Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aldric

95 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Írtunk már egy posztot korábban Bertie sajátos nyelvéről, s mivel még mindig nem váltott át egészen magyarra, bár napról napra látszik a fejlődése, gondoltuk,érdemes még egyszer pillanatfelvételt készíteni arról, hogy milyen szavakkal kommunikál velünk. Íme, néhány példa: Bábábá - a minionos…..
Merész tervekkel vágtunk neki az idei nyaralásnak. Épp dackorszaka legjavát élő kisfiunkat, Bertie-t egy tengerparti nyaralásra vittük el, bő kétórás repülőúton, s hogy nehezítsük a dolgunkat, babakocsit se vittünk, mert újabban egyre gyakrabban jelzi, hogy nem akar már a kocsiban ülni és gondoltuk,…..
Négyen lettünk Zavarunk 2018.08.06 12:59:16
Nyár elején Bertie egy reggel arra ébredt, hogy belépett a dackorszakba. Pontosabban, mi ébredtünk erre rá, meglehetősen hamar, mert azóta folyton akar tőlünk valamit, azonnal akarja, hangosan akarja és ha nem elég gyorsan reagálunk vagy nem a megfelelő reakciót adjuk (nem értjük vagy nem akarjuk…..
Amikor nemrég elkezdtünk óvodákat nézni Bertie-nek, az egyik legidegesítőbb dolog, amivel találkoztunk, az volt, hogy majdnem mindenki öt napos bejárást várna el, s volt, aki kifejezetten arra hivatkozott, hogy az intézmény "pedagógiai programja" ezt teszi szükségessé. Kezdjük ott, hogy lófasz a…..
Aldric 2018.06.06 09:59:52
@czerka: Igazából elég jót nevettem a kommenteden, mert totálisan félreértetted, amiről szólt. Amit te a szüntelen foglalkoztatás kritikájaként említesz és a pedagógiai program védelmében felhozol, az teljesen szürreális módon a feje tetejére állítja a valóságot. Pontosan az általad említett pedagógiai programok szólnak arról, s épülnek arra a szülői motivációra, amit nekünk tulajdonítasz vagyis, hogy úgy tesznek, mintha ha a gyerek nem lesz folyton nevelve, tanítva valamire, akkor el fog kallódni. Ezzel szemben amit én dicsérek a mi napközinkben az pontosan az, aminek alapján kritizálsz az én általad elképzelt elképzeléseimet, mert én pont azt értékelem a napközinkben, hogy nem basztatja a gyereket, hanem egyszerűen csak megteremti a kereteit a gyermeki kíváncsiság kielégítésének. Van benne bőven hely játéknak, önállóságnak, ismétlésnek, pihenésnek, szórakozásnak, semmittevésnek is. Végső soron akár azt is mondhatnám, hogy valójában egyetértünk, csak épp nem én vagyok az ellenség, mint ahogy hitted. De nekem tulajdonképpen mindegy.
Az elmúlt napokban sokat gondolkodom azon, mik azok a hippi szokásaink vagy elvárásaink az élettől, amiket egy csokorba tudnék szedni ezen a blogon. Íme néhány: 1. Nem járatjuk Bertie-t minden nap bölcsibe és oviba sem akarjuk. Ezt nemcsak a családunk és a barátaink nem értik…..
Aldric 2018.05.21 14:01:24
@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Már a magánovik közül sem mindben engedik nem 5 napot vinni amúgy. Azt mondták több helyen is, hogy egymásra épülnek a feladatok, és így kimarad a gyerek egy-egy napból, akkor frusztrált lesz. De persze azt lehetne,hogy minden nap csak délelőtt visszük be...akkor nem marad ki. Meg ha beteg...nevetséges.

