Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő

128 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még messze az év vége, de az elmúlt 1-2 hétben már hangos volt a sajtó a jövő évi minimálbér emeléstől. Ahogy azt már olvasni lehetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tárgyalásán szóban már elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer…..
Mint azt már sokan hallották 2021. szeptember 20-án Orbán Viktor a parlamentben bejelentette, hogy 2022. februárjában érkezik a nagy SZJA visszatérítés, mely röviden annyit jelent, hogy visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó előlegét (SZJA-t).…..
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2021.09.22 13:01:53
@murray: Kedves Kérdező! Valószínűleg igen, de részletes, egyéni tanácsadásért email-ben keressen meg. Üdv, Zsolt
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2021.09.22 13:43:23
@Nancsibacsi: Idén 2021-re vonatkozó adót fizetünk be, májusig az SZJA bevallásban 2020.évi adót vallottuk be, ez nem ugyanaz. A bejelentés is az idei adóról szólt, de majd meglátjuk, ha kijönnek a részletek.
Sajnos a koronavírus megjelenése óta szinte mindenkinek volt a környezetében olyan ismerőse, aki valamilyen oknál fogva hatósági vagy önkéntes karanténba került. Egyelőre úgy fest, hogy ez a közeljövőben sem fog változni. Ugyan még csak szeptember közepén járunk, de szinte már most borítékolható,…..
Ahogy azt a munkavállalók már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék valamelyik adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Ezt az idei évben is megtehetik, sőt érdemes is élni vele, hiszen a nyilatkozattétel jelentősen befolyásolhatja a…..
Ismét közeledik az év vége, és ilyenkor - ahogy az lenni szokott - megkezdődtek a jövő évi minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetések.  Idén sem lesz könnyű dolguk a tárgyaló feleknek, hiszen a koronavírus miatt kialakult helyzet csak további akadályokat görgetett a munkáltatók és a munkavállalók…..
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2020.10.31 12:55:56
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Köszi, próbálom megoldani. Egyébként nem tudom mire jó ez. Én ebbe a blogba nem kevés időt és energiát teszek, nem értem, hogy mire jó az, ha más munkáját - ami még hasznos is - tönkretegyék.
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2020.10.31 13:43:14
@Hunyadi János15: Akkor hagyd abba! És ne sértegess, nem adtam rá alapot.
Magyarországon az egyéni vállalkozók száma az utóbbi években rohamos ütemben nőtt, így a számuk bőven meghaladja az 500 ezret. Közülük sokan foglalkoztatnak egy vagy több munkavállalót is, és így munkáltatóvá válnak, ami egy sor kötelezettséget, nagyobb felelősséget von maga után. Számos történetet…..
2020. július 1-én hatályba lépett az új TB törvény, mely igen sok változást hozott a magánszemélyek és a munkáltatók életébe. Az egyik ilyen fontos és sok munkavállalót érintő változás a járulékfizetési alsó határ bevezetése, mellyel tulajdonképpen a társadalombiztosítási értelemben vett biztosítási…..
Minden évben eljön az adóbevallási időszak, és ez nem lesz idén sem másképp. Viszont most két olyan fontos változás történt, ami igen sok magánszemélyt érinthet. Bevallási tervezet szinte mindenkinek! Újdonság, hogy 2018. évre már az egyéni vállalkozók részére is készül adóbevallási tervezet,…..
Ahogy azt a családosok már megszokhatták minden év elején nyilatkozatot kell leadniuk a munkáltatójuk felé, ha szeretnék a családi adókedvezményt a havi jövedelmükből érvényesíteni. Nincs új a nap alatt, ezt bizony idén is meg kell tenni. A családi adókedvezmény tekintetében nagy meglepetéseket…..
Gőzerővel közeledünk az év végéhez, és úgy gondolom, hogy ez a legtöbb munkáltatónak és munkavállalónak egy igen húzós időszak. Mindenki szeretné teljesíteni az éves tervszámokat, lezárni a még folyamatban lévő ügyeket, hogy az ünnepek alatt minél több idő jusson a családra és a pihenésre.…..
