Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsurka

9 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Víztorony.hu ROtring 2023.03.22 18:18:27
Anyaaaaaaaaa…… ébredj már fel!! – üvölti a legkisebb magzatom, ugyanis évente egyetlen egyszer: a Víz Világnapján rendszeresen kipurcantom magam. Mostan színes rotringbelekről álmodtam… bizonyára a Krause miatt! A fodros-bodros (sic!) álomban újra színes beleket cserélgetve küzdöttem az 1:100-as…..
Éves őszi nagytúrájuk keretében 2013. szeptember 20-22-én hazánkba látogatott a Német Nemzetközi Víztorony Társaság (Deutsch Internationale Wasserturm Gesellschaft) 20 fős delegációja. E bevetésre kész kemény mag 2/3-a nyugdíjas víztornyászokból állt, akik főleg az ország…..
A víztornyok formanyelve a II. világháborút követően jelentős koncepcionális változásokon ment keresztül. Míg a XX. század elején kibontakozó vasbeton építészet nagyjai, közöttük dr. Zielinski Szilárd és dr. Mihailich Győző épületszerű, a környező városi épületek…..
Egy-egy víztoronyba való bejutás lehetősége mindig nagy izgalommal tölti el a víztoronybarátokat, hiszen az üzemeltetők az esetek legnagyobb részében – érthető okokból – hét lakat alatt őrzik a bejáratot, óvják a tárolt ivóvizet a mindennemű szennyeződéstől.…..
A címben idézett jeligét András korábban azért írta ki a weboldalra, hogy ne árasszák el glóbuszos fotók százaival azok a lelkes víztoronybarátok, akiknek a víztorony szó hallatán legelőször ez ugrik be. Mindazonáltal nem tagadhatjuk, hogy ez a kisvíztorony típus az, amelyik…..
 „Találtam egy tornyot!” címmel szépen pörög a víztornyos fórum egyik topikja, már évek óta. Ennél csak András postaládájában landol több felfedezés, hegyekben állnak a víztornyos fotók, cikkek, rajzok. Apránként bekerülnek az adatbáisba mind. De miért is…..
A volt Szolnoki MÁV Járműjavító műemlék víztornyát a térszkenner bevetését követően - alig meglepő módon - ismét egy kuriózumnak számító technológia alkalmazásával igyekeztünk megvizsgálni. Az első helyszíni méréseink alkalmával lehetetlen volt megközelíteni a…..
Az archív fotó forrása az esztergomi Duna Múzeum: Hajós György Zielinski Szilárd c. könyvében van két, a cementgyárat érintő rész, melyeket alább idézek. Az első írás egy kürtőre rögzített 20 m magasságban lévő vasbeton tartályról szól, a második írás pedig a fent…..
A lézerszkennerek felhasználása az örökségvédelemben dokumentálás céljából egyre népszerűbb eljárás a világ fejlett országaiban. Magyarországon ilyen technológiájú felméréssel még nagyon kis számú műemlék rendelkezik, köztük a Budavári Nagyboldogasszony-templom. A…..
Na jó, de melyiket nézzük meg? Maradjunk Magyarországon, lehet szavazni, jöhetnek a kedvencek, várom a hozzászólásokat. Ahol már voltunk, oda úgysem megyünk, de van még párszáz másik víztorony. Lássuk, melyik a legérdekesebb!..
Egy vallomással kezdem: azóta szeretnék babtáblát, amióta egy kollégámnál láttam egyet kábé fél éve, de mindig lusta voltam megrendelni. Aztán kaptam egy emailt a Babtábla.hu-tól, hogy tesztenénk-e, mert kölcsönadnak egy-két babtáblát. Igent mondtam, az egyiket én vittem…..