Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benkő Szilvia

25 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez lesz a következő témánk, a bejegyzés hamarosan elkészül... Csekkold a blogot! :)..
Nassolni jó. Pontosabban nassolni szeretünk. Mert levezeti a feszültséget, csökkenti a ránk törő éhséget, kikapcsolódást nyújt. Mások is nassolnak körülöttünk, mi pedig meglátjuk, és megkívánjuk tőlük. Közben azt is tudjuk, hogy a nassolás hosszú távon fölösleges kalóriák beviteléhez és elhízáshoz…..
Benkő Szilvia 2017.06.14 22:07:51
@segar: Kedves Segar! Ez egy érdekes felvetés, mert táplálkozási tanácsadóként éppen azt tapasztalom, hogy akik a súlyukkal küzdenek, azoknak problémát jelent, hogy akkor is nassolnak, ha nem voltak igazán éhesek. És ezt általában tudják is. Őszintén szólva ez még velem is elő szokott fordulni. Mert a nassolás néha olyan, mint a kávészünet. Kis ajándék, egy kis off a munkából, ha megrekedtem a feladattal. Vagy egy kis „megérdemlem” a húzós nap végén. Tudom, hogy nem kellene, de jólesik.

És amikor ezt a területet racionalizáljuk az „okoskodással”, az segíti a fogyást, aminek nagyon örülnek a vendégeim. De tetszik, ha olyan emberrel találkozom, akinek ez a terület a helyén van. Ha másoknak is vannak megosztandó tapasztalatai a kérdésben, várom szeretettel a további hozzászólásokat, véleményeket.
Változik a világ, fokozódik a stressz, egyre többször kerülünk olyan versenyhelyzetbe, amikor szellemileg tényleg topon kell lenni, muszáj jól teljesíteni. Vizsga, felvételi, értekezlet, nagy koncentrációt igénylő munka, fontos tárgyalás. Senkinek az életéből nem maradnak már ki ezek a pillanatok.…..
Hagyományosan Szilveszter a „NAGY FOGADALMAK” (igen, így, csupa nagybetűkkel) ideje. Január első napjaiban megtelnek a konditermek, hirtelen úgy érezzük, hogy van értelme csillagászati összegeket költeni vitaminokra, és megnövekszik a zöldségesek forgalma is. Emberek tömegei fogadják meg ilyenkor,…..
Általában az olajos magokról elmondható, hogy rengeteg olyan egészséges hatóanyagot tartalmaznak, amik fontosak a szervezeted számára. A tökmag még az olajos magok között is kiemelkedő ilyen szempontból, mert annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, amivel több oldalnyi anyagot tartalmasan meg lehetne…..
Dióhéjban... INDUL A MANDULA… 2016.03.02 10:59:00
A mandula a leggyakrabban használt olajos mag a Dióhéj termékekben. És az egyik legismertebb olajos mag hazánkban. A marcipán egyik fő alapanyagát adja, de sokan főleg süteményekben, darálva vagy szeletelve találkoznak vele. Pedig sósan-fűszeresen is isteni… A legtöbben meg is elégszenek azzal,…..
Én is emberből vagyok. Vannak időszakaim, amikor rákattanok egy-egy nassra, sütire, csokira. Akkor nap nap után ugyanazt eszem, rendszerint nem is keveset. És ha ezt pár napig művelem, és elég nagy mennyiségben, előbb-utóbb jönnek a mellékhatások: pöttyök az arcomon, kis súlyfelesleg stb. Ekkor nagy…..
A zsírok évszázadok óta szerves részét képezik a magyar konyhakultúrának. Nehezen tudnék olyan hagyományos magyar készételt említeni, aminek a receptje nem úgy kezdődik, hogy „forrósíts fel 2 evőkanál zsiradékot, és futtass meg rajta…” nos… bármit. Az utóbbi években népszerűvé vált reform és…..
Nézzük a legalapvetőbb információt, amire szükséged lesz az életmódváltás során. Leegyszerűsítve a testsúlyodat alapvetően a napi energia bevitel és energia felhasználás fogja befolyásolni. Viszonylag egyszerű a helyzet: ha kevesebb energiát viszel be egy nap, mint amit felhasználsz, energiahiány…..
Tápérték Ételeinket rendszerint három kategóriába soroljuk aszerint, hogy melyik makronutrienst tartalmazzák meghatározó mértékben: szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Az olajos magvakat nehéz ilyen szempontból kategorizálni, mert fajtánként eltérő mértékben ugyan, de egyaránt sok fehérjét és…..
Odafigyelsz, mit reggelizel. Terv szerint ebédelsz, megfontoltan vacsorázol. Ügyes vagy, figyelsz a táplálkozásra. És akkor jön a kolléga, a barát, a barátnő: „Kérsz egy kocka csokit?” – ismerős a történet?Zöldséget ebédeltél, már délután négykor kopog a szemed az éhségtől… Mikor lehet vacsorázni?…..
