Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a cuccosok már a spájzban vannak!

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
Tudták, hogy Jókai bort készített a Svábhegyen? Sőt, könyvet is írt erről Kertgazdasági jegyzetek címmel. Ebben olyan hitvallást tesz, hogy szinte látom magamat a Várban a Jókai Pince pavilonja előtt. Kortyolgatom a finom, kissé fanyar Budai Sillert, miközben a mester elmondja:…..
A Dunántúli Napló arról tudósít, hogy „Kikelet Hadművelet” elnevezéssel fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozatot tartottak Villányban. Az ellenőrzés célja a forgalmazott borok minőségének, kiszerelésének szemrevételezése volt. Az ellenőrzés során 72…..
Új év, új „évborásza” – így megy ez a sógoroknál (is). A Falstaff Magazin szerkesztőségének idei választottja a tavalyi győztes, a burgenlandi Paul Kerschbaum után most egy nálunk kevésbé ismert borvidéket, a Donaulandon belül nemrég önállósodó Wagramot…..
A műanyag strandpapucsokat és olcsó nejlonmelegítőket még elnéztük. Az idegborzoló hangon vernyákoló műanyag és plüss vacakokat már nem annyira kedveltük. A műszaki cikkeket elfogadtuk, az éttermeket még néha szerettük is. De hogy már borban is a kínai importtermékkel kelljen…..
Erős várunk a répa. A borreformról olvasva nekem legalábbis ez tűnt ki Jásdi István, a Magyar Független Szőlészek és Borászok Szövetsége elnökének szavaiból. A bormarketing.hu-n olvasható cikk szerint: "Az elnök - egyes borászokkal ellentétben - nem tartja elítélendőnek…..
Még ha maga valószínűleg élénken tiltakozna is ez ellen, számomra Györgykovács Imre akkor is a Somló Rolling Stones-a: a nagy klasszikus, akihez mindig vissza lehet nyúlni, aki sokakat inspirál, és ennek ellenére nemcsak múltja van, hanem jelene is. Nem is akármilyen, mégpedig. Mert…..
Mint arról korábban már beszámoltunk, neves borírók egy mélyenszántó eszmecsere reményében Spanyolországba invitálták a világ 12 legbefolyásosabb borászát. Az ötlet szellemi atyja, José Penin (a legismertebb spanyol borkalauz szerzője) Jancis Robinsont kérte föl a konferencia…..
a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.05.14 10:42:22
ezerjo,

"De "a cuccosok már a spájzban vannak" hozzászólásánál elgurult a gyógyszerem."

Használj inkább akkor homeopátiás bogyókat:)

"Nem csak Burgundiában, hanem minden országban vannak olyan pincék, akik törekednek visszatérni a hagyományokhoz és egyre kisebb mértékben avatkoznak bele a természetbe. De ezzel nem kell úgy példálózni, mintha ott az lenne az általános."

Lehet hogy nem általános, de nagyon sokan dolgoznak úgy, de nem is maga a szám a lényeg. Ott kialakult egy olyan kultúra, hogy a hierarchia csúcsán szinte egyeduralkodó a természetességen alapuló szemlélet. Ott helyére kerültek az értékek. Sajnos más erős példát sehonnan sem tudnék felhozni, ahol hasonló etalonok vannak a csúcsszinten. Szinte unalmas lapozgatni a burgundi legjobb pincék módszereit, annyi minden közös: legtöbbször nincsenek klónok, max 5-6 fürt/tőke, spontán erjesztés, művi almasavbontás kerülése...olyan nüanszokban van leginkább különbség hogy milyen arányban bogyóznak, milyen hordót használnak. Szóval ott csomó minden etalonnak számít az élmezőnyben, ami máshol már radikális húzásnak számít. Ezért is gyönyörű hogy ott sokszor nagyobb a különbség a különböző dűlők borai között, mint két kimagasló pince stílusa között.

A hűtés önmagában tényleg semleges, a túlzott musttisztítás és a fajélesztő az viszont télleg nem faja'. Csak az érzékletes hasonlat miatt írtam bele a "klímafegyvert" is. Bár annyi alapja azért van, hogy a spontán erjedés egyik ellenérveként szokták felhozni hogy nem indul olyan biztosan és gyorsan az erjedés. Ha 10 fokra vagy alá hűtik a mustot akkor tényleg csökkennek az esélyek, és indokoltabb egy hidegtűrő szelektált fajta, ami ugye nem faja'.
Tokajban hatalmas szellemi- és terroirpotenciált mozgósítottak annak érdekében, hogy nagy száraz borok szülessenek, no meg az ehhez nélkülözhetetlen „elég nagy” száraz borokból álló talapzat. A fajta, aminek atlaszi vállára a terhet púpozzák: a furmint. Hogy a…..
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
a cuccosok már a spájzban vannak! 2008.03.26 19:39:02
nyilván az adott kérdést itt nem lehet tisztázni, kérdezze meg valaki a Doamine Leflaive-t.
Egyszer beszélgettem egy olyan birtok vezetőjével, ahol kb 10 év organikus művelés után elkezdtek sok biodinamikus módszert is alkalmazni és az volt a konklúzió, hogy míg a hagyományos vegszeres gazdálkodásról kínkeserves volt átállni az organikusra, rengeteg volt a kár, addig a biodinamikus módszerek hirtelen könnyebséget okoztak, sokkal könnyebb lett megvédeni a konvencionális szerek nélkül a szőlőt. Amennyire emlékszem pl a botritiszt emelte ki, ami szinte teljesen megszűnt problémának.
alapvetően egyébiránt bonyolultabb a kérdés annál, hogy a vegyszermentességre lehessen fogni a biodinamikus módszerek előnyeit, következményeit, hiszen a kén és csekély mértékű réz megengedett a védekezésben. vannak persze hardore elemek, akik a ként is elvetik, de ez egyáltalán nem általános.
Amúgy NAGYON meglepődnék, ha a Domaine Leflaive-en alapból használnának felszívódó szereket és ne jutna kb minden tíz tőkére egy ember aki maximalistán gondoz minden egyes levelet. Ez persze túlzás de amikor egy tőkéről több tízezer forint érték jön le Burgundiában, akkor ne törekednének a tökéletességre alapból a szőlőben.

Hvuk,

ha volt egy régi elfogadott közösségi tudás amiről teljes konszenzus volt egy közösségben akkor én hajlamios vagyok "vakon" hinni benne, amíg csak nem tapasztalom az ellenkezőjét. Pl ha választhatnék SOSEM ennék állati fehérjével etetett állat húsából.
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..