Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aropa

15 bejegyzést írt és 172 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1. A Szovjetunió 1939. november 30-án Leningrád védelme szempontjából kulcsfontosságú területek megszerzésének érdekében indította meg Finnország elleni hadjáratát. 2. A várt gyors győzelem elmaradt, és a Mannerheim tábornagy vezetésével hősies ellenállást tanúsító…..
Helsinki a világ egyik legkellemesebb és leginkább élhető nagyvárosa, az EIU 140-es listáján tavaly például a 8. helyre került. Noha ezen a listán Budapest tavaly csak az ötvenedik lett, a karácsony környékén otthon töltött két és fél hét újfent meggyőzött arról,…..
Fin(n)tor Apák napja 2013.11.16 07:06:30
A Wikipedia szerint Magyarországon június 3. vasárnapján ünneplik az apák napját. Nem emlékszem azonban, hogy ezt valaha is észrevettem volna (vagy esetleg az elmúlt két évben terjedt volna ez el, amióta Finnországban élek? Aligha...) A finneknél viszont ez valódi ünnep. Nem is az…..
Erre a videóra kedves barátunk (nevezett Weiss) mutatott rá, most megosztjuk veletek. A lényeg a videóban nem az, hogy milyen igaza van Moniznak, vagy hogy elér-e eredményt ezzel a mentalitással (a válasz nyilván igen), hanem az, hogy ez nála a természetes, valószínűleg nem csak…..
Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál…..
Aropa 2013.10.11 11:38:25
@zöldeketbeszélek: :) A véleményed a tiéd, köszönöm a visszajelzést.

Nem értem. Mi a hamis abban, ha valaki úgy érzi, elvesztette a fonalat, mert három éve csak a netről értesül a magyar hétköznapokról? Én így érzem, már hogy a bánatban lenne hamis? :D

Ez inkább érthető, szerintem. A vezető hírekben néhány tucat politikus, művész, sportoló jelenik meg, míg az igazi hétköznapi, amúgy a helyieknek fontos hírek - mivel nem érintenek évek óta - nem akadnak fenn a rostán. "Lefestették a park padjait", "Véradás a fesztiválon", ilyesmi. A hétköznapokban sem beszélgetek a magyar hírekről napi szinten senkivel. Tényleg annyira furcsa ez?

Fusd át a korábbi válaszaimat, talán választ kapsz pár felvetésedre.
Aropa 2013.10.11 13:27:09
@zöldeketbeszélek: A stíluson nyilván lehet és kell is csiszolni. Az asszimiláció pszichológiáját nem biztos, hogy át tudtam adni, mert ez nem olyan egyszerű. A senkiföldje ezt jelenti: elszakadtam a magyar hétköznapoktól, sokak számára féligmeddig "nemmagyar" lettem, de Finnországban kívülálló vagyok, és leszek is jó sokáig.
Aropa 2013.10.11 17:35:50
@Evain: Semmi különös, gondoltam érdekelheti a BA olvasóit, hiszen elég részletes leírás. Azt is láttam, hogy az írás vállalható, szóval nagyot nem bukok (bukom?) vele.
isolde Everyone is annoying 2013.08.28 21:38:26
Szóval nagyon érdekes, ahogyan reagálnak az emberek a gyermekszületésre. Egyrészt van az, hogy a gyerekvállalás valójában közügy. Nincs mese, az, lehet azt képzelni, hogy a magánügyem, de nem. Már a terhesség alatt elkezdődik a jelenség, hamarosan új kismajommal bővül a…..
Veszprémben a néhány napos rossz idő elég volt ahhoz, hogy súlyosan megviselje a százmilliókért épített vadonatúj beruházásokat. Miközben tóvá változott a belváros közlekedési csomópontban a 150 milliós aluljáró, a város határában épült kerékpáros alagútban mocsár…..
Szenzációs képarchívum vált elérhetővé bárki számára a finn honvédség jóvoltából. 170 ezer, 1939-45 között, Finnországban, a Téli háború, a Folytatólagos háború és Lappföldi háború idején készült fényképet nézhetnek meg és használhatnak fel szabadon a téma…..
Már az Urbanista blog első posztjai közt is előkerült a füvesített villamospályák kérdése (nem is egyszer), ám olyan gyönyörűség, mint ami Kispesten van, még látványterveken sem szokott szerepelni. A fotókat Vinczek György készítette az 50-es villamos…..
Egy kötött sapkás, szakállas, vastagkeretes szemüvegben a világra magasról tevő, azaz „átlagos” hipsztergyereket küldünk Malmőbe, hogy megnyerje az Eurovíziós Dalfesztivált. Amire egyébként nincs esélye – nem azért, mert hipszter, hanem azért, mert magyar. Március 2-án…..
Mi a frászt csinálnak a férfiak karácsony előtt? Mit? Mert ajándékot nem vesznek nekünk, az sima ügy, holott olyan apróságokat, semmi csekélységeket kértünk volna, mint egy-két ujjbegynyi brill, meg ilyenek, aztán mégis mindig edényfogó kesztyű lesz belőle, mire a fa alá ér.…..
Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint…..
Ha már tegnap Svédországban jártunk, ma maradunk a környéken, egészen pontosan Finnországban és szétnézünk kicsit, mi hogyan is működik. Kalauzunk Lore, aki rengeteg hasznos információval szolgál mindazoknak, akik azt vették a fejükbe, hogy ebben az északi országban szeretnének…..
Aropa 2012.11.24 12:05:09
@sönki: Nana, azért sok külföldi pasi vélaszt finn nőt, és nem csak szomáliak. Példának volnék én, de dél-afrikai búr és angol kollégám is finn nő mellett kötött ki.
   Van Budán, a Nyéki-hegy oldalában egy különös erdőfolt, melyről még nyáron volt szó az Urbanistán: állítólag Nagy-Magyarország alakja van. A Diktatúrák árnyékában című könyv szerint szándékosan telepítették ilyenre Trianon után…..
Aropa 2012.11.14 09:10:56
Szerintem meg töltény alakú.

