatottságot. Nem olyan bonyolúlt.

Nyugi, tudom, hogy részedről a kötekedés a lényeg.
  Röviden azt, hogy megszerezze a mandátumok kb. 20%-át. Kormányt alakítani biztosan nem fog. (Egész egyszerűen a baloldal szavazatszerző képessége az, ami reménytelenül gyenge. Új szavazókat nem tudott megmozdítani 2008/9 óta. Abban a valószínűtlen esetben, ha a Fidesz elveszítené, mondjuk, a…..
Saga 2018.02.28 14:02:14
Azon nincs mit csodálkozni, hogy egy korrupt rendszer ellen fellép egy közösség, mert ez evolúciós örökség. Mármint szociál evolúciós. Az érdekes inkább az, hogy ennek ellenére hogyhogy évtizedekik képesek egyesek ilyeneket üzemeltetni.

Ugye Piaget mutatott rá, hogy a gyermeki fejlődésben mennyire fontos a játék, amin keresztül megtanulja, hogyan kell közösségben gondolkozni, cselekedni, együttműködni. Alapvető kimondatlan mintázatok, elvárások épülnek bele, mint például a játék igazságossága.

Még Skinner egereinél is, amelyek a hierarchia által formált szocializációjuk okán sokat játszanak, ha nem nyerhet a gyengébb 3-ból egyszer, többet nem kezdeményez játékot.

Az utimátum játéknál pedig, ahol felajánlanak 20 dollárt egy embernek, hogy ossza meg egy másik emberrel és ha az elfogadja, mindkettőjük megtarthatja a pénzt, nem a Nash egyensúly jön ki empírikus eredménynek, pedig az lenne a racionális, hanem a fifty-fifty és jellemzően igazságtalannak tartják az 1-19-es ajánlatot és inkább visszautasítják az alanyok.

Ennek a következménye, hogy ha egy ember, vagy embercsoport igazságtalannak lát egy játékot - márpedig minden szociális interakció végsősoron játék - akkor az ellen fel fog lépni, mert ezt az erkölcsi, morális mintázatot gyerekkorától kezdve hozza magával.

A játékrontók is tudják ezt, ezért náluk jön az elfolytás, kognitív diszonancia feloldások, majd a patológiás személyiségtorzulások.

