Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Clamesa

234 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bertie mindig mindent határidőre csinál meg. Néha már úgy tűnik, részletese elolvasta a Spockban a határidőket és megjegyezte azokat. Az utolsó még oké pillanatban kezdett kúszni, mászni, járni és beszélni is.  Most pl. az egyik nap elhatározta, hogy nem kell többet éjszakára pelenka. Nem is vett…..
1. Apu túlélte a tüdőrákot, a műtétet és a kemót is.  2. Anyu túlélte a mellrákot, a műtétet, a kemót, a sugárkezelést és a hormonkezelést.  3. Anyu túlélte a csípőműtétet és most a rehabilitációba kezdett bele. Ez még 3 hét. Most kiderült, hogy trombózisa van, szóval Bertie-t legközelebb…..
Amikor Máté megszületett, és megtudtuk, hogy Down-szindrómás, az első, legsötétebb gondolataim egyike az volt, hogy az egész családunk élete romba dőlt, és a testvéreinek egyszer s mindenkorra befellegzett. Mostantól bizonyára semmi időm nem lesz rájuk, el lesznek hanyagolva, és borzasztó életük…..
Clamesa 2019.06.27 11:20:56
Nagyon tetszik, ahogy írsz róla. Irigylem a hozzáállásodat, és hogy megküzdötök ezzel együtt! Nekünk volt Down-para, ami miatt amniocentézist csináltattunk, mert mi nem vállaltuk volna a gyereket, ha Down-szindrómás. Végül csak vaklárma volt.

Akkor a genetikus azt mondta, hogy éppen eléggé bizonytalan a világ, és úgy általában Magyarországon minden nappal egyre rosszabb (persze ezt nyilván te is tudod), nem kell, hogy valakinek még valami baja is legyen. És ezért szokták az orvosok azt tanácsolni, hogy amit lehet szűrni, azt szűrni kell. Szóval szerintem nem szimpla gyűlölködésből.:)

A másik dolog, hogy légyszi, ha már írtál róla a blogon, linkeld be, ha meg nem írtál róla, írj, hogy a tesók milyen módon értékelik azt, hogy a kicsire felnőttként majd ők fognak vigyázni, hogyan értékelik most ezt. Mert nyilván most még nem egy felnőtt szintjén, de gondolom, valahogy folyamatában próbáljátok bennük ezt a tényt tudatosítani. Erre nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan kell ezt kommunikálni. Nem tette tönkre az életüket természetesen, ahogyan te is írod, de másként fog majd egyikük úgy családot alapítani, gyerekeket vállalni és dolgozni, hogy a tesója gondozása is az ő feladata lesz. Hiszen a magyarok várható élettartama kb. 75 év, meg mivel 3. gyerek, gondolom, nem 28 évesek vagytok, vagyis nem ti lesztek vele örökké. Az ellátórendszerbe meg nem tehetik majd be, hiszen képzelhetjük, milyen állapotok lesznek ott, ha most ilyenek vannak.
Clamesa 2019.06.27 11:45:02
@ddt: Én biztosan befogadnám, hiszen vele nőttem volna fel és biztosan beszéltek volna velem a szüleim erről sokat előtte. Eleve úgy alakítottam volna az életemet, hogy tulajdonképpen egy plusz gyerekkel számoltam volna a tervezett sajátom/sajátjaim mellett, anyagilag, fizikailag és érzelmileg is. De erről beszélni kell szerintem már gyerekkorukban a többi gyerekkel. Mind cipeljük a szüleinktől kapott csomagot, van, aki többet, más kevesebbet. Otthonba Magyarországon nem adhatod, őrület, milyen hírek jönnek ezekről a helyekről és nem kétlem, hogy 20 év múlva sem lesz jobb a helyzet. Sőőőőt.
