Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MakkosMaria

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves vidéki (esetlegesen külföldi) olvasóinkat előre is kérjük, közöljék velünk mindenképpen kommentben, hogy ők nem budapestiek, fogalmuk sincs ezekről a helyekről - és nem értik, miért nem mindegy, hogy Buda-e vagy Pest. Köszönjük. És most következzen egy kis…..
A portfolio.hu-n olvastam Zsiday Viktortól egy elemzést arról, hogy a látszólag inkoherens gazdaságpolitika (még inkább adópolitika) mögött egy koherens (ám hamis) gazdaságpolitikai elv áll, miszerint az alacsony jövedelem és társasági adó (16%) gazdasági növekedést indukál,…..
A közgazdaságtanban a várakozások igen fontos szerephez jutnak. Pontosabban a közgazdasági alapmodellek ugyan nem (sokat) foglalkoznak a várakozások okozta hatásokkal, ugyanakkor a komplexebb elemzések (haladó közgazdasági modellek) elengedhetetlen részét képezi a szereplők…..
Minden, ami Közgáz ... vajon mi? 2011.09.22 10:03:13
Az vajon mi (szigorúan közgazdasági értelemben), hogy azt mondja egy oktatási intézmény (egy másik), hogy oktass nála heti pár órát - folyamatos teljesítés -, amit ő majd a félév végén fog kifizetni? Pontosabban a szorgalmi időszak után az oktatást, a vizsgaidőszak után a…..
Vicces, ha kormányzati gazdaságpolitikai elképzeléssé válik, amit az ember (közgáztanár) kiposztol. Úgy egy év késéssel, de szinte szó szerint.A Népszabadság írja (a'la Hoffmann Rózsa): "Ha az állam milliókkal támogat egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom…..
Korántsem leszek olyan tudományos (és ismeretterjesztő), mint amit a cím ígér. Inkább csak elmélkedem... Van ugye egyrészt az ún. fogyasztói magatartás - fogyasztói optimalizációs modellünk, amelyben a fogyasztót individuumként kezeljük, aki saját jólétét szeretné…..
A cím kissé félrevezető. Direkt - a jobb google pozíció reményében. (Haha!) Nem a tantárgyra gondolok, hogy pénzügyi ismeretek (pénzügytan I-II) vagy ilyesmi, hanem arra, hogy mostanában elég jó kis kezdeményezések indultak el, hogy a magyar lakosság (úgymond) pénzügyi…..
Minden, ami Közgáz Reálbér 2011.02.17 12:43:00
A reálbér vagy reáljövedelem (W/P) elég egyszerűen kiszámolható, hiszen nem kell mást tennünk, mint elosztanunk a nominális bért (W) az árszínvonallal (P).Persze ez is egy olyan mutató, amelyet alkalmazni (és számoltatni) lehet makroökonómiai példákban, valamint remekül…..
Van ez a hír, hogy Minden szülő fizessen a bölcsődéért, a vg.hu-ról ollózva. Szeretnék gyorsan leszögezni két dolgot, mielőtt nekilátok a közgazdasági elemzésnek: 1) mindig is tudtam, hogy a konzervativizmus nem azonos a piacellenességgel, sőt! 2) a bölcsődei férőhelyek…..
MakkosMaria 2011.02.09 17:36:32
@kozgaztanar: az uccso (elotti) paragrafusodhoz: de akkor mi magyarazza meg a magas aranyu redisztribuciot es az arra valo igenyt? Mertmivelhogy az bizony eleg magasnak tunik Mo-n. (vagy van valami mertek ami szerint nem is?)
A Budapesti Közlekedési Vállalatról (BKV) sok mindent el lehet mondani (nem itt és nem most), de azt biztosan nem, hogy bevétele növelésének érdekében a vállalat teljes mértékben kihasználná azokat a lehetőségeket, amelyek a monopolista árképzés nyújt számára.A BKV…..