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Amennyire én tudom, akkoriban más volt a felfogás. A kárpáti fenyvesek elvesztését a kopár (dolomit és mészkő) hegyoldalak erdősítésével akarták pótolni. Nem tudták, hogy ez ennyire szar, semmire sem jó fa lesz végül.
A Sandy 30 és 50 milliárd dollárnyi kárt okozott az Egyesült Államokban. New York egy részén még most sem sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást, a metrók és buszok sem járnak minden vonalon, és hiány mutatkozik üzemanyagból is. A kritikus helyzet hozadéka ugyanakkor,…..
Futóblog Te hol futsz jövőre? 2012.10.25 13:49:08
Amikor elkezdtem futni, és főként, amikor már egy két versenyen részt vettem, valahogy elképzeltem a nagy eszemmel, hogy milyen kafa lesz, amikor majd bejárom Európát versenyről-versenyre. A félmaratonok és a maratonok remek kulisszát adnak majd az önfeledt utazgatásnak. Persze ez…..
  -Olyan sápadt meg beesett az arcod, ez már egészségtelen... nekem azért jobban tetszettél olyan mokányabban. Tiszta csont és bőr vagy, minden rendben van? De tényleg? De tovább már ne fogyjál! Ez tuti anorexia vagy valami hasonló lelki eredetű étkezési zavar. Szerintem menj el…..
Az igazi tini horror arról szól, hogy sok jó képességű fiatalembert lemészárol valami kibaszott ronda ember/szörny/gépezet. Azonban ennek a jelenet sornak is van sablonja, sőt tulajdonképpen az egész film egy klisé: 1.       Az érkezés Az amerikai csak…..
Új MÁV blog Európa messze van 2011.05.21 15:00:00
Ugye nemrégiben volt szó az országimázsról és erről jutott eszébe Norbinak is egy története, melyet megosztott velünk. A szereplők: 1. MÁV kaller, 2. amerikai fiatalok, 3. MÁV tarifarendszer. Ez már így garantálja a történetet, ugye?Még annyit tennék hozzá, hogy az Eurotrip…..
A dróton túl Crocodile Dundee 2011.04.03 18:57:00
Elég sok vad karakterrel találkozni Afgánban - újságírók, zsoldosok ("contractors"), afgán fixerek és a többi -, de ez a mai faszi itt a hotelben eddig talán a legjobb: egy dél-afrikai arc, aki, get this, wildlife conservationnel foglalkozik. Fent erőlködnek Bamianban meg…..
A blog elköltözött! Az új cím: www.finnisztan.blogspot.com   ..
A minap egy remek országismertetőt olvastam Spanyolországról a Hajónapló blogon. (A linket képtelen vagyok másképp beszúrni: http://www.hajonaplo.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/szubjektiv-orszagismerteto-tovabbgondolasra.html).Az ötlet nagyon jó, ugyanis sok említésre méltó…..
Aropa 2011.03.21 18:16:47
@zkorsos: tényleg nincs borravaló! Mo-ra látogatva még fel is háborodnak "nehogy már én tanítsam meg arra, hogy pluszmunka nélkül pénzt kereshet!"
"Oh if I could only get some sleep" / Faithless"Ó, ha egy kicsit aludhatnék végre", mondta Maxi Jazz 1995-ben. Teljesen megértem, másfél éve nap mint nap ezt érezzük.          Aki gyermeket vár annak előbb…..
Egy teljesen átlagos hétvégén vagyunk túl, és ezért hálásak is lehetünk akár. Itt nem lőnek az utcán, nem reng a föld és cunami sem pusztít. Mivel a parti mocsárvilág mellett lakunk, egy cunamit elég komolyan megszívnánk. Beszélgettünk is ma erről, hogy hová tudnánk menni…..
Tegnap volt a nemzetközi nőnap és Friida másfél éves szülinapja. Ezért írok.***A Nap már egy hónapja megmutatja magát, reggel nyolctól fényesen tűz (inkábbcsak: van) az égen, és a változások arra utalnak, hogy tavaszodik. A finnek szkeptikusan fogadták…..