Regisztráció Blogot indítok
Adatok
élménylabor

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már az eddigiekből is kitűnik, hogy a XX. század második felétől a humántáplálkozás kérdései a világ egészében össztársadalmi méretűvé bővültek. Amíg egyik oldalon a szegénységből fakadó éhínség és alultápláltság hiánybetegségek és fertőzések okozója, addig a másik oldalon az iparilag fejlett…..
Az ízek érzékelésének képessége emberi evolúciónk szempontjából az életben maradáshoz mindig is kulcsfontosságú volt. Az ízek jelzőpóznaként funkcionálnak számunkra, utalnak arra, mi ehető, mi nem.  Az édes íz energiát, érett gyümölcsöt, a sós íz hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat jelöl. A…..
Az energiakorlátozás valóban egyenértékű lehet a hosszú élettel? Régóta hallhatjuk, hogy a mérték az érték. De vajon mennyire és milyen formában igaz ez a táplálkozásunkra?  Clive McCay energiakorlátozással foglalkozó kísérleteinek lényege az volt, hogy patkányok egyik csoportja kedve szerint (ad…..
Mit evett a nagyapád minden reggel és miért biztos, hogy te azt már nem fogod megenni? Milyen szempontok alapján dönt ma egy harmincas éveiben lévő ember a táplálkozásáról? Jelen összefoglalóban három generációt (Baby Boom, X generáció, Y generáció) mutatok be, kiemelve az étkezéssel, egészséggel…..
Ahogyan azt korábban sokszor hallhattátok tőlem, a zsíros, édes és sós ételek kedvelése evolúciós örökség. Az egyes ízek preferenciáját azonban emocionális, tudatküszöb alatti pszichológiai tényezők is befolyásolják. A pozitív érzelmek, személyek gyakori szinonimája az édes, minden édes, ami…..
„Egész testeddel gondolkodj” Taiszen Desimaru  A szerelem kinyilvánítása egy egész rendszernyi ígéretet és elvárást hordoz magában. Ha valaki valakit a szerelméről biztosít, abban benne van az ígéret, hogy ez a személy megbízhatónak tekinti érzéseit, felelősséget vállal szenvedélyénektárgyáért…..
Az elhízás rohamos terjedése és világméretű problémává válása egyre nagyobb rejtélynek tűnik, amelynek megértése és megoldása úgy tűnik, még várat magára. A II. világháború befejezése óta világszerte háromszorosára nőtt a túlsúlyos személyek aránya.  Az emberi személyiség és szervezet –…..
Mit érzünk a jelenlegi súlyunkkal kapcsolatban? Vajon az egészséges testsúly elérése mennyire fontos az életünkben? Képesek vagyunk súlyproblémánkra, rossz étkezési szokásainkra és életmódunkra összpontosítani? Mi zökkent ki bennünket az összpontosításból? Úgy érezzük, hogy túlsúlyra vagyunk ítélve…..
A túlsúllyal – éppúgy, mint életünk egyéb nehézségeivel – való foglalkozás nem egy csata, amit meg kell harcolnunk. Inkább azt kell elsajátítanunk, hogyan barátkozzunk meg a nehézségekkel és a kihívásokkal. Miért esszük azt, amit eszünk? Hogyan eszünk és mit érzünk evés után? Milyen módon…..
Az evéssel kapcsolatos tudatos jelenlét rögtön az elején kezdődik: az éhséggel. Talán hallottad már a híres zen kérdést: „Hogyan szól egy tenyér, ha csattan?” A tudatos étkezés kapcsán megkérdezhetjük: Hogyan szól az éhség? Milyen az éhség íze? Hol található az éhség a testben? Mi okozza az éhség…..
Ezekben a napokban, ahogy egyre csökken az életterünk, ezzel párhuzamosan nő bennünk valami ismeretlen eredetű feszültség, miközben a konyhaszekrényünk és hűtőnk szinte biztos, hogy roskadásig pakoltuk, hisz' ki tudja. Félreértés ne essék, nincs abban semmi rossz, ha a mostani helyzetre túlevéssel…..
  Egy kutyatulajdonos számára nincs boldogabb pillanat, mint amikor tengerparti sétánkat mancsnyomok kísérik. A Karma & Co. most végigjárta Európa strandjait, ahol kutyák úszhatnak, futhatnak és játszhatnak a homokban.    Ayia Napa, Ciprus Antonis Tsokkos, Ayia Napa polgármestere szerint…..
