Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kultúrfaló

130 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevallom, nekem sosem volt a címben megnevezett játékbabám, én a legosok közé tartoztam. De megértem azokat a kislányokat, akik Barbiejukkal teáznak, álomházat építenek neki, különféle ruhákba öltöztetik, elviszik autózni és akár másik alteregójukkal, vagy valamelyik Kennel is összeismerkedtetik. …..
Decemberi szubjektív listánkon a filmekben, sorozatokban előforduló férfi típusokat szedtük össze. Az erősebb nem számos formában van jelen a mozivásznon és a tévé képernyőjén, így igazán nehéz volt dönteni, hogy ki kerüljön be. Először egészen más irányba indultunk el, azonban menet közben rá…..
Ha az ember híres magyarok sírjára gondol, az első hely, ami eszébe jut, minden bizonnyal a Fiumei (Kerepesi) úti sírkert, vagy a Farkasréti temető. Évente több millióan látogatják meg az itt található sírokat, kriptákat, leróva tiszteletüket az elhunytak előtt. Való igaz, hogy a két sírkertben…..
kultúrfaló 2020.07.03 11:16:32
Reagáltak Meghanék szóvivőjük útján arra, hogy Donald Trump amerikai elnök vasárnap közölte: Harry-nek és Meghannek saját maguknak kell fizetni biztonsági költségeiket az Egyesült Államokban, ahová hirtelen tették át székhelyüket múlt héten. Az amerikai elnök twitteren szólt be a sussexi hercegi…..
Sokan kényszerülünk otthon maradásra ezekben a hetekben...és ha már így alakult, akkor itt az ideje, hogy megpróbáljuk hasznosan tölteni ezt az időszakot. Ha azt akarod, hogy valami biztosan elkészüljön, akkor csináld magad-tartja a mondás. Nincs ez másként a filmeken sem, így megint elkészült egy…..
Régen megszoktuk már, hogy a mesék legtöbbször happy enddel végződnek, nagyon ritkán borús hangulatúak és mindig a jó győzedelmeskedik/nyeri el méltó jutalmát. Persze vannak kivételek, mint mondjuk a Vadregény vagy a Grimm című filmek. Így igen csak üdítően tűnik ki ebből az átlagos posványból a…..
Sötét vizeken gondolatébresztő film, ami lassan indul be, viszonylag száraz témát dolgoz fel, néha a tempó is döcögős, így nem mindenkinek fog tetszeni. Azonban egy égetően fontos problémára irányítja rá a figyelmet. Rob Billott harca és kitartása pedig igazán szükséges a vegyipari cégek…..
Legújabb filmes listánkban igyekeztünk a családi viszonyok legszínesebb skáláját körbejárni örökzöld klasszikusokkal és modern alkotásokkal. A mondás szerint a barátaidat megválaszthatod, a családtagjaidat nem. Ha szerencsénk van, szerető, védőhálóként működő családba születünk. Ha nem, akkor mi…..
kultúrfaló 2020.02.14 09:48:00
@Mi0: javítottam, köszi
kultúrfaló 2020.02.14 09:51:15
@Gevlekte Salamander: javítottam mindkettőt
Az emberiséget régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon képes-e önálló életet létrehozni, ami tőlünk független entitásként létezik a világban és saját döntései vannak (A.I). Az egyik legismertebb ilyen teremtmény minden bizonnyal Frankenstein szörnye, A filmtörténelemben is számos, rossz vagy…..
A titkos ügynökös sztoriknál nehéz már újat mutatni, más megközelítést nyújtani a nézőknek, hiszen ez az a műfaj, amiben szinte mindent láttunk már...erre jön egy csupaszív történet, különc megoldásokkal és főhősökkel, ìgy teljesen kikapcsolódunk a nézése közben.  ..
A MeToo hazánk filmgyártását is lassanként eléri, a témával foglalkozó alkotás egy kérdéses tanár-diák kapcsolaton keresztül mutatja be, hogy mennyire kényes téma ez még mindig...
Minden korszaknak megvannak a maga hősei, olyanok, akik saját testi épségükkel sem törődve, olykor az életük árán harcolnak a demokráciáért, országuk szabadságáért, társaikért. Az amerikaiak pedig előszeretettel mutatják meg hőseiket, nem csak a tetteik nagyszerűsége miatt, hanem azért is, mert a…..
A különc, bohókás és roppant szerethető család visszatért, hogy fityiszt mutasson az őket megváltoztatni akaróknak, azonban most élőszereplős mozifilm helyett animációs figurák formájában...
A következő havi filmes listánkon olyan filmek kaptak helyet, amik a szépséget járják körül valamilyen szempontból. A szépség könnyen lehet áldás és átok. Az is biztos, hogy küzdeni kell érte, ha mégis valaki olyan szerencsésnek született, hogy alig kell valamit tennie érte, akkor azt nagyon…..
