Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harrdder

106 bejegyzést írt és 250 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A napokban jutott eszembe, hogy a minap volt már tíz éve a Náhson Sávitok ferihegyi látogatásának. Ez adta az ötletet - na meg előttem járó kollégák jó példája, a járványos idők megváltozott napi rutinjáról nem is beszélve - hogy időnként egy-egy régebbi fotót dobjak be Blast from the Past rovatcím…..
Harrdder 2020.04.02 18:59:48
@zord: Azt, hogy tudod mit hozott? X pártnak 5 százalékot! :-) És akkor ez még igaz volt. Az is megérne egy tanulmányt, hogy mi változott azóta. Akkor egyáltalán nem vették figyelembe, hogy bárkinek is feltűnik egy ilyen repülés. Ma egy ilyen típus az érkezéséről 20 másodperccel később már több ezer felhasználó értesül.
Harrdder 2020.04.02 21:31:01
@Levente B.:Ha figyelmesebben olvastad volna a posztot, a linket megtaláltad volna benne, mert direkt betettem. És nem véletlenül írtam róla, én is kimentem megnézni, személyes élmény volt, csak akkor még fényképezőgépem nem volt. Mi több, az is csoda, hogy abban az utcában volt valakinek vonalas telefonja.
library.hungaricana.hu/hu/view/SomogyMegyeiHirlap_1995_12/?pg=315&layout=s
De amúgy érdemes elolvasni az aznapi Somogyi második és harmadik oldalát is.
A március elején megrendezett Hawk Strike gyakorlaton részt vett két CH-47-es helikopter, ezekről eszembe jutott, hogy 1995-ben láttam először ilyen hatalmas tandemrotorosokat Magyarországon, méghozzá Kaposvár légterében. A város fölött december közepétől gyakran repültek Black Hawkok, és Chinookok,…..
Egyszer, pár évvel ezelőtt egy harckocsizó parancsnok kb. a következőket mondta a blogomról: "olvassuk, nagyon érdekes, de kevés benne a szárazföld". Ez a mondat jutott eszembe a héten, amikor megjelent közleményünk az első magyar Leopard 2A4 integrációjáról, s ha kissé megkésve is, de erre reagálva…..
A vontatott tüzérségi eszközökről írott posztom után következzen egy újabb tematikus összeálítás. Következzenek most az önjáró tarackok, amelyekből szintén elég vegyes felhozatalt találtam Irakban. Könnyen belátható, hogy milyen előnyei van annak, ha egy nehéz ágyúhoz nem kell külön vontató járművet…..
Bár az ország közvéleménye most érthetően a koronavírusra fókuszál, a katonai alakulatok, így a Pápán állomásozó nemzetközi Nehéz Szállítórepülő Ezred (HAW) kiképzése nem állhat le. Ezúttal a tótvázsonyi gyakorlótéren hajtott végre egyik C-17-esük teherdobást. Csíkhúzás az FR24-en. A lőtéri…..
Harrdder 2020.03.20 18:52:44
@Devil 505: Én ebben a hitben éltem. Biztosra veszem, hogy ezt valahol egy szakmai forrásból olvastam régebben. Meg logikusnak is tűnt.
Harrdder 2020.03.20 19:02:26
@zord: De rég volt már, 21 éve, ez már hadtörténelem. A legemlékezetesebb élményemet idézném fel:
1999 júniusában alig volt olyan nap, hogy ne esett volna az eső, gyakran volt zápor, zivatar. Az egyik bevetésről visszatérő F/A-18D nagy szélviharban, és záporban akart leszállni. A harmadik kisérletre sem jött össze, pedig nem hajófedélzetről volt szó, hanem 2500 méteres betonról. Kb 200 méterről figyeltem, ahogy előttem újra és újra az átsartolás után utánégetővel emelkedett. Rossz volt nézni, azt vártam, mikor zavarják már el kitérő reptérre. Negyedikre végre leszállt.
Harrdder 2020.03.21 07:07:21
@Devil 505: Persze, bonyolult időjárási viszonyok közt egy szó sem érheti a pilótát. Nagyon erős oldalirányú belökések voltak, földközelben is dobálta a gépet, az utolsó másodpercekben azért startolt át. Ugyanakkor már a stresszfaktor is igen magas lehetett, ki tudja, mennyi üzemanyaga volt a harmadik kísérlet után.
