Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pp24

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei utolsó nyárias hétvége sokakat, így engem is kicsalt az egyik, fővároshoz közeli strandra. A Nap búcsúsimogatása igazi áldás, feltölti a hamarosan beköszöntő őszi-téli fényhiányban senyvedő test és lélek energiaraktárait. A medence kék vize kimossa a "holvanmárakéthétszabadság" után ránk…..
TINTA blog Félrekapcsolások 2017.08.25 10:00:00
Egyre többször jut eszembe mostanában egy anekdota a régi hadseregből. A tizedes, estin, az általános hetediket végzi; s kiképzőként, napközben, csillogtatja tudását. – No, fiam – kérdi a nyári gyakorlatos egyetemistát –, hány foknál forr a víz?– Jelentem: száz foknál.– Szamár vagy! Te mondd meg,…..
Van megoldás, hogy ne teljen évekbe a kilakoltatás! Sőt, azonnal mennie kell, ha nem fizet!..
A magyar gyorsforgalmi útfejlesztés az elmúlt években elérte azt a kiépítettségi szintet, ahol a további fejlesztések egy részét szakmai indokok alapján már meg lehet kérdőjelezni. Ennek remek táptalajt ad az ismert, és unalomig ismételt miniszterelnöki mondat az egri…..
Pp24 2017.07.21 11:59:34
@közösperonos átszállás: abszolút egyetértek. Amúgy a 6-os útnak tényleg kellett a segítség, mert botrányos volt. Az M6-osnak igenis van létjogosultsága, de ebben a formában csak Szekszárdig. Ahogy a cikkben is van, a pécsiek Budapest felé elmennek Szekszárdig a régi 6-oson, aztán ott már van értelme ráhajtani az autópályára. Egy közlekedésmérnök (a nevére nem emlékszem) anno érvelt egy másik nyomvonal mellett, de valakinek az érdeke mást kívánt. Egy ismerősöm dolgozott az építkezésnél fuvarozóként. Ő mesélte, röhej volt, amikor az "alagutak" tetejére hordták a földet, mert volt vagy 2 méternyi a tetejükön. Az akkori kormány képviselői ezt azzal indokolták, hogy így olcsóbb, mint kisajátítani az ingatlanokat :))) Viszont arra kiválóan alkalmasak, hogy ha kijössz az alagútból kicsit sebesebben (ahol 90-es korlátozás van), a tetejéről - hátulról - szépen tudnak mérni a rendőrök úgy, hogy észre sem veszed, csak a csekket kapod.
Pp24 2017.07.21 13:29:51
@Budapest HBF: Őszintén szólva paksiként elfogadtam volna azt is, ha kibővítik a régi hatost, több helyen simán elférne a négy sáv úgy, mint pl. Szekszárd előtt (nyilván rengeteg pénzt megspórolva ezzel).
Ettől függetlenül én örülök az autópályának, de nem ebben a formában, hiszen normális nyomvonalon szerintem a forgalom is nagyobb lenne. Ahogy írtam is, véleményem szerint Szekszárd és Budapest között van létjogosultsága.
Alapvetően bárhova autózom, próbálom mindig úgy szervezni, hogy lehetőség szerint autópályán menjek (az idegrendszeremnek is jót tesz :), de Pécsre az M6-M60-on menni, az tényleg vicc.
A világ változatos, mi különbözőek vagyunk, ez így van rendjén. Az emberek egy része családos, a másik részének nincsenek gyermekei. Általános esetben azonban – életünk végére – már mindnyájunknak vannak bizonyos értékei, ingó-és ingatlan vagyona egyaránt. Mi történik akkor, ha halálunkkor nincs…..
Pp24 2017.03.09 08:47:31
Jó a cikk, de van benne nem kevés tévedés (néhol súlyosabb is).

1. Az új Ptk. az öröklést a dédszülői parentélával zárja le, azaz még a dédszülőtől leszármazó oldalági rokon is örökölhet (gyakorlatban mondjuk kicsi rá az esély).
2. Házastárs öröklésénél figyelembe kell azt is venni (ha nincs leszármazó), hogy van-e ági vagyon (pl. amit a szülőktől örökölt az örökhagyó). Ebben az esetben az ági vagyont ha pl. van testvére, azt ő örökli, a szerzeményi vagyont a házastárs. Ha nincs leszármazó, szülő és más ági örökös, akkor örököl mindent a házastárs.
3. Az viszont súlyos tévedés, hogy az örökös a hagyaték értékén felül is felel a tartozásokért:
"Ptk. 7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért]
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel."
a) Cum viribus felelősség: a hagyaték tárgyaival felel; b) Pro viribus felelősség: ha a követelés érvényesítésekor nincs meg az adott vagyontárgy, akkor is CSAK AZ ÖRÖKSÉG EREJÉIG!
És igen, az állam ugyanúgy, a hagyaték erejéig felel.
3. Visszautasítás esetén: csak akkor örököl az állam, ha MINDEN ÖRÖKÖS visszautasítja. Ha egyvalaki nem él ezzel a jogával, a többiek részét is ő örökli, mivel a többieket úgy kell tekinteni, hogy kiestek az öröklésből, azaz "mintha nem is léteznének".
Visszautasítani valóban csak az egész hagyatékot lehet, de ez alól is vannak kivételek:
a) Az örökös külön is visszautasíthatja a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezési, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel. Ehhez kapcsolódó hasznos tipp: mezőgazdasági hasznosítású ingatlant (így pl. szántó, legelő, erdő, kert, gyümölcsös, szőlő stb.) közvetlenül az államnak lehet ajándékozni és az állam által elfogadottnak kell tekinteni. Ezzel a joggal célszerű élni, ha mondjuk valaki osztatlan közösből, kb. 50 tulajdonos mellett örökölne 2/200 részt 3.500.-Ft értékben. De ez sajnos belterületi beépítetlen területnél nem működik, azt külön nem lehet visszautasítani, pedig ott is gondot jelenthet a sok tulajdonostárs ill. az alacsony érték.
Remélem segíthettem...
Pp24 2017.03.09 16:30:59
@Csipyke: megpróbálom röviden összefoglalni az opciókat.