A suli még nagyon messze van, remélem, hogy nem leszünk már itthon, de ha mégis, hát akkor zsebbe nyúlunk és BS vagy ilyesmi lesz a megoldás, de egyébként lehet, hogy kéri majd a gyerek, hogy járhasson 5 napot, akkor fog.:)
Mióta Bertie lassan közeledni kezdett a második születésnapjához, egyre önállóbb kezd lenni és egy idő után az tűnt fel nekünk, hogy egyre többször kell kimondanunk Clamesával a mindkettőnk által rettegett n-betűs szót, a nemet, hogy egyre nehezebb Bertie-t lebeszélni valamiről, amit a fejébe vett,…..
Az utóbbi két munkahelyem olyan volt, amilyet csak a filmekben, meg persze a kutatásokban láttam ezelőtt.  Úgy hittem, hogy az emberek, akik velem egyidősek (vagy idősebbek) majd biztosan olyanok lesznek, mint én. Majd biztosan hasonló dolgokat élnek meg, gondolnak, mint én.  Ehelyett a 40 feletti…..
Aldric 2017.12.23 16:20:26
@never again: Nos, valóban lehetett volna a statisztika sokkal szenzációhajhászabb is. Ez ugye azt jelenti, hogy ezek a nők már soha nem fognak szülni. Az, hogy az alattuk korban elhelyezkedők sem, de az már egy másik tészta. Szerintem a több mint 10% nagyon durva. Egyébként nem azt jelenti a több, mint 10, hogy akár 20 is lehet,azt jelenti, hogy tíznél több, de nincs húsz. Akkor azt írnák ugyanis, hogy 20.:)

A lesenkizés szó nem azt jelenti, mint amire te használod, vagy mint amit a poszt csinált. Az, hogy egy retorikai túlzással éltünk, amikor azt mondtam, senki nem szül, az azért nem annyira nehezen felfogható dolog.
Aldric 2017.12.23 16:22:46
@Bicepsz Elek: Haha, tehát aki nyugatival jön össze, az már rögtön gazdag és emiatt te kiröhögöd azokat az embereket. Nagyon sokat kellene még körülnézni az életben magad körül, hogy rájöjj, milyen színes is a világ. Pl. hogy megtudd, vannak írói álnevek, mint a Clamesa és az Aldric például.

Egyébként éppen a kifogásokról írtunk, vagy nevezzük, aminek akarjuk, arról, hogy ezeknek az embereknek a választásuk az éhenhalás vagy a túlórázás és no párkapcsolat, no gyerek.
Aldric 2017.12.23 16:25:50
@pangea: Teljesen benézted a statisztikát. Kiemeltük azt a mondatot, ami bizonyítja, hogy a te állításod teljesen kamu. Már az általad prolinak és kisebbségnek nevezett réteg sem vállal (elég) gyereket ahhoz, hogy ne haladjunk egy társadalmi katasztrófa felé. Az általad prolinak aposztrofált réteg (gondolom, a vendéglátásban dolgozókra, munkásemberekre, szakmunkásokra gondolsz) külföldre emigrálva már vállalnak gyereket, a felmérések szerint legalábbis.
Mostanában, hogy egy hónap pihenés után ismét elkezdtem 8 órában dolgozni, sokat agyalok ezen a témán. Egyrészt, mivel a gyereknek nem találtunk jobb/ugyanolyan jó bölcsődét a lakhelyünk közelében, mint a mostanija, így 1 órányi BKV-útra kerültem Bertie-től a hét három napján. Viszont az…..
Aldric 2017.12.09 18:36:49
@Misfit78: Bizony, bizony, elég magabiztosan mondod ezeket a dolgokat ahhoz képest, hogy mennyire nincs igazad.

1. "Bizony-bizony, el kéne dönteni, hogy családozni, babázni akarunk, vagy dolgozni, a kettő együtt ugyanis nem megy!"

Namármost az a kérdés, hogy a munkáért vagyunk mi vagy a munka van a megélhetésünkért? Nincs bajom senkivel, akinek a munkája a szenvedélye (én is így vagyok ezzel), sőt, azzal sincs bajom, ha valaki nem akar gyereket, de az egy nagyon szomorú világ lenne, ahol a munka nem tenné lehetővé a gyerekvállalást. Ha pedig van gyerek, akkor azzal foglalkozni is kell. Ráadásul ez közös érdek is, mert - ha csak nem végkimerülésig tervezel dolgozni - a következő nemzedékek fogják a megélhetésedet megtermelni. Akkor is, ha állami nyugdíjat kapsz, akkor is, ha a megtakarításaidból élsz majd. Mert minden megtakarítás annyit ér, amilyen erős a gazdaság.

2. "A home officet sem gyereknevelésre találták ám ki, azt ugye tudod? "

Ha ezen azt érted, hogy a home office-ban is kell dolgozni, akkor nyilván mind tudjuk, aligha te találtad fel a spanyolviaszt. Ha meg arra gondolsz, hogy a home office-ban nem szabad rugalmasan beosztani a munkaidődet és multitaskolni, akkor viszont hülyeséget beszélsz. Pont erre van a home office. Nyilván a hatékonyságot biztosítani kell otthon, de a munkahelyek sem éppen arról híresek, hogy segítik a hatékony munkavégzést.

