Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nietzsche_

8 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerző: Harmat Árpád Talán sokan hallottak azokról a szerzetesekről, akik némasági fogadalmat tesznek, amivel a világ szerzetesi közösségeinek széles választékában a legkülönlegesebb rendek közé sorolódnak. Kijelenthető, hogy rengeteg szerzetesrend alakult ki a középkorban, melyek különböző…..
A Magyar Filmadatbázis oldalán már írtam erről a spanyol túlélős moziról (nálam mindig első a Mafab), de saját blogomon is megemlékeznék róla, mert nagyon ritka a Netflixen az érdekes film. Márpedig a Sehol (Nowhere) a maga nemében különlegesség, sok izgalommal, így érdemes róla írni. Mi is a sztori…..
A filmeket több szempont alapján lehet rangsorolni: ismert a filmes szakma elismerés-rendszere, mely a nagy filmes díjak odaítélésében ölt testet (pl Golden Globe, Oscar), aztán ott vannak a filmeket értékelő oldalak listái (pl IMDb, Metacritic, Rotten Tomatoes) és végül sokat nyom a latban a…..
Nietzsche_ 2020.07.14 11:16:43
@victor2: A dél napjainkig (főleg manapság) a "gonosz országaként" szerepel mindenhol Amerikában, főleg Harriet Beecher Stowe által 1852-ben megírt "Tamás bátya kunyhója"című műnek (amit amúgy én is olvastam és amit nálunk filmként is bemutattak jó pár évtizede). Persze annak is köszönhető ez az egyoldalúság, hogy a történelmet a győztesek írják és Észak győzött, mint tudjuk.

Aztán jött 1936-ban Margaret Mitchell és írt a déli államokról egy könyvet, melyben a rabszolgákkal igenis törődnek fogva-tartóik és megbélyegeznek felszabadítóik. Mivel ő Atlantában született, vérbeli déli nőként kicsit másként látta ezt az egészet. A könyv egyébként nagyon jó (én többször is olvastam mert polgárháború-mániás vagyok) és valóban egy árnyalt képet mutat a déli rabszolgatarató konföderációról.

Senki nem pártolja a rabszolgatartást, mert nyilván egy igazságtalan és brutális rendszer. Ugyanakkor a történelmi objektivitás megköveteli, hogy nyitottak legyünk arra is, hogy VALÓJÁBAN milyen volt a DÉL és elfogadjunk egy árnyaltabb megközelítést is. (Mint az Elfújta a szél.)
Néhány nappal ezelőtt, május 27-én kezdődött az egész, amikor kiszivárgott egy milliókat felháborító, két nappal korábban született felvétel egy halálhoz vezető rendőri erőszakról. Az eset az Egyesült Államokban, a Chicago közelében fekvő, félmilliós Minneapolisban történt, ahol aznap este egy…..
Blog Újság Aki megölte Lincolnt 2020.04.13 17:57:02
Épp 155 éve annak, hogy 1865 április 14-én - pont öt nappal az április 9-én megvalósult appomattoxi fegyverletételt és így az amerikai polgárháború lezárulását követően - John Wilkes Booth a washingtoni Ford Színházban este 22 óra 30 perckor hátulról fejbe lőtte Abraham Lincoln amerikai elnököt. A…..
Nietzsche_ 2020.04.14 13:09:57
@STIRLITZ: Booth valahol kivételesnek számított déli elkötelezettségével. Ugyanakkor az is igaz, hogy voltak hasonló esetek: déliek, akik gyűlölték a rabszolgaságot és északiak, akiknek valamiért tetszett a déli életforma.
Régi történelmi "recept", hogy az emberiség bizonyos vészhelyzetekben különleges jogokkal ruházza fel vezetőit, hogy hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb legyen a döntések meghozatala és ne kelljen minden alkalommal, (amikor minden perc számíthat) több száz törvényhozásbeli tagot összehívni egy-egy…..
Nietzsche_ 2020.04.03 01:34:06
@nyiktonyeatszusztvujet: A XX. század óta.
Nem éltem még abban az időben, amikor 1963 november 22-én az Egyesült Államok 35. elnökét, az akkoriban 46 éves John Fitzgerlad Kennedyt lelőtték Dallasban. Viszont már 18 éves voltam, amikor 1991-ben Oliver Stone, a kiváló amerikai rendező (A szakasz című, Oscar-díjas háborús film készítője)…..
Nietzsche_ 2020.03.27 20:54:02
@misimisi: Én nemigen találtam Stone filmjében hazugságot vagy csúsztatást.

Oswaldot közepes lövészként említik a filmben, akik nem lehetett képes 73 méterről mozgó célpontra alig 2 másodperc alatt mm pontos precíziós lövést leadni, pláne egy 1891-es ócska olasz flintával, ami már az első világháborúban sem számitott korszerűnek. (A halálos második lövést 73 méterről kellett leadnia.)

