Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fantomböske

0 bejegyzést írt és 122 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
A nagy villamosozgatás és metrózgatás közepette azért a gumikerekűekre is volt időm a német fővárosban. Persze mivel a motorkerékpárok nem igazán az én világom, ez elsősorban a négykerekűeket jelentette, de a Trabantok és Ferrarik közt az Első Berlini NDK Motorkerékpár Múzeumra (1. Berliner DDR…..
Tegnap bementem egy magyarországi bankfiókba, nem is akármelyikbe, Csányi Sándor bankjába. Gyermekemnek – igen, egy még nem nagykorú személy részére – szerettünk volna junior bankszámlát nyitni. Az ügyintéző kedves volt és segítőkész, mindent elmagyarázott. Jött sok-sok nyilatkozat – például…..
fantomböske 2018.08.11 20:09:22
@Dragomirov: a bankok működését törvények szabályozzák. ez esetben a "2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról". Különösen a 6.§, ami ELŐÍRJA a bankoknak (is) az ügyfél átvilágítását. Egyébként pontosan kiderül, ki számít annak, ezt a 4.§ szabályozza.
Egyenruha és felszerelés A Vietnamban bevetett amerikai haderők egyenruhája és felszerelése igen sokszínű képet mutat. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy rövid időn belül olyan sok változtatásra és fejlesztésre került sor, mint a második világháború óta még soha... Amerikai zöldsapkás…..
fantomböske 2018.08.07 23:37:11
@gajdos66: Talán azért, mert nem szeretnének egy elavult, gyengén felszerelt, rosszul szervezett, ütőképtelen, korrupt és felkészületlen emberek által vezetett operetthadseregben szolgálni.
Folytatjuk az elkezdett beszélgetést Jasenszky Nándorral, a Terrorelhárítási Központ néhány hónapja kinevezett kommunikációs illetékesével (hivatalosan: a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya vezetőjével). Az első rész eddig úgy 17 ezer kattintást kapott, szóval nem tévedtem, amikor azt jósoltam,…..
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
fantomböske 2017.07.06 19:44:07
@Kullancs1983: Nem jön ki a matek: a németek több, mint nyolcszor annyian vannak, egy majdnem négyszer akkora országban, mint a mienk. Komoly terrorfenyegetettség mellett. Azt, mondjuk nem tudom, mennyire gyakran lövöldözik egymást hasba ilyen létszám mellett...:)
fantomböske 2017.07.07 07:37:55
@Kullancs1983: Oké, értem én, hogy az ex-cuccalista országokban több rendőr és titkosszolga kellett ahhoz hogy, a szép és igazságos világrendet mindenki a sajátjának érezze. De azóta már mindenki boldog és magától is elégedett! Ugye! UGye?:)
Nekem teljesen indokolatlanul az az érzésem, hogy a TEK-nek csak addig van ennyi teendője a terror elhárításán kívül, amíg a többi rendőri szerv tehetetlenségi együtthatója a kiképzés, javadalmazás, felszereltség elmaradásának okán, nőttön nő. Azaz, önmagát erősítő és indokló folyamatként nő a TEK állománya és szerepe. Én ezt, a történelmi események tükrében, nem nagyon tartom üdvösnek.
A Nagy Háború végét lezáró békeszerződések nem rendezték sem a kirobbanásához vezető konfliktusokat, sőt újakat teremtettek. A vesztes államokra kényszerített lefegyverzési megállapodásokat nem tartották be, hanem keresték a visszavágáshoz szükséges arzenál megteremtéseinek módjait.  Ebben a…..
