Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Maresz

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
channels.comKOMMENTÁREgyszer már azt hitte, eljött a történelem vége. Tévedett. Aztán búcsút intett a neokonzervatívoknak, s Obama mellett tette le voksát. Most a magyar politikával foglalkozik – jó szándékkal, de bizony felületesen.   Tulajdonképpen…..
Maresz 2012.02.02 07:05:02
@Dr. Cica75: @Unionist:

"mert mit lehet tudni", ez nagyon szimpatikus... :)

viszont en nem tudom elkepzelni milyen a vilagnezetileg semleges egyetemi oktatas.

amiket irtok, pitagorasz tetellel stb, az arrol gyozhetne meg legfeljebb, hogy vilagnezetileg semleges alapfoku oktatas meg szakoktas lehetseges, sot kivanatos.

De en mindig azt hittem, az egyetemen, me'g a termeszettudomanyos kepzesben is, ennel tobb folyik. amirol ti beszeltek az akkor lenne igaz (pontositok: akkor igaz) amikor az egyetem kuldeteset abban latjuk, hogy szakbarbarokat, egy temaban kimagaslo tudassal biro operatorokat, technikusokat kepezzen.

De amikor ugymond "kimuvelt emberfoket", a tudas es az ismeretlen hataran lavirozni tudo, mukodni tudo "felfedezoket" kepez (legyen az mernok, orvos, marketinges vagy jogi szakerto), akkor bizony, azt kell mondjam, hogy nincs vilagnezetileg semleges oktatas...

szerintem ha ilyen kepzest adna, az pont @unionist szamomra egyebkent szimpatikus elobb idezett gondolata miatt mukodeskeptelen, a konfliktusokban besulo robotokat teremtene... mert hat "sosem lehet tudni" teljes bizonyossaggal semmit, a nap vegen ha donteni kell, akkor hagyatkozni kell valami "vilagnezetire" is... (az nem dontes, hogy pitagorasz nyoman kiszamolom az atfogot....)

mondjuk ez a poszt nem errol szolt de ezt ugy ereztem le kellett irnom... bar mit lehet tudni, le kellett-e? :)
w Mágneslady 2010.01.27 06:50:00
A kampány nem a lovagiasság ideje. Konzervatív, liberális, sőt szocialista férfiak is örömmel tréfálkoznak Dávid Ibolya rovására, mintha sose nevelték volna őket illemre. Gúnykacajjal és durva beszólásokkal kísérik egy hölgy élethalálharcát, ahelyett, hogy azon…..
Maresz 2010.01.27 16:38:14
@xsasha:
1.lehet h David Ibolya elvtelen, de az tenyleg valami magyar perverzitas hogy o lett az elvtelenseg szobra: legfeljebb annyira elvtelen mint a tobbi, igy aztan kilog a lolab, ha az ellenfelei ezzel jonnek, es igazabol csak a sajat szavazataikat feltik. Olyan mintha az elit call girlok szemuket forgatva mutogatnanak az utcan allo lanyokra, hogy ordas kurvak. Persze, de ebben az iparagban mindenki az, csak van akinek sikerult dragabban eladnia magat, van akinek meg kuzdenie kell. (Nem, nem azt mondom DI kurva, hanem parhuzamot vonok a politika es a prostitucio koze altalaban.)

2. Ami Bokros szocialis erzekenyseget illeti - attol tartok baromira nem tudod mirol beszelsz. Talan olvasd el a publikacioit es a konyveit (Legalabb a "Verseny es Szolidaritast"). Nem cukros bacsi, az igaz, nem mond olyat, hogy lehet egyszerre ingyen adni mindent es kozben eletkepes gazdasagot osszehozni. De millio helyen atjon, hogy ppont azert akar reformokat, hogy azt a kevesebb szocialis biztonsagot, amit a magyar gazdasag kepes lenne nyujtani, azt megorizzuk, es ne aldozzuk fel a pillanatnyi osztogatas oltaran.
Es igen, kovetett el hibakat, voltak tevedesek a bokros csomagban, de tudod nem latom, hogy ki tudta volna jobban csinalni a lehetseges jeloltek kozul. Szarbol nem lehet szocialis halot epiteni, az elejen stabilizalni kell, mert kulonben elviselhetetlenul nagy a kockazat (lasd: hatalmas adocsokkentes kiadascsokkentes nelkul es a gazdasag majd kinovi. Persze, cukrosbacsik.)
Például azzal, ha meg merjük említeni neki, hogy a busz nem a kijelölt helyére állt be a pályaudvaron, amit nem mondtak be, így lemaradtunk a járatról. Sztorink közben megismerkedhetnek a székesfehérvári buszpályaudvar félelmetesen hatékony kommunikációs rendszerével: a…..
Maresz 2009.12.15 12:56:53
@Kitalátor 10:24:44

