Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bladvaki

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azzurri Menjetek inkább dolgozni 2010.06.20 19:57:00
 Ma délután volt szerencsém többek között egy római és egy leccei barátommal végigszenvedni a válogatott döntetlenjét és a címben szereplő mondat a két olasz nagy egyetértése révén született, ha jól emlékszem valami "parádésra" sikeredett Chiellini indítást…..
Legalábbis ezt állítja Charles Miller biztonsági szakértő, méghozzá teljes joggal: a hírek szerint az Apple nem kezdett el kötekedni, hanem nekiállt a hiba javításának. Miller szerint a hatalomátvétel pofonegyszerű: a szöveges üzenettel olyan bináris kódot tudunk az iPhone-nak…..
Öt év - öt nyelv Igeidők 2009.05.28 02:03:00
Nem tudom ki hogy van vele, de én a magam részéről ki tudnék futni a világból az angol nyelv különböző múltidőitől. Biztos jó nekik, hogy le tudják írni/el tudják mondani, hogy a két múltbeli esemény között milyen reláció áll fent, de ha szigorúan veszem, teljesen…..
Bladvaki 2009.05.28 11:02:05
Szerintem 12 év tanulás után azért rá lehet érezni a különbségekre present perfect és simple past között. Franciában is van, spanyolban is van, nem egy nagy kunszt és élő példamondatokkal a legegyszerűbb megjegyezni/megjegyeztetni a különbséget. Én spec. angol szakra jártam Madáchba, ahol nulláról kezdtük az egész nyelvet (pedig előtte 6 évet lenyomtam az általánosban is!). A nagy létszám miatt két csoport volt az osztályban, két külön angoltanárral. Emlékszem, hogy mi második végén harmadik elején tanultuk meg a past perfectet (feltételes módok miatt is), míg a másik csoport már első év végén ismerte. Ők ugyanis megkapták azt a bizonyos összes igeidőt tartalmazó táblázatot magolásra. No comment...

Amit nyelvekben nem tudok megérteni (francia, spanyol, portugál, német, orosz), azok inkább a nemek. Hímnemű az asztal, nőnemű a szék, egyes nyelvekben semleges a kiskutya fasza. Míg mondjuk spanyol ismerősök szerint szimplán csúnyán hangzik, ha nemet tévesztesz, de amikor rövidítés miatt visszautalsz ezekre egy beszélgetésben, akkor a megfelelő névelővel kell azt tenni, és ott csúnyán megkavarja az embert, ha nemet tévesztesz.

Ugyanezért nem értem mondjuk a present perfect említett állítólagos kihalását. Nagyon nem mindegy, hogy have you been to Spain, meg have you seen this movie, vagy ugyanezek simple pasttal. Utóbbi esetben azért csak visszakérdezek, hogy konkrét alkalomról van-e szó. Ugyanígy nem értek egyet a folyamatos/sima jelen feleslegességével. Mi az, hogy úgyis látom, hogy teniszezel-e, ha meg nem, akkor feltételezem, hogy szokás? Egyrészt már a kérdés is sugallja, hogy mire kíváncsi az illető. Ha valaki megkérdezi tőlem egy társaságban hogy what do you do, akkor nyílván nem mondom neki, hogy baszki, veled beszélgetek és kólát iszom.

Szerintem nyelvtanulásnál szükséges a nyelvtan tanulása, persze túlzások nélkül. Svéd osztálytársaim spanyolórán egyszerűen nem tudták megérteni a 3 feltételes módot, a tanárral együtt pedig próbáltuk őket rávezetni, hogy kb ugyanúgy működik, mint az angolban. Mivel angolul kb óvoda óta tanulnak, az szinte a második anyanyelvük. De mivel soha nem tanulták nyelvtani szinten, újdonság volt nekik a vázolt párhuzam. Míg én már egyszer megtanultam a logikáját angolul, és onnantól nem volt gond megérteni a spanyol feltételes mód képzését.
Ezt a levelet érdemes többször elolvasni, mert egyszerűen hihetetlen. A balatoni nyárban a szerencsétlen mindenes kiscsajt nem elég, hogy megdugják, de még. És ráadásul levélírónk egy borzalmasan pökhendi pöcs. Nem humoros, inkább szomorú és idegesítő történettel van dolgunk.…..
Lenne egy kérésem: ha valakivel meg akarjátok szerettetni a House-t, ne ezt az epizódot mutassátok meg neki. Vagy kapcsoljátok ki úgy a 14. perc környékén. Annyira nem house-os az egész, hogy fáj, David Shore már megint valamit bevett, amit nem kellett volna. Az epizód előnyei egy…..
A férfiak faszfejek, ez a mai történetünk meszidzse, és csak sajnálni tudjuk a lányt, akit egy hozzánk hasonló szerencsétlen férfi visszakergetett Istenhez. A lánynak így jobb legalább. De érthetetlen, miért szívta meg kétszer. Mondjuk az egyik informatikus volt, ez vajon magyaráz…..