Ruby esetében nem annyira halála gyanús mint az, hogy zsebében egy töltött pisztollyal hogyan tudott átjutni két rendőrkordonon és 70 rendőrön tök simán, mikor egy méterről lelőtte Oswaldot? Kicsit se furcsa ez sem ugyebár.
Nietzsche_ 2020.03.27 20:58:58
@misimisi: Bocs elírtam, a harmadik Oswald-lövést tekintik a halálos lövésnek, 81 méterről. A második a "magic bullett". De akkor is kizárt, hogy erre képes lett volna.
A SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) vírus és az általa okozott betegség (a COVID-19) terjedési gyorsasága elképesztő adatokat mutat.Az előrejelzések szerint hamarosan a Föld összes országában megjelenik. Míg a szezonális influenza esetében a sokkal rövidebb, vagyis alig…..
Nietzsche_ 2020.03.26 11:16:39
@MAXVAL bircaman közíró: Van bármilyen téma, akármilyen dolog, amiből nem tudsz egy kis "liberálisozást" kihozni azonnal? :) Csak kíváncsiságból kérdem. Például a zsiráfok mesterséges megtermékenyítése? Abból is tudnál a liberálisok köpködése felé kanyarítani egy kommentet?? :)
Az Amerikai Egyesült Államok 1783-ban történt megalakulása óta már a 45. elnöknél járunk, hiszen Donald Trump ezzel a "sorszámmal" lépett hivatalába 2017 január 20-án. Bár az USA elmúlt 237 évében voltak jó és rossz elnökök is (akiknek megítélését lehet vitatni), viszont néhány esetben tagadhatatlan…..
1989-ben éppen ezen a napon, azaz február 5-én vonultak ki az utolsó szovjet csapatok is Afganisztánból, amivel lezárult egy több mint 9 éves időszak a Közép-ázsiai ország történetében, mégpedig az orosz megszállás korszaka. A kérdés leginkább az: hogyan (és miért) kerültek oroszok a térségbe?  A…..
A napokban Budapestre érkezett Victoria Henao, a világ legismertebb drogbárójának, Pablo Escobarnak az özvegye. A látogatás kapcsán sokakban újra felidéződött az egykori maffiavezér élete és rejtélyes halála, mellyel kapcsolatban még napjainkban is rengeteg a tisztázatlan kérdés.  ..
A horror-specialista francia rendező, Alexandre Aja (aki többek közt a Sziklák szeme című 2006-os horrort is rendezte) 2019 nyarára készítette el krokodilos izgalom-áradatát, Préda (Crawl) címmel. Az alig 87 perces film - mely - egyszerre akcióbomba, thriller és horror is - végig fenntartja…..
A "technológiai szingularitás" (angolul: Singularity) egyike a legnehezebben megérthető és legkevésbé átlátható tudományos fogalmaknak, lévén, hogy összetett és jelenleg még nem ismert hatású folyamatokból tevődik össze. A szó a latin "singularis" azaz egyedülálló vagy különleges jelzőkből származik…..
Az Amerikai Egyesült Államok létrejötte előtt, - de már Kolumbusz felfedező útjai után - az első gyarmatosító szándékkal érkező (és telepeket létesítő) európaiak a XVI. században kötöttek ki Észak-Amerika keleti partjainál. 1587-ben például I. Erzsébet kegyence, Walter Raleigh próbálkozott állandó…..
Az aradi vértanúk emléknapja (október 6.) és 1956-hoz kapcsolódó nemzeti ünnepünk megtartása (október 23) között érdemes felidézni történelmünk egyik külön fejezetének, a kiegyezésnek (és az azt követő fél évszázadnak) a jelentőségét, mégpedig históriánk kiemelkedő alakjának, Kossuth Lajosnak a…..
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Nietzsche_ 2019.09.02 20:54:43
@tiboru: Nem azért, hogy beleszóljak, ebbe a magasröptű vitába, de a Szovjetunió felmagasztalása nagy hódító birodalommá éppenhogy az előző rendszer marxista szemléletű pártszolgáira volt jellemző.

Argus éépen hogy támadta és lehúzta a Szu-t, ti magasztaltátok.