fantomböske 2017.07.04 19:58:09
@project640: Sokszor látom, hogy emberek PPSh-nak írják a PPS géppisztolyt. Gondolom, az angol nyelvet használó számítógépes játékok miatt, akik így próbálják "előállítani" az "s" hangot. Légy okosabb, mint a többi gamer: a PPSh sz PPS, amit pedig PPS-nek írnak, az a PPSz. Egyiket ugyanis Spagin tervezte, másikat pedig, Szudajev! :)
fantomböske 2017.07.04 20:07:11
@teddybear01: Az ólom lövedék, egy bizonyos nyomás fölött cseppfolyóssá válik, azaz alkalmatlan a használatra. A nagysebességű .22 LR lőszerek, pl mind rézköpenyesek, míg a .22 LR, klasszikusan ólomlövedékes lőszer (legalábbis, én többnyire csak ilyen formában találkozom vele).
fantomböske 2017.07.04 20:11:56
@teddybear01: A PPS tűzgyorsasága igen nagy volt, ezért nem ártott, ha a volt tömege a fegyvernek. Maga a fegyvert sem a nagy pontosságú lövésekre találták ki, hanem inkább rövid sorozatokkal történő, viszonylag kis távolságra leadott tűzcsapásokra.
A vietnami háború A Vietkong 4. 2017.03.21 00:01:00
Egyenruha és felszerelés Már említettük, hogy hagyományosan három szinten szervezték meg a Nemzeti Felszabadítási Front haderejét. Az általuk használt felszerelést és fegyverzetet is ennek mentén haladva érdemes megvizsgálni. "Fekete pizsama", szandál és AK-47. Ken McFadyen, ausztrál katonafestő…..
fantomböske 2017.03.22 23:01:07
@2-More: én '72-ben gyártott, Kínából pattintott lőszert lövök ládaszám és semmi akadályom nem volt. Az alap TASZT készlet, fura módon, pont itthon nem tartalmazta azt a dörzsárat, úgy kellett bugáznom egyet. De máshol, valóban a TASZT része.
Nyilván nem mindent bír ki mindent, ez is egy műszaki eszköz, amit ápolni kell, meg karban tartani és főleg, rendeltetés szerűen használni. Más kérdés, hogy míg egy M-16-ot naponta kétszer, addig az AK-t, doboz lőszerenként kell takarítani (1400 lőszer:))
Nem csak az orosz, meg a magyar AK krómozott. A kínai, sőt a bolgár is az volt. Meglepő módon a jugoszláv változat, mind az M64, mind az M70-es zastava, csöve krómozatlan, helyette nitridálták azokat.
Nem hiszem, hogy te még az ősöreg mart tokos AK-val találkoztál, valószínűbb, hogy az AKM valamelyik változatával futottál össze. Azt nem tudom, hogy az AKM lemeztokja tudott-e annyira vetemedni, hogy nehezen járjon benne a tár...
fantomböske 2017.03.23 20:20:20
@2-More: Pedig, az AK-63, még egy viszonylag jól sikerült változat volt! Szinte már közhely, mennyivel kidolgozottabb és igényesebb egy mart tokos AK. Nem véletlen, hogy áttértek a lemeztokos változatra: lényegesen olcsóbb és gyorsabban gyártható az AKM.

Amit az orosz cuccokról írtál, teljesen igaz, mondok is egy példát. Az AK-47 Type2 és Type 3 változatainál, a fegyvercső nincs végig huzagolva, hanem a csőtorkolattól kb 10 mm-re "véget ér" a cső, azaz megnő a cső átmérője. Ezt azért találták ki a mérnökök, mert pontosan tudják, a katona telibeszarja a technikát, odaveri, odavágja mindenhez. Ha pedig a csőtorkolatot odabassza a földhöz, és a huzagolás vége megsérül, a fegyver szórása brutálisan megnő. Az ilyen apró dolgok azok, ami miatt az AK-t, egy mérhetetlenül átgondolt szerkezetnek tartom, ami az alkalmazására sem kvalifikált emberek kezében is kiválóan üzemel.
Én azt szoktam mondani, az orosz cuccok mindig többfunkciósak, és és a másik funkció, rendszerint a pajszer. De a "kalapács" sem rossz...