Ha úgy tetszik, ez a szociológiai immunrendszer egy eleme, amivel az emberi faj biztosítja alkalmazkodóképességét. Ez az "Isteni" morál része, aminek a vallási tanítások az évezredes lenyomatai, amivel átadhatóvá vált az írás előtti korok generációinak a túlélés kulcskészlete.
Saga 2018.02.28 14:21:16
@HaFr: Hát igen, pedig mennyire nem mindegy mi/ki/miben egyenlő. Nitzsche is megmondta, hogy azzal, hogy kirúgtuk Istent a morális ítélőszékből, és helyébe a racionalizmust tettük, nem lesz jó vége - és itt nyilván nem az egyházra és nem a tudományra gondolt konkrétan - és láss csodát az ideológia simán benyomult az üres térbe és elfüstöl(t) pár száz millió életet.
Nehéz elképzelnem olyan forgatókönyvet, amely jobban undorítana, mint a balos-jobbikos szivárványkoalíció országos méretekben. Egyet sikerült: a Fidesz további kormányzása...
Az a tény, hogy az Orbán-kormány folyamatos védekezésben van a narratívája szerint is (vegyesen Brüsszellel, a Nyugattal és a migránsokkal szemben), pontosan megmutatja, hogy elképzelése sincs a proaktív, offenzív nemzetpolitikáról. Természetesen ennek a fajta védekezésnek közben semmi köze nincs…..
Saga 2017.09.12 15:09:47
@HaFr: Touche. Amúgy persze a "hazainak" semmi értelme. A gazdagság lényege, hogy minél több pénz áramlik át rajtam, illetve az országon. Ha a pénzt csak korrupciós jutalékból kiveszem és parkoltatom, akkor csak pocsolyákat hozok létre, aminek nincs mozgási energiája és nem mozgat/teremt meg semmit (hacsak nem a svájci bank nem pörgeti vele hitelként a svájci gazdaságot...)
A gazdagságot azzal is lehet növelni, ha ugyan a pénz mennyisége nem nő, de pörgetem és minél nagyobb medret ások neki. Gyors utalási, elszámolás rendszerek, gyors hivatali engedélyezések, hogy a befektetések, cégek pörögni tudjanak. És akkor mindegy, hogy az országból jön, van megy a pénz, mert ha folyamatosan nagy sebességgel áramlik, akkor a gazdagság is növekszik, mert nő a pénzfolyam "vízhozama".
Saga 2017.09.12 16:02:23
@neoteny: Egyezzünk ki egy döntetlenben. Amit írtam leegyszerüsítő volt, és lecsaptad a magas labdát.
Csányi Sándorról tudódott ki legújabban, hogy megvásárolni készül a horvát GDP 15%-ának megfelelő forgalmat realizáló, de pénzügyi gondban lévő Agrokor csoport egyik tagját, a Bellye mezőgazdasági kombinátot és további együttműködésről tárgyal csoportszinten is. A Jutarni List c. lap úgy tudja, a…..
Saga 2017.08.09 14:30:33
@HaFr: Kedves Péter, a regionális terjeszkedés koncepciója érthető és jó, hogy rámutatsz, de mint mindent, lehetne ezt is okosabban csinálni. Ha a magánnyugdíj pillért nem lövik ki, lenne egy egyre növekvő tőkealap, ami akár befektetőként regionális partner lehetne, mint a norvég olaj alap, vagy a katari állam.
Saga 2017.08.09 14:33:18
@HaFr: Én a közművek privatizációját sem tartom ördögnek valónak, csak nem készpénzért csinálnám, hanem részvénycserével és elmondhatnánk, hogy a magyar államon keresztül a magyarok részvényesei az RWE-nek, Totalnak, DB-nek, DP-nek stb.
  Kezdjük egy disclaimerrel: a zsűri, illetve előzsűri, azaz mégilletve válogató jómunkásemberek, a feladatát határidőre elvégezte. Mindenki lelkiismeretesen elolvasott minden őrült ötletet, még azt is, amiben éles lőszer használatát javasolta viccesen(?) egy jelentkező, de erről majd mindjárt.…..
Előrebocsátom, nem tudjuk, világnézet-e ez valóban, vagy csak hatalmi megfontolás, hiszen Orbán, mióta ismerjük, volt már radikális liberális, nemzeti liberális, polgári, keresztény-nemzeti, populista is a mai autokratikus nacionalista énje előtt. A kérdés tehát politikai: azaz a választókra és…..
Magyarország 1989-ben kezdődött polgári átalakulása mára megakadt. A folyamat csúcspontja az első Orbán-kormány idejére esett, amely a leghatékonyabban képviselte a középosztályosodás, a nemzeti tőke, a polgári átalakulás és a magyar kultúra érdekeit, az utána következő kormányok azonban nemhogy nem…..
Magyarország versenyképessége drámaian romlik. Négy kategóriában azok közül, amelyekkel a versenyképességet mérik, különösen gyengék vagyunk. Ezek: a felsőoktatás és a szakképzés, a technológiai kompetencia, a gazdasági komplexitás és a kormányzati (intézményi) rendszer. Ezek közül az utóbbiban…..
Saga 2017.02.25 19:35:06
Tanult tehetetlenség a jelenség.
andalodo.hu/stressz/a-tanult-tehetetlenseg/
A kíút az önreflexió és szinte csak az új generációk képesek rá nyitott nemzetközi közegben, külső példák követésével és kreativitással.