@TexMex: Már bocs de neked is annyit mondanék: épp az általad ide idézett szövegben szerepel: "fegyveres erőszakkal" A Szu pedig a legyőzött és menekülő, Kelet-Európát tönkretevő németek helyére vonultak be.
Nietzsche_ 2019.09.02 22:39:04
@szmakarov: És egy egész alternatív group osztja az észt: "szmakarov", TexMex, molnibalage Vicces brigád
A témát mindig is nagy érdeklődés övezte és napjainkban számtalan honlap, blog, szaklap szeret foglalkozni az emberiség históriájának nagy hadseregeivel. Kérdés azonban: mi alapján lehet kiválasztani a legjelentősebbeket? Ha végigtekintünk az emberi krónika elmúlt 5 ezer évén (az írásbeliség…..
Nietzsche_ 2019.09.02 14:00:43
@molnibalage: Sohanapján végez első helyen a Vörös hadsereg. A Szovjetunió nem hódító háborúkkal jött létre, ahogyan fentebb "Történetíró" említette. A Cári Oroszországot egy forradalom döntötte meg, majd jött egy átmeneti fél esztendő, polgári kormányokkal és utána a bolsevik puccs, ami átcímkézte az országot előbb Szovjet-Oroszországgá, majd 1922-ben Szovjetunióvá. Innnetől kett egypárti kommunista diktatúra. Az új állam először még polgárháborút vívott a fehér csapatokkal (Kolcsak, Gyenyikin, Jugyenyics ... stb) és csak azt követően kezdte magát stabilizálni, miután győzött 8és miután forgáccsá lövette a cári családot). De NEM hódított az biztos. Aztán jött a második világháború, melyben a Szovjetunió nyögve de legyőzte a finneket, majd a németeket és ennek nyomán egyszerűen megszállta Kelet-Európát. DE fontos kiemelni: Kelet-Európa megszállása során mindvégig egyetlen ellenfele volt, mégpedig a Német Birodalom. Nem külön-külön hódításokkal győzte le a keleti államokat.

A másik: a Szovjetunió nem illeszthető a hódító birodalmak közé, mert hatalmas területe sem birodalom (bár Reagan a "gonosz birodalmának" nevezte, az igaz). Külön kategória, de nem a posztban felsorolt birodalmak közé illeszthető állam.
Nietzsche_ 2019.09.02 15:20:25
@Chiro71: 1. A perzsák elég hosszú ideig, 220 évig voltak a kor legjobbjai, ezt felesleges vitatni, mert tény.
3-as pontodhoz: Azt állítani, hogy a rómaiaknak nem kellett "erős nagyhatalommal megütközniük" vicc kategória, hiszen a korabeli világ kábé minden nagyhatalmát legyőzték.
7-es pontodhoz: Napóleon mit keres a listán? Ember, 15 éven keresztül verte ronggyá Európa minden létező hadseregét. Nyilván egyszer őt is legyőzték, de ehhez 7 koalíció kellett és kábé mindenki aki élt és mozgott.
8-as pontod: Nagy Frigyes GYŐZÖTT a hétéves háborúban, hisz megvédte korábban megszerzett birtokait és Sziléziát.
9-es pontod: Hogy a brit szárazföldi haderő mennyit ért, arra elegendő csak rápillantani a térképre és láthatod, mennyi területet szereztek meg. Indiát konkrétan CSAK szárazföldön.
10-es pont: a hitleri német hadsereg hetek alat verte rommá a nyugat-európai hadakat, aztán Moszkvába is bekopogtatott. Sztálin 1941 telén alig 22 km-re fagyoskodott a német előörsöktől. Aztán a szovjet mennyiségi fölény és létszámtartalék persze legyűrte őket.
Nietzsche_ 2019.09.02 17:32:48
@gtri: A Wehrmacht mennyiségi ÉS MINŐSÉGI fölény miatt győzött, a lengyeleknek esélyük sem volt semmilyen téren. 1939 szeptember 1-én lépték át a határt, és 26 nappal később Varsó már kapitulált is. Nyilván az sem kedvezett szegény polákoknak, hogy közben a szovjetek is megindultak ellenük keletről.
Az emberiség történetében (eddig) két nagy világégés zajlott: az 1914-1918 közti első világháború és az 1939-1945 közt pusztító második világháború. Az előbbi 15 millió ember halálát okozta, az utóbbi pedig csak Európában 50 millió életet oltott ki. Mindkét eseménysort kiemelten tanítják az…..
Nietzsche_ 2019.08.27 16:02:32
@zirrian: Nem nagyon van árnyalni való azon, hogy a II.világháborút Adolf Hitler robbantotta ki, amikor sorra lerohanta az európai országokat: Lengyelorszagot, Dániát, Norvégiát, Hollandiát, Belgiumot, Luxemburgot, Franciaországot, Jugoszláviát, Görögországot, Szovjetuniót ... stb.
A náci Németország a 30-as években - leginkább Hitler 1933 -as hatalomra jutásától kezdődően - óriási tempójú haderő-fejlesztésekbe kezdett, melyekben eleinte nem nagyon szerepelt kiemelt helyen a páncélos fegyvernem modernizálása. Aztán 1935 -től lassan változni kezdett a helyzet: a Führer egyszer…..
Az általunk ma ismert, híres, különleges épületek, emlékművek pályázatainak elbírálásakor mindig voltak második helyezettek és több olyan terv is készült, ami így vagy úgy de nem jutott el a megvalósulásig. Ma ezekből mutatok be néhányat. Érdekes lesz eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna,…..
Szerző: Harmat Árpád A HBO csatornán 2019 tavaszán futó öt részes minisorozat, melynek címe "Chernobyl" óriási népszerűségnek örvend és újra fókusz alá helyezi a csernobili atomkatasztrófa részleteit. Úgy tűnik az emberek érdeklődése ma sem csökkent az 1986-ban történt tragédiát illetően. A…..