A fékezőhorgot nem használta, ha jól emlékszem a kábelek amúgy is a pálya végeinél voltak telepítve. Szóval normál szárazföldi üzemben történtek a leszállások, így az említett esetnél is.
 A napokban újra megnéztem a méltán népszerű, dallamos rockzenét játszó Slayer videóját, amelyben jelentősnek mondható Cameo szerepet kapott egy Mi-24-es. A fülbemászó, lágy dallamok, és a gondosan megkomponált képi világ megihletett, ezért írok néhány gondolatot erről a helikopterről.    A…..
Harrdder 2020.03.20 17:55:40
@gigabursch: Talán kitalálható volt a posztból, hogy a Slayer nekem is meghatározó volt az életemben. A karácsonyi fényjáték lenyűgözött, amikor először láttam. Évente egyszer megnézem újra! A királyi gitár természetesen nem volt véletlen. Gondoltam, hogy írok még egy cifrát, meszerint ilyen az amikor óriáshegyek küldenek magukból ízelítőt egy találkozóra: Az Andok lábától érkezett dalospacsirta, és az uráli acél együtt szerepelt a videóban, ami fökdrengésszerű hatást okozott! :-) Na ezt már nem mertem beleírni. Hamarosan jelentkezek egy igazán szenzációs magyar vonatkozású Chinook sztorival, saját, bár később készült képekkel.
Az Intrepid múzeumhajó fedélzetének egyik szegletében a vietnámi háborúban használt repülőgépeket állították ki. Típusismertető helyett néhány érdekességet osztanék itt meg a nagyérdemű olvasóközönséggel a tematikusan összegyűjtött példányokról. Azt egyből észre lehet venni, hogy amerikai részről a…..
A nemrégen nagyjavításon átesett harci helikopterek támogatásával végrehajtott képességbemutatót tekinthettünk meg ma a Tisza partján. Egy különleges műveletet szerveztek, amely hasonló volt a tavasszal látottakhoz, csak most a Gripen helyett két Mi-24-es hajtotta végre a közvetlen…..
Harrdder 2018.12.15 22:01:19
@Stenonis: @Hiryu2,01: @David Bowman: Hú de frusztráltak vagytok! Talán ha megütnétek a szintet, hogy bevegyenek a különlegesek közé..... Próbáljátok meg, talán sikerül. Ja, az az átkozott futás, fekvőtámasz és húzódzkodás....
Harrdder 2020.03.12 08:17:08
@gigabursch: Nem lehet oda? Nem értem, nincs semmilyen tiltás.
Az elmúlt héten kétszer is beszámoltam arról, hogy HH-60M helikopterek repültek Budapest felett. Most végre írhatok arról, miért vannak itt, és arról is, hogy az említett forgószárnyasok magyar katonákkal együtt végeztek közös kiképzést. A 3. Vegyes Harcászati Repülődandár (Combat Aviation Brigade)…..
70 milliméteres FZ rakéta-éleslövészet a körös-hegyi lőtéren, 2018. július 16. éjszaka, az Airbus Helicopters H145M HForce tesztkampánya során. Zord..
Harrdder 2020.03.03 23:43:44
@Levente B.: Én nem látom, hogy a hírben pontos tíousváltozatot említenének . Szóval egyáltalán nem biztos, hogy a nálunk is használt ZO volt, lehetett akár a gépágyús ZA is. Egy személtető illusztráción is ilyen látható, bár ez nem bizonyíték. theaviationist.com/2020/03/03/syrian-l-39-shot-down-by-turkish-air-force-f-16-over-syria/
Amúgy ma olvastam egy elemzést, hogy több bevethető Albatrosuk van, mint az összes másik típus együttesen. Még egy kis magyarázat a magas rendfokozotakra. 2011 óta nem volt hajózóképzés, 16-ban kezdődött újra, el lehet képzelni milyen hatékonysággal. Alig van új pilóta, de a régiek száma is megcsappant. Sokan dezertáltak, meghaltak, nyugdíjba mentek, kiöregedtek, de még letartóztatások is csökkentették az állományt. Emiatt nyugdíjból hívtak vissza sok pilótát. Mindezeket alátámasztja, hogy az utóbbi években amikor elfogott pilótákat bemutattak, mind jóval 50-es túlinak látszottak, és a hivatalos veszteségi jelentésekben őrnagy, ales, ezredes rendfokozatok szerepelnek. Arról ne is beszéljünk, hogy a bevetések sokszor értelmetlenek, csak az a céljuk, hogy még aktívnak tűnjön a légierő mindenki előtt.