Kurva nehéz lesz...
Lássuk be: Orbán nem nyerhet a Nyugattal és a liberális demokráciákkal szemben, nemhogy Orbán nem, de Putyin sem. Ennek semmi realitása, mégis az érvénytelen népszavazás bajnoka úgy elgaloppírozta magát -- egyszerre Nyugat-ellenességben és kormányzóképtelenségben --, hogy nem tud visszafordulni már…..
Saga 2016.10.10 11:36:32
@HaFr: Cromwell
"It is high time for me to put an end to your sitting in this place, which you have dishonored by your contempt of all virtue, and defiled by your practice of every vice.

Ye are a factious crew, and enemies to all good government.

Ye are a pack of mercenary wretches, and would like Esau sell your country for a mess of pottage, and like Judas betray your God for a few pieces of money.
Is there a single virtue now remaining amongst you? Is there one vice you do not possess?
Ye have no more religion than my horse. Gold is your God. Which of you have not bartered your conscience for bribes? Is there a man amongst you that has the least care for the good of the Commonwealth?
Ye sordid prostitutes have you not defiled this sacred place, and turned the Lord's temple into a den of thieves, by your immoral principles and wicked practices?
Ye are grown intolerably odious to the whole nation. You were deputed here by the people to get grievances redressed, are yourselves become the greatest
grievance.
Your country therefore calls upon me to cleanse this Augean stable, by putting a final period to your iniquitous proceedings in this House; and which by God's help, and the strength he has given me, I am now come to do.
I command ye therefore, upon the peril of your lives, to depart immediately out of this place.

Go, get you out! Make haste! Ye venal slaves be gone! So! Take away that shining bauble there, and lock up the doors.

In the name of God, go!"
1000 leütés Befejeztem 2016.02.07 06:34:36
Búcsút mondok a nyilvánosságnak, ideértve a blogolást és a PKP vezetését. Az utóbbi bő három évben sok időt és minden mást áldoztam a polgári, liberális konzervatív gondolat, kultúra, és politika erősítésének, a megelőző húsz évvel együtt ennyire telt, elértem a korlátaimhoz. A pártnak a saját…..
Az orbánizmus funkciója rávilágítani a Nyugat értékfelejtésére, kiüresedett, antidemokratikus mechanizmusaira, a jogállam piacosításának és -- megfordítva -- a piac etatizálásának/oligarchizálásának veszélyeire, amelyekből származik mindaz az igazságtalanság, korrupció,…..
Saga 2015.10.24 15:39:41
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Úgy érted a hülyeség győz?

Bravo.
A tanárainál fontosabb emberek jellemzően nincsenek senki életében, talán a legszűkebb családját leszámítva. A tanárai végig kísérik életének legfogékonyabb korszakait, egy jó tanár (ahogy egy rossz is) alapvetően befolyásolhatja mindenki életét, pályáját, felfogását…..
Saga 2015.08.28 12:26:25
@HaFr: A bérezés egy dolog. Bár már nem tudom melyik északi ország volt, ahol radikális béremelés után az oktatás színvonala jelentősen emelkedett, mert a pályaelhagyók elkezdtek visszatérni. (Nálunk a nyelvtanárok jellemzően ilyenek. Képtelenek az iskolák minőségi tanárokat megtartani, mert a nyelviskolák, cégek többet ajánlanak.)

A másik a tanárok képzetlensége, felkészületlensége és alkalmatlansága. Az önálló, kreatív, egyénre szabott tanterveket hírből sem hallották. Mivel mindent központilag mondtak és mondanak meg nekik, gyakorlatilag élő tananyagleadó robotok.

Gyakorlatilag a teljes rendszer idegenkedik és megfolytja az önálló tanári működést. Az egyéni értékitéletre alig alapoz. Betör és betöret.

(Én teljesen kiborultam, amikor volt egy 2013-as Finn oktatási könyv bemutatója és Pokorni simán bemondta, hogy a finn példa nem másolható:
444.hu/2013/09/24/nem-masolhato-a-finn-modell-mondjuk-nem-is-probaljuk/
hvg.hu/itthon/20130923_Az_oktatasban_nincs_finnugorizmus
index.hu/belfold/2013/09/24/finn_csoda_soha_se_lesz_nalunk/)

Ez még nagyobb probléma, mint az anyagi megbecsülés. Ahogy Hofi mondta:

- Tudsz úszni?
- És ha megfizetem?