Mivel nem könnyű megtalálni a tökéletes társat, ezért a párkeresés, a radarunkra kerülő megszerzése korosztályoktól függetlenül is szóba kerül. A párunk megtalálása örök érvényű probléma, mely mindig is nehézségek elég állította az embereket. Nincs ez másként a következő 8 alkotás szereplőinek…..
Felemás érzésekkel ültem be a filmre, hiszen a premier előtti sajtóvetítés idején még a legutóbbi sajtóértesülések akár 100 millió dolláros buktát is megelőlegeztek, és a kritikusok sem fogadták tárt karokkal a tengeren túlon a filmet. Ugyanakkor újra és újra felötlött bennem az az év közepi emlék,…..
A főhőseink egy, a kaliforniai aranyláz idején élő testvérpár, akik mellesleg bérgyilkosok. Ezek alapján akár egyszerű western témájú regény is lehetne, azonban ebben a kötetben semmi és senki sem az, mint akinek és aminek először látszik...
Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, amikor közel lakva a magyar-horvát határhoz esténként hallottuk a "szomszédban" zajló bombázásokat. Arra is emlékszem, hogy a szüleim feszülten ültek a rádió készülék előtt és hallgatták a híreket, hogy mi történik a túl…..
A házasulandó párt (Nászfrász), a családtagjaikat (Rachel esküvője) vagy valamilyen bonyodalmat (Csajok háborúja; A nagy nap) középpontba állító filmek a romkom műfajának speciális képviselői, hiszen itt már a (szerelmes) pár egymásra találása megtörtént, csupán a happy end kerül még egy picit…..
Az HBO-n és az HBO Go-n látható dokumentumfilm bemutatja, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki lefussa a 246 kilométeres Spartathlont 36 óra alatt. Neked vajon sikerülne? Készülj fel, mert nem lesz egy sétagalopp...
Talán többünkben felmerült már, hogy mit tennénk, ha lakóhelyünk elszigetelődne. Mi történne a körülöttünk élőkkel, hogyan reagálnának az emberek, ha nem hagyhatnák el a városukat? A készletek végesek, az emberek pedig könnyen befolyásolhatóak. Csak idő kérdése, hogy elszabaduljon a pokol. Stephen…..
kultúrfaló 2018.09.25 14:10:34
@Lex D'Arquebus: SPOILER az biztos, hogy a végkifejlet elég érdekesre sikerült. Én összességében imádtam a könyvet, valószínűleg a valóságban is így viselkednének az emberek egy mindentől elzárt helyen. SPOILER vége
A költözés az életünk része. Több oka is lehet: új életet akarunk kezdeni; össze- vagy szétköltözünk; kirepülünk a családi fészekből; vagy külföldön próbálunk szerencsét, illetve éppen haza jövünk.  Számos film foglalkozik a témával, ezekből szemeztünk, így a lista most is szubjektív...
Ol Parker rendezésében tálalt második rész ugyanazokból a panelekből építkezik, mint az elképzelhetetlen sikerű, immár 10 éves(!) első film, azonban az elődtől igen csak eltérő színvonalú lett. Mégsem mondható egyértelműen, hogy rossz...
kultúrfaló 2018.07.25 21:04:05
@Terézágyú: Csepregi Éva pl?
Ha az Agymenőket nézve mindig is foglalkoztatott, hogy honnan ered Sheldon ismétlési mániája; mi történt akkor, amikor urániumot akart szerezni egy kísérletéhez és felbukkant az FBI; miért nem tanult meg vezetni; milyen apropóból született meg főhősünk által készített első kapcsolati szerződés, mi…..
kultúrfaló 2018.06.05 16:18:25
@doggfather: Bemelegítésnek jó volt ez az évad, kíváncsi vagyok Mimó további kalandjaira, cinikusságára. Nekem ő volt a legjobban megírt karakter.

Kíváncsian várom a 2. évadot, én biztos, hogy bele fogok nézni, hátha még arra is maradt puskapor.
kultúrfaló 2018.06.06 14:37:17
@doggfather: igen, a többiek is nagyon jól megírt karakterek.
A testvérek és az édesapa sokkal jobb fejek lettek, mint ahogyan Sheldon szokott utalni rájuk az Agymenőkben, nekem ez kellemes csalódás volt.
Túlnépesedés, kihalófélben levő fajok, a világ fejlettebb része a jólét mindenféle formáját hajszolja, az elmaradottabb fele a mindennapok túléléséért küzd; aszály, óriási hőmérséklet változások, egyre szélsőségesebb időjárás, erdőtüzek és a legkülönfélébb természeti katasztrófák mind veszélyeztetik…..