Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skandi kamera

52 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Drámákat, színműveket olvasni olyan, mint kagylót enni. Az a primér kis idegenkedés is rögtön eltűnik, ahogy megérezzük az öblös cseréptálban elénk tett étel illatát, aztán elkápráztat a szájunkban, a garatunkban, az agyunkban szétolvadó íz és zamat, de ami a lényeg: az evés után még órákig érezni…..
Skandi kamera 2021.08.25 08:55:10
A cápa egy kiadós zuhé után jelent meg Stockholm fölött...
Körülöttem egy csomó embernek igazi intellektuális problémái vannak. Meg ideológiai. Meg etikai. Kicsit talán még irigylem is őket. Mert nekem olyan tenyeres-talpas, azaz ajtós-ablakos gondjaim akadnak. Pontosabban, így 25 felett, kiderült rólam, hogy az a megmentendő fajta vagyok. Még pontosabban:…..
  A stockholmi Királyi Palota felhővel és sok vízzel...
1. Van-e álomcsatár, - középpályás, - hátvéd? Álomkapus?  2. Ki az álombíró? 3. Kit sajnáltatok a legjobban a kiesők közül, és miért?  4. Egyelőre úgy néz ki, "észak dél ellen". Ki nyeri meg?  Mészáros Márton 1. Álomcsatár: Yarmolenko (ha egy rendes csapat lenne mögötte…) Álomvédő: de Ligt,…..
Hát milyen egy irracionális játék ez a foci, nem? És itt most nem is feltétlenül arra gondolok, hogy meglett férfiak őrülten, egekbe emelt kézzel ünneplik magukat kétszer-háromszor átlagban egy meccs alatt azért, mert túljártak a másik eszén, meg arra sem, hogy 22 felnőtt 90 perc alatt kerget egy…..
Ha az ember az időt szeretné megérteni, vagy legalább kezdeni vele valamit, akkor olvasson Thomas Mannt és/vagy Proustot. Békeidőben ez így rendben is van, csakhogy egy több mint egy éve tartó pandémiában már nem feltétlenül elég az, amit Hans Castorppal közösen felfedeztünk az idő jellemrajza…..
Igazán felemelő volt, amikor Joe Biden amerikai elnök beiktatásakor a huszonegy éves Amanda Gorman elmondta The Hill We Climb (A domb, amelyet meg kell másznunk) című költeményét. Amiről szavalt, az volt az igazi Amerika. És hogy ő szavalt éppen, egyszerre volt tiszteletadás a feketéknek, a nőknek,…..
Skandi kamera 2021.03.15 11:43:57
Ha jobban utánanézünk a „ki-és-mit-mondottnak”, akkor belátjuk, hogy Janice Deulnek egy szempontból igaza van: Gormant ne fordítsa olyan valaki, aki fehér emberként nem otthonos a BLM mozgalomhoz közeli hangköltészetben. Arról nem beszélve, hogy újabban a feketékkel túlságosan szimpatizálókat behízelgéssel - „cultural appropiation” – vádolják. Deul ennek a megelőzését is figyelembe vette, amikor a fordító személyét kifogásolta.
(Forrás:
www.bbc.com/news/world-europe-56334369)

A slam poetry – szlemmköltészet, hangköltészet – modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Eredetileg előadó költészeti verseny, amely - a rap-hez és a hiphophoz hasonló módon - leginkább szóban hatásos. Az előadás módja fontosabb, mint maga a vers. Ennek a költészeti ágnak a művelője Amanda Gorman, aki egyben a fekete kultúra képviselője.

Azt, hogy mivel eszik, húsz évvel ezelőtt, a stockholmi K-bár-ban tudtam meg, ahova véletlenül tértem be egy pohár sörre.

A vidéki vasúti váróteremre emlékeztető székeken az idő múlásának fittyet hányó hippi-kövületek, punkok, kopaszra nyírt hölgyek, gyűrűs orrok és fülek ültek. Mélyen kivágott zekéjéhez fekete műstrucctollat viselő kreol hölgy lépett hozzám.

- Először jár itt? - Igenlő válaszomra felragyogott az arca. – Épp a stockholmi esztrádpoéták versenyének – a „slam poetry” svéd változata – a döntőjét tartjuk, és szükségünk van pártatlan zsűritagra.

Két sör és félóra múlva teljes gőzzel osztályoztam. A legalacsonyabb jegyet, 5,5-öt a magát jégtörőnek képzelő, búgó hangokat hallató punknak, a legmagasabbat, 9.9-et a gettósvéd dialektusban – svéd szavak, perzsa kiejtés - előadott, sziporkázóan szellemes vers előadójának adtam. A többi zsűritag elfogultságához nem fért kétség. Hol 10-esre, hol pedig 1-esre értékelték a teljesítményt. A versenybe egyre inkább belemelegedő úri közönség "objektív" ítéleteimet felváltva fogadta füttyszóval és hátdöngetéssel.

A szünet után egy zöld melegítős, fekete bőrsapkás férfi szavalt a munkaközvetítő várótermében eltöltött éveiről. Az őt követő, szerelmét sirató hölgy a macskáját ért balesetről mondott verset. Beszorult valahova, és megnyúzott farokkal tért haza. Az állatorvos 750 koronát kért a könyörület-injekcióért. A fizetésnapig egy hét volt hátra, az alatt begyógyult a macska farka, éppúgy, mint a szerelmi bánat ejtette lelki seb...
Pepszi a szomszéd kutyája. Amíg a gazdi a kórházban volt, addig én ügyeltem rá. Kaptam mellé egy listát a kedvenc fogásairól. – Mire hazajön a kórházból, addigra a kutyája a körtét is meg fogja enni – nyugtattam a gazdit...
Az érettségit követő nyáron hármasban jártunk a strandra. Bandi, Pötty és én. Amikor nem egymást dobáltuk a medencébe, akkor a vasrúdból és betonkorongokból kialakított súlyzó mellett ücsörögtünk. Testvérek között fél mázsát nyomott. Egy kigyúrt testépítő megpróbálta felemelni, de csak térdig…..
A SUBLIFT nevet viselő, dieselmotorral meghajtott víz alatt járó "teherautóval" vitorlás hajókat szállítanak a tenger és a téli parkoló között...
Romfürdő (Caspe, Spanyolország)    ..
... rácsos kapu festve...
A globális felmelegedés újabb jele. Hogy ne csak a gleccserek olvadjanak...
"színezüst lángot szór a fény"..
Takarodj a felhőmről!..
- Fordulj meg, Ottó! Ezt a feled már kiolvastam. (G. Bergström,1936)..