Ha a kerdesfelvetes csak annyi, hogy hogyan lehet ma Magyarorszagon nagyobb esellyel sikeresen hasznalni a tavolsagi tomegkozlekedest, akkor igazad van, nagyseggu mancika a megoldas, es a posztolo hibaja minden, marslakokent viselkedett.

A gond ott kezdodik, hogy nehanyan Magyarorszagon meg mindig el tudnak kepzelni, sot ohajtanak egy masik rendszert is, ahol a hetkoznapi, nem feltetlenul ismetlodo jellegu piaci vagy kvazi piaci csereugyletekben nincs szukseg ilyen helyzetspecifikus ismeretekre, onallo kezdemenyezesre, stb., es az ember viselkedhet marslakokent mert a letezo es mukodonek hirdetett rendszerek valoban mukodnek is. Igy peldaul a busz oda all be ahova elore meghirdetik, es ha megis alkalomszeruen mashova kenyszerul, akkor azt az utasok erdekeben kihirdetik. Ha pedig folaymatosan ilyen fennakadas tortenik, akkor a rendszerben leteznek, es jol vegzik a dolgukat azok a visszacsatolasok, amik reven aztan a rendszer is valtozik, es pl. atirjak a menetrendet, vagy a busz beallohelyek felosztasan valtoztatnak.

Amirol te beszelsz, azt szokas ugy emlegetni, hogy balkan, meg a helyzetspecifikus ismeretek felertekelodese, meg kovetkezmenyeknelkuliseg, stb. A rendszertismeroknek ez elonyos, a rendszert nem ismero tomegnek hatranyos. Persze ha egesz eletedben nem dugod ki az orrodat a szuk kornyezetedbol, akkor jol ismered a nredszert es sosem koppansz.

Amire en vagyok, azt ugy lehetne hivni, hogy semleges, jol mukodo rendszerek, verseny es az altala kikenyszeritett valtozasok, stb. Ennek is vannak elonyei es hatranyai. A lokalis tudas kicsit leertekelodik benne, illetve annak szuksegessege es haszna attolodik a komplexebb tranzakciok fele, mig az egyszeru tranzakciok siman, olajozottan, mindenki szamara kielegitoen mukodnek. Emiatt viszont az emberek kreativitasukat es energiajukat a komplexebb ugyekbe fektetik, es pl. mikrocsippet terveznek.

A fo gond az, hogy Magyarorszag maig nem tudja eldonteni, mit akar. Nyilvan vegytisztan egyiket sem akarja senki, hiszen annak peldaul gondolom te (a nagyseggu mancika hive) sem orulnel ha mondjuk banant meg mindig pult alol kene szerezni telen. Jobb megvenni a tescoban, nem?