Még egy gondolat, az AK vs M-16 (M4, stb) témához. Általános orosz tervezési sajátosság, hogy egy funkcionális eszközt képeznek, aminél csak a funkció számít. Aztán bele/rá ültetik a humanoidot, aki majd alkalmazkodik. Az ergonómia, a hanyatló nyugat ópiuma. Akinek volt a kezében M4 és AK-47, pontosan érti, miről beszélek. Az M4-nél kezelőszervek az ujjaknál, vannak, nem kell birkózni a vassal tárcserekor, a biztosító a hüvelykujjnál van, a szánakasztóról már nem is beszélek. Olyan, mintha Stoner számításba vette volna, ezt bizony ötujjú lények fogják üzemeltetni, akiknek nincsenek húszcentis ujjaik. Másfelől, egy apró érdekesség, mennyire másra találták ki a két eszközt: az M-16 biztosítóján, a biztosított állapot utáni első állapot az egyes lövés. Az AK tűzváltó karja lefelé mozgatva az első állásban, sorozatot lő. Mondhatni, az M-16 "önműködő puska", míg az AK-47 inkább "gépfegyver". Ez meglátszik a célzóberendezésen is: az M-16 hajszálpontos lövések leadását teszi lehetővé, egy apró lukon keresztül nézve lehet célozni, tényleg nagyon hatékonyan. Csak épp, semmit nem látsz a környezetből, a csatatérből, semmit, a célon kívül, amire épp dolgozol. Az AK nyílt irányzékával ezzel szemben, sokkal könnyeben átlátod az egész teret, könnyebben állsz át új célpontra.
Elnézést, ha kicsit hosszúra sikerült, tényleg igényes a blog és örülök, ha ehhez egy kicsit hozzá tudok tenni!
Összehasonlító jelleggel érdemes megvizsgálni a vietnami konfliktus harceszközeit is. Lássuk tehát a háborúban használt legjellemzőbb hadipuskákat és gépkarabélyokat, melyek között megtaláljuk a huszadik század legmeghatározóbb kézifegyvereit is, amint az hamarosan kiderül...
fantomböske 2017.03.22 22:28:41
@ostvan1: Ez a legenda, több sebből is vérzik. Először is, a 7,62 mm, egy névleges méret, ráadásul, nem is a lőszeré. Valójában, ez a fegyvercsőben található huzagok "tetejei", azaz az u.n. ormozatok közötti távolság. Maga a lövedék, 7,92 mm átmérőjű. Más részről, a lőszernek, rengeteg más paramétere is van. Ez olyan, mintha az ezerötös Lada motorja csak azért lehetne csereszabatos más járművekkel, mert négyhengeres, soros motor...:)
fantomböske 2017.03.22 22:38:12
H@fantomböske: hozzátenném, hogy ez a 43M lőszerre vonatkozik.
fantomböske 2017.03.22 23:34:46
@dunántúli gyerek: Valóban, az AK-47 legelső éles bevetése, Debrecen környékén volt, '56-ban. Annyit pontosítanék, hogy PPS-41 géppisztoly, csigatáras volt, nem dobtáras. A csigatár lényege, hogy a töltények hossztengelyei, párhuzamosan álltak a csőtengellyel, míg a dobtár esetében, a lőszerben a lövedékek, egy pont felé mutattak, egymás mellett tárazva, körkörösen. A csigatárból a lőszer a hengeres tártest hengerpalástján "jött ki", a dobtár esetében, a körkörös alakú tártest tetején. Ez elég homályos volt, elnézést, jó lenne ide egy ábrát beilleszteni, hogy jobban lehessen érteni! :)
A The Daily Show vendége volt Anne Hathaway színésznő, akit Jon Stewart új filmjéről a Song One-ról kérdezett. Hathaway egy dalt is énekel a filmben, Stewart először csak az éneklésről kérdezte, majd hibát követett el, mert megkérdezte azt is, hogy miről szól a film. Hathaway…..
fantomböske 2015.01.23 04:50:56
@meatclone: Szerintem meg azon, hogy mennyire nyakatekerten rohadtul béna a történet.
fantomböske 2015.01.23 20:26:02
@rezsöatya: @dr. mesterseges szinezek: nem, én zsidó vagyok. de legalább tudok magyarul.
fantomböske 2015.02.01 20:54:45
@deniro2: Nem vagyok hozzád hasonló netcsicska, hogy a wiki legyen a bibliám. Valószínűleg ezért is lehet, hogy műveletlen tahó módjára nem ismered a különbséget az oximoron és az "újlipótvárosias" nyelvezet között.