Elindultunk. Persze eddig is tettünk rövidebb autós túrákat, de most kicsit más szemmel nézve ugrottunk kocsiba, hogy megnézzük mi vár egy kutyásra a Balatonnál úgy, hogy nem készülsz, csak meleged van és vizet akarsz látni. De nagyon.  Az egész egy présházzal és az onnan való panorámával…..
Harminc perc telt el. Még mindig csak ülök, bámulok magam elé és úgy ezerféle érvet hoztam fel, hogy miért ne menjek el erre a fotózásra. Harminc perc telt el. Vagyis kis engedékenységgel van úgy tizenhét másodpercem, hogy összeszedjem magam ha nem akarok elkésni. És azt semmiképpen nem akarok.…..
Valahol a kétezres évek elején vagyunk. Az akkori csajom egy fekete démon, a kutyája egy bolognese-havagnese keverék volt. A nevére már nem emlékszem. De az első közös ágy-élményre annál inkább. Valahol itt kezdődött... Bizony. Kutya az ágyban. Na jó először már az is komoly téma volt, hogy kutya.…..
A padlón feküdtem. Akkor már szerintem harmadik napja. Szinte egész nap. A plafont bámulva. Néha pedig a könyvet, amit a fejem fölé tartva olvastam. De inkább csak bámultam.  Gondolkoztam közben. Mondhatnám, hogy a könyvön és lenne benne némi igazság, de sokkal inkább azon, mire lenne szükségem…..
Egy ideális társat megtalálni sosem könnyű. Huszonévesen a felelős gondolkodás hiányából fakadhatnak problémák, később pedig a körülmények elfogadása okozhat komoly gondokat. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb - számunkra - kutyásként, hogyan lesz kutyás vagy nemkutyás társunk és ha már van, akkor…..
Imádom a nőket. Amúgy is, mert finom és lágy a szaguk, de ahogy ők imádnak engem az igazán vidám és jó érzést hoz a testembe. Vigyorognom kell tőle. Meg hálálkodnom. Aranyos mozdulatokat tennem, hogy simogassanak és még többet, hogy még többet simogass. Imádom a nőket, ahogy csilingel a hangjuk,…..
A bőség nyugton marad. Az éhség vándor.   (Zulu közmondás)   Kezdhetném úgy, hogy kövér kisfiú voltam, de ez nem lenne igaz. Olyan kisfiú voltam, akit érdekelt az étel és itt nem csak az evésre gondolok, hanem az alkotófolyamatra, vagy arra a jó érzésre, ami egy közös étkezéssel együtt jár. Ez a…..
A magyarok szerint a hálószoba után a konyha az otthon legfontosabb helyisége, mely nemcsak a főzés és étkezés központja, hanem a hely, ahol a barátokkal és a családdal időt töltenek, beszélgetnek. Az Ikea harmadik alkalommal elkészített "Élet otthon" elnevezésű, a világ 12 nagyvárosára kiterjedő…..
Az asztalt körbeülni jó. Egyedül persze bonyolult, sőt lehetetlen. Ehhez több ember kell. Olyanok, akiket szeretünk. Akik fontosak. Család. Barátok. Szerelem. Vagy így, mind, együtt.  Gyerekként mindig arról ábrándoztam, hogy ha felnövök egy hatalmas ebédlőasztalom lesz és amikor a képzeletbeli…..
Írok. Könyvet. Megint. Sorrendben a harmadikat. Nem most kezdtem, de mostanra értem el oda, hogy beszéljek is róla. Mert egy könyv sosem csak egy könyv, hanem komplett történet. Néhol vidám, máshol szomorkás, de sosem csak arról szól, hogy ülsz és írsz. Mert okos vagy, vagy csak annak képzeled magad…..
Hogyan ötvözhető a spiritualitás, az ételkultúra mondjuk a gasztropszichológiával? Biztos van ebben az országban néhány olyan guru, akinek erre lenne azonnali válasza vagy ha mégsem, akkor csatornáznának nekünk néhány hasznos információt valamely manapság közlékeny entitástól.  Ennyit a…..
Tegnap, ahogy ültem a kanapémon, különös dologra jöttem rá. Minden vele kezdődött. A kanapéval. Az új életem, az új történetem, az új hivatásom. A kanapé pedig most visszatér oda, ahonnan indult... Amikor álltunk a kilencedik kerületi napsütötte lakásban, két gondolat járt körbe. Egyrészt, hogy…..
Néhány hete egy számomra rendkívül hitelesnek tűnő kávés szakemberrel villásreggeliztem, miközben arról beszélgettünk vajon egy átlag magyar kávéfogyasztó milyen szempontok alapján állapítja meg, hogy egy kávé – és így a kávézó – megfelelő minőségű-e…..