Az altalam jobban ismert orszagok kozul egyedul Magyarorszagon latom az ilyen iranyu kozmegegyezes hianyat. Ettol lehet pl izgi homarblogokat csinalni, ahol a marslakok anyaznak a balkani ugyeskedoknek es viszont. Jo kis szinhaz, kar h a tobbseg sziv kozben.
Maresz 2009.12.15 15:28:53
@Kitalátor feljegyzetei:
- Ha mancika nenit a rendszer reszenek tekinted, akkor is hibas a rendszer es hianyzik a visszacsatolas, kiveve ha azok koze tartozol, akik a megbizhato elozetes irott informaciot alacsonyabb ertekunek tartja, mint a sorbanallast es kerdezoskodoest. A balkani rendszer is rendszer, es mukodik is, csak a vegeredemenye a tobbseg szamara szuboptimalisan - nagyon leegyszerusitve egysegnyi eroforrasbol kevesebb eredmeny jon ki (pl Mancika neni bere vs ketszer annyiba kerulo digitalis tabla mint befeketetes, es 10% elveszett utas vs 1% elveszett utas... (Szigoruan legbolkapott szamok vigyazz!)
- mintha kezdened sejteni: bulgaria es szicilia ket szep peldaja annak, milyen egy jellemzoen balkani bealitottsagu hely. Ha neked ez jon be.... (persze tudom: minden orszag kevert, van ebbol is abbol is, a kerdes az, hogy mi a jellemzo. szidtam mar utasiranyito rendszert nemetorszagban is, de joval kevesebbet mint magyarorszgaon vagy szlovakiaban peldaul.)
- az ervelesed a versennyel kapcsolatban kozkeletu ures duma. Persze, a tokeletes allapotot nem lehet elerni, es ha el is ernenk, a kovetkezo pillanatban megvaltozna a tokeletes definicioja. De azert a tapasztalat azt mutatja, hogy a bolcs emberek kituznek maguknak valami idealt, celt, ami fele haladhatnak, mert tudjak, h kulonben sehova sem jutnak. Hogy milyen celt tuzunk ki, az az amirol beszeltem, jo lenne megallapodni benne, de oszinten. Ha a magayrok tobsege balkant akar, akkor legyen az a cel. De akkor mar menetrendet se adjunk ki, mert pazarlas, legyen csak a mancika neni, nem? Elobb utobb pedig o sem kell, mert a busz sem fog jarni, leven a szerelo ugyanugy rossz helyre rakja a csavarokat ahogy a sofor rossz helyreallt be.
- mancika neni feketeboru es haztajiban a fehervari "informacios nenike" foallasa mellett termeli a banant a kiskertben ami jobb mint a tescos. mar mindent ertek
Maresz 2009.12.16 12:58:22
@Kitalátor feljegyzetei:
- Mancika nenivel tenyleg felreertettelek, de igy meg nagyobb bolondsagnak tartom amit irsz: a tobbi utazora bizni azt, hogy rendesen informaljanak, nagyon eppeszu megoldas, pusztan oktatasi celbol kivanom hogy az eletedben minel tobbszor kerulj olyan helyzetbe, hogy mindennapi csipp csupp ugyekben mindig korbe kelljen kerdezned az embereket magad korul a megoldashoz, ahelyett hogy rendesen tajekoztatnanak elozetesen. Es az elozo peldamban emlitett szerelo is majd arra fogja ha kiesik a busz kereke a feneked alatt, hogy eppen nem volt a kornyeken senki, akit megkerdezzen...

- balkani beallitottsagut irtam, nem azt, hogy foldrajzilag a balkanon van szicilia, ugy tunik nem figyeltel oda arra amit irtam vagy nem ertelmezted helyesen. (feszult vagy esetleg? frusztracio? nem birod a versenyt? :))

-azt tovabbra sem ertem, hogy magyar ostermelo mit keres deligyumolccsel a piacon, ezt kifejthetned bovebben, mert valoban nem jarok oda, amit te piacnak hivsz (valojaban minden struktura amin belul emberek kozott javak vagy szolgaltatasok gazdat cserelnek, az egyszeruen piac.)

- a belinkelt cikkhez gratulalok, valoban 'brit tudosok' kategoria. nem azert amit allit, hanem a tudomanyos igenytelensege miatt (az alapjaul szolgalo kutatas lehet h jobb, nem neztem bele, de a cikk tele van pongyola megfogalmazassal es felreertessel. te irtad?)

- osszessegeben ugy tunik mintha kicsit fekete feherben latnad a vilagot. javaslom hogy probalj meg kicsit kuzdeni az eloiteleteiddel es probald megerteni a tobbi oldalt is. az en esetemben oriasi bakot lottel mert a te leegyszerusito szemleleltedbe nem ferek bele, barmit is gondolsz itt verseny istenrol meg hasonokrol.... en egyszeruen csak szeretnek jol mukodo tarsadalomban elni, aminek fontos am nem kizarolagos resze a jol mukodo piac azoknak a termekeknek es szolgaltatasoknak, amik a piacra valok. A tomegkozlekedes es annak reszekent a korrekt informalas es kiszolgalas oda valo, es a verseny miatt javulna. De Magyarorszagon, most ujabb 5 evre, nincs verseny ezen a teruleten.
Még sosem hallottunk ennyire kreatív és frappáns magyarázatot arra, hogy miért magyarként árulnak valamit, ami nem Magyarországon termett. Az Auchan eladói szerint a megoldás az, hogy a marokkói paprika magja valójában magyar volt, csak kivitték, aztán a kész paprikát…..
Maresz 2009.12.15 14:18:12
@malar:
nagyon ertem a problemadat, mert par evvel ezelottig en is igy lattam. A lappango nacionalizmust veltem felfedezni abban, ha valaki arra veri a nyalat, hogy magyar kajat akar. Es a feldolgozott elelmiszer eseteben tovabbra is egyetertek - szlovak tej, magyar tej, egyre megy ha dobozos.