3. " kollegáim fele úgy tolja otthonról, hogy közben a háttérben ordít, visít és rohangál 2-3 kölök a háttérben, ez conf. call és meetingek kellős közepette, de persze senki nem szól ám, hisz nem "illik" szólni."

Milyen érdekes, hogy a jelek szerint egyedül vagy a véleményeddel. :)

4. "Csodálkozom, hogy itthon senki nem megy ki ellenőrizni az otthoni munkakörülményeket, és senki nem tiltja be a home office alatti gyerekek jelenlétét az adott közegben. "

Azt hiszem, hogy te tényleg nem érted a home office-t. :) Szar lehet ennyire utálni másokat és rosszat kívánni nekik.

5. "Mert kicsit unom, hogy kb senki nem zavartatja magát, ha a fél órás meetinget kb ötször szakítja félbe a síró kölök"

Mivel a hagyományos munkahelyek is tele vannak az elmélyült és hatékony munkavégzést nehezítő elemekkel (ideértve az értelmetlen mítinget sokaságát, a social mediát, a csámcsogó kollégákat, a behallatszódó telefonbeszélgetéseket, a kizárólag fegyelmezési vagy munkaidő kitöltési célú feladatokat stb.), szerintem nem kéne ennyire hülyének lenned. Persze nem tilos, de akkor magadra vess.

6. "em tudom, mit szólna hozzá a főnököm, ha home office alatt én meg lakást felújítanék, vagy extra keresetért cserébe 2-3 kölök felügyeletét elvállalnám közben. "Jajj de hát ez nem ugyanaz!!" DEHOGYNEM!"

Mondjuk hiába ordibálsz még írásban is, attól nem lesz igazad. Egy gyerek nevelése nyilván tök más mint a lakásfelújítás. De ezen túlmenően is, egy dolog az, hogy az ember multitaskingol (vagy küzd a zavaró körülményekkel) és egy másik dolog, hogy nem dolgozik. Nagyon el vagy tévedve, ha önkéntes rendőrnek képzeled magad és azt hiszed, neked kell eldöntened, hogy ki mit csináljon még a munkája mellett, ha nem vagy a főnöke. Ítélje meg a főnök, hogy az illető jól végzi-e a munkáját.