Aggasztó lenne, ha egy feleltőlen intézkedéssel felelőtlen politikusok Amerikát a digitális kőkorszakba löknék vissza. Ez szembemegy a világban zajló folyamatokkal. Szélsőségesen antidemokratikus és antiszociális. Növeli az egyébként is meglévő digitalis szakadékot és csak…..
fantomböske 2014.12.09 08:40:03
@szempontpuska: muhaha. agyabortált, tehetségtelen disznók, újabb öngólt rúgtatok. bohócnak is szarok vagytok, ráadásul nagyon drágák is egyúttal.
fantomböske 2014.12.09 10:24:29
@fantomböske: mármint, nem a cikk poszolójának címeztem, hanem akikről szól...
Subba Mi a film címe? 2014.10.05 17:00:00
Mármint  ezé a harmincé. A Cinken már egyet kitaláltak, mi meg csomó másikat, de nem írjuk le mind, csak mondjuk ezt a hármat: a 10. Titanic, a 25. Függetlenség napja, 27. Gyűrűk ura,  30. Amerikai pite ..
fantomböske 2014.10.05 18:14:32
Az épülő, mai magyar Parlament egy része 1890-ben a Géza utcza (mai Garibaldi utca, az 1884-es térképen: "Gejza u.", érdekesség, hogy az akkori térképen már bejelölték az Országházat, mint "Új Országház", holott csak a következő évben kezdték építeni) felőli…..
fantomböske 2014.04.10 16:24:38
@nemeza: Tabán egy düledező szarfészek volt annak idején. Az volt a Rácváros, a nyomornegyed.
1979. Rendőrautó üt el egy nőt a beverly hills-i zavargások idején. A rendbontást irániak kezdték, amikor megtámadták a házat, ahol a vélhetőleg a sah felesége tartózkodott (nem volt ott)...
"Vajon megvárják-e az illetékesek, úgy is, mint: a kerületi rendőrök, a BKK, a fogaskerekű forgalomirányítói és a polgármester hivatal, amíg tragédia történik, vagy lépnek valamit a fogaskerekűn tapasztalható áldatlan állapotok ellen?" - ezt kérdezte a XII. kerületiek…..
fantomböske 2014.02.28 13:02:07
@Sátán meg a Jocó: EZ elég nagy faszság volna midazonáltal, mert kapásból kibaszál a paintballosokkal. Szerinted, milyen retorzióra számíthatna ezután a magyar paintball közösség? Az, hogy milyen sérüléseket okozhat egy akár normális teljesítményen üzemeltetett paintball marker, már ki sem térek. Ahogy arra sem, milyen huncut dolgokat lehet még egy ilyen hurkatöltőből kilőni. Arról nem is beszélve, ki mindenkinek lehet paintball markere. Minek erdei lőtérré alakítani a budai hegyeket...
fantomböske 2014.02.28 13:09:58
@Gordon24: Oké, de nem lehet NORMÁLISAN viselkedni, könyörgöm! Értem én a DH-s arroganciát de úgy érzem, a "békés együttélés" a többségi downhillezők esetében egyenlő azzal, hogy kuss legyen és mindenki tűrje el a viselkedéseteket, mert ez nektek jár.
fantomböske 2014.02.28 14:38:42
@spiral: Bocs haver, de nekem nem kell a cikket olvasnom ahhoz, hogy találkozzak a fenti jelenséggel. Látom, hogy vannak köztetek normális arcok, sokan azok közül is, akik hozzászólnak. Tényleg sajnálom, hogy a Fogason nem ti utaztok, hanem a korábban többször megénekelt réteg. És jónéhány éve tapasztalom ezt, nem újkeletű a dolog.