Clamesa 2019.06.28 08:24:24
@más.szemmel: Köszönöm a válaszodat. Nyilván nem tudom, milyen anyagi helyzetben vagytok. A gondolkodásodból és arról, hogy mintha valahogy te tényleg bíznál ebben az országban, vagy nem is tudom, azt feltételezem, hogy elég pénzetek lehet. És szerintem így már nem lehet gond. Nekünk lenne belőle súlyos gond és a magyar társadalom jó részének is. Szurkolok nektek!:)
Tove Jansson Mumin-sorozata itthon 2010 környékén a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg, majd hosszú éveken át csend övezte a könyvek sorsát, míg végül több éven át tartó mellőzést követően a Geopen Kiadó ismét felkarolta a sorozatot, és új köntösben kezdte el megjelentetni a sorozat részeit. A…..
Nemrég odafelé 9, hazafelé 7 órát utaztunk Bertie-vel Budapestről New Yorkba/New Yorkból Budapestre. Átszállás nélkül. Miben különbözik ez egy sima repülőúttól, amihez itt adtunk tanácsokat? Abban, hogy ez nektek is baromi megterhelő, nemhogy a gyereknek. De mindig lásd a célt!  Néhány tanács: 1.…..
Legutóbb a családbarát munkahely fogalmával ismerkedtünk egy kicsit közelebbről, most pedig górcső alá veszünk egy más szempontból baráti megközelítést. Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált az állatbarát munkahely kifejezés. Zömmel lepik el a közösségi média felületeit a posztok „irodakutya”…..
Bertie nemrég 3 éves lett, így suhantunk a védőnőhöz a 3 éves státuszának megállapításáért. Az alap kérdések és a válaszaink: 1. Rövidebb lépcsőn (3-4 fok) önállóan megy fel-le (kézfogás és kapaszkodás nélkül)? IGEN 2. Szokott-e úgy csinálni játékból, mintha főzne, autót vezetne stb.? IGEN 3.…..
Nemsokára 3 éves leszel és én borzalmas anya vagyok, mert 1 éves korod óta dolgozom nemcsak a pénzért dolgozom magam miatt is dolgozom apád van veled otthon, és nem én  heti 2-szer napközibe jársz  nem tudunk elég pénzt előteremteni ahhoz, hogy csak úgy elmehessünk az országból nem találok…..
Nemsokára első tengerentúli, jetlaggel járó útjára jön velünk Bertie, de addigra már túl lesz a 3 éves születésnapján.  3 éves koráig Bertie 12 repülőgépen ült. Összesen 4 külföldi országban járt, 8 alkalommal. Ebből 3 célországba repülővel, a negyedikbe vonattal ment.  Mivel 6 hónaposan repült…..
Már régen készültem írni egy olyan posztot, amiben leírom, miket bojkottálunk, mióta Bertie megszületett. Egyrészt lelkes környezetvédők, cruelty-freesek és politikai aktivisták lettünk. Mindhármat azért, mert egyre nagyobb a felelősség a vállunkon, hiszen már Bertie jövője is…..
 Bertie április elejétől otthagyja a bölcsit, és a nemzetközi területek felé elmozdulva kezd egy angol nyelvű Montessoriban. Bár, hozzátartozik az igazsághoz, hogy még három napra vissza fog menni április végén, mert az oviban tavaszi szünet lesz.  A bölcsiben februártól heti 3 napot lesz benn, az…..
Mostanában sokat gondolkodunk azon, hogy meddig terjed a gyerekkel kapcsolatban a "nem az nem" elve, és az, hogy az ő teste az övé, arról, hogy ki mit tehet meg a testével, arról kizárólag ő dönt.  Mostanában sokszor teszünk olyasmit, amit a gyerek nem akar. Pl. be kell tenni a babakocsiba, mert…..
Bertie még nem beszél egészen jól, de már mond kétszavas mondatokat és a mondandónkat is minden esetben teljesen megérti. És használ néhány egészen vicces, Bertie-nyelvből származó szót is, lássuk, mik ezek! Nem megyi. = Ez a nem megy. Ha egy duplot nem tud a másikba illeszteni vagy nem tudja…..