És még valami: lehet, hogy téged zavarnak a gyerekek. Volt amikor az embereket az zavarta volna, hogy a munkás csak 8 órát akarna dolgozni vagy hogy betegbiztosítást szeretne, fizetett szabadnapot vagy hogy nem akarja eltűrni, hogy megverjék őt a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Ma már nem ilyen időket élünk. És ha sehogy máshogy nem tudsz megértő lenni a gyerekesek gondjai iránt, vigasztaljon az a tudat, hogy nekik meg téged kell elviselniük, pedig így fröcsögsz rájuk és híján vagy minden empátiának.
Aldric 2017.12.10 06:35:56
@fumerin: A házirendek részhez szólnék hozzá csak. A mi bölcsink magánbölcsőde (Azt hittem, ez világos volt abból, hogy nem jár minden nap. Legalábbis, mi nem találtunk olyan állami bölcsit, sőt még magánbölcsit is alig, ahol nem szívóznak ezen, és nem akarják államosítani a gyereket azonnal.) Mi nagyon szeretjük ezt a bölcsit, mert természetben van a gyerek, csodás gondozókkal, nagyon kevesen is vannak, egészséges dolgokat esznek, egyszóval árad a csí. Viszont fél 9-től vannak 4-ig. Korábban semmiképp nem tudjuk vinni, mert zárva vannak, később pedig nem tudjuk elhozni. 1. Mert délután rendezvényeik vannak. 2. Mert fizetni kell pluszban érte, és nem is lehetne rendszeresíteni, mert 1.pont. 3. Nekem fél 5, 5-ig van a munkaidőm, attól függően, hogy hányra megyek be (van-e aznap bölcsi, hogy egy darabig el tudom kísérni a fiúkat vagy ők kísérnek engem). És mivel egy órányira vagyok a bölcsitől (kocsival is egyébként a dugók miatt), így a gyereknek 6-ig kellene ott lennie a bölcsiben. Ez semmiképpen nem megvalósítható és nem is akarjuk, hogy olyan sokat legyen. Iskolában sem, később munkában sem, nemhogy ilyen piciként bölcsődében vagy óvodában.
Aldric 2017.12.10 08:06:28
@fumerin: Nem tudom, mennyire világos, hogy Clamesa felvetése alapvetően retorikai jellegű volt. Amiről írt, az nem a mi személyes bajunk (mert mi vagyunk annyira szerencsések, hogy nekem rugalmas a munkabeosztásom és van pénzünk egy valóban csodálatos magánbölcsire), hanem egy társadalmi probléma. Nekünk szimplán csak nagyon nehéz, de másoknak sokkal nehezebb. És persze iszonyú erőfeszítésekkel, a kiskapuk megkeresésével, az "okosba" megoldásokkal, önmaguk kizsigerelésével, szerencsés esetben külső segítséggel valahogy az emberek többsége valahogy elvergődik egyik hétvégétől a másikig, egyik karácsonytól a másikig. Csak közben legyünk tisztában vele, hogy ennek az elvergődésnek súlyos ára van: a gyerekszámban megmutatkozó ára, a családok felbomlásában mutatkozó ár, az emberek mentális és egészségi állapotában (és a jövőbeli életkilátásokban) megmutakozó ára, a munkaerő elvándorlásában megmutatkozó ára, a felnövő nemzedékek mentális állapotában (és mindenféle társadalmi problémákban) jelentkező ára és így tovább. Nagyon sokban van nekünk, magyar társadalomnak az, hogy ezek a dolgok így "működnek".
Négyen lettünk Kedves Naplóm 2017.11.23 14:14:30
Az utóbbi hetekben Bertie szédületes ütemű fejlődésen megy keresztül. Ez többé-kevésbé egybeesik időben azzal, hogy az új lakásba beköltöztünk és hogy Clamesa felmondott a munkahelyén, de mivel a lakásvásárlás, hitelfelvétel és költözés körüli mizéria addigra eléggé megviselt mindannyiunkat és mivel…..
Röviden a tények kúszás: 7 hónaposan mászik: 10 hónaposan kapaszkodva feláll: 10 hónaposan kézenfogva első lépések: 15 hónaposan önállóan megy: 18 hónaposan Egymás között azt szoktuk mondani Clamesával, hogy Bertie biztosan olvas gyerekorvosi könyveket és az ott írtakhoz tartja magát. Azt…..
Négyen lettünk Mit is képzeltem? 2017.08.30 15:11:28
Olvastam egy kerületi (anyukás) csoportban egy kérdést, hogy van-e Újlipótvárosban  olyan játszótér, ahol egy másfél éves gyereket nem néznek le és ki maguk közül, nem haragszanak-e meg a nagyobbak, ha hozzányúl a játékaikhoz stb.. Gyagya voltam, válaszoltam, írtam, hogy van sok játszótér és…..
Aldric 2017.09.07 10:48:40
@juhéjjj: Semmi kifogásom a vetyengés ellen. :) Sőt, nagy rajongója vagyok a műfajnak. Ebben a posztban is csak azon vetyengek, hogy miért nem azt kérdezte az illető, hogy "van itt más kismama is, akit zavarnak rajtam kívül az újlipótvárosi szülők a játszótéren? csak mert szeretnék ezen vegyengeni egy sort és egyedül mégse olyan jó" :)
Az elmúlt napokban többször is alkalmunk volt szembesíteni saját nevelési elveinket és gyakorlatainkat a külvilág elvárásaival, legyenek azok idegenek vagy a hozzánk hasonló cipőben járó, kisgyereket nevelő barátok. A tapasztalatok, bevallom, elgondolkodtatóak voltak. Nem mintha…..
Bertie-ről, mióta, úgy fest, kezd kibontakozni az egyénisége, az az általános benyomásom, hogy nagyon szereti az embereket, bízik bennük és szívesen osztja meg velük a dolgait is. Nem tudom, szabad-e ilyen korán ilyen merész állításokat megfogalmazni, de határozottan az az érzésem, hogy már van…..
Nem fogok hazudni. Nehéz. Sokkal nehezebb, mint mire számítottam. Ugyanakkor panaszkodni sem szeretnék. És nem azért, mintha tetszelegni akarnék az önfeláldozó apa szerepében. Dehogy. Három hónapja vagyok itthon Bertie-vel és nem bántam meg. Az elején nem is volt annyira nehéz. Reggel elkísértük…..