Odafigyelsz, mit reggelizel. Terv szerint ebédelsz, megfontoltan vacsorázol. Ügyes vagy, figyelsz a táplálkozásra. És akkor jön a kolléga, a barát, a barátnő: „Kérsz egy kocka csokit?”. Ismerős a történet? Vagy lássunk egy másik példát: zöldséget ebédeltél, már délután négykor kopog a szemed az…..
Az összetett szénhidrátok (poliszacharidok) molekulaszerkezete bonyolultabb, mint az egyszerű szénhidrátoké. Ahhoz, hogy a véráramba juthassanak, és a sejtek fel tudják őket venni, és energiaként hasznosítani tudják, az emésztőrendszernek először egyszerű cukrokká kell bontania őket. Ez pedig időt…..
A szénhidrátokkal szembeni ellenállás az egyszerűbb szénhidrátok (monoszacharidok és diszacharidok) vagy más néven gyors felszívódású szénhidrátok miatt alakult ki. A monoszacharidok és diszacharidok molekulaszerkezete (ahogyan a nevük is mutatja) egyszerű. Ide tartoznak a hétköznapi értelemben…..
Alapvetően szénhidrátnak számít (tehát főleg szénhidrátot tartalmaz) minden egyes élelmiszer, ami a földből nő. Ilyen a rizs, a krumpli, a répa- vagy nádcukor (és a belőle készült finomított cukor) a gabona (a belőle készült liszt). És bizony ide tartozik minden zöldség és gyümölcs is, hiszen azok…..
Tiszta sor, hogy az állati eredetű táplálékok jelentik a fehérjebevitel legfőbb alapját. De a növények között is sok olyan található, ami értékes fehérjeforrásnak számít. Viszonylag sok fehérjét (megközelítőleg annyi fehérjét, mint szénhidrátot) tartalmaz például a brokkoli, az olívabogyó, a…..
Ez most hosszabb bejegyzés lesz… Nagyon hosszú… Főként fehérjét tartalmaz minden élelmiszer, ami olyasmiből származik, ami mozog (vagyis inkább ami életében még mozgott). Ezek tehát az állati eredetű táplálékok, a húsok, a halak, a tojás (mert azt a mozgásra képes tyúk tojja), a tej (mert az a…..
A zsírokat a legtöbben könnyedén be tudjuk azonosítani. A sütéshez, főzéshez használt zsiradékok, a vaj, a margarin, az olajak mind ide tartoznak. Ezeken kívül rengeteg élelmiszerben található még zsiradék, amire elsőre nem is gondolnánk. Ilyen pl. a húsokban lévő látható zsír (a bőr és az…..
Amikor hétköznapi beszélgetések során szóba kerül a táplálkozás, egyre többször találkozom azzal, hogy sokan nem is tudják pontosan, hogy mit esznek, mármint milyen alap összetevőkből áll a táplálékunk. Mire gondolok pontosan? A következő…..
A blog bejegyzéseit úgy próbálom felépíteni, hogy az alapoktól elindulva hasznos információkat nyújtson egy kezdő életmódváltó számára is, majd a témák előrehaladtával egyre bonyolultabb kérdéseket feszegetek, amik között azok is találnak hasznos információt, akik már…..
Ételeink 3 fő makronutriensből állnak össze, ezek a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Az egyes élelmiszerek általában mindhárom makronutriensből tartalmaznak valamennyit, csak eltérő arányban. Főként szénhidrátot tartalmaz lényegében minden, ami a földből nő ki, vagy olyasminek része, ami a földből…..
Valószínűleg azért olvasod a blogot, mert eljutottál egy pontra, ahol úgy érzed, hogy nem jó úton jársz, változtatni szeretnél. Lefogyni, egészségesebben élni; több energiát, szebb bőrt, dúsabb hajat, dagadó izmokat szeretnél. Esendő emberek vagyunk, ezért a legtöbben arra…..
Azt kell mondanom, hogy szerintem a táplálkozástan és az egészséges életmód nem egy egzakt tudomány. Nem olyan, mint például a matematika, ahol azt, hogy 2+2=4, elég nehéz cáfolni. Az alapok ugyan itt is egyértelműek, de nap mint nap jelennek meg új elméletek, diéták, cikkek,…..
Szerintem az életmódváltás nagy, nemes elhatározás és kemény feladat. Szerintem az életmódváltás nem egyenlő az aszkéta életmóddal, de megkövetel bizonyos önfegyelmet. Igenis meg kell hoznod bizonyos áldozatokat. Van, amivel kapcsolatban nincs mese. Bizonyos dolgokat nem lehet…..
Benkő Szilvia vagyok. Táplálkozási és életmód tanácsadó. Igazából hedonista is vagyok, szeretek enni. Ahogy mondani szokták, jó gazdája vagyok a hasamnak. Olyan családból és olyan környezetből jövök, ahol a túlsúllyal való küzdelem, az egészségesebb életmódra való…..