A múlt héten elvittük a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetbe Bertie-t, mert egyrészt már a magzati echokardiográfián, másrészt később a 6 hetes kontrollon és az azt követő ellenőrzésen is volt egy-két kis eltérés az eredményeiben.  És, mert ha megijed valamitől, pl. a sötéttől, akkor a szívéhez kapkod…..
Amióta megszületett Bertie, sokat gondolkodunk azon, mekkora az ökológiai lábnyomunk a világban, és hogy hogyan tehetnénk számára élhetőbbé a világot. Az egyik út, hogy eljárunk tüntetni és szavazni, és kiállunk az alkotmányos értékek mellett.  A másik pedig az, hogy nemrég cruelty-free háztartási…..
2,5 éves korban van egy köztes, nem kötelező státuszvizsgálat, és mivel mi néhány dolgon most aggódtunk Bertie fejlődésében, így ellátogattunk a védőnőnkhöz erre a vizsgálatra.  Ami miatt aggódtunk:  néha csóválja a fejét, mint aki szédülni akar csapkodja az ajtókat nem beszél még egész…..
Nos, vannak dolgok, amikről senki sem beszél a gyerekvállalás kapcsán. Az egyik ilyen a köldöksérv.  A nőknek azért alakulhat ki, mert a has tágulásával, majd összehúzódásával nem mindig zárnak tökéletesen a hasizmok és köldöksérved lesz. Főleg akkor, ha emelgeted a gyereket, ami természetes. Nos,…..
Felsorolok néhány örök ellentétet, amin egymás torkának szoktak esni a szülők, főleg az anyukák a netes oldalakon:  1. A szülés módja Amivel legelőször találkoztunk, már terhesség alatt, az a szülés módjának megválasztása volt. Van, aki csakis programcsászárral akar…..
Clamesa 2018.06.15 16:03:31
@eAster: Ezt én ma már nem tapasztaltam issue-nak, mindenki 6+ táplál hozzá.:)
Korábban sosem értettem azt a vádat, hogy aki állatot tart, az általában a gyerekeként tekint rá, akként kezeli azt a mindennapokban. Engem egészen pici korom óta körülvettek állatok. Volt a nagyszüleimnél 2 kutya, pár kijárós macska (sőt, inkább kint élő macska), tyúkok, kakasok, ludak, malacok,…..
Lett néhány kedvenc játszóterünk a városban.  1. Pasaréti úti játszótér  árnyékos  kedves emberek sok apuka és anyuka együtt (vagyis nemcsak anyukák) jó minőségű játékok felnőttek számára is edzőpark a játszótér közvetlen közelében  színes környezet  biztonságos játékok  jó, hegyi…..
Clamesa 2018.06.06 12:56:53
@nagyonanyuka: Igen, ahogyan írjuk is.:)
Clamesa 2018.06.06 13:14:03
@Tom Bradley: Köszi a tippet! Mi arrafelé még sosem keveredtünk!:)
Clamesa 2018.06.06 14:42:58
@Mj: Az egyik kedvenc kommentelőnk vagy ezen a blogon. Mindig mindenből LEGALÁBB 3-szer annyi tapasztalatod van és az teljesen ellentétes mindenki máséval.:D #goodforyou
Még a gyerek előtt jártam sokat a Hajósra, mert közel laktam, és mert 1100 volt a diákjegy. És mert nem voltak 100.000-en, mint a strandon és az emberek meg a hangulat is sokkal nyugodtabb és jobb.  Bertie-vel már harmadjára mentünk el együtt is a Hajósra. A felnőttjegy hétvégén…..
Írtam korábban, hogy voltam Emlő uh-n a Doktor24-nél és azt is, hogy szerettem volna még mammográfiára is menni.  Őszintén be kell látnom, hogy bár nem rettegek az egészségügytől és viszonylag rendszeresen járok szűrővizsgálatokra is, a mammográfiánál azért megremegett a kezem és majdnem nem mentem…..