Minden, ami Közgáz 522 2011.01.27 15:38:00
522 hallgatót vizsgáztattam le. Szóban.Kicsit elfáradtam.Tegnap egy felsőbb éves hallgató, aki amúgy a vizsga elején szokott segíteni, de most végigülte/hallgatta az egészet azt kérdezte, hogy ez mindig ilyen?! (Olyan "Ó, Te Jó Ég!!!" jelleggel kérdezte.) Mindig.Erre…..
Van olyan, hogy valaki nem tud megjelenni a vizsgán. Tényleg. Esküszöm, hogy nem most találom ki! Már többször is tapasztaltam, hogy a hallgató nem tud eljönni a vizsgára. Becsszó. Mert megbetegedett, mert műtik, mert elvitte a mentő/rendőr/tűzoltó/cica, mert kitört a lába,…..
MakkosMaria 2011.01.25 22:16:43
@bluemoon: nemtom milyen egyeb kenyszerito korulmenyek vannak, de itt mozdulni kellene, amennyiben nincs kooperalas az oraado reszerol...Valami olyan forman, hogy a harom diak kulon, de egyeztetve ir, csak a tenyekrol, lehetoleg csak a vizsga mikentjerol: a tszk vezetonek, intezetvezetonek, dekani hivatalnak, tanulmanyi osztalynak es a hallgatoi onkormanyzatnak. Sokaknak, a szonyeg ala soprest elkerulendo. Persze csak azutan, hogy mindharman elfogadtak magukban a tenyt, hogy ebbol nagy csata lehet, amiben nekik vszleg nyilvanosan is kell majd nyilatkozniuk. Nem konnyu.
(Jomagam eccer tettem ilyet egyemistakent, gyorsabban es konnyebben megoldodott a helyzet, mint vartam. A legtobb ember nagyon tart a nyilvanos konfrontalodastol, plane ha saros.)
MakkosMaria 2011.01.27 18:49:16
@bluemoon: sok szerencset, illetve sikert. Aztan a vegen majd sohajtani, hogy az egyetemre 'tanulni' jarunk, es ebbol aztan lehetett tanulni...
Minden, ami Közgáz B. Ú. É. K. 2010.12.31 14:42:00
A közgazdasági tartalom maximum annyi, hogy még 3 közgazdasági témájú szakdolgozat vár arra, hogy bíráljam. Minimum fél, maximum másfél oldalas szöveges értékelést kell írnom a dolgozatról, aztán meg töltögetni, hogy erre a max 5 pontból 4, arra meg a max 10 pontból 8.…..
Megnőtt a blogom látogatottsága az elmúlt 3 napban. A duplájára. Az eset rejtélyes, pláne, mivel az elmúlt 3 napban nem is posztoltam. Legszívesebben most sem posztolnék, de érzem a nyomást. Mármint a fejemben, ami a felső légutakban felgyülemlett takonynak köszönhető (bocs). Az…..
A magyar nők jobban olvasnak és számolnak, mint a férfiak - írja az origo.hu, egy OECD felmérés eredményeire hivatkozva. (Azért elég komoly ez az Adult Literacy and Lifeskills Survey: csak Magyarországon több mint 13 ezer embert kérdeztek le...)Az eredmények szerint a magyar nők…..
És most kivételesen a címben semmi, de semmi irónia nincs! Orbán Gábor mond okosakat az amerikai pénzpiacról, várakozásokról és a FED lehetőségeiről a portfolio.hu-n.A Fed szinte biztosan újabb eszközvásárlásokat (bankóprést) jelent be, hiszen most már semmi más eszköze…..
Szeretnék leszögezni valamit, rögtön az elején: nem szeretem a magánnyugdíjpénztárakat. Az 1997-es nyugdíjreform torzszülötteinek tartom őket. Úgy gondolom, hogy ekkora bénaságot, mint a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, keveset hordott hátán a föld. Ez a nézet…..