Még nyár végén jelent meg az a rendelet, ami a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozza. Azóta persze mindenki elfelejtette, hogy mi várható a jövő évben e téren, pedig a rendelet alapján ismét jelentős számú hosszú hétvégére számíthatunk a következő évben, amit akár egy jól…..
Ismét közeledik a halottak napja, és ennek kapcsán jutott eszembe néhány gondolat, hogy miként tudjuk enyhíteni a költségeinket, ha egy hozzátartozónk elhalálozik. Mint tudjuk manapság egy temetés igencsak drága, és a határ a csillagos ég. Sokaknak jelentősen megterheli a családi költségvetését, ha…..
Minden év júliusában felhívom a figyelmet egy igen fontos dologra, ami sok kellemetlenségtől kímélheti meg a családosokat. Azon szülőknek, akiknek gyermekük sikeresen leérettségizett az elmúlt hónapban és eddig családi adókedvezményt érvényesítettek utána módosító nyilatkozatot kell tenniük a…..
Ahogy arról már többször írtam, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött munkavállalókra kereseti korlát van érvényben, és így a nyugdíj folyósítása mellett évente csak a tárgyév első napján érvényes minimálbér 18-szorosát kereshetik, tehát maximum ennyi lehet a nyugdíjjárulék alapjuk.…..
A burnout szindróma, vagy kiégés egy olyan betegség, ami régóta jelen van az emberek életében, azonban az utóbbi néhány tíz évben sokkal gyakoribb jelenséggé vált, és emiatt nagyobb figyelmet is kapott. A rohanó élettempó, a munkahelyi és a magánéleti túlterheltség, a megfelelő pihenés és relaxáció…..
A napokban tele volt a média egy nemrég megjelent OECD tanulmánnyal, melyből az derült ki, hogy Magyarországon kb. 7 évvel - 72 évre - kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. Elég elkeserítő a helyzet, de ezt már sok-sok éve tudni…..
A nők 40+ program - avagy a nők kedvezményes nyugdíjbavonulási lehetősége - 2011 óta létezik, azóta szinte állandó téma lett, és a legtöbben már kívülről fújják a szabályokat. Sokak szerint jó dolog, néhányan azt képviselik, hogy a férfiakra is ki kellene terjeszteni a jogosultságot, persze…..
Idén is elkezdődött az érettségi szezon, lezajlottak a ballagások. Ahogy az lenni szokott ilyenkor az érettségire készülőket mindig sok apró ajándékkal halmozzák el. Persze mindig akadnak olyanok is, akik értékesebb ajándékot kapnak e jeles esemény alkalmából. Több olyan esetet is ismerek, ahol a…..
Talán olvastak róla, talán nem, de én elárulom, hogy az utolsó 1-2 évben jelentős szervezeti átalakuláson ment keresztül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Magyar Államkincstár és az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság. Nem tudom hányan vették észre, de a családi pótlék utalása is egyik…..
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén közel 5 millió magánszemélynek készíti el az adóbevallási tervezetét, mely a legtöbb munkavállalónak nagyon kényelmes megoldás a korábbi évekhez képest. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy ez tényleg csak egy tervezet, és nem bevallás. Persze, ha valaki nem…..
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2018.04.25 10:15:28
@onlajnok: Persze ezt általánosságban nem lehet elmondani, de nagyon sok esetben - mint a fenti példában - bizony jobban jártak volna az adózók. Vagy legalábbis egyszerűbb lett volna az érvényesítés, mivel - ahogy azt a végén meg is jegyeztem - az adóbevalláskor még mindig meg lehet variálni a családi kedvezményt úgy, hogy mégiscsak érvényesíteni tudja mindkét szülő az egyéni befizetések után járó kedvezményt.
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2018.04.25 10:17:06
@onlajnok: Az első esetben a kedvezmény 96eFt, de az egyik fél nem tudja érvényesíteni, mert nincs adóelőlege. Na ezt lehet megváltoztatni az adóbevallásban egy kis trükkel. De gyanítom, hogy ezt az adózók többsége, aki hasonlóan jár, mint a fenti példában szereplők, nem foglalkoznak vele. A legtöbben egyszerűen elfogadják a bevallási tervezetet és kész.
