Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harrdder

168 bejegyzést írt és 438 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2023 február 23-án, 11:57-kor adta ki a SAAB cég a hivatalos közleményt, miszerint a cég aláírta a szerződést a Svéd Védelmi Anyaggazdálkodási Hivatallal. Ennek értelmében négy JAS-39C Gripen vadászrepülőgépet rendelnek meg Magyarország részére.  Így hazánk már 18 Gripen C/D többcélú harcászati…..
LÉRAK! Zord..
Harrdder 2023.11.02 18:32:50
Immáron három évtizede annak, hogy a duplasvancú nagyvasak megérkeztek Magyarországra. Mindig az első gépek leszállásakor készült felvételek köszönnek vissza a beszámolókban, hiszen a sajtó is jelen volt Kecskeméten azon a napon. Az emlékezés apropóján viszont most olyan régi papírképeket halászok…..
A szovjet PVO-technika hosszú évtizedei után új beszállítók termékei vannak elterjedőben a közép-kelet-európai országok légvédelmében, mint ez az izraeli IAI-ELTA ELM-2084 M-MMR a cseh haderő 262. rádiótechnikai zászlóaljának 3. századában, az Ostrava melletti Stara Ves nad Ondrejniciben. Zord..
Szeptember 16-án családi napot rendeztek az MH 47. Bázisrepülőtéren. Az esemény célja a nevéhez illően az volt, hogy a repülőtéren szolgálatot teljesítő és dolgozó emberek családtagjainak betekintés adjanak, mivel is foglalkoznak a hozzátartozóik. ..
Az augusztus 20-ára tervezett légiparádé előtt egy helyszíni gyakorlást is végrehajtottak két nappal korábban. Habár csak a szólórepülésre kijelölt helikopterek vettek ezen részt, de ez is látványos és érdekes volt. Leginkább azért mert a H225M, a H145M, a Mi-17-es és a Mi-24-es szinte végig a…..
A szó szoros értelemben vett katonai, harctéri képességek mellett a különböző állami repülő erők katasztrófavédelmi, mentési feladatrendszere is napról-napra fókuszba kerül, legyen szó a szlovén haderő Bell 412-eseinek EMS, SAR munkájáról (itt leszállóban a ljubljanai kórház helipadjára), vagy éppen…..
A kecskeméti vadászrepülők nappali, és éjszakai kiképzési repüléseket hajtottak végre augusztus 2-án és 3-án. Már megszokott módon kerül be a hírekbe az ilyen közlemény. A repüzem azonban soha nem rutinfeladat, sem a hajózóknak, sem a műszakiaknak. De a reptér egyetlen dolgozójának, és persze a…..
Az amerikai együttműködési irodának hála, ma "kissé" közelebbről vehettük szemügyre a nálunk gyakorlatozó amerikai harci kutató-mentő HH-60G Pave Hawkokat, a Vietnamban ismertté vált Jolly Green Giant mai örököseit. Rárepülés a Móroc-tető vonulataival párhuzamosan. Hazai eü. és tűzoltó…..
Az Egyesült Államok Légiereje az elmúlt évtizedekben több alkalommal mentette már ki háborús cselekmények során lelőtt gépeinek pilótáit ellenséges területről. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy az ilyen a bevetésekre speciálisan kialakított helikoptereket rendszeresítettek, és a személyzetüket is…..
„A balti misszióba immár harmadjára, elszántan érkezett meg a magyar kontingens: a küldetés elején megígértem, a parancsnokaimnak, magamnak is, hogy legjobb tudásunk szerint hajtjuk végre a feladatot. Ma Önök előtt büszkén mondhatom, hogy megcsináltuk.”  Ezen határozott és katonás szavakkal…..
Harrdder 2022.12.08 17:58:55
@Lobo Marunga: NATO Baltic Air Policing Mission Medal.
A budaörsi úti Petőfi-laktanyában tartották a Zrínyi program legfajsúlyosabb tételét jelentő Lynx program első kocsijának, a H-30501-esenek a befogadó ünnepségét (a szintén ugyanebbe a csomagba tartozó Büffel műszaki mentők első példányával egyetemben). A nagyközönség a Budaörsi út város felé…..
Alig több mint két évvel a döntés után megérkezett hazánkba az első KF41-es gyalogsági harcjármű. Eddig csak kísérleti példányokat láthattunk, most viszont már egy olyant, amely valóban igazi harci vas. Egy nappal a hivatalos átadó után már a Magyar Honvédség tulajdonaként nyilvánosan is bemutatták…..
Air Power Blog BW22 oldalnézetből 2022.09.28 23:59:00
Rendkívüli időkben került sor a Bátor Harcos idei kiadására, a magyar vezetésű NATO zászlóalj harccsoport gyakorlatára. Némi helikopteres mozgás a "0"-ponton, ezúttal nem a megszokott perspektívából. A díszelgő raj függeszkedik a "0"-ponttal szemben, háttérben a lőtérvezérlő északabbra fekvő…..