Ma délután gyereknapoztunk egy kicsit és épp a Szabadság térre tartottunk Clamesával és Bertie-vel, hogy belehallgassunk az ottani koncertbe, amikor egy érdekes eset történt velünk. A Vécsey utca felől jöttünk, átkelve az úttesten, ahol elég magasak a padkák, szóval nagyon meg kell emelni a…..
Négyen lettünk Anyák napjára 2017.05.07 15:50:44
Van három dolog, amit Clamesától tanultam meg a szülőségről: 1. Az egyik, hogy lehet imádni egy gyereket anélkül, hogy rátapadnánk, mint a pióca. Aminek egy nagyon fontos mellékes következménye, hogy megtanulhatjuk, hogy a gyerekünk is egy okos, ügyes, érdeklődő, figyelmes lény, aki képes önállóan…..
Négyen lettünk Bertie beszokik 2017.05.01 15:28:08
Mivel Clamesa,  ahogy írtuk is korábban (itt és itt), április elején visszament dolgozni, megkezdődhetett Bertie bölcsödébe szoktatása. Ez nem volt egészen drámai előzmény, mert a lehetséges bölcsödét, egy fantasztikusan szép helyet, ahol csupa kedves és rendes ember dolgozik, már korábban kinéztük…..
Nem mondanám, hogy túl sok nevelési elvünk kristályosodott ki a csecsemőkorból lassan kilépő Bertie-vel kapcsolatban, de a kevés határozott elképzelésünk egyike az, amiről az alábbiakban röviden írni szeretnék. Ez pedig az, hogy szeretnénk, ha Bertie maga fedezhetné fel a körülötte lévő…..
Íme néhány fontos szabály a KRESZ-ből, ami esetleg elkerülhette eddig a figyelmünket, de mióta nem csak a saját életünket féltjük, hanem a gyerekünket, mégse lehet többé figyelmen kívül hagyni. 878. § Kiegészítő szabályok kijelölt gyalogosátkelőhelyekre vonatkozóan (1) Elsőbbség az, amit megadnak.…..
Írtam nemrég egy cikket, amiben azon keseregtem (azóta is azt gondolom, teljes joggal), hogy nem találok hónapok óta munkát. A múlt héten interjúztam egy multinál, ahol több nyelvtudással és bölcsész/társadalomtudományos végzettséggel kerestek valakit kreatív pozícióra. Az…..
Aldric 2017.04.10 10:35:50
@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Nyilván sokat segít, hogy egyetem óta mindig minden fontosabb szakmai dolgomat otthon kellett csinálnom, a tanítást leszámítva, s az elmúlt egy évben is mindig otthon dolgoztam, igaz, itt volt mellettünk Clamesa is. De azért nyilván nem lesz könnyű.
Bár mindig is az volt a terv, hogy Clamesa két évnél hamarabb dolgozni fog és én, nagyrészt itthon végzett munkámnak köszönhetően elég sokat voltam Bertie-vel, az életünkben hirtelen jött változás egy kissé mindenkit váratlanul ért és egyelőre még eléggé a sokk hatása alatt vagyunk. Bertie mondjuk…..
Négyen lettünk #istandwithceu 2017.03.31 09:34:39
Nem is olyan rég írtuk meg, hogy Bertie-vel a Közép-európai Egyetem Babalaborjában jártunk, hogy részt vegyen egy érdekes tudományos kísérletben, ahol, mint akkor a nagyon kedves kutatóktól megtudtuk, nagyösszegű nemzetközi kutatási pályázaton elnyert pénzből alakították ki a modern és magas…..
Végre itt a tavasz!!! Bertie-vel sokat kalandozunk azóta, hogy már nem fagy hozzá a babakocsi tolókarjához a kezem két kesztyűben.:) Összegyűjtöttem pár kültéri helyet nektek, amiket lemeóztunk a városban már kettesben, hármasban. 1. Normafa: ingyenes Normafán már télen is voltunk többször…..
Aldric 2017.03.30 12:51:49
@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Nagyon igaz!Ráadásul hetente járunk oda (mostanában főleg Clamesa és Bertie), különösen a Kölyök-öbölbe.
Társadalomtudományi MA-em van egy olyan szakmában/témakörben, amivel 7 éves koromtól egészen 27 éves koromig akartam és tudtam is foglalkozni.:) Aztán, mint néhányan tudjátok (de aki nem, az itt elolvashatja), hogy még terhességem alatt megszüntették a szerződésemet a helyen, ahol dolgoztam. 18…..
Aldric 2017.03.27 16:24:55
@GiaMarie: Ha már egy család vagyunk, gondoltam, hogy én is hozzászólok. :) Mélységesen egyetértek én is Clamesával annak elítélésében, amit írsz. Ez részben nyilván világnézeti kérdés, mert az általad képviselt szélsőségesen libertárius állásponttól kiráz a hideg. Részben meg tudományosan is vizsgált probléma. Az a fajta gondolkodásmód, amivel racionalizálod a szolidaritás hiányát és az intézmények iránti bizalmatlanságot, az a magyar társadalom elhúzódó súlyos válságának egyik tünete. Erre vannak kutatások is és minden jel arra mutat, hogy ahol például nagyobb a bizalom, ott általában a társadalom is jobban működik. Másként fogalmazva: de, te magad vagy a társadalom. Azonosulsz egy valójában számodra is káros rendszerrel és hozzájárulsz annak fennmaradásához. Ezt persze inkább csak leíró módon mondom, minden bántó szándék nélkül. Másfelől, mivel idejöttél egy poszt alá, ahol valaki az erőfeszítéseiről és a szorongásairól ír, hogy közöld, hogy ne számítson semmire és ez így is van rendjén, mert az élet már csak ilyen, na, ez szerintem szimpla szemétség. Úgyhogy, ha az a kérdés, hogy ki személyeskedik és ki nem, a magam részéről bevállalom, hogy én személyesen nagyon lesújtó véleménnyel vagyok rólad a kommented alapján.
Aldric 2017.03.27 19:36:47
@scuynat: Egyrészt, ha nem irtózunk a kisgyerekesektől, másoknak se mutatunk rossz példát. Másrészt, ha a kisgyerekesek nem találnak munkát, akkor annak lesz egy sereg rövid- közép- és hosszútávú negatív következménye, ami mind közvetlenül érint téged is. Beleértve a nők alacsonyabb fizetését, a kevesebb adózót, kevesebb nyugdíjat, rosszabb közszolgáltatásokat.

