Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemhüje

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az agyelszívás évek óta komoly gondot jelent az Európai Unión belül (elsősorban persze a 2004-ben csatlakozott országoknak, de másoknak is). Különösen problémás a fiataloké, amire egy, a napokban közreadott kifejezetten érdekes adatsor is rávilágít. Egyetlen ábra, ami nagyon sokat elárul...
nemhüje 2020.05.27 23:55:55
@Csodabogár: azért kellene tisztelni, mert az önérdeked követted, ami számodra a legfontosabb volt? Mert az utazgatás kedvéért lemondtál a hazádról, a rokonaidról? Ezért szerintem legfeljebb sajnálat jár.

Igen, magad fizetésből kiválóan lehet élni olcsó országokban. De azért szólj az ismerőseidnek, ne kritizálják a kormányt, különben hajnalban jöhet értük a fekete autó, mint az elmúlt időszakban nem is egyért.

Abban egyetértünk, hogy a maiak szerencsésebbek, vidámabb korba (nem "barakkba") születtek.
nemhüje 2020.05.27 23:56:09
@Csodabogár: még egy megjegyzés.a mostaniakat se o. üldözi el, ők is csak a saját boldogulásukat keresik. Lehet hogy van pár száz ember (azaz egy ezrelék), aki a rendszer miatt ment el. De gyanítom, van másik százezer, akinél KÖZREJÁTSZOTT a távozásban a magyar közéleti-politikai mocsár, az antidemokratikus folyamatok. Egy érdekesség az idézett cikkből:

"2020 tavaszán egy hajszállal többen vannak azok, akik szerint már nem váltható le demokratikus választásokon az Orbán-kormány"
nemhüje 2020.05.27 23:56:18
@desw: "hiányoznak az elvándorolt diplomások a magyar gazdaságnak és társadalomnak."

Hiányoznak? Hát akkor tegyen valamit a "magyar gazdaság és társadalom", hogy ne hiányozzanak neki!

Tessék bevonzani migránsokat (akár külföldieket, akár magyar migránsokat is haza lehet csábítani)! Ehhez "csupán" vonzó életfeltételeket kell teremteni.
Voltaképpen akár szenzációsnak is nevezhető adatokkal állt elő a Központi Statisztikai Hivatal a napokban. Ezek szerint ugyanis tavaly évtizedes trend fordult meg, hiszen több Magyarországon született állampolgár költözött vissza, mint amennyi elment – magyarán megfordult a kivándorlás. „Az utolsó…..
nemhüje 2020.05.21 00:46:12
@ulpius66:
Ráadásul a trükkös kitantorgók úgy próbálják lenyúlni az egész nemzetgazdaságot, hogy közben milliárdokat utalnak haza. Euróban. Soros útjai kifürkészhetetlenek.

Megbántam bűneim. Szeretnék néhány kiaszott BUSZNYÁKOT fizetni a magyar nyugdíjrendszerbe. Megértem, hogy elfogyott az a pénz, amit 3 millió ember 10 éven át fizetett a magánnyugdíjpénztárba.
A svédek a nyugati világban meglehetősen szokatlan módját választották az új koronavírus-járvány elleni védekezésnek. Anélkül, hogy most ebbe részletesebben belemennék (elvégre a blognak ez nem profilja), a lényeg az, hogy a svédek jóval kevésbé voltak szigorúbbak a korlátozásokkal, mint akár a…..
nemhüje 2020.05.19 19:25:05
@orient:
Bocs, tévedtem. A vírushalottak egyharmada 65 év alatti. Most csak a new yorki adatokat találtam, itt a halottak 26,4%-a volt 65 év alatti:
www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/
nemhüje 2020.05.19 19:25:05
@négyzet: sokszor csak a halottakról esik szó, pedig elég durva maradandó károsodásokat szenvednek el a túlélők is, akiknél komolyra fordul a betegség, és kórházba kerülnek.

Meg azért az 1% körüli halálozási arány se az a lottó, amiben feltétlenül részt szeretnék venni. :)
nemhüje 2020.05.19 19:25:05
@Pink Petsch: a stílus maga az ember?
A címben feltett kérdésre a válasz nyilvánvalóan az, hogy nem. Legalábbis Európában, ahol az állását kockáztatja az, aki munkaidőben elalszik, pedig a személyes tapasztalatom az, hogy egy ebéd utáni, kora délutáni 15-20 perc szundítás (power nap vagy beauty sleep, kinek hogy tetszik) kifejezetten…..
nemhüje 2020.05.16 23:06:03
@SzZoole: aki egy komplett népről alkot véleményt a negatív tapasztalatai alapján, az rasszista.
@Pink Petsch: "Én soha többé, a büdös életben nem akarok semmilyen csing-csung-linggel dolgozni."