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2018.04.25 15:16:00
@Medgar: Igen az egyéni járulékok terhére is igénybe lehet venni, de csak akkor, ha erre az adóelőleg nem elég. És a posztban szereplő családnál nem is ez volt a probléma, hiszen a családi adókedvezményt teljes mértékben tudták érvényesíteni, viszont az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetések utáni adókedvezményt már nem. De szerencsére erre is van megoldás, mint ahogy azt a végén kifejtettem.
Tudta, hogy évente milliárdokat veszítenek a munkavállalók a feledékenységük miatt? Lehet, hogy Ön is köztük van, pedig egy egészen egyszerű dologról van szó, ami kis figyelemmel megkímélheti attól, hogy olyan pénzt bukjon el, ami már az Ön zsebében volt. És ugyebár veszíteni senki nem szeret, főleg…..
Ismét megkezdtünk egy évet, és ezzel rengeteg változást kell megszoknunk főleg, hogy az elmúlt év utolsó hónapjaiban elfogadott törvénymódosítások többsége már év elejétől életbe lép. Ezzel kapcsolatban hívnám fel a figyelmet néhány igen fontos változásra, mely a családi adókedvezmény intézményét…..
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2017.05.11 14:29:12
@Dugócska: Kedves Kérdező! Amennyiben az édesapja rokkantsági járadékot kap, akkor Ön is tudja utána érvényesíteni a kedvezményt. Erre külön kód is van a családi kedvezmény igénylő nyomtatványon (6), a nyilatkozatot elég ha a felesége írja alá a II. pontban. Feltételezem, hogy az édesapjának nincs adóköteles jövedelme, amiből érvényesíthetné a kedvezményt. Üdv: Zsolt
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2017.11.28 08:43:15
@Timea2121: A kedvezményt akkor lehet igényelni, ha betöltötte a terhesség 91.napját. Erről az orvos igazolást ad ki. Természetesen visszamenőleg is lehet igényelni a kedvezményt, ezt a legtöbb munkáltató meg is csinálja és meg is adja a bérében. Azonban akkor sem kell megijedni, ha a munkáltatója nem érvényesíti visszamenőleg, mert az adóbevallásban vissza tudja kérni a kedvezményt. A fenti cikkben megtalálja a nyomtatvány letöltő linkjét, ezt kell 2 példányban kitölteni, és a munkáltató felé leadni.
Horváth Zsolt munkaügyi szakértő 2018.03.08 15:43:05
@Jenőke Ruszó: Természetesen tudok segíteni Önnek fizetős szolgáltatás keretén belül. Amennyiben megbízna az adóbevallása elkészítésével, a további részletekért kérem keressen email-ben a munkaugyerthetoen@gmail.com címen.
Azt ismerik, amikor az állásinterjún beszélget a jelölt és a munkaadó? És mennyi lesz a fizetésem? Kezdetben 150.000 Ft, majd később 200.000 Ft. Jó, akkor visszajövök később! Visszatérő örök kérdés, hogy vajon ki mennyit keres? Erről a munkavállalók nem szívesen beszélnek, és a munkáltatók…..
Ismerik a történetet igaz? Mindig ugyanaz a forgatókönyv: anyuka terhes lesz, apuka a háttérbe szorulva érzi magát, talán még jön egy harmadik szereplő is, apuka bepánikol a sok változástól, és a könnyebb utat választja - továbbáll. Ezeket a sztorikat talán már meg is szokhattuk, és már nem is…..
Szinte nem telik el nap anélkül, hogy ne olvasnék olyan hírt, mely a soha nem látott munkaerőhiányról szól. Vajon tényleg ennyire durva a helyzet? Alapvetően a megfogalmazással van egy kis probléma, hiszen azt kijelenteni, hogy munkaerőhiány van, nem lehet. Ráadásul az országon belül óriási…..