Ez van.
Aldric 2017.03.27 20:04:34
@GiaMarie: Semmi gond, már rég hozzáedződtem ahhoz, hogy az emberek elképesztő dolgokat mondanak egymásnak, de szerintük az nem személyeskedés. Csak én a magam részéről ettől még maradok az őszinteség híve. :)

Amiket írsz, azok egy része teljesen oké (bizonyos dolgokban nyilván nem értünk egyet, a skandináv államokra például egészen biztosan nem igaz az, hogy ne lennének nagyon nagyvonalúak a jóléti szolgáltatásaik és ne lenne nagymérvű az újraelosztás, mégis jól működnek ezek az államok). Nyilván én is ebben a társadalomban élek (igen, a társadalomtudományokkal foglalkozók is ebben a társadalomban élnek). Horrorsztorikkal napokon keresztül tudnánk szórakoztatni egymást. A magyar állammal kapcsolatos dühödet is értem. Csak éppen az a kérdés, hogy ebből milyen következtetést vonunk le. A te következtetéseid szerintem pontosan abba a körbe tartoznak, ami miatt 25 éve nem tudunk előre jutni. A mindig a más csoportok kárára felfedezett reformálási lehetőségek, az adócsalás, a hálapénz, a számla nélküli szolgáltatások, a KRESZ-t figyelmen kívül hagyó vezetés (mert ezek mind elviselhetetlen terheket rónak az egyénre a saját teljesen racionális nézőpontjából) igazolásának régi világába. Azt gondolom, ez a logika végső soron mindenkinek rosszat tesz: ezek a racionális okfejtések végső soron mind az elviselhetetlennek érzett körülmények fennmaradásához járulnak hozzá. Én ellenben (és egyébként Clamesa is szerintem) azt gondolom, hogy ha rosszak a szabályok akkor azok ellen kell küzdeni és amúgy meg be kell őket tartani, az adót befizetni, a piroslámpánál megállni, számlát kérni, ahol meg lehet, ott a fizetős és számlás szolgáltatásokat választani, de lehetőleg nem lenézni azt, akinek éppen nehéz és ha valamit tudunk tenni, akkor próbálni segíteni. És főleg nem előadást tartani neki arról, hogy ezt megszívta és ne csodálkozzon, mert ez az élet.