MakkosMaria 2010.10.18 23:11:04
Nemreg beszelt itt Ed Prescott, az egyik 2004-es kozgaz Nobel-dijas (dinamikus makromodellek fejlesztesert kapta a dijat). Eloadasanak temaja a hatekony nyugdijrendszerek kutatasanak teruleten nemregiben elert eredmenyek bemutatasa volt. Roviden, az o modelljei szerint a nyugdijrendszerek akkor lennenek a leghatekonyabbak, ha a megtakaritasokat a valos, magan-gazdasagi eszkozpiacon fektetnenk be. Ez annyira nem meglepo, bar ha a dominans nyugdijrendszereket megnezzuk, attol joval elter. Viszont a magan-nyugdijpenztarak nagyjabol ezt csinaljak, csak altalaban kiegeszito nyugdijnak, nem a nyugdij fo elemenek tekintik oket.
Bush probalta ~2004-ben privatizalni [rosszul] a social security-t . Persze az ordog ismet csak a reszletekben volt, es mivel azok kozul sok nyiltan az atveres szintjen volt + evvel nemigen lehet viccelni, nyugdijasok, Demokratak es szakszervezetek egyutt 'jarattak le' a tervezetet olyan szinten, hogy a kongresszus ele sem kerult szerencsere. Persze ettol meg egyszer valoban jo lenne jol privatizalni, de szerintem ez egy ideig lekerult a napirendrol.

Prescott eloadasanak sok mas erdekessege is volt. A ficko rendkivul 'technikai' eloadast tartott, ami jobban illett volna egy szeminariumhoz, mint a nagy nyilvanos eloadashoz, aminek a szervezok szantak. A hallgatosag 98%-a (diakok, 'utcarol beesett laikusok') sajnos ugy eltek meg az esemenyt, mint az eletukbol elvesztett orat, amit sohase kapnak vissza :-) Ehhez nagyban hozzajarult, hogy ha ebbol az egy eloadasbol kell itelni, akkor bizony Prescott egy rendkivul pocsek eloado.
Minden, ami Közgáz Simor András 2010.10.11 10:46:00
Lett az év jegybankára.Az Emerging Markets a Euromoney Institutional Investor Plc kiadványa, a pénzügyi döntéshozók egyik legfontosabb szaklapja. Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb jegybankelnökeiről. A…..
Azt írja az fn.hu, hogy drágult az állam működtetése, merthogy az MNB által nemrég közzétett tájékoztató (tájékoztató a nemzetgazdaság pénzügyi számláinak adatairól 2010. II. negyedév) szerint a II. negyedévben a GDP 5.5%-a volt az államháztartás nettó finanszírozási…..
A közgazdaságtant (mikroökonómiát) oktató tanár egyik legfontosabb feladata, hogy megértesse a diákokkal, hogy miképpen működik a piac, a piaci mechanizmus. HOgyan hatnak különböző események a piacon és a piaci folyamatok révén aztán miképpen jelenik meg ezen események hatása…..
Megélhetési bűnöző. Ez nem annyira közgazdaságtan, de majd úgy tekerem, hogy legyen benne az is... Arról ír az újságíró az fn.hu-n, hogy Pintér Sándor 'elszólta magát' és kimondta, hogy van kapcsolat a növekvő szegénység (csökkenő jövedelem) és a növekvő bűnözés…..
Minden, ami Közgáz Kollégák 2010.09.21 14:52:00
Kollégák vannak nekem számosan, pláne, ha nem csak azokat számolom, akikkel tantárgyilag járunk egy cipőben, hanem intézetileg, vagy még tágabban intézményileg. Mert hogy ő is itt tanít, ebben az intézményben, ahol én. Mert már miért ne lenne kolléga, aki ugyan más tárgyat…..
MakkosMaria 2010.09.24 18:47:49
@bkfhallgato: bizony, ilyenek-olyanok vannak... de semmi problema, mi is gyakran sajnaljuk azokat a hallgatoinkat... legalabb igy megvan a kolcsonosseg :)