1. Anyóssal kezdek: ha van leszármazó, akkor ő örököl (jelen esetben egyetlen gyermeke). Mivel itt van házastárs is (a továbbiakban: ficko :) ), úgy alakul, hogy a közösen lakott lakóházat/lakást örökli a gyermek a házastárs (akarom mondani ficko) holtig tartó haszonélvezeti jogával terhelten. Minden egyéb vagyont, legyen az ingó vagy ingatlan - a korábbi özvegyi jog helyett - fele-fele arányban örökli a gyermek és a házastárs. (Ez az új Ptk. újdonsága, mely szerint az egyéb vagyonból egy gyermekrész illeti meg).
2. Ha fickó halálozik el előbb:
a) verzió: ha van leszármazója akkor lásd fent
b) verzió: ha nincs leszármazó, de van mondjuk testvér: a szerzeményi vagyont a házastárs örököli, az ági vagyont (amit felmenőtől örökölt ill. ajándékba kapott) pedig az ági örökös a házastárs holtig tartó haszonélvezeti jogával.
c) verzió: ha nincs leszármazó, de a szülő még él, akkor a közösen lakott lakást a házastárs, minden egyebet fele-fele arányban a házastárs és a szülő/szülők.
d) verzió: ha nincs ági örökös, az egyéb vagyonnal esik egy tekintet alá az ági vagyon is, így mindent a házastárs örököl.

A haszonélvezeti jog megváltására most nem térnék ki...
Vitézy Dávid ma a Közlekedési Múzeumot vezeti, illetve újítja meg. Természetesen aktuális terveiről is beszélgettünk vele a Forbes márciusi számában megjelent interjúban, de rengeteg érdekes rész nem fért be a lapba. Ezeket két részletben közöljük itt a blogon, ez az első - többek között…..
Pp24 2016.03.03 23:08:24
Belsőség Heti merítés 2015.07.19 07:41:54
Olajkályha kirakat managereknek Az összkerékhajtás tényleg fantasztikus dolog télen!!Na de akinek van egy csepp ítélőképessége (nekem nem volt)az nyugodtan számoljon utána, hogy az év 365 napjából hány napon tudja ezt igénybe venni, a többin viszont marad a plusz egy liter,…..
Belsőség Heti merítés 2015.06.21 10:16:42
Egy őszinte autó! Itt általában az emberek nem tényeket, hanem élményeket ill. benyomásokat (ami elég relatív) írnak le. Én sem tudok másként. Én mindig szívből döntök (aztán jól meg is szoktam szívni! De boldogan szívok legalább!!) Apa autója - narancssárga…..
Pp24 2015.06.22 01:16:02
@dodi83: Köszönöm a tájékoztatást, bocs ha hülyeséget írtam, de az mindenesetre elgondolkodtató, amit egy szerelő ismerősöm mondott:valamiért a külföldön tankolt diesel autókban nem nagyon kell porlasztócsúcsokat cserélni (vagy legalábbis ritkábban). A másik, hogy valaki már kétszer járt úgy mint én: külföldön él, de soha nem volt problémája, itthon pedig kétszer is volt ilyen tapasztalata: mármint hogy víz volt a gázolajszűrőben. Persze vannak véletlenek.

Lehet, hogy legenda a magyar üzemanyag minősége, nem tudom. Mindenesetre szívesen laknék Sopron közelében és tankolnék a sógoroknál.
1 hónapja egy kirándulás alkalmával csak 30-40 forinttal volt olcsóbb az "ócska" osztrák gázolaj. :)
Pp24 2015.06.22 09:50:27
@UdjanMineck: Nem vagyok én olyan sértődékeny :) és értettem, mire gondolsz.
Abban bízom, hogy sikerül megmenteni ezt a márkát és erre az általad linkelt koncepció megvalósításával szerintem komoly esély mutatkozna.
Jelenleg ugyanis a Deltából eladott néhány db ill. az Y van. Azt is főleg Itáliában veszik.
Kár lenne érte...
Pp24 2015.06.22 01:00:49
@UdjanMineck: A Lancia ítélet az enyém. Gyermekkoromban én is odáig voltam (sőt a mai napig vagyok) a rally csodáért. És igazad van: ez a Delta nem az a Delta. De ettől ez még egy álomszép és olasz létére nagyon igényesen összerakott autó. Ez az igényesség jellemző a külsejére, a motortérre és az autó belsejére is, tényleg nem csörög-zörög, ami ugye korábban nem volt jellemző a digó gépekre. (Gumis tavasszal, mikor felemelte, megcsodálta, hogy még az alja is szépen burkolt).
Amit nem említettem az íteletben: újonnan nem tudtunk volna ilyet venni, használtan viszont egész jó áron hozzá lehet jutni (ez persze olasz autó, gyorsan veszít az árából). Ilyen felszereltséggel, ár-érték arányban szerintem nagyon kedvező.

Az is igaz, hogy az általad linkelt koncepció méltóbb lenne a Delta névre, nekem is nagyon tetszik. Mindez számomra ugyanakkor csak elnevezés kérdése: a mostani Delta futhatott volna más néven is. Nem a nevébe lettem szerelmes :)