Regisztráció Blogot indítok
Adatok
az egészséges francia

99 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hallatlanul fényes és meleg vasárnapon a Mihályi Patisserie-ben üldögéltem Vácott, kora délután. Ittam a kávém, néztem a desszerteket, a csak egy kis somlóit, ami szépséges mese habbal, a váci desszertet, amiért egy kedves orvos bármikor képes ideautózni az M2-esen, és a tojáshabos csókhegyeket…..
Nekem nincs némettudásom, semmi. Nix. A Gestalt szó is a pszichológia szakon került kevés szavaim közé, és erre emlékszem jelentésügyileg: az egész mindig több, mint részek összessége. Ez a pofás magyarázat még így is variálódik: az egész mindig valami más, mint a részek összessége. Ígérem, csak…..
Édes, édes, édes – sós! Egy szuper pitét hoztam, mondhatni, találtam. Az a fantasztikus benne, hogy jó ropogós az alapja, nem ázik el, nem lesz szalonnás, mert a zöldségek külön sülnek meg hozzá. És az egymásra találás története? Az úgy volt, hogy... ki kellett pakolnom egy házat. Lomtalanítani…..
Ritkán sütök kenyeret, kenyérfélét, ha mégis erre adom a fejem, akkor az a célom, hogy a legjobbat hozzam ki belőle: készüljön valami különleges és csináljam örömmel. Az elérhető legjobb alapanyagokból, tisztán és hagyományosan, jó recepttel igyekszem dolgozni. És ez nem is olyan nehéz, mert ma már…..
Bemutatom az egyik kedvenc hideg nyári salátámat. Passzol grillhúsok mellé, de magában is mennyei egy pohár fehérborral. Jöttek elém saláták mostanában, amiket egyszerűen imádtam – valahogy úgy rakták össze őket, hogy öröm volt nézni és enni. Az egyik ilyen volt pár hónapja a Vapiano egyik…..
A blog legjobb tojásai következnek! Recept a képekre kattintva! A rózsaszín tojás finom darab, és remek időtöltés elkészíteni is, sőt, a szépség mellett nem utolsó szempont a színes tojások íze sem. Finomak! Ez a töltött, sült tojás pedig egy francia séf receptje, aki még a nagymamájától tanulta…..
Ha van pár jó fűszerkeverék otthon, akkor a maradékokból, a legegyszerűbb és a lehető legkevesebb hozzávalóból is egyedi ételeket készíthetünk. Az én aktuális kedvenc mixeim a cajun, a ras el hanout, a zatar és a baharat. Ez utóbbi egyszerűen annyit jelent, hogy fűszer, tehát maga az elnevezés is…..
Hideg tavaszi napokon, mint ez a mai is, jól jön egy meleg, krémes leves, franciásan velouté. A zeller ízéért odavagyok, márványsajttal pedig egyszerűen elképesztő kombináció. Nem lehet elképzelni, meg kell csinálni! Felkockázom egy megtisztított zellergumó felét (kb. 40-50 dkg), 2 szál…..
Kevés, minőségi, nem feldolgozott, nyers hozzávalóból készül ez a vasárnapi ebéd négy főre. Pár szem krumpli, édeskrumpli és egy jó darab hal kell. A krumpli legyen lehetőség szerint szív alakú. Összesen fél kilogramm burgonyát használok, mondjuk, egy nagyobb édeskrumplit és három közepes sárgát.…..
Egy hiper-szuper egészséges salátát hoztam, a répában A vitamin, a citromban és a korianderzöldben C vitamin, míg az olívaolajban E vitamin található nagy mennyiségben. És ez a saláta sokkal-sokkal több, mint az összetevők összessége. Egy új, egyedi, friss zöldségélmény a hideg tél kellős közepén. A…..
A zeller nem csak levesben, krémlevesként vagy waldorf salátában kitűnő - fő ételként is megállja a helyét. Karakteres, édeskés ízét sajttal és sóval-borssal ellensúlyoztam. A zellernek magas a C-vitamin tartalma, szerves nátrium tartalma kiemelkedő, utóbbi segíti a kalcium felszívódását a…..
Elkezdett hiányozni a nyár és az ízei, így készítettem egy fogást, ami friss, színes és zöldséges, mégis az év bármely szakaszában elkészíthető. Quiche-t sütöttem, provence-i fűszerrel. Rozét kínáltam hozzá, amit egész évben nagyon szeretek és szintén illik minden évszakhoz és bármikor…..