Érdemes az alternatív magániskolák oktatási módszereit és a tanárok autonómiáját megnézni. (Persze fizetősek és küszködnek.)
Ugyanannyi pénzért mint az állami alkalmazottak, sokkal felszabadultabban dolgoznak.

Sajnos tehát nálam a konklúzió az, hogy fontos a pénz, de előrébb való a teljes személyi állomány képzése és alkalmassá tétele.
Saga 2015.08.28 12:34:52
@orangeman: A school voucher csak egy eleme egy komplex rendszernek. Hozzáértés nélküli kibicként persze nyilván ha bejön neked valami akkor azt favorizálod, de a féltudás elég veszélyes.

A korrupció visszaszorításáról és ahhoz szükséges lépésekről még oktatnak is egyetemen. Magyar szakemberek is vannak. Az egy dolog, hogy nem kérik a véleményüket. Persze, ha te azt mondod, hogy nem lehet, akkor te nem is fogod tudni megcsinálni.

A tanár több értéket hoz létre mint te. Tehát magasabb kell, hogy legyen a bére. Ennyi. Most alulfinanszírozott a szektor. A saját nyomorod és önzéseden meg gondolkozz el.

Kár belekeverned ide a költségvetést, mert az ennél komplexebb. Lehet akár adót is csökkenteni úgy, hogy az oktatásra 10-szer ennyit költ az ország. A kettő nem zárja ki egymást.
Széles Gábor, Simicska Lajos, Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Nyerges Zsolt, Habony Árpád, Andy Vajna. Ha nem nyolcan lennének, azt hinnénk, hogy ez a magyar oligarcha-válogatott összeállítása, de ha ide soroljuk a kiállítottakat (mint például Tarsoly Csaba) és…..
Saga 2015.08.19 12:19:20
@sanyix: Erre szokák mondani, magyar seggbe magyar lófaszt. Hát ő még élvezi is.
Saga 2015.08.19 12:21:44
@MACISAJT: Tök igaz dolgokat írsz a Fideszről. Mi történt? LOL.
Saga 2015.08.21 12:45:49
@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Akkor baj van a szövegértéseddel. A közbeszerzések testreszabása is ide tartozik. Egy beruházás kiemelté tétele, majd meghívottakkal való végrehajtása szintén.
Annyira megemeltük az árat, hogy drágább lett a csomagfeladás a jeggyel együtt vásárolva, mint a reptéren fizetve? Basszus, tényleg. Nosza, gyorsan emeljük meg a reptérit is, de a díjtáblázatban ne írjuk át. Problémamegoldás Wizz-módra, plusz pár példa a kézipoggyászdíjas…..
Egy ország aktuális gazdasági fejlődését a legalább 5 évvel korábban hozott szabadpiaci tőkebefektetések és az azokat megelőzően legalább 10 évvel hozott közösségi és…..
Saga 2015.08.16 14:02:43
@unionista᠍᠍: Ja. Volt már hasonló. Először a zsidóktól vették el a javaikat, mondván, miattuk rossz és nélkülük jobb lesz. Majd mindent államosítottak, hogy az így jobb lesz a népnek. Mindenről majd gondoskodik az állami tervgazdaság.

Mondjam mi lett a vége?
Saga 2015.08.16 14:16:57
@unionista᠍᠍: Az lehet, hogy a "magyarok" ezt gondolják, de akkor én vagy nem vagyok magyar, vagy nem minden magyar gondolja így. A magyarság mint minőség nem hozzáadott érték. Sajnálom. Az büszke csak a származására, aki saját teljesítményére nem lehet büszke.

A Continental AG tőzsdén jegyzett cég, és bár a legjelentősebb tulajdonosa egy német családi cég 47%-al, de a Blackrock és egyéb nem német tulajdonosok is jelentős résszel bírnak. NEM ÁLLAMI cég.