De ha "friss" aru, tehat zoldseg, gyunolcs, stb, akkor mar en is elonyben reszesitem a "hazait". Ez nalam mar csak azert nem nacionalizmus, mert jelenleg ez Belgat jelent, korabban Nemetorszagot, es majd elobb utobb Magyart fog jelenteni.

Azert van ez, mert utannaolvastam illetve egy mezogazdasagi szakember baratom elmagyarazta, hogy ami messze termett:

1. Azt felig eretlenul szedik le hogy kibirja a hosszu utazast
2. azt gyakran vegyszerekkel kezelik leszedes utan, hogy kibirja a hosszu utazast
3. elkerulhetetlenul tobbet allt (atlagosan) raktarban, autoban, polcon, mint a helyi
4. es tobb uzemanyagot hasznaltak el a szallitasahoz.

1-3 az csak nekem rossz (rosszabb tapertek, vegyianyagok, stb) a 4 az mindenkinek.

Ezert nagyon is racionalis legalabbis figyelembe venni hogy honnan jott. Meg ha nem is fanatikusan ragaszkodok hozza, de ha figyelembe akarom venni, akkor pedig szuksegem van a pontos informaciora. Pl. bio kiwi telen csak uj zelandrol jon a boltba nalunk ezert azt veszek, de nyaron orommel veszem a picit dragabb francia bio kiwit. Viszont almabol inkabb a nem bio de belgat veszem, nem pedig a bio amerikait. En erre alltam, ra mas az autoja szinere kenyes. De barmi alapjan is valasztunk, alapkotvetelmeny hogy az informacio ne legyen hamis.
Maresz 2009.12.15 14:55:12
@ kermi:
nem akarom tulfesziteni ennek a blognak a kereteit, ezert igyekszem roviden valaszolni:

tekintve h magyarorszag egy kicsi, onellatasra csak alapszinten kepes orszag (ha bezarkoznank nem halnank ehen de mas nem nagyon jutna es a puszta tulelesert is naaagyon sokat kellene dolgozni) a kulkereskedelmet adottsagnak vehetjuk.

Akkor pedig a problemad szereploinek kore kitagithato, hiszen a szlovak gazda es tejfeldolgozo uzemi dolgozo, ha tobb bevetelt kap toled, akkor azt valahova el is kell koltenie, es nagyobb eselyel vesz autot vagy megy nyaralni, ha pedig mi jol csinaljuka dolgokat, akkor magyar suzukit vesz es a balatonhoz utazik nyaralni.

Az osszmagyar erdeket ilyen helyzetben velemnyem szerint az szolgalja a legjobban, ha mindenki azt termeli amiben jobb.

Az egyeni mar magyar specifikus problema, hogy
1. a magyar termelok nem versenykepesek (es ez foleg azert van mert nem kepesek osszefogni, bar a tamogatasok merteke is szerepet jatszik)
2. a magyar fogyaszto szemeben a versenykepes tovabbra is jellemzoen az olcsot jelenti, nem a jo ar/teljesitmeny aranyt, vagy az abszolute jo minoseget.