Ha egy kínai mondaná, aki dolgozott már öt román cigánnyal meg pinkp.-vel, hogy soha a büdös életben többet nem akar szőröstalpú románokkal dolgozni, az is rasszizmus lenne.
Vágóhídon dolgozni önmagában is nagyon nehéz, embert próbáló munka. A Németországban dolgozó közép-kelet-európaiak (köztük magyarok) helyzete különösen nehéz, hiszen sokan közülük rossz körülmények között laknak. Amire most rájött az új koronavírus...
Európa egy részén a Hofi-slágerből általam önkényesen átvett részlet kezd szerencsére a tendencia lenni, azaz a kormányok így vagy úgy, de megpróbálnak lazítani a korlátozásokon. Így tesznek az osztrákok, németek, magyarok mellett az írek is...
nemhüje 2020.05.10 21:39:09
@Csodabogár: butaságokat beszélsz. Itt vannak az adatok:
www.euromomo.eu/graphs-and-maps

Hozzátenném, ÉPPEN AZÉRT csak két-háromszor magasabbak a halálozási adatok, mint egy nagy influenzajárvány idején, mert rendkívül szigorú karantén volt az elmúlt 1-2 hónapban.
Határátkelő A Halhatatlan Ezred 2020.05.08 06:30:00
Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget a II. világháború (illetve… de majd erről később), amit Európa sok országában ezért május 8-án ünnepelnek. Az idei persze megint más lesz (illetve nem lesz), de azért Francis Franciaországból érkezett írása egy egészen érdekes részét dolgozza fel a…..
nemhüje 2020.05.10 09:33:35
@nyuszigonosz:
Shoah civilizáció(?) lerombolása?
A Shoah-ról (a zsidók kifejezése a holocaustra) van itt szó, mely törést okozott az európai civilizációban.

Nem döntötte romba Németország az emberi civilizációt. Még az európai civilizációt sem.
Ha szerinted romba döntötte, akkor most a barbársag korában élünk? Vagy valaki hirtelen újraépítette a romba dőlt civilizációt?
nemhüje 2020.05.10 21:38:56
@nyuszigonosz:
Az idézett szövegben nem esik szó a civilizáció romba döntéséről. A Zivilisationsbruch törést, szakadást jelent a civilizációban. Legalábbis ebben a kontextusban civilizációs törésként szokás fordítani. (A fogalmat Dan Diner alkotta meg.)
Ausztriában és Németországban is rengeteg magyar él, akiket a járvány az elmúlt hetekben elszakított az otthonuktól. Köreikben egyre nagyobb a felháborodás, miként azt egyikük, Zé rövid levelében megírta. Közben vannak, akik már aláírást gyűjtöttek a magyar gyakorlat megváltoztatását kérve...
nemhüje 2020.05.09 08:28:38
@puhacica: a megoldás? Tessék imádkozni! Mert jó eséllyel a vírus velünk marad nemcsak jövőre, de még 2022ben is. Addigra jó eséllyel meglesz a vak cina. Amíg az nincs meg, nem áll vissza a rend. Marad a tili-toli, húzd meg, ereszd meg. Ami értelmes, tekintettel arra, hogy a lefékezett terjedés csak 1%-ot takarít el, míg a szabadjára engedett, tömeges fertőzöttség egy nagyságrenddel több áldozatot követelne.
Az ember azt gondolná, hogy ha már karanténban kell lenni, akkor milyen jó lehet azt a pálmafák árnyékában, az óceán partján megélni. Nos, a valóság azért teljesen más, mint az Niki kajmán-szigeteki beszámolójából kiderül (a képeket külön köszönöm neki). Neked hogyan telnek a napok és hetek a…..
Mióta világ a világ, az éppen aktuálisan fiatal generáció alighanem mindig fejvakarásra késztette az idősebbeket. Nincs ez másként most sem, de milyenek az Y-generáció tagjai? Nos, könnyen szedik a sátorfájukat, amit persze lehet rugalmasságnak és hűtlenségnek is értékelni...
nemhüje 2020.05.04 07:41:22
@nyuszigonosz:
Ezt csinálják a Kenyaban ragadt angol szakértők:
www.vagabondjourney.com/coronavirus-diaries-stuck-in-kenya-part-1/
A címben foglalt megállapítás kétségtelenül markáns kissé, de valahol meg lehet érteni annak megfogalmazóját, Zuzzert is, aki elég nehezen viseli azokat, akik nem veszik komolyan a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket. (Véleménye természetesen csupán egy a sok közül, amivel lehet vitatkozni.) A…..
nemhüje 2020.04.28 22:55:50
@kardio1: hát, ha a dupla annyi halottat nem érzed kiugrónak, akkor jó.