  A Marina Part melletti helikopter leszállóhelyen mostanában nagy a forgalom, március első napján ismét egy HH-60M tette tiszteletét, a hétvégi időpont, és a felhős égbolt ellenére. A sebesültszállító helikopter szerencsére megint csak gyakorlórepülést végzett, de újra bizonyította azon…..
Harrdder 2020.03.03 12:30:59
@kéki béla: Igen, én is azt gondoltam. De a különböző források UV tartományban érzékelő berendezésésként említik. Az előnyeként a nagyobb felderítési távolságot hozzák fel.
hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles6/vass_rw6.pdf, books.google.hu/books?id=1jHnT2O-t_AC&pg=SL7-PA10&lpg=SL7-PA10&dq=AN/AAR-57+Ultra+Violet&source=bl&ots=6LDLkdlGg7&sig=ACfU3U2kmVAvMT9kj0aK1VUwjbFhPqF9zg&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwjQ0-7vlv7nAhVV8aYKHYnpAUMQ6AEwCHoECAgQAQ#v=onepage&q=AN%2FAAR-57%20Ultra%20Violet&f=false
Megmondom őszintén, én nem vagyok tisztában ezzel, próbáltam már korábban utánanézni. Nyugodtan javítsanak ki, ha tévesen írtam UV-t. Elképzelhető, hogy UV és IR tartományt egyaránt érzékeli?
Air Power Blog Medevac Marina 2020.02.24 17:04:32
A gyakorlatok volumenétől/kockázataitól függően eltérő szintű egészségügyi biztosítás indokolt. A napokban a Bakonyban kezdődő amerikai-magyar légiroham már abba a kategóriába tartozik, melyen szükség lehet (reméljük nem lesz!) arra, hogy sérülteket gyorsan a Honvédkórházba juttassanak…..
Hamarosan itt a tavasz, ezt mi sem jelzi jobban annál, hogy kezdetét vette az idei hadgyakorlat szezon. Magyarországra ismét egy amerikai helikopteres alakulat érkezett, hogy a vendéglátókkal dolgozzanak együtt. Lesz majd deszantkirakás, és talán még a fedélzeti fegyverekkel végrehajtandó…..
Már több esetben posztoltam fényképeket aknavetőkről, vagy egyéb tüzérségi eszközökről, a legtöbbet általában a helyszínen felismertem. Ugyanakkor néhány fotót sokáig hiába nézegettem, éveken át tanácstalan voltam, mit örökítettem meg.  Akármennyire is beleássa magát az ember a haditechnika…..
A 80-as évek közepén az amerikai haditengerészetnél már igencsak időszerűnek tűnt, hogy az A-6E könnyűbombázók jövőjén komolyan elgondolkodjanak. A földi célok elleni támadásra optimalizált gépek, és korábbi változataik már többször bebizonyították a létjogosultságukat a két évtizedes szolgálatuk…..
Harrdder 2020.02.07 21:55:55
@Mikrobi: A 80 tonnás felszállótömeg honnét jött?
Még az egyik első posztok közt írtam egy érdekes lánctalpas járműről, amelynek akkor a rendeltetését találgattam. A T-55-ös teknőjére összecsukható, és felállítható tornyot építettek, amelyről azt feltételeztem, hogy esetleg egy mobil megfigyelőtorony lehetett. Ezt az elméletemet azzal láttam…..
  Kamasz éveimben én is eldobtam néhány kis pirotechnika eszközt, azt hittem akkor, hogy ettől fasza gyerek lettem. Aztán nem sokkal később az utcán idegenek szórakozásból a lábam elé hajítottak egy petárdát. Nem vettem észre, majdnem ráléptem, a talpam alatt pár centivel robbant fel, csak a…..