Ilyen helyzetben a szlovak tej elviszi a piacot, de cserebe remlehetoleg a suzuki is meg a balatoni szallashely is. Es mindenki bizhat egy szebb jovoben ahol a magyar termelo es a magyar fogyaszto kicsit mashogy fogja majd latni a dolgokat.... Az ugyanolyan izu es taperteku szlovak tejet nem megvenni felaron pedig nekem nem tunik racionalisnak, de masnak meg az en bio maniam nem tunik annak, szoval mind1.
 A jelenlegi helyzet meglehetősen fura, hiszen az alapfelállás 180 fokot fordult. A General Motorsnak valószínűleg egy büdös petákja sincs, amiből megmenthetné az Opelt, viszont az erő pozíciójából tárgyalhat tovább, hiszen Amerikában megmentette őket a kormány, itt e…..
w Lagzi Lajcsival 2009.03.10 06:30:00
Antall József szelleme, mint Boross Pétertől megtudtuk, perben-haragban áll Bokros Lajossal. Bokros EP-, illetve miniszterelnöki jelölése, egyáltalán a felléptetése MDF-színekben ezért állítólag hiba, sőt gyalázat. De miért is? Mindenekelőtt: szellemek nem szavazhatnak. Antallé…..
Maresz 2009.03.10 12:33:05
En sem vagyok biztos, hogy ez jo lepes. Nem is annyira a lepessel van bajom, hanem a hogyannal. Pont a hitelesseg hianyzik abbol, ahogyan csinaltak.
Akarhogy is, az alloviz megmozgatasa onmagaban jo dolog, es mivel hitelessegbol sehol sem jo a kinalat, osszesegeben megsem rontja aszememben az MDF pozicijat.
De azokat, akik allandoan az Antal-Bokros ellentetet kerik szamon, azokat kis egyuttgondolkodosara invitalom:
1. Antal konzervativ politikus volt? (Igen)
2. A konzervativismus gazdasagi oldala nagyjabol osszefoglalhato ugy, hogy alacsony adok, alacsonyabb kozkiadasok, a lehetoseg megteremtese az embereknek arra, hogy onmagukat tartsak el, hatekonyabb kisebb allam, stb? (Igen)
3. A konzervativizmus semmikeppen nem arrol szol, hogy az inaktivakat sehogy nem batoritjuk arra, hogy aktivak legyenek, hanem inkabb az aktivakat szipolyozzuk ki? (Igen)
4. Bokros errol szol? (IGEN)

A mai helyzetben magyarorszag fo baja a gazdasag. Nem a drogpolitka, nem a kornyezetvedelem, nem az egyhazpoltika, nem az oktataspoltika, hanem a gazdasag es szocialpolitka. (Persze ezek is ezer sebbol vereznek, de...) Tehat ha Bokros (esetleg liberalis, de ezt sem tudjuk biztosan) tarsadalmi nezetei nem is lennenek osszeferhetok az Antali orokseggel, attol meg a gazdasagi nezetuk igenis nagyon hasonlo (legalabbis a jelenlegi mezony tobbi tagjaval osszevetve) es mivel ez a fontos tema most, siman hulyeseg az Antali orokseget szembeallitani Bokrossal. Aki ilyet tesz, az nagy valoszinuseggel magat konzervativnak gondolo Fidesz szavazo, akinek fingja nicns arrol, hogy edes hazank hatarain tul hogyan is viselkedik egy konzervativ part, es foleg milyen gazdasagi es szocialpolitikat folytat....
Magyarbűnözők agyonütik Szent Viborádát A zsidót még a hülye fasiszták is kultúrnépnek fogadják el, sőt a legtöbb hülye fasiszta pont azért utálja őket, féltékenységből. Viszont hagyomány és örökség ide, genetika oda, egy ilyen kultúrnép is lopni, rabolni fog, sőt…..
Maresz 2009.02.11 10:46:51
@ Epokit drive
Nem kell a nyugatot szeretni, dehogyis (mas kerdes, hogy kicsit tavolabbrol nezve mi is oda tartozunk, magunkat meg illene mar szeretni...)