Nem tudom miért gondolod, hogy csak ennyi a megoldás. Mint a kommunisták. Azok is csak faék egyszerűségű elméletekben tudtak gondolkodni és meg lehet nézni mi a végeredmény. A fidesz is ilyen idióta, gyerekes módon kormányoz. Meg lehet nézni, régiós összehasonlításban ez mire volt elég.
Manapság ritkán találkozni olyan magasabb árkategóriájú családi házzal, melyben a víz ne jelenne meg valamilyen formában "díszítőelemként". Bejegyzésünkben a szökőkutak…..
Saga 2015.08.16 12:51:53
Ilyen könnyen még nem lehetett leleplezni a regnáló magyar kormány egyetlen hazugságát sem. Nem kell adatszolgáltatást vásárolni giga pénzért, nem kell oknyomozni, de még kellemetlen…..
Saga 2015.08.10 15:16:44
@Ballib Cenzúra: Nem vagyok ballib, nem mintha ettől bárkinek a véleménye kevesebbet, vagy többet érne, de a pofátlanságnak is van határa. Ezekre az adatokra köss gombot, meg arra, hogy az a Lengyelország amelyik 1000 éve nem volt az egy főre eső nemzeti jövedelemben Magyarország előtt, már jócskán leelőzőtt és az EU-ban már csak Bulgária és Románia van mögöttünk úgy, hogy a Románok pár éven belül le fognak hagyni minket.

Na ezeket emészd meg:

A 2010 es kormányváltáskori adósság 19 933 milliárd
A 2015 március 31-i 24 976 milliárd + a MANYUP hatás 4 600 milluárd ft.
A fizetett kamat 2010-ben 1 203 342 millió ft
a fizetett kamat 2014-ben 1 350 900 millió ft.
Az állami kiadás Mgyarországon 50 %
Csehországban 45 %
Lengyelországban 40 %
Szlovákiában 40 %

A kormánytagok száma a helyettes államtitkárig bezáróan.
Bajnai kormány 85 fő
A harmadik Orbán kormány 165 fő (és még az Fidesz tolta azokat a plakátokat, hogy a Gyurcsány kormánynak mennyi államtitkára van, LOL)

Az anyagilag depriváltak száma
Magyarország 26,8 %
Lengyelország 11,9 %
Szlovákia 10,2 %
Csehország 6,6 %

EU átlag 9,6 %

Létminimum alatt élők száma 1989-ben 30 000fő
Létminimum alatt élők száma 2014 ben 3 990 000 fő

Élve születettek száma 1989-ben 127 000 fő
Élve születettek száma 2014-ben 86 800 fő

27%-os ÁFA

A minimálbér (nettó) 2010-ben 60,200 = 226 EUR (266 HUF/EUR 2010/03/31)
A minimálbér (nettó) 2015-ben 68,775 = 229 EUR (300 HUF/EUR 2015/03/31) EGYKULCSOS ADÓ

USD-ben még siralmasabb. 304 USD 2010-ben és 249 USD 2015-ben.
Az állami tulajdonrészek értéke a termelő és szolgáltató vállalatokban sok ezer milliárd forint lehet. Ezeknek a vagyonelemeknek és részesedéseknek (MOL, gázszolgáltatók, Rába,…..
Saga 2015.08.10 14:11:31
@Lexa56: www.youtube.com/watch?t=106&v=dB4zxLYhoxI

Figyelj a kuponos résznél.
A Colosseum a világ leglátogatottabb látnivalói között van, évi 6 millió turista keresi fel. Ez a szám az ezredforduló előtt még csak egy millió volt. A sok turista és főleg a közlekedésből adódó terhelések viszont már nagyon meglátszanak az épületen. Így 2012-ben elindult és folyamatosan zajlik a…..
Saga 2015.08.10 14:00:07
@Fue: Pontosítás: Az első két múzeum ingyenes. A 48 órásnál csak az első.
A Vatikánban pedig egyáltalán nem érvényes.
Amúgy ingyen tömegközlekedést ad és múzeumi kedvezményeket.
Rómába egyébként érdemes előre online jegyeket foglalni időpontra.