Harrdder 2020.01.17 20:25:21
@moognico: @Pepejoe: Ok, bevallom, én pont ugyanezt tettem 19 évesen. Petárdát tetten a pezsgősüvegbe. De volt annyi eszem, hogy fedezékbe, fal mögé futottam. És hallottam, hogy záporoznak szilánkok. Szerinted mit tenne az ujjaiddal? Mindegy, én befejeztem a vitát. Petárdázzon mindenki, ahogy gondolja. Trotillal, és flegmatizált nitropenta, műkaucsuk, és nitropenta keverékével kilószámra dolgozni más volt. Még egy rövid megjegyzés. 2016-ban kimentem ünnepelni a magyar csapat sikerét. Egy órán belül menekültem haza, mert 170 centis , 65 kg-os surmók petárdákat kezdtek dobálni a tömegbe. És akkor megalkottam a HUN PETÁRDA 1 törvényt: Minél kisebb senki vagy, annál több petárdát használsz. Még egyszer elmondom, ez a lányoknak nem jön be. :-)
Harrdder 2020.01.21 12:31:23
@KzKzolta:
Köszönöm a kérdést! A kék és piros drót nem más, mint egy jó bevált drámai , és hatásvadász filmes klisé. A főhős kezében a világ sorsa, és saját életét kockáztatva meg kell hozni egy gyors döntést. Tanulság, ne vegyünk komolyan filmeket, ne abból tanuljunk!
Veszélyes robbanóeszköz hatástalanításához inkább robotot küldenek. Az meg egyszerűen vízzel szétlövi, darabokra szedi a gyújtószerkezetet: www.youtube.com/watch?v=cWJDPdbqZxw, www.youtube.com/watch?v=78m3OoLZNCM
Már régóta terveztem, hogy írok pár sort az iraki katonai bázisokon épített repülőgép-fedezékekről. Kamaszkoromban, az első nagy televíziós hadviselés idején nagyon rácsodálkoztam a híradóban látottakon, ahogy a bunkerek strukturális integritásán csúnya hiányosságokat ejtettek az irányított…..
Egy lépéssel több, a honvédség repülő erői egy újabb alapvető képességet - a telepíthető tároló- és karbantartó hangárét - állítottak helyre a Saab DAM (Deployable Aircraft Maintenance) hivatalos átvételével ma Pápán.  Zord..
Harrdder 2019.12.16 18:06:00
@zord: MiG-23BN, a beömlőnyílásokon ott vannak a terelőlemezek, a MiG-27-esről azok már hiányoznak. A 27-es sokkal szebb, nem ül le a hátsója. Ennek az orrában csak FON lézertávmérő van, és ami szintén jól látható: GS-23 gépágyú van a törzs alatt.
Ami még érdekesebb, az háttérben guruló kínai J-7/F-7. Sajnos nem látni, melyik változat.
Harrdder 2019.12.28 16:36:16
@zord:
Azt hiszem itt némi fogalomzavar van. Fegyveres testületekről szól minden hír. Mi a fegyveres testület? Én még úgy tanultam, hogy ebbe a kategóriába a Rendőrség, BV, Határőrség tartozott. A nyilatkozat is a BM-től van idézve. HM-ről hivatalosan egy szó sem esett, a sajtóban viszont emlegetik. A MH fegyveres erő volt a régi fogalmak szerint, most nem tudom, hogy van. A katonákról a HM-nek kéne nyilatkozni, nem? Szóval biztos vonatkozik ez a katonákra?
A Kecskeméten állomásozó vadászgépek idén májusban ideiglenesen Pápára költöztek, mert az alföldi bázison felújítási munkákat kellett elvégezni. A fejlesztések egyik fő célja az volt, hogy a katonai gépeken kívül polgári gépek is használhassák a repteret. A felszállópálya, és a gurulóutak egyaránt…..
Harrdder 2019.12.19 17:09:11
@n3spr3ss0: Minden bizonnyal repüli a típust, vagy üzemelteti. Szívesen várok itt egy gyors beszámolót a külföldi vadászgépekkel végzett gyakorló légiharcokról, esetleg a baltikumi elfogásokról.
@mentorosh lecsó: Igen, ez egy régi repülős mondás, és bizony legtöbbször igaz is. Röviden saját véleményem szerint jelenleg ez megfelel számunkra, és ha sokáig is tartott minden fegyverzet beszerzése, nagyon komoly képességekkel rendelkezik. Ezek tények, mégha ezt sok feketeöves kommentáló kétségbevonja. De megértem, hiszen ők jobban értenek hozzá.
Harrdder 2019.12.19 19:59:43
@n3spr3ss0: Elnézést, tényleg nem tudtam, hogy jól képzett vadászpilóta, és ezért titkokat nem mondhat el, csak így röviden oszthatja meg az információkat.
Az első H145M helikopterek már novemberben megérkeztek, azóta két újabb gép szintén Magyarországra repült a gyárból. Így már négy többcélú könnyű forgószárnyas sorakozott fel december 13-án a szolnoki repülőtér hangárjában, hogy hivatalos átadási ünnepélyt tarthassanak az alakulatnál. A Magyar…..
Harrdder 2019.12.15 11:34:09
@Hiryu 2,0: Vendég voltam, ahol a vendéglátók megkértek valamire. Azt illik betartani.
@proletair: Reméljük a régebbi gépeink fölé is jut fedél.
@Örömhernyó: Szakmai dolgokat is lehet ám itt irogatni, a politikára van ezer más blog. @Stenonis: Sajnos szakember hiány van az egész országban, ez tény. De egy fiatalnak vonzó lehet a helikoptervezetői hivatás. A repülési pótlék, és egyéb juttatások miatt, valamint a korszerű technika miatt lesz jelentkező. A kiképzés viszont időbe telik, ez is tény. Az is biztos, hogy az emberek megfelelő megbecsülése minden téren fontos.
Harrdder 2019.12.16 17:41:18
@mentorosh lecsó: Nem hülye senki, csak kevésbé tájékozott. A Bojeveja Masina Pehoti 1-es változata mozgékony kis szerkezet volt! :-)
A golyók flattersúlyok, a rotorlapárok flatterozását, belengését hivatottak megakadályozni.

Értem én a három mentőhelikopteren csámcsogást, mert pont a hétvégén jött ki egy hír valahol, hogy egy balesethez riasztották "mind a hármat". Én személyesen láttam négyet Budaörsön kb. három hete.
Harrdder 2019.12.19 17:25:12
@mentorosh lecsó: Minden amit írtál nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hiszen sokan olvastak hallottak a BMP-ről, de ilyen tapasztalataik csak azoknak vannak, akik kezelték. Most elgondolkodtam, hogy ezeket tényleg meg kéne írni. Az éleslövészet ágyúval és a Maljutkával nagyon érdekelne. Azt hallottam, hogy a rakéta irányítása manuálisan nem volt túl hatékony harci helyzetben. Azt is olvastam, hogy voltak korszerűsítési tervek idehaza, de erről nem. A blogomat azért hoztam létre, hogy saját képeket, saját sztorikat publikáljak. Szóval hadd gondolkodjam, hogy oldjuk meg ezt. Ezt inkább privátban kéne megbeszélni.
Az év végéhez közeledve oly távolinak tűnik a nyár, amely igencsak mozgalmas volt a Bakonyban lévő gyakorlótereken. Most néhány olyan képpel emlékezem, amelyeket akkor nem publikáltam. Idén olyan kategóriájú  haditechnikai eszközök is részt vettek az egyik lövészeten, amelyek újdonságnak…..
Alig egy éve jelentették be, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretében 20 darab H145M könnyű helikoptert vásárolnak a Magyar Honvédség számára, a beszerzési folyamat szinte azonnal nagy lendületet vett. Az első gépek gyártása ebben az évben kezdetét vette az Airbus Helicopters üzemében,…..
Harrdder 2019.11.19 21:48:01
@wrstjnethn: Jó estét! Tényleg nagyon sok a hasonlóság a másik blogon megjelent képekkel. De ez van, ha két hasonló érdeklődésű ember egymáshoz nagyon közel fotózza ugyanazt az eseményt, és ugyanolyan képeket tart édekesnek a megjelenésre. A bemutatókról általában némileg el szoktak térni a beszámolók, kit mi fog meg inkább. Ez most nem így sikerült.