A Bakony egyik csúcsába rejtett titkos harcálláspont felelt volna Moszkva, és a NATO ellen az osztrák-olasz fronton harcoló magyar és szovjet alakulatok közötti kommunikációs összekötéséért. Szovjet vasszörnyek a Bakony csúcsán (Fotó: Kizmus Szabolcs/Hadsz)..
fantomböske 2014.02.26 22:05:59
@csillagház:Igazán sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak: semmilyen "szovjetszkaja armia" nem volt a Pilis-tetőn, meg Budapestre irányzott "önjáró rakéták" (az milyen lehet), silók, atom robbanófejek, ufók, földönkívüliek, stb. Meg katonai adóállomás sem. Valójában, egy meteorológiai torony volt ott régen, majd 1981-ben odatelepült a 11. Duna Vegyes Légvédelmi Rakétaezred 2. osztálya. Ez egy Sz-75M2 Volhov fegyverzettel felszerelt, közepes hatótávolságú légvédelmi rakétás alakulat volt, szó sincs Budapestre irányzott rakétákról, meg egyéb, helyi érdekű hiedelmekről, főleg nem silókról, meg szovjet katonákról. Valójában, Bp. légterét védték. Ahogy a Lom-hegyi alakulat is, de az Sz-125-tel volt fegyverezve. Imádom az ilyen legendákat olvasgatni...:)
Nesze!szer Mire gondolt a költő? 2012.11.21 15:32:23
Random fotóztuk ezt a Mammutban. Téli dekoráció,  vitrinben a folyosón - hátul az utcát látod. Eléggé nevetünk ezen egy ideje... érdekes dísz, az egészen biztos. Mi járhatott a dekoratőr fejében éppen, amikor megalkotta ezt a kompozíciót így? Nem, nem szeretnénk tudni a…..
fantomböske 2012.11.21 21:42:04
Nem tölti ki mandátumát a kormány Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter szerint, aki az új alkotmány kiiktatását is elkerülhetetlennek tartja. A Medgyessy-kormányban megfordult sztárügyvédet nem lehet a regnáló hatalom kritikátlan rajongásával vádolni, de kap tőle az…..
fantomböske 2012.01.02 09:37:03
@ColT: "semelyik kormány nem tudott volna megszavaztatni bármilyen alkotmányt, mert az ellenzék nem hagyta volna"-ez nem igaz, az első maszop-szadesz kormány megtehette volna, nekik koalícióban megvolt a 2/3. Habár, ha olyan szövetségesed van mint amilyen az szdsz volt, akkor ellenzékre nincs is szükséged.
fantomböske 2012.01.02 09:55:03
@ember67: Olvasd el a kommentemet először, aztán kérd rajtam számon, hogy elfelejtettem-e a '94-'98 közötti kétharmadot.:)
fantomböske 2012.01.02 10:04:53
@ember67: Nem értem, mire várod az érveket. Reflektáltam valakire, aki szerint '90 óta most van először 2/3-os többsége a kormányzatnak. Azt írtam, ez nem igaz. Ennyi történt, megspékelve azon véleményemmel, miszerint a szadesznál ócskább, árulóbb szövetségest elképzelni is nehéz volna.