Harrdder 2022.10.08 09:29:45
@Gaudi: Nem az én feladatom védeni hivatalosan a mundér becsületét, de pont tegnap voltam bent, személyes érintettség miatt. Tudom mi volt ott 20-30 éve, mi volt 10 éve, és most mi a helyzet. Nem lehet 2-3 év alatt mindent megváltoztatni. A jelek bíztatóak. Már az is valami, hogy nem a szabad ég alatt állnak a gépek! A felújított, fűthető hangárokban már jobb körülmények közt dolgoznak a műszakiak. Jó volt nézni, ahogy végezték az időszakos munkákat, és külön élmény volt egy fiatal műszaki hölggyel beszélgetni, milyen szeretettel, lelkesedéssel állt hozzá a régi technikához, és az újhoz egyaránt.
Épülni fog még új hangár! De nem megy minden egyszerre. Benne vagyunk egy fejlődési ciklusban, de még az elején járunk.
Az okostojások közelről is még mindig úgy néznek ki, mintha csak most jöttek volna ki a gyárból, pedig már több száz órát replültek. A rekorder repidejét le sem merem írni. A 24-esek is nagyon szép állapotban vannak. A legfontosabb az utóbbinál is a karbantartás, mennyi munkát fordítanak rájuk. És innét egyenesen következik a legfontosabb: Az emberi erőforrásokra kellene talán még több. Lehet nekünk akármilyen infrastruktúránk, reptechnikánk. Az csak akkor lesz hatékony, ha nagyon sok olyan jól képzett és motivált ember áll rendelkezésre, akikkel tegnap találkoztam.
Harrdder 2022.10.08 18:42:27
Harrdder 2022.10.08 18:46:29
A héten volt egy éve, hogy tragikusan korán elvesztettük Kővári Laci barátunkat. Ma voltam kinn a temetőben, és a múlt héten, Siauliaiban megbeszéltek szerint a idei BAP felvarróját is magammal vittem egy krizantém - és egyik szpotter barátunk kérésére egy fehér rózsa - társaságában. A…..
Harrdder 2022.10.03 13:00:53
A program 2020 augusztusi kezdetét, szeptemberi aláírását, decemberi alapkőletételi-, majd 2021 szeptemberi bokrétaünnepét követően újabb mérföldkőhöz, a gyárépület elkészültéhez érkezett a zalaegerszegi harcjárműgyár létesítése. A számos hazai rendezvényről ismert Lynx-demonstrátor az üzem…..
Eddig nem ismert képességekkel rendelkeznek majd a magyar PzH 2000 önjáró lövegek! Az egyik vadonatúj példányt sok más haditechnikai eszközzel egyetemben kiállították a Városligetben az ünnepi hétvégén. A következő képeket alaposabban megtekintve érdekes dolgokat lehet felfedezni. Következzen egy…..
Az aktív és veterán katonai ejtőernyősök számára egyaránt jelentős eseményre került sor július 28-án. Immáron harmadszor rendezték meg a Hüse Károly emlékversenyt Szolnokon.  A rendezvény névadója a 70-es években a Magyar Néphadsereg tisztjeként a hazai katonai és civil ejtőernyőzés talán…..
Június 21-én helikopteres légi rohamra került sor Újdörögdön, amely az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által szervezett Fire Blade 22 nemzetközi gyakorlat egyik eseménye volt. A gyakorlaton több tagország forgószárnyasai a közös művelet során összehangoltan különleges műveleti katonákat, és a TEK…..
Harrdder 2022.06.24 19:07:08
@Macska rúgja meg: Amiről nem tud, az ugye nincs is? A légiroham egy bemutató volt a satónak. Ez pedig egy kis olvasnivaló olyan gyakorlatról, ahol két fél összecsapását szimulálták, valósághűen. A találatokat jelezte a rendszer, és a vesztes kiállt. Döntnökök figyelték a harcot, láttam pár bosszús arcot a döntésük után. Itt nem volt megtervezve, hogy ki végez győztesen:
killermetals.blog.hu/2021/06/03/harckocsinak_latszo_m113-asok_vadasztak_a_bakonyban
Az ezekben a hetekben Magyarországon zajló EDA helikopteres gyakorlat, a Fire Blade 22 rendezőségének és sajtósainak jóvoltából ma egy időjárás miatt elmaradt Fam Flight helyett alkalmunk nyílt részt venni a Pápára települt eperjesi UH-60M Black Hawk IFR/ILS gyakorló műszerrepülésén. Kis…..
Harrdder 2022.06.23 16:00:03
@Gaudi: A
A légi roham gyakorlaton volt egy Mistral indító, a radarja működött, forgott az antenna. Külföldi résztvevő hozott elektronikai harcászati szimulátort, melynek sugárzását észlelte akinek volt erre szenzora. Volt még rakétaindítást szimuláló eszköz, ezt ki is lőtték.
killermetals.blog.hu/2022/06/22/a_helikopteres_legiroham_megsemmisitoe_ereje
Immáron sokadszorra van alkalmam írni a 2. Páncélos-Felderítő Ezred (2CR) magyarországi tartózkodásáról. 2015 óta minden évben érkezett hazánkba egy század, vagy zászlóalj az alakulattól, hogy a magyar katonákkal közösen gyakorlatozzanak. Idén is az országba települt egy alegység néhány hónappal…..