Nem tudom, az egészségügyi ellátás mennyit ér. Közismerten nincs egyelőre megfelelő gyógyszer e betegség kezelésére, sőt az eddig használtak közül a malária gyógyszerrol kiderült, hogy többet árt, mint használ.
A lélegeztetőgépen ötből négy beteg meghal.
Mi hasznosat tud tenni jelenleg az egészségügy, a kórház a covid betegekért? Remélem nem csak annyi a haszon, hogy elszeparaljak őket.
nemhüje 2020.04.29 05:09:42
@adg:
Nem célszerű összekeverni a dolgokat. A case fatality rate és az infection fatality rate is hasznos mutató, az előbbi az esetszámokra (klinikai esetekre) vetített halálozási arány, utóbbi pedig a ténylegesen fertőzöttek számára vetített arány. A ténylegesen fertőzöttek számára vonatkozóan csak mintavételen alapuló becslések vannak, mely jellemzően legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a klinikai esetszám.

Ha vannak is kisebb különbségek az országok gyakorlatában, nem gondolnám, hogy összehasonlíthatatlanok és a járvány vége előtt semmiféle érvényes megállapítás ne lenne megfogalmazható. Például a franciák hetekig nem számolták a halottak közé az öregotthonokban elhunytakat, de aztán valaki szólhatott nekik, és korrigálták.
A latin-amerikai vagy afrikai statisztikákkal én is óvatosan bánnék, de szerintem két európai ország adata összevethető.

Egyébként számos országra vonatkozóan született olyan elemzés, mely a korábbi évek halálozási adataival vetette össze az idei évet. Ebből elég jól kirajzolódik, hogy mennyivel haltak meg idén többen, mint az elmúlt években. Természetesen ezek között már a járvány közvetett áldozatai is szerepelnek, akik, rettegve a vírustól, nem fordultak időben orvoshoz vagy kapacitás hiány miatt elutasították őket, s belehaltak.
nemhüje 2020.04.29 08:12:29
@adg:
Tömegesen sehol nem tesztelnek. Csak akinél fennáll a betegség gyanúja (tünet vagy fertőzöttel való kapcsolat), azt tesztelik.
A törpeállamokat nem számítva legfeljebb a lakosság 3-4%-át tesztelték mindenütt. Tény, hogy a magyarok Európában az egyik legkevesebbet tesztelő nép, 0,7%-kal. Emiatt szinte biztosan alacsonyabb az esetszám és nagyobb a szorzó a ténylegesen fertőzöttek és a pozitív tesztet produkálók száma között.
A halottak száma valóban megbízhatóbb mutatója a vírus elterjedtségének.

Még soká fog a normális kerékvágásba visszatérni azt élet. Még csak most jön majd a második hullám. Mert mindenütt "nyitnak". Mitől remélik néhányan, hogy ennek nem a fertőzések és halálozások megugrása lesz a következménye? Mi változott február vagy március óta? Van már oltás vagy terápia? Ahogy szaporodnak az emberi kontaktusok, úgy nyer újra teret a vírus.
Ferenc egyike azoknak, akik még a németországi munkaerőpiac megnyílása környékén mentek ki dolgozni. Nem nagyon volt más választása, a családját szinte tönkretették a hitelek, vidéken munka nem volt, valahogyan el kellett tartania őket. Azóta kilenc év telt el, ma már az egész család (felesége,…..
nemhüje 2020.04.29 06:36:29
@gabors:
After President Trump sought to portray remarks at a recent coronavirus briefing as sarcasm, Seth Meyers said, “If there’s one thing people want from leadership during a pandemic, it’s sarcasm — and that was me, using sarcasm.”
Voltaképpen olyan, mintha egy Stephen King-regényben élnénk, hiszen pár hete ránk csapódott a búra. Nem csak a réten legelésző tehenet vágta ketté, hanem az eddigi életünket is, és bárhogyan lesz, mindannyiunkra újrakezdés vár. A búra lecsapódásának személyes történetéről és az újrakezdésről is szól…..
nemhüje 2020.04.16 17:37:42
@kardio1:
Hosszú távon viszont mindannyian meghalunk, ahogy Keynes megjegyezte.
Ha te örök boldogságra ácsingózol, fordulj a papokhoz, ők árulják ezt a holmit.