Tettél már salátát süteménybe? Ha nem, akkor ideje kipróbálni, mert egyszerűen fantasztikus! Kell még bele egy kis sonka és parmezán is, és mennyei lesz.  Kevés, nagyon minőségi hozzávaló - ezekhez már csak egy kis liszt, olívaolaj, fehérbor és házi tojás kell, hogy kész legyen egy nagyon menő…..
az egészséges francia 2016.10.30 07:59:21
@Sólyom Tomi: Az ízetlenség és az intenzív íz között vannak állomások. Aszalás a folyamat során nem történik. És végezetül: van, akinek így ízlik, és több állagát és intenzitását is szereti a rukkolának.
Nagyon szeretem a hízott májat, de az elkészítése eddig nem az én műfajom volt. Nem szeretem serpenyőben sütni, zsír alatt meg pláne - ügyetlen vagyok és nem akarom megégetni magam. De most utánanéztem és francia termelők tanácsait követve számos mód létezik, ahogyan ezt az alapanyagot el lehet…..
Hirtelen ötlet, gyors megvalósítás: szerénytelenül állíthatom, hogy egyik este megszállt az ihlet. A kék sajton kívül, amiért be kellett ugranom hazafelé a boltba, volt minden: liszt, vaj, tojás, körte, mandula, rozmaring. Egyszóval villámcsapásként jött gondolatból született ez az őszi recept,…..
Ennek a posztnak a fő üzenete -  előre szólok - az lesz, hogy mindig tartsatok otthon portóit. Egyszer beruháztok egy üvegbe, és olyan ízeket érhettek el, hogy arra mindenki felkapja a fejét. Májkrémbe, salátaöntetbe, sütnivaló sajtkrémekbe, töltelékekbe remekül passzol ez az édes, magasabb…..
Minipadlizsánt vettem, elfértek a tenyeremben. Quinoával töltöttem őket. Ez a mag nagyon magas fehérjetartalmú, egészséges élelem. Nem gabona és gluténmentes. Kenyérben és sütiben már próbáltam, pehely formájában, és nagyon jó kis hozzávaló. A quinoás süti csokival és dióval, és az olívás fougasse…..
Ismét az Utolsó nap éjszakája című regényből főztem. Azaz, nem is főztem, hanem pár perc alatt nagyon jó alapanyagokat négyzetre emelve lazacbonbont készítettem. Ez a különlegesség egymagában üdvözlőfalatként, párosával és kevés salátával előételként tálalható. A Párizsban játszódó regény…..
Szeretem, ha valamit akkor ehetek, amikor szezonja van, és ha valamikor, hát most van itt az ideje a cukkinis ételeknek. Ilyenkor kertben termő, egészséges és vegyszermentes zöldséghez tudok jutni. Amit most snidlinggel és májjal párosítottam, ami nem akármilyen hármas, házi tojással és zabbal…..
Maracuja. Passiógyümölcs. Golgotagyümölcs. A neve azt sugallja, történelmet látott növényről van szó, de ki kell ábrándulni: a maracuja sosem látott bibliai tájakat. Dél-Amerikából származik, ellenben akár nálunk is megterem! Az íze jellegzetes, vegyes gyümölcslevekből is ismerős lehet. A magja sok…..
Piros, sárga, zöld - a legjobb nyári színek és egy friss, könnyű étel. Elstartoltak a kerti cukkinik! Finom, zsenge és saját! A kertben termett cukkiniból készült étel mindig finomabb és a szezon elkezdődött. Ilyenkor lehet a legjobbakat kapni a piacon is, szóval a lényeg: szerezz be két kisebb…..
A francia konyhában is használják a rétestésztához hasonló filo tésztát, ami a közel-keleti konyha egyik bevett alapanyaga, ebből csinálják a bureket és a baklavát is. Annyiban tér el a mi rétestésztánktól, hogy nincs benne tojás, ettől eltekintve ugyanúgy kell használni a vékony lapokat. Én most…..
Nyáron megállíthatatlanul érkezik a zöldségfasírtok és -palacsinták szezonja. Könnyű és finom ételek, izgalmas fűszerekkel. Cayenne borssal, fokhagymával fel lehet dobni őket, és mellé hűsítő szószokat enni. Tökből, cukkiniből, répából, megmaradt leveszöldségekből nagyon finomat lehet készíteni.…..
Édeskrumpli pürében, spárgával sült kolbász - Csendélet, étel. Egy francia nagymama blogján találtam egy receptet: az első ételt, amit a férjének készített az esküvő után. Akkoriban nem tudott főzni, még egy rántottát sem, így az anyukája régi receptjéhez nyúlt: kolbászos krumplipürét csinált. Ez…..