De azert lasd meg a fatol az erdot is

1. Mond valamit az, hogy Kisantant, Karpatok vedelmi vonala, Francia-Nemet ellentet? Itt ahol elunk, elhettek volna akar sargak, akar tisztaveru Frankok, az akkori Franciaorszagnak tonkre kellett tennie a karpatok termeszetes "bastyajaba" beepult orszagot (amit eppen Magyarorszagnak hivtak) mert amaz 1. termeszetes szovetsegese volt Nemetorszagnak 2. termeszetes "zsakmanyterulete" volt Franciaorszag termeszetes szovetsegeseinek.
Az USA ugyan egy ideig probalkozott valami Nemetorszaggal konkuralni kepes (es nem termeszetes szovetsegeseve valo) dunamenti allam letrehozasaval, ami nem mellesleg gyengitette volna a nyugat europai nagyhatalmakat is, de aztan rajott, hogy annyira nem kell neki, hogy a franciakkal hadakozzon (politikailag csak) erte, ugyhogy visszavonult. Finoman szolva paranoid, kisebbsegi komplexussal terheltnek erzem a felvetest, hogy itt valakit ki akartak csinalni mert azsiai...
(ami a franciak kissebsegi komplexusat illeti az angollal - hat igen, ezt nem kene eltanulni. milyen tisztan meglatod ugyanazt a szalkat, amibol gerenda van itthon sokak szemeben.)
2. Ha 40 ev mulva lesz magyar-cigany polgarhaboru es utanna cigany tobbseg, akkor draga baratom, meg az is lehet, hogy bizonyos erdekes szubkulturakban (kb a mai kurucinfo inverz megfeleloiben) Sztojkaekat "az elso lovest leado" hosok kozott emlitik, akiknek peldaja nyoman kibontakozott egy elnyomott nep szabadsagharca... Never say never...
3. Jaj, de unom mar ezt. Kepzeld, a nemetek meg a magyar kajarol hiszik azt, hogy szar (eltem ott, tudom.) A szlovakok is a kulfodlitol felnek (ezt is elso kezbol tudom.) Az olaszok is (na ezt csak feltetelezem, de mindjart leirom, miert.)
Az van ugyanis, hogy az egyszerubb emberek, akik kenyelmesebbnek erzik bezarva lenni a sajat szuken vett hagyomanyaikba, azok altalaban felnek mindentol, ami kintrol jon.
Ennek persze van is nemi, tavoli alapja (a kozelebbi termelo jobban elszamolthathato) de mondd csak, a nemet autotol nem felsz? Csak "puli"ba vagy hajlando ulni? Netan Suzukiba vagy Audi TTbe, ha azt esetleg elfogadod magyarnak? Ez baromsag. Elelmiszer botranyok mindenhol vannak, mert mindenhol vannak gatlastalan csalok, mint ahogy kontroll is mindenhol van, pont ellenuk, es mindenhol a termelok es kereskedok tulnyomo tobbsege tisztessegesebb ennel.
Azt legalabb jol latod, hogy tenyleg tobb penzt kapunk az EUtol, mint befizetunk, sokkal tobbet. Ez nyilt informacio, Magyarorszag befizeteseit es tamogatasait nyomonkovetheted (nem tetelenkent, de osszegszeruen), nem mondom meg, hol, az interneten, legyel okos, tanulj, csodalkozz ra a vilagra, keresd meg.
Azt viszont ne hidd, hogy a maygar szlovak problemat az EU fogja megoldani. Ez megint egy gyerekes gondolkodasmod, hogy nekunk kell valami isteni itelobiro, egy apuka, aki majd megmondja a tutit Jozsika es Ondrej vitajaban. Nem, az EU nem kibekit, az EU megteremti a lehetoseget a kibekulesre, azaltal hogy ezer es egy dolgoban kell egyutt dolgoznunk veluk. A nemet-francia kibekulest sem az EU hozta ossze - a kibekules hozta ossze az EU-t. Szoval, tessek sorsunkat a sajat kezunkbe venni, es elkezdeni ertelmesen beszelni a Magyar-Szlovak kerdesrol itthon es a Szlovakokkal. Es egyuttmukodni veluk, megmutatva, hogy ok is jobban jarnak vele. Szlovakianak kozel ugyanolyan sulya van az EU donteshozatlban, mint nekunk, es ha nem is igy lenne, ha a pici Maltaval lenne vitank, akkor is az EU egy "orszagok klubja" ahol nem szokas a tagokat kipellengerezni. A probelmakat oldjak meg maguk kozott....
 Csak üdvözölni lehet, hogy Abszurdisztánban végre kezdik szankcionálni a potenciális országúti halálosztókat. Az új bírságokat egyáltalán nem nevezném magasnak: ugyan miért is lenne sok pár tízezer, vagy egy-két-háromszázezer forint annak, aki hobbiból…..
Maresz 2008.05.10 12:25:32
Kangörény_

mar nemcsak viccesnek latszol, hanem szomorunak is. Persze ertheto, egy meglehetosen elvadult orszag elvadult gyermeke vagy.

"ha a magadfajtákon múlna a dolog, úgy szopatna mindekit az állam, ahogy akarná, mert szerinted ugye "ez a szabály, és nekem nincs jogom ezt felülbírálni". ellenben a magadfajtak "javitjak a tarsadalmi kornyezetet"

Nem kangoreny, ha a magamfajtakon mulna a dolog, aki neha eljar pl lakossagi forumokra es hajlamos levelet irni a donteshozoknak ha zavarja valami, vagy szervez helyben kozosseget azert, hogy javuljon egy adott problema, akkor sokkal kevesebb valoban idiota szabaly lenne, es valoban konnyebb lenne a maradekot betartani..

A helyzet azonban az, hogy a tobbseg olyan mint te vagy, es inkabb ott helyben felulbiralja a szabalyt, majd utanna elegedetten hatradol, hogy ezt is jol elintezte maganak. Masnap ujra megszegi, es ujra elegedett. A rendszer pedig nem valtozik. Tudom, mert sokaig en is igy gondolkoztam.

Talan az adofizetes analogiajan megerted: te vagy az adocsalo, aki miatt nekem is tobbet kell fizetnem. Ha egyedul vagyok, tenyleg tokmindegy hogy mennyire igyekszem betartani a szabalyt, mert belerokkanok.

A kerdes az, hogy ezek utan en is beallok e kozetek, akik a rendszer rohadasat aktivan es passzivan okozzak, vagy sem. Ha hiszek magamban, a tobbseg "joravalosagaban", a sajat lehetosegeimben es a fejlodesben (kb optimista, boldog, celtudatos ember vagyok, es egyben kiegyensulyozott is) akkor nem allok be kozetek. Ha megkeseredett, onzo, csolatassal megvert szerencsetlen, akkor szarok ra.

Te dontesz - de nem am egyszer, hogy akkor mostantol jofej leszek. Hanem minden egyes alkalommal amikor lehetsoged lenne elsunnyogni valamit. Minden alkalom amikor tudatosan megszegsz egy szabalyt, noveli az arra valo hajlandosagodat, hogy egyre inkabb relativizald a szabaly jelentoseget a sajat erdekeddel szemben.

Egyebkent pedig kifejtened bovebben, hogy te mikor es mivel jarultal hozza a tarsadlami kornyezet javitasahoz??? Erdekelne. Lehet h tevedek, de a megnyilatkozasaid alapjan nehez elkepzelni hogy szukebb kornyezeteden tul barkinek is hasznara lettel volna (es szukebb kornyezeteden is jo esellyel eloskodsz :)))

Ez a történet mindenképp Zugügyvéd téma, még ha Velvet cikként is indult:A Gödöllői Városi Bíróságon az egyik bíró egy gödöllői prostituáltnak nem engedélyezte 30 napos elzárásának megszakítását, hogy elvetesse magzatát. A 30 éves nőnek már van egy 12 éves…..
Maresz 2008.04.20 22:31:22
Ooops, vorobjanyinov bejegyzeseben megtalaltam a valaszt fenti kerdesemre... sot, az osszes tovabbi felmerulo gondolatomra es aggalyaimra is. mar csak egy maradt: mi az iranymutatas a biroknak ilyen esetekre? mik a lehetosegei a moral merlegelesere, ha a torvenyt egyik dontessel sem serti meg (hiszen ha jol ertem, a bironak itt teljesen merlegelesi joga volt, es csak az indoklasa lett bena.)
vorobjanyinov peldaja (regota nem dugtam egy jot) nyilvanvalo es nem hatareset. de pl. szerintem a tarsadalom tobbsege igenis (legalabbis szeretnem hinni) moralisan nem tartja jo dolognak az abortuszt, ugyannakor hasonlo tobbseg (szinten szeretnem hinni) azt is mondja, hogy ez meg a kissebbik rossz mint ilyen mertekben megserteni az adott no onrendelkezesi jogat.
Akkor ilyen, kvazi feloldhatatlan dilemma eseten mi az iranymutatas a bironak? ugyanis lassuk be, ha a semlegesseg moge huzodva engedi, akkor is egy nagy csoport ember moraljanak felel meg, es ha nem engedi, akkor is. Netan kozvelemeny-kutatast kene vegeznie? visszautalva a kis peldaimra fennt - mi alapjan donthet a biro, hogy egy abortusz vagy a 3 milliard forintos lotto nyeremeny felmarkolasa az elfogadhato(bb) indok? hogy lehet igy pl a konzisztenciat (jogbiztonsagot) elerni? biztos lenne olyan biro aki kiengedne a harom milliardert, es olyan is aki nem... (azert hozom ezt a felnagyitott peldat, mert bar ferfikent nem tudom egy gyerek kihordasa mennyire nehez, de abbol kiidnulva hogy emberek milliardjai mar megtettek, hat en 3 milliardert bevallanam ha orvosilag meg tudnak csinalni, ergo egyenertekunek tartom a ket opciot :)))
(az gondolom lathato kerdeseimbol h aktiven meg sosem volt dolgom a torvennyel :)))