Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vankó Csilla

51 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer volt hol nem volt, Northumberland hercegnője arról álmodozott, hogy megvalósít egy óriási játszóteret, ahol megjenik a törpék, gnómok, elfek és tündék varázslatos világa és ahol egész évben érezhetjük a mágikus karácsonyi hangulatot...
Nemrég 4 napot töltöttem Bournemouth-ban és környékén. Ahogy az írásaimból és a blog témájából is kiderül, szerintem én vagyok Nagy-Britannia egyik legnagyobb rajongója az egész világon. Ha nem utazhatok oda, akkor simán csak írok azokról a helyekről, ételekről és érdekességekről, amikre…..
Vankó Csilla 2022.06.28 16:26:09
@geegee: Igen, sajnos a Brexit nem tett jót, meg egyébként ez az egész covid + háború okozta gazdasági válság. 465 forintos font árfolyamnál minden aranyárban van kint. A repülőjegyet viszont nagyon olcsón lehet kifogni. A következő állomás nekem Brighton vagy Edinburgh lesz. Még spórolok. Remélem, azt a beszámolómat is olvasod majd. Illetve azért még Bournemouth környékéről is lesz még két irományom. Próbálok időt találni rá, hogy összerakjam végre:-)
Ma egy olyan, elsőre könnyed, de az angolok számára érthetetlen kérdésre szeretnék választ találni, ami mindannyiunkat foglalkoztat, de nem igazán tudjuk rá a választ. Hosszú kutatómunka és több helyi, főleg cider vagy sör elfogyasztása közben készült interjú után…..
Vankó Csilla 2016.02.10 14:21:31
@Bicepsz Elek77: Elég távoli a párhuzam a két dolog között...
Vankó Csilla 2018.05.01 23:56:58
@kodacx: meg lehet szokni
Vankó Csilla 2018.05.03 12:18:04
@kodacx: hahaha egyetértek
A Húsvét ünneplése Angliában még a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Az angolszász istennő, Eostre dicsőítése már jóval azelőtt szokásban volt, hogy a keresztény vallás elterjedt egész Európa szerte.  A briteknél szinte minden tradíció többszáz vagy akár ezer éves, így húsvétkor is van egy…..
A napokban kaptam egy nagyon kedves üzenetet egy olvasómtól azzal a kérdéssel, hogy írok-e a közeljövőben az angol fociról. Bár egy kis ideig közöm volt az angol focihoz, mint az Umbro márka magyarországi marketingese, még a manchesteri Old Trafford Stadionban 2006-ban megrendezett angol-magyar…..
A londoni taxit “Black cab”-nek hívják. A neve ellenére nem feltétlenül kell feketének lennie. Habár a legtöbb jármű mégis fekete, léteznek fehér, piros, kék és sárga színben is. Sőt reklámfelületként is bérbe adják őket, amikor is a teljes felületüket átmatricázzák...
Vankó Csilla 2017.04.10 11:57:37
@báró Csekonics: Sajnos nekem más a tapasztalatom:-) Talán jobb a helyzet, amióta GPS-t használnak...
A királynő Launer márkájú táskája legalább annyira fontos számára, mint a corgija vagy a koronázási ékszerek. Nagyon ritkán látható nélküle. Ezt viseli vasárnaponként a templomban, a hivatalos megjelenéseken, a privát audienciákon, a hivatalos fotókon...
Egy kedves yorkshire-i barátom mesélt erről az elképesztően finom fűszeres sütiről, amit állítólag az angol ipari forradalom óta készítenek Yorkshire-ben. Az akkori munkásosztály étkezésében fontos szerepe volt a zabpehelynek és a melasznak. Tradícionálisan a november 5-i Bonfire Night (korábban már…..
Sehol a világon nincs annyi ferde ház, mint Angliában. A csodálatos ezekben az épületekben az, hogy a 16.-17. században épültek, valóban elkezdtek kijönni a fomájukból, de az angolokra nagyon jellemző hagyományőrzésnek köszönhetően, megállították a folyamatot és most furán ferdén, de bájosan,…..
Vankó Csilla 2017.01.14 14:07:09
@Creme Brulee: Igen-igen. Ott is vannak. Gondolom a The Shambles-re gondolsz.-) És még számos helyen. Most ezeket szedtem össze, de háromszor ennyit is lehetett volna:-) York csodálatos város, megér egy külön bejegyzést
A fölfelé kunkorodó bajusz kis szakállal, a széles mosoly és a pirospozsgás arc mindenki számára ismerős. Mára az Anonymous mozgalom ikonikus jelképévé vált. ..
Vankó Csilla 2016.11.06 21:17:23
@BéLóg: Igen, a tűzoltóknak minden évben nagyon sok dolguk van ilyenkor. És tényleg harsog a durrogástól az egész ország
Vankó Csilla 2016.11.06 21:18:27
@Fortress: Igen, így van. Én most inkább csak az eredetével szerettem volna foglalkozni.
Zuhog az eső odakint, és erről eszembe jutott Skócia és egy skót ismerős, aki azt mesélte, hogy nagyságrendileg egy évben 15 nap az, amikor nem esik náluk az eső. Azért Skóciában persze van még egy csomó más érdekesség is. Ha a könyvek szerelmese vagy és amúgy is vágysz a világ azon tájára, mint…..
A Birminghamtól délkeletre, az Avon folyó partján fekvő mezővárost évente mintegy hárommillió turista keresi fel, mert itt látta meg a napvilágot az angol nyelvű drámaírás legnagyobb alakja, William Shakespeare.Shakespeare életére vonatkozóan sok hiteles forrás áll rendelkezésre, születésének pontos…..
A modern művészet néha rendkívül sok pénzbe kerül. Jó példa erre a brit fiatal művészek (yBa) korosodó generációjának multimilliomos szupersztárja, Damien Hirst, aki nagyon rossz hírű, a közvélemény által őrült, antiszociális gazembernek, de Anglia leggazdagabb képzőművének is tartanak. Vagyona a…..
Vankó Csilla 2016.04.04 21:22:14
@Mr Eggs: Hát a művészetben az a szép, hogy mindenkinek mást jelent. És látod ő is megtalálja a közönségét:-) Én sem szeretnék a nappaliba egy halott cápát, de ízlések és pofonok különbözőek. És legalább lehet írni róla hahaha.
Ma jött a hír odaátról, hogy Anthony McCoy, egy 20-szoros bajnok zsoké mutatta be az első teljesen autentikus Harris Tweed öltönyt, amit kifejezetten egy lónak terveztek a Cheltenham Fesztiválra. ..
Ma, azaz március 1-jén jeles ünnep van Wales-ben, ezért gondoltam aktuális egy kicsit erről is írnom. De mielőtt rátérek a lényegre, elmesélem mi is ez az ünnep. Minden évben március 1-jén ünneplik a walesiek védőszentjük Szent Dávid napját. A walesi emberek hazájukban és szerte a világon óriási…..
Vankó Csilla 2016.03.01 16:50:21
@Mr Eggs: Hahaha igen köszönöm a kommentet. Már javítottam, mert nekem is feltűnt, hogy elírtam. Úgy látszik Firenzével kevertem vagy nem voltam ott természetismeret órán:-)
Vankó Csilla 2016.03.08 12:08:51
@wakondok: Köszönöm a kedves szavakat:-) Sok sikert Wales-nek szombatra!
A kamion konvojokkal kapcsolatban két dolog jut eszembe. Az egyik persze a mostanra már klasszikussá vált akciófilm gyerekkoromból. Szerintem ebben a filmben láttam életemben először ilyen óriási járművet. Mivel nem sok film ment annak idején a tévében a Piedone filmeken kívül, ezért nagy dolog…..
Vankó Csilla 2016.03.06 18:50:09
@Mr Eggs: Igen a tesztről szól az írás. Az autópálya is épp elég gond állítólag, mert túl sűrűn vannak kijáratok:-)
Nagy-Britannia egyik kultikus ikonjává vált a Keep Calm and Carry On plakát. Bármerre nézünk belebotlunk, de nem biztos, hogy mindenki tudja, honnan is jött ez az őrület. Mint ahogy a legtöbb dolognak, természetesen ennek is a csodálatos brit történelemben kell keresni az eredetét. Az eredeti egy…..
Normális esetben legalább pár perc eltelik, mire vásárláskor eljutunk ahhoz a részhez a boltban, ahol döglött állatok sorakoznak, hogy hazavigyük őket a jól megérdemelt ebédhez. Egy angol hentes 1937-ben azt gondolta, hogy mindez butaság és elhatározta, hogy termékeit úgy árusítja, hogy a vevőknek…..
Vankó Csilla 2016.02.11 15:56:38
@Mr Eggs: Nagyon köszi a véleményed. Örülök, hogy olvasod az írásaimat. Azért érdekességnek jó volt a fotó, nem? Ritkán látni ilyet. Egyébként manapság is előfordul 40 fok a ködös Albionban:-) Ígérem, hozok még furcsább dolgokat is a kedvedért:-)))
Ha a világ összes tündéri kis falujáról készítenénk fotót és összeraknánk egy montázsba, akkor kapnánk igazi képet arról, hogy is néz ki Portmeirion...
Lehet, hogy az a sztereotípia, miszerint Nagy-Britanniában állandóan esik, nem is nagy túlzás? Bár nekem eddig szerencsém volt az időjárással, bármikor is utam a ködös Albionba sodort, egy mostani hír megcáfolni látszik eddigi nézetemet...
Vankó Csilla 2016.01.12 13:59:57
@Mr Eggs: Még az a jó, hogy a rossz időt kompenzálja rengeteg minden más, ami csodálatos. A videó nagyon jó! Hűen tükrözi a brit humort, ami minden helyzetben vicces:-) Sok sikert a kertben.
A minden évben megrendezett hagyományos Szilveszteri tűzijáték idén is lélegzetelállítóra sikeredett. ..
Aron Anderson egy kisfiú, aki az Out Skerries egyik parányi szigetén él több száz mérföldre Skócia partjaitól. A szigetnek 70 lakosa van, de a kisfiú az egyetlen tanulója a helyi iskolának. Egy 2 szobás házban egyetlen tanár tanítja és a hírek szerint a legközelebbi barátai a kacsák, egy bárány és a…..
Számomra mindig is nagyon szimpatikus volt, hogy az Egyesült Királyságban a gyerekek egyenruhában járnak iskolába. Függetlenül attól, hogy magán-, egyházi  vagy állami iskoláról van szó.  Az állami iskolák ingyenesek. De tényleg. És nem úgy, mint nálunk. Nem kell tankönyvet, tolltartót, füzetet, de…..
1. Foula sziget Ez a zordan gyönyörű hely a skóciai Shetland- szigetek egyik legnyugatibb szigete. 13 km²-en összesen 38 fő él. Ők is mind farmerek. Egy kis leszállópálya nyújt lehetőséget arra, hogy a Tingwall reptérről repülővel eljussunk ide. Hetente egyszer komp is közlekedik, de az erős…..