A történet alighanem ma már minden hírérzékeny magyar újságolvasó-internetező számára ismert. Páratlan botrányként tálalja a román sajtó, hogy a pénteken Csíkszeredában lejátszott román-magyar válogatott jégkorongmérkőzésen a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai…..
fantomböske 2011.12.19 20:51:53
@Etniez: Ó, cseppet sem. Tudod, mi a "rezidens" szó?
fantomböske 2011.12.19 20:59:59
@niktamere: Én úgy vélem, hogy itt te gyűlölködsz. Én pedig, véleményt fogalmazok meg. De mindig röhögtem a magyarnál is magyarabb székelyen, felvidékin, vajdaságin, akárkin. Aki akkora de akkora magyar volt, hogy a teret is meghajlítota a magyartudata. Mert kompenzálnia kellett a saját ingatag identitástudatát.
fantomböske 2011.12.19 21:02:19
@Etniez: Miben nem lesz igazam?
A biciklizés hamarosan annyira elterjedt lesz Budapesten, hogy a városvezetőknek és az infrastruktúra tervezőinek ugyanolyan komolyan kell foglalkozni a témával, mint az autós közlekedéssel. Erre szeretné felhívni a figyelmet a szeptember 22-i kerékpáros felvonulás, amelynek csak a…..
fantomböske 2011.09.22 11:43:19
@derabitz: Milyen szerencse. Máskülönben nekem is el kellene mennem a küldetéstudatos, fanatikus CM-on tekerők közé, hogy azt higgyék, olyan vagyok én is. Pedig nem, belátom, hogy a XXI. század elején az emberi erővel hajtott jármű luxus és hobby, nem más. És arra is használom a bringát, amire való.
fantomböske 2011.09.22 12:54:54
@mement: Köszönöm, hogy így megtámogatsz. Ezek szerint ugyanazt gondoljuk: a bicikli: sporteszköz.:)
Oxfordi kutatók szerint a gyermekek szellemi fejlődésére legpozitívabban az hat, ha a magyar az első nyelv, amit elsajátítanak. A 6 éven át tartó kísérlet során 12 gyereket (6 fős kontrollcsoport, 6 kísérleti alany) figyeltek laboratóriumi és otthoni körülmények között. A…..
fantomböske 2011.08.24 12:33:20
@IGe: Kosztolányi szerint pedig, a "fülolaj" a legszebb magyar szó.
Ezen a héten a rusztikus, vöröshagymás-mangalicazsíros erotikába vezetjük be olvasóinkat. Nosza, rottyantsunk össze egy fülledt langallózást.Hozzávalók: 1-3 nagyobb fejű férfi; 3 kövér, középkorú bérszámfejtő (lehetőség szerint nő); 1 felfújható gyerekmedence; 1…..
 Bár mentegetőzéssel kezdődik, remek posztot rakott össze a Dunai Szigetek bloggere. Összeszedi valamennyi megmaradt és elpusztult szintjelző emléket, sőt le is méricskélte őket vajon meddig ért a víz (illetve mennyit töltöttek fel azóta az utcaszintekre). Számomra a…..
fantomböske 2011.03.19 06:33:45
@qwertzu: Reitter Ferenc tervei impozánsak és előremutatók voltak. A Kétfarkú Kutya párt viccből "szárnyai alá vete" az ügyet és a "választási programjukban", szerepeltetik is az akkor készült látványterveket a nagykörűti csatornáról. Érdemes megnézni. Másfelől, a csatorna elkészült: végig ott húzódik a nagykörút alatt az igen komolyan kivitelezett csatorna. Jellemző műszaki követelmény volt annak idején, hogy egy megrakott szénásszekér beférjen oda...:)
Egyébként, a csatornába vannak lejáratok is, nap mint nap ott sétálnak mellettük az emberek: ezek, a körúti hirdetőoszlopnak kinéző műtárgyak, többségükben, csigalépcsős lejáratok a csatornarendszerbe.
fantomböske 2011.03.19 09:27:41
@Clearvoyance: www.bpcsatornazas.hu/tortenet.htm fölülről a harmandik kép
fantomböske 2011.03.19 09:32:56
@fantomböske: egyébként pedig, egy másik remek munka a témáról képekkel, egyéb szemléltető anyagokkal:

dunaiszigetek.blogspot.com/2010/10/egykori-duna